A legismertebb és leginkább elterjedt módszer, amivel a teljes fogsort pótolni lehet az a kivehető fogprotézis. Ezt a fajta módszert mindenki ismeri, sajnos egy bizonyos kor után a legtöbb embernek szükségessé válik a használata. A fogak minősége egy idő után romlik, kiesnek, vagy el kell őket távolítani. Ez az állapot számos problémával jár, hiszen a fogak hiánya nemcsak a rágást befolyásolja negatívan, de kihat az emésztésre és a hangképzésre is. A kivehető fogprotézis viszonylag gyorsan és költséghatékonyan oldja meg azt a problémás állapotot. Viszont mint megoldás nem tökéletes, nem tudja teljesen pótolni az elveszett fogsort. Ennek oka, hogy a kivehető fogprotézis nem teljesen stabil, így a rágás, és ez által az emésztés minősége nem lesz olyan, mint előtte. A kivehető fogprotézis része egy szájpadláshoz illeszkedő műanyag lemez, aminek viselése szintén kellemetlen, hiszen könnyen okozhat émelygést, hányinger érzetet. Annak ellenére, hogy a megoldás nem hiba nélküli, még mindig jobb, mint a fogatlanság állapota. A kivehető fogprotézisnek előnyei is vannak, ami miatt nagyon sokan viselik, használják. Ezek a következőek:

 • Ára a többi fogpótláshoz képest kellemes, jelenleg ez a legolcsóbb fogpótlási eljárás
 • A fogatlanság már az első pillanatban feltűnik, ez nem egy vonzó esztétikus állapot. A páciensnek ez miatt csökken az önbecsülése, nem szívesen találkozik emberekkel. A kivehető fogpótlás helyreállítja a test esztétikumát, ez által pedig a páciens önértékelését.
 • A megfelelő emésztés szempontjából lényeges, az emésztés első fázisa, a rágás. Fogak nélkül ez lehetetlen. A kivehető fogprotézis nem nyújt olyan minőségű rágást, mint az eredeti, ép fogak, de sokkal jobb, mint fogak nélkül. Így a műfogsor viselésével javul a páciens emésztése.
 • A fogak funkciója közé tartozik az is, hogy támasztják az arcot. Fogak nélkül az arc beesetté, beteges kinézetűvé válik. A műfogsor visszaállítja azt az állapotot az arcon, ami a fogatlanság előtt volt.
 • A fogak nemcsak az alsó külső állapotára hatnak, hanem a szájüreg és a nyelv helyzetére is. Ez befolyásolja a hangképzést. A fogprotézis viselésével a beszéd újra tisztává, érthetővé válik.
 • A kivehető műfogsor ma már nagyon jó minőségben készül el. Ezért létezik olyan fajtája is, amit éjszaka sem kell eltávolítani, hanem nyugodtan bent hagyható, mindössze tisztításhoz kell kivenni.
 • A műfogsor nemcsak a fogakat pótolja, hanem az elsorvadt ínyt is. A protézis váza műanyagból és fémből készül, átveszi az íny funkcióit, szerepét.

Annak ellenére, hogy a műfogsor viselése számtalan előnnyel jár, a kezdetek itt sem lesznek egyszerűek. Ennek az az oka, hogy az emberi testnek meg kell szoknia minden idegen tárgyat, ami érintkezik vele. (Az új cipőt is be kell törni, addig általában kényelmetlen lesz.) De az arc izomzata és a nyelv általában pár hét alatt alkalmazkodik az új helyzethez. Ebben a folyamatban sokat segíthetnek a műfogsor rögzítő krémek.

A fogprotézis több részből áll. Ezek a következőek:

 • A műfogsor legalsó része egy alaplemez, ami az állkapocscsonton fekszik. Ennek a funkciója az, hogy a rágóerőt közvetítsék.
 • A kivehető fogprotézishez tartozik egy műíny is, ami főleg esztétikai feladatokat lát el.
 • A műfogsor harmadik része a műfogak, amik szintén esztétikai feladatokat látnak el, és a rágáshoz is nélkülözhetetlenek.

A teljes műfogsor elkészítése komoly feladat. Nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy az elkészült protézis hibátlanul funkcionáljon, betöltse ezt kijelölt feladatait. A műfogsor jellemzőit főleg a páciens szervezetének egyedi jellemzői határozzák meg. A következő tényezőket kell figyelembe venni a szakembernek, amikor megtervezi a protézist:

 • Használt – e a páciens korábban fogpótlást?
 • Milyen a szájüreg állapota?
 • Az állcsont jellemzői
 • A páciens problémái, elképzelései a fogpótlás eredményeiről

A pontos és precíz munka azért is fontos, mert a műfogsornak annyira stabilnak kell lenni, amennyire ez lehetséges. Ezt nem olyan könnyű elérni, mivel a protézist kizárólag a gravitáció, a vákuum hatásés a kemény és lágyrészek viszony tartja. Hogy ez megfelelő minőségű legyen, az kell, hogy az alaplemez pontosan illeszkedjen.

Az állcsont, mint minden az emberi szervezeten, teljesen egyedi, a páciensre jellemző. Ezért van szükség mintavételre, hogy a fogprotézis tökéletesen alkalmazkodjon a páciens szervezetéhez. A műfogsor elkészítése egy hosszabb folyamat, több alkalom is kell hozzá. Ennek a legelső lépése egy személyes konzultáció. Ezen a találkozáson a fogorvos és a páciens megbeszélik a problémákat, azt, hogy az ügyfél mit vár a protézistől, milyen panaszokat szeretne enyhíteni, vagy – jobb esetben  – megszűntetni. Ezenkívül a fogorvos teljes képet nyer a páciens általános egészségi állapotáról is. Természetesen ilyenkor pár vizsgálatra is szükség van. A fogorvos felméri a páciens szájüregének, valamint fej és nyaktájékának az állapotát. Ezek után már elegendő információ van a birtokában, hogy a pácienssel együtt kidolgozzák a kezelési tervet.

Ezek után a legelső lépés a lenyomat vétele a fogakról. Ez azt jelenti, hogy a fogorvos speciális anyaggal feltölt egy műanyag fogsorra illeszthető edényt, és ezt rányomja a fogakra. Ez a minta jól mutatja a fogak és az íny helyzetét. A mintavétel nem fájdalmas, de járhat émelygés, hányinger érzettel. A lenyomat alapján a fogtechnikus gipszből kiönti a fogsort, elkészít egy egyéni kanalat. Ez egy olyan lenyomat, ami teljes mértékben illeszkedik a páciens fogsorához. Ennek a segítségével egy nagyon pontos lenyomat vehető, ami alapján a fogprotézis elkészíthető lesz. Erre a fogorvos és a páciens második találkozásán fog sor kerülni. Ez egy különleges lenyomat lesz, pontos nevén funkciós lenyomat. Lényege, hogy mintavétel közben a páciensnek mozgásokat kell végeznie, csücsöríteni, nyelvet mozgatnia, mosolyogni, és nyelvet mozgatnia is. Azokat a mozgásokat kell imitálni, ami mindennapjai során is használ. Ebből a lenyomatból egy újabb minta készül, aminek harapás sablon a neve. Ez a lenyomat tartalmaz egy harapási sablont, ami nagyon fontos abból a szempontból, hogyha a páciensnek teljesen hiányoznak a fogai, akkor nagyon sok fontos jellemző ennek a segítségével történik. Ez a harmadik alkalommal történik meg. Ekkor kell beállítani az alaplemez tulajdonságait is. Ennek tökéletesen illeszkednie kell, ezért ez egy nagyon fontos fázis.

Ezek után elkészül a próbafogsor, amit a fogorvos és a páciens is ellenőriz. Amennyiben mindenki meg van elégedve a megoldással, a végeleges műfogsor elkészítésre kerül.

Ezzel még nem ért véget a fogorvos és a páciens kapcsolata, hiszen a fogprotézis bizonyos időközönként ellenőrzést igényel.

A kivehető fogprotézis nem a legtökéletesebb pótlás, de számos hibája ellenére megoldja azt a problémát, amit az elveszítette fogakkal járó kellemetlen állapot jelent.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .