Az emberi fogsor 32 fogból áll. Ezekből négy darab bölcsességfog, ami felnőtt életkorban szokott megjelenni. A legelső fogsor tejfogakból áll. Ezek nagyjából fél éves korban kezdenek megjelenni, ami fájdalommal jár, mivel a fogaknak át kell törnie az ínyt. (Nagyon ritkán, de megtörténhet, hogy egy kisbaba fogakkal születik. A még pogány magyarok hite szerint az ilyen gyerekekből táltosok lesznek.) A fogzás nagyjából két éves korig tart. Ez a fogsort óvodás kor végéig használják, akkor a fogak szép lassan, egymás után kiesnek, és kinő a végleges fogsor. Az emberek többet nem képesek fogakat váltani. (Velünk ellentétben több állat is van, akiknek életük során akár többször is kinőhet a fogsora. A krokodilok például negyvenszer váltanak fogazatot, de az abszolút rekorder a cápa, akiknek minden  kihullott foga pár napon belül újra kinő.)

A végleges fogazat többféle fogból áll. Az alsó és a felső fogsorban is ugyanazok a fogak találhatóak meg. A száj elejében, jól látható helyen négy – négy metszőfog van.  Utána jön két – kétszemfog, majd négy – négy kisörlő. A sort a négy – négy nagyörlő zárja le. Ezeknek a fogaknak más a szerepük, ezért máshogy is néznek ki. Az elül lévő metszőfogak inkább hegyesek, arra valók, hogy a táplálékot darabokra bontsák, míg a hátul lévő lapos tetejű örlőfogak között az étel szétzúzódik. Erre a folyamatra nagyon nagy szükség van, mivel az emésztés már a szájban megkezdődi. Ez nélkül a gyomor túl  lenne terhelve. (A madaraknak ezért van dupla gyomruk. Nekik nem lehet fogazatuk, mivel a fogsor súlya miatt akadályozva lenne a repülésük. Fogsor hiányában azonban más módszer kell találnia a természetnek, hogy a megfelelő emésztés megtörténjen.) A fogsornak nagyon sok funkciója van, ezek a következők:

  • A nem megfelelően megrágott táplálék számos emésztési problémát okoz. Ezek között ott van az, hogy a gyomor túl lesz terhelve, ezért megbetegedhet. A nem megfelelőn megrágott étel nem lehet teljesen megemészteni, ezért gyomorégést, puffadást fog okozni. A rágás hiánya a súlyra is hatással van, mivel a gyors evés, a kevés rágás következtében később alakul ki a teltségérzet, azért a páciens könnyebben fogja felszedni a kilókat. Az alapos rágás a bakteriális fertőzés kockázatát is csökkenti
  • Az egészséges fogsor elengedhetetlen feltétele annak, hogy valaki ápoltnak, kellemes kinézetűnek érezze magát. Hiányos fogsor esetén a páciens könnyen érezheti magát ápolatlannak, ami szorongásokhoz fog vezetni. Ez nemcsak a magánéletére hat ki, hanem a munkájára is.
  • A fogsor támasztja az arcot is, hiányában az beesett lesz, és a páciens valós koránál idősebbnek fog kinézni.
  • A hangképzés már a szájban megkezdődik. A fogak hiányában a beszéd elmosódott, kevésbé érhető lesz.
  • A nem megfelelően megrágott étel megsebezheti a nyelőcsövet.

A fogaknak több és nagyon fontos feladatoknak kell megfelelnie, ehhez felépítésük is igazodik. A fogakat az úgynevezett fogzománc takarja, ami az emberi test legkeményebb anyaga, sejteket viszont nem tartalmaz, ezért nem tud újratermelődni. A fog látható része a korona. A zománc ezt a részt fedi. Az ínyben a foggyökér található, amit a cement fed el. Ebben a rétegben nincsenek idegek, úgyhogy ha megsérül, vagy pedig szuvasodni kezd, akkor a beteg még nem érez fájdalmat. A fogorvos azonban észreveszi ezt, ezért nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, hiszen ilyenkor még korai stádiumban kiszűrödnek a problémák. A fogzománc alatt egy lazább, rostosabb szövet, a dentin található. Egészséges fog esetében ez a réteg sehol sem fog felbukkanni. A fog legbelső része a fogüreg, ami tele van erekkel és idegekkel. Amennyiben a szuvasodás idáig elér, az mindenképpen komoly fájdalommal jár.

A fogak gyökere többféle lehet, vannak egy- és többgyökerű fogak. Az elöl lévő fogaknak és a kisörlőknek egy gyökre van. Az alsó nagyörlők kétgyökerűek, míg a felsőknek három gyökerük van.

A fogaknak nagy ellensége a szuvasodás, ami sajnos mindenkit, vagy legalábbis is, majdnem mindenkit érint.

A fogszuvasodás okai nem teljesen tisztázottak, valószínűleg több tényezőre is visszavezető a probléma. Ezek között ott van a genetikai adottság. A fogak embereként kicsit különbözhetnek. Vannak, amikor a fogak torlódnak, vagy azoknak felszíne valamivel barázdáltabb az átlagnál. Ebben az esetben a fogszuvasodás nagyobb eséllyel fog bekövetkezni. (Szerencsére a mai fogászati eljárásokkal nagyon sokféle probléma oldható meg. Így ezeket az állapotokat is lehet korrigálni, fogszabályozással, vagy pedig barázdazárással.) A fogszuvasodás nagyban összefügg az elfogyasztott táplálékkal. A magas szénhidrát és cukor tartamú ételek nagyban növelik a fogszuvasodás esélyét. Megfelelő táplálkozással csökkenthető az esélye annak, hogy kialakul ez a probléma. Ez összefügg a következő okkal is. A fogak romlásáért felelősség tehető a streptococcus mutans nevű baktérium, aminek a fő eleségei között ott van a cukor és a szénhidrát. Ez az élőlény ugyanis savakat termel, ami felpuhítja a fogzománcot. A fogak tönkremenetelében szerepet játszik még az idő is. A kor előre haladásával a fogak megkopnak, sérülékenyebbek lesznek. Ezért ahogy halad előre az idő, annál több gond adódhat a fogakkal. (József Attila így írta le az idősödés folyamatát a „Levegőt” című versben: „Szaporodik fogamban az idegen anyag.)

A fogszuvasodás több fázisból áll. Tudni kell erről a problémáról, hogy a folyamatot nem lehet visszafordítani, mindössze megállítani, és a keletkezett károkat kijavítani, töméssel vagy fogpótlással.  A fogszuvasodást a korai szakaszban mindössze pár fehér folt jelzi, ami a fogzománcon jelenik meg. Dohányosok esetében nem mindig lesznek ezek fehér színűek, barnás árnyalatot is felvehetnek. A rendszeres fogászati kontroll azért is nagyon fontos, mert az ilyen korai szakaszban felismert problémát könnyen és jó eredménnyel lehet kezelni. Ezek a fehér foltok hasonlítanak a fogkőhöz, de egy szakember könnyedén meg tudja őket különböztetni. Ha szuvasodás eléri a fogbelet, akkor a probléma gyulladással és fájdalommal is jár, hiszen a dentinben idegek is vannak. Eddig nem érdemes várni, hiszen ekkor már nem biztos, hogy egy sima tömés megoldja a problémát, könnyen lehet, hogy gyökérkezelésre is szükség lesz.

A kezdeti szuvasodás csak szemmel látható, egyéb jele nincsen. A fizikai szimptómák akkor jelentkeznek, amikor a probléma már eléri a fogbél. Ilyenkor a fogzománc alatt lévő dentin már nem tud olyan jó minőségben tartani, mint kellene és beszakadhat. Ehhez elég lehet egy erőteljes harapás is.

Összefoglalva ennek a problémának a legjellemzőbb tünetei a következők:

  • étkezés közben problémák adódhatnak, hiszen a fog érzékenyen reagál olyan ingerekre, mint a sós vagy az édes íz, a hideg vagy a meleg
  • a fogak tompán és lüktetően fájnak (Ez csak súlyos problémák esetén szokott megjelenni. A rendszeres fogászati kontroll segít abban, hogy a probléma még ez előtt a fázis előtt felfedezésre kerüljön, és orvosolva legyen.)
  • a fog felületén fehér foltok jelennek meg, a fog mélyebb barázdáiban és a fogak között pedig barnás elszíneződés lesz látható

A fogsor állandóan ki van téve a fogszuvasodásnak, de megfelelő táplálkozással és fogápolással minimalizálni lehet a kockázatot.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .