kivehető pótlásA kivehető fogpótlás két fajtáját különböztetjük meg. A részleges kivehető fogpótlást és a teljes kivehető fogpótlást. A részleges kivehető fogpótlás megszokása és viselése könnyebb, mint a teljes kivehető fogsoré, mert ebben az esetben vannak saját fogak, amikre a pótlást felrögzítik, így sokkal inkább természetes viselést biztosít. Ezért érdemes minél előbb felkeresni a fogorvost, mert a kisebb foghiányok kezelése könnyebb és a megmaradt fogak sem romlanak olyan hamar, mintha várunk a pótlással. Kisebb foghiányok esetén a megmaradt fogakra nagyobb terhelés jut, rágásunk nem lesz egyenletes. Amelyik oldalt többet terheljünk, hamarabb romlásnak fog indulni.

A teljes kivehető fogpótlást teljes foghiány esetén alkalmazzák. Ilyen esetben nincs megmaradt saját fog, amihez rögzíteni tudják a műfogsort. A fogak elvesztése elsősorban higiénés okokból következik be. A nem megfelelő fogápolás miatt gyorsan kialakulhat fogszuvasodás, ami súlyos esetben a fogak elvesztéséhez vezet. Amikor nem lehet egy fogat megmenteni és el kell távolítani, néhány hét gyógyulást követően meg kell kezdeni a fog pótlását. Amennyiben ezt nem kezdjük el, súlyos problémák léphetnek fel a megmaradt fogak tekintetében. A foghiányba a szomszédos fogak bedőlnek, pótolva a kiesett fogat. Ez a bedőlés eredményezi, hogy a meglévő fogak között nagyobb rések alakulnak ki, melyek a megmaradt fogak romlását okozzák. A fogak elmozdulásával a harapási kép megváltozik, ami rágóizületi problémákhoz vezet. A fogak bedőlése miatt a fogsorunk kinézete is megváltozik, amely esztétikai szempontból kifogásolható. Ezért fontos az, hogy a fog eltávolítása esetén a fogorvos tájékoztassa a pácienseket, hogy milyen pótlási lehetőségek vannak a fog eltávolítását követően. Tájékoztatást kell adni arról is, hogy milyen következményekkel jár a fogpótlás elmulasztása, és ebben az esetben mi vár a páciensre. Ellenkező esetben a beteget váratlanul érik a foghúzás utáni kiadások, és a pótlás elmulasztásával járó többlet költségek. A megkésett pótlást követően egy deformitás kezelése akár egy évig is eltarthat és rendszeres elfoglaltságot jelent.

kivehető pótlásHa nem pótoljuk a kihullott fogakat, akkor az, hosszú távon a teljes fogsor elvesztését fogja eredményezni. A fogaink hiánya esetén felléphet a testi fogyatékosság érzése, hiszen a fogunk ugyanúgy testrészünk, mint például a végtagjaink. Nélkülük sem vagyunk képesek teljes életet élni. Sok ember esetében a fogak elvesztése szociális életük beszűkülését is jelenti. Olyan gátlásokkal élnek, melyek megakadályozzák őket a mindennapi élet kiteljesedésében. Félnek társaságba menni és a többi ember között étkezni. Teljes fogazat hiány esetén arcunk beesetté válik, beszédünk megváltozik. Az arc deformitását az életkor előre haladtával kialakuló ráncok tovább rontják. Nemcsak esztétikai szempontból fontos a kihullott fogak pótlása. A rágás kimaradása, illetve az elégtelen rágás, emésztőrendszeri problémákhoz vezet. Az emésztés folyamata már a szájüregben megkezdődik. A fogak felaprítják a táplálékot, ami a szájüregben nyállal keveredik. A nyál már emésztőenzimeket tartalmaz, ezért a gyomorba normál esetben egy „előemésztett” táplálék kerül. Azonban, ha kimarad a falatok feldarabolása, és előemésztése a gyomorra nagyobb terhelés kerül. Ez emésztési problémákhoz, gyomorfájdalomhoz vezet. Hosszú távon reflux és gyomorfekély kialakulásának veszélye is fennáll. A rágás elégtelensége miatt szervezetünk nem tudja kivenni a táplálékokból a szükséges vitaminokat, mely az immunrendszer gyengülését eredményezi.

A teljes kivehető fogsor megszokása nem könnyű feladat. Nagy akaraterő és kitartás kell hozzá, de megéri a küzdelem. A fogsor beilleszkedése a száj képletei közé 5-10 napig is eltarthat. Az első behelyezés során úgy érzi az ember, hogy „tele van a szája” a műfogsorral. Eleinte érezhetjük azt, hogy sokkal több nyálunk képződik. Ezek a tünetek azonban fokozatosan elmúlnak, minél többet viseljük protézisünket. A fájdalom a műfogsor megszokásának nem eltűrhető velejárója. Amint fájdalom jelentkezik, azonnal vissza kell menni igazításra, mert ilyenkor a szájban már néhány óra elteltével seb is keletkezhet, ami hátráltatni fogja a műfogsor megszokását még igazítást követően is. Ha viselése nem okoz panaszt, ajánlatos éjjel nappal hordani, csak tisztításkor eltávolítani. Régen az terjedt el, hogy a műfogsort éjszakára el kell távolítani, de manapság a fogorvosok is azt ajánlják, hogy a jól beállított, kényelmes műfogsort éjszakai is viselni kell. A műfogsort viselőknek a megszokás első szakaszában ugyanolyan gátlásokat okozhat a hordása, mint a foghiány okozott. A foghiányt követően a fogpótlás ugyanúgy megváltoztatja az arc formáját, kitölti a foghiány okozta arcbeesést. Amíg nem szokta meg a páciens teljesen a pótlást, addig a beszédhangok képzésében is gondjai lehetnek. Ezért fontos, hogy a műfogsor viselésének kezdetén rengeteget beszéljünk, vagy olvassunk hangosan. Esetenként segíthet a töltetlen kemény cukorka szopogatása, mert a termelődő nyál és a nyelv mozgása segíti az alkalmazkodást. Étkezéskor apró falatokkal kezdjünk és ügyeljünk arra, hogy mindkét oldalon egyenletesen rágjunk. Nagyon fontos, hogy mindkét oldal ugyanazt a terhelést kapja. Sokan attól tartanak, hogy evés közben elmozdul vagy kiesik a műfogsoruk. Hosszú távon emiatt érdemes valamilyen protézisrögzítő módszer alkalmazása. A műfogsor ragasztó hosszú távú alkalmazása nem ajánlott, egy jól beállított, kényelmes protézis esetén nem is szükséges. A legtermészetesebb rögzítési mód az implantátumokkal való rögzítés. Az implantátumokat műgyökérnek nevezik, hiszen funkcióját tekintve gyökérként működnek a szájüregben. Egy kúpos fejű csavarhoz hasonlítanak. A csavaros végét az állkapocsba rögzítik, a kúpos feje pedig a fogínyen helyezkedik el. A kúpos véghez rögzül a műfogsor, melybe egy gumigyűrű van behelyezve. Ez a gumigyűrű képezi a kúp ellendarabját, melynek segítségével a műfogsor a műgyökérre pattan. Az implantátum tökéletes stabilitást biztosít.

kivehető fogpótlásA műfogsor viselésének egyik elengedhetetlen része a tisztítás. Ugyanúgy, mint saját fogaink a pótlás is ápolást igényel. Minden étkezés után folyó vízben öblítsük le műfogsorunkat és alaposan öblítsük ki a szájüreget. Az ételmaradék eltávolítása a műfogsorról és a fogínyről nagyon fontos, hiszen az ott megtelepedett lepedékben a baktériumok elszaporodhatnak. A rendszeres tisztítás a fogsor állagmegóvásában és tartósságában játszik nagy szerepet. A nap végén a műfogsort fogkefével és fogkrémmel alaposan meg kell tisztítani. Használjunk puha sörtéjű, kisebb fejű fogkefét, és apró körkörös mozdulatokkal végezzük a műfogsor mosását. Hetente legalább egyszer fogtisztító pezsgőtabletta használata ajánlott. A fogtisztító pezsgőtabletta egy pohár vízben feloldódó fertőtlenítő hatású anyag. Körülbelül fél órás áztatást követően hatását kifejti. Amennyiben nem megfelelően tisztítjuk műfogsorunkat és ápoljuk fogínyünket, fogínygyulladás alakulhat ki. Az ínygyulladás akadályozhatja a műfogsor viselését, mivel sebek és afták alakulhatnak ki a gyulladás következményeképpen. Ezeket a kialakult gyulladásokat azonnal kezelni kell. Ezekre a betegségekre számos gél áll a rendelkezésünkre, azonban súlyos esetben nem árt szakember segítségét kérni az íny épségének helyreállításához.

A kivehető fogsor viselését meg kell szokni, de megszokást követően a mindennapi életünk részét képezi. Az életminőségünk javításában elengedhetetlen szerepe van a rágásnak, melynek egyetlen megoldása fogak hiányában a kivehető fogsor lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .