A fogprotézis nem egy új találmány, már régóta kísérletezik vele az emberiség. Ennek oka, hogy a fogak elromlanak, és nem nőnek újak a helyükre. Ráadásul ezt a folyamatot nem lehet visszafordítani, csak megállítani, és az eredeti állapotot műmegoldásokkal visszaállítani. Régen ez nem volt túl sikeres, az első műfogsorok csak a fogak esztétikai állapotát tudták visszaállítani, azok a fogprotézisek nem voltak alkalmasak a rágásra.

A legjobb módszer a fogak megőrzésre a romlás megakadályozása. A fogak problémáit a szuvasodás okozza. Sajnos ez egy kikerülhetetlen folyamat. Jellemző a szuvasodás agresszivitására, hogy a teljesen megtisztított fogakon is már fél óra elteltével elkezd kialakulni a plak-kképződés. Ez egy olyan folyamat, ami roncsolja a fogak zománcát, mivel savas kémhatást idéz elő. A szuvasodás mindig a fogak felszínén kezdődik el, és egyre mélyebbre hatol. Ez leggyakrabban az őrlőfogakkal esik meg, mivel ezek a fogak a legjobban barázdáltak. A folyamat sebessége függ az életkortól is, az idősebbek esetében lassabban halad a probléma terjedése, a fiatalabb páciensek esetében pedig gyorsabban. ez fogszuvasodás két fajtája a dentinszuvasodás és a zománcszuvasodás.

Zománcszuvasodás: Ez a probléma kúp alakú, csúcsával lefelé mutató elváltozás, mely a fogak felszínén jelentkezik. Ez a betegség nem jár fájdalommal, így nehéz észrevenni, általában csak a fogorvos tudja kiszúrni egy – egy szűrővizsgálat alkalmával.

Dentinszuvasodás: Ez lefelé terjed a fogak belében. Mivel itt már idegek és erek is vannak, ez fájdalommal jár.

Vita tárgya, hogy mi okozhatja a fogak szuvasodását. Ennek az oka, hogy a betegsége okai összetettek, több tényező is szerepet játszik kialakulásában. Nagy szerepet játszanak benne a szájüregben élő baktériumok, melynek tápláléka az élesztő és a cukor. A károkozók végterméke savas kémhatású, így roncsolják a fogak zománcát. (Ez miatt van az, hogy a cukros ételek fogyasztása növeli a fogak szuvasodásának kockázatát.) A plakk tulajdonképpen a fogak felszínére tapadó baktériumok. Ezeket dörzsöléssel el lehet távolítani, de sajnos nagyon gyorsan újra összegyűlnek, így veszélyeztetve a fogak egészségét. A baktériumok elindítanak különböző biokémiai folyamatokat, melynek eredményeképpen a száj PH értéke megváltozik, ásványi anyagokat old ki a fogakból, így a fogsor romlása elkezdődik. A különböző fogak különböző esélyekkel szuvasodnak. MI határozza ezeket meg?

 • a fogak elhelyezkedése (jellemzően a öhátul lévő fogak kezdenek el nagyobb eséllyel szuvasodni)
 • a fogak koronájának jellemzői
 • a fog áttörésének időpontja

A fogszuvasodást befolyásolják még olyan tényezők is, mint a nyál összetétele, genetikai jellemzői, szociális és kulturális körülmények, az elfogyasztott táplálék jellemzői és a földrajzi elhelyezkedés is.

Ha a fogsor olyan mértékben felromlott, hogy töméssel és koronával nem lehet megoldani a problémát, akkor fogprotézis szükséges. Ez nagyon fontos, hiszen a fogsornak rengeteg funkciója van. Ezek a következőek:

 • A fogsornak kulturális jelentősége is van. A fogak hiánya a legtöbb kultúrában egyet jelent az ápolatlansággal és az igénytelenséggel. Ez miatt a fogak nélküli – vagy rossz fogazattal bíró – páciens rosszul érzi magát bőrében, könnyen válhat emberkerülővé. Ennek az állapotnak a hatásai beláthatatlanok, nyomást gyakorolnak a páciens a magán- és a munkahelyi életében is. Egészen szélsőséges esetben a páciens emberkerülővé is válhat.
 • Az emésztés nemcsak a gyomor feladata, már a szájban megkezdődik. Az elől lévő fogak feldarabolják, míg a hátul lévő őrlőfogak pépesítik azt (Ebben közreműködik a nyál is, ennek a folyadéknak is van bomlasztó hatása.) A fogak hiánya súlyos terhet ró a gyomorra, hiszen nem előemésztett étel kerül bele. (Ezért van az, hogy a madaraknak dupla a gyomruk. Nekik nem lehetnek fogaik, hiszen ez a súly zavarná őket a repülésben.) Ez könnyen okozhat emésztési problémákat.
 • A nem elég jól megrágott étel növeli a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • A hangképzés fontos helyszíne a szájüreg. Ebben a fogak is részt vesznek. A fogsor hiányában a beszéd elmosódottá válik, beszédhiba alakul ki.
 • A fogak támasztják az arcot, nélkülük ez a felület beesetté válik. Ez miatt a páciens idősebbnek fog kinézni valós koránál.

Ezek súlyos problémák, amiket orvosolni kell. Jelenleg a fogak elvesztését csak  fogprotézis viselésével lehet korrigálni. Természetesen nem mindegy, hogy milyen minőségű műfogsorral pótolja a páciens elveszett fogai. Milyen a jó fogprotézis? Milyen tulajdonságoknak kell megfelelnie ennek a terméknek? A megoldásnak három tulajdonságnak kell eleget tennie ahhoz, hogy minőségi termék lehessen. Ezek a következőek.

 • megfelelő minőségben lehessen vele rágni
 • helyreállítsa a páciens kinézetének esztétikumát
 • segítse a hangképzést

A szempontokat legtöbbször máshogy ítéli meg a páciens és a szakember. A kliensek nagy része azt tartja elsődleges szempontnak, hogy jól nézzen ki, fiatalosabb és szebb legyen. (Ezt a műfogsor minden esetben biztosítja, hiszen a fogatlanság minden csak nem szép és fiatalos.) Orvosi szempontból azonban első a rágóképesség helyreállítása, hiszen ha ez nem megfelelő minőségű, akkor az a hiányosság számtalan egészségügyi probléma forrása lehet.

Nagyon fontos azt is tudni, hogyha nem pótolják időben az elvesztett fogakat, az számos további gondnak lehet a forrása. A legelső az emésztési problémák kialakulása. Ezt tovább fokozzák a következő gondok:

 • A fogak túlterhetek lesznek. (Ez olyan, mint egy munkahely. Amikor egy kolléga távozik, akkor a többi dolgozóra több munka jut, egészen addig, amíg új ember nem érkezik a szervezethez.) Ez gyorsabban kopnak, hamarabb fognak elromlani.
 • A hiányzó fogak alatti csontállományt nem védi semmi, így ez elkezd romlani. (Ezért ha sokat halogatunk egy fogpótlást, akkor könnyen meglehet, hogy előtte csontpótlásra lesz szükség.)
 • A fogak egymást támasztják. Ha egy – egy hiányzik közülük, akkor elkezdenek bedőlni, a fogsor girbe – gurbává válik. Ezen csak a fogszabályozás segít. (Ami nem egy kellemes folyamat, hiszen évekig is eltarthat, fájdalmas, ráadásul borsos árú.)

A jó fogpótlás tehát időben elkészül. Nem okos dolog halogatni ezt a műveletet.

A fogprotézis elkészítése nem egyszerű folyamat, több mintavétellel, illetve „felpróbálással” jár együtt. Ennek oka, hogy a fogprotézis mindig egyedi, teljes mértékben alkalmazkodik a páciens testének egyedi jellemzőihez. Ha ez megtörténik, akkor a műfogsorral tökéletesen lehet enni, beszélni, nevetni és a páciens észre sem veszi, hogy fogai nem igaziak.

Sokan nem tudják, hogy a hagyományos műfogsort mi tartja a helyén. Ez mindössze vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció. Ha ez nem elég, akkor kaphatóak műfogsor rögzítő krémek. Szerencsére ha ezek nem elég hatásosak, akkor már Magyarországon is megjelent az u. n. fix fogprotézis, ami új távlatokat nyitott meg a páciensek életében.  A fix fogprotézis lényege, hogy a műfogsort az állkapocscsontba ültetett mini implantátumok tartják, így az teljesen stabilan áll.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .