Többféle kivehető fogsor kapható. Ennek az az oka, hogy ez a technikai is folyton fejlődik, egyre jobb megoldások születnek. Magyarországon a legismertebb fogsor a hagyományos műfogsor. A technika három részből áll, egy műínyből, egy alaplemezből és a műfogakból. A megoldás legnagyobb gyengesége az, hogy a stabilitást mindössze a vákuumhatás, a gravitáció és a pontosan illeszkedő alaplemez biztosítja. Ez számos problémával jár, de ezen kívül is vannak gondok a megoldással, a hagyományos kivehető fogsor még messze nem tökéletes megoldás. A következő gondok lehetnek vele:

 • A technika része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ez kényelmetlen, hányingerrel, émelygéssel járhat viselése.

 • Az alaplemeznek nagyon pontosan kell illeszkedni. Ha ez nem történik meg, akkor ételmaradék szorulhat be az íny és az alaplemez közé. Ez gyulladást okoz.

 • Szintén gondot jelent, hogy az alaplemez kidörzsölheti az ínyt. Ebben az esetben a seb begyógyulásig nem lehet viselni a technikát. Viszont ez a probléma megoldható, hiszen a kivehető fogsor készítő fogorvos korrigálni fogja technika problémáját.

 • Ha fogsor nem elég stabil, akkor nem lehet vele megfelelő minőségben rágni. Ilyenkor a túlságos kemény vagy ragacsos ételek fogyasztása nem ajánlott.

 • Az étkezés örömének elvesztésén kívül még egészségügyi gondokkal is járhat az az állapot, hogy a páciens nem tud megfelelő minőségben rágni. A rágás ugyanis nemcsak a gyomor feladata, hanem már a szájban megkezdődik a folyamat. A fogak előkészítik az ételt a gyomor számára. Az előkészítő fázist az elől lévő fogak végzik el, leharapják az ételt, egy durva darabolást végeznek. Az aktív szakasz az őrlés, amit az őrlőfogak végeznek el, amik szétzúzzák a nyállal átitatott táplálékot. Ha ez nem történik meg, akkor a gyomor túl lesz terhelve, ami különböző egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. Ebben a nyál is segít. A megfelelően megrágott étel azért is fontos, hogy nyelés közben ne sebesítse meg a nyelőcsövet.

 • Az alaposan megrágott étel csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.

 • Az alapos rágás segít elkerülni az elhízást. Ilyenkor ugyanis időben kialakul a teltségérzet.

 • A fogak szerepet játszanak a hangképzésben is. Ha a műfogsor nem elég stabil, akkor a beszéd elmosódottá, érthetetlenebbé válik.

 • A nem elég stabil fogak kényelmetlen érzetet jelentnek viselőjüknek, hiszen azzal lesz elfoglalva, hogy hogyan nevethet, ehet, vagy beszélhet, hogy fogai ne mozduljanak el helyükről.

 • A fogaknak védelmi szerepük is van, ők védik meg a fogínyt és a szájüreget az esetleges külső, fizikai behatásoktól.

 • A rosszul rögíztett protézis elmozdulhat egy erőteljese köhögés következtében.

  A hagyományos kivehető műfogsor tehát nem a legtökéletesebb megoldás. Nagyjából két évtizede megjelent egy helyettesítő termék, a fix fogsor. A technika pár éve Magyarországon is elérhető lett, egyre több rendelő foglalkozik vele. Megkönnyíti a technika elterjedését, hogy nem minden esetben kell új protézist készíteni. Nagyon sok esetben a régi, hagyományos kivehető fogsor is megfelelő lesz, persze némi átalakítás után.

A fix fogsor lényege a rögzítésben van. A lehető legstabilabb megoldást akarták kidolgozni. Ezért az állkapocscsontba mini implantátumokat ültetnek, aminek a végén gömbfejek vannak. Ezekre lehet rápattintani a műfogsoron lévő patenteket. Ezt a páciens önmaga is meg tudja tenni, tehát a fix fogsor is bármikor eltávolítható és vissza is helyezhető. Ebben a tekintetben a fix fogsor teljesen úgy viselkedik, mint a hagyományos kivehető fogsor. A legnagyobb különbség azonban a stabilitásban van. (Ezen kívül is vannak még kisebb különbségek. Ezek között talán a legfontosabb az, hogy a hagyományos kivehető fogsor része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ez nem egy túl kényelmes viselet, könnyen okozhat diszkomfort érzetet, ami miatt a páciens émelygést, hányingert érezhet. A fix fogsornak nem része ez a lemez, így viselése könnyebb, sokkal kényelmesebb.) A műfogsor stabilitását a rögzítése garantálja. Az állkapocscsontba mini implantátumokat ültetnek, amik titánból készülnek. Ez egy teljesen allergiamentes fém, ezért nem kell félni ezektől a reakcióktól. Beültetéséhez nem legtöbb esetben nem szükséges felvágni az ínyt, ezért a művelet helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. Ennek az az oka, hogy az implantátumok nagyon vékonyak, (Ezért is hívják őket tűimplantátum is. Kifejezetten műfogsor rögzítéshez fejlesztették ki őket.) átmérőjük 1,8 és 3,9 mm között van. Ezek akkor is behelyezhetőek, ha a páciens állkapocscsontjának rossz a minősége. Ha a helyzet szélsőséges, akkor csontpótlásra van szükség. Ez elhúzza a kezelést, de az eredmény ugyanaz lesz, mint azoknál, akinél nem szükséges ez az eljárás. A stabilitás ekkor is garantálva van. Ez rendkívül fontos, hiszen a kivehető fogsornak a következő követelményeknek kell megfelelnie, hogy jó minőségben funkcionáljon.

 • A legfontosabb talán az, hogy a páciens jól tudjon vele rágni. Ez az egészség miatt nagyon fontos. Az emésztés ugyanis már a szájüregben megkezdődik, (Ezért van az, hogy a madaraknak összetettebb a gyomorszerkezetük. Nekik ugyanis nincsenek fogaik, mert ez túl nagy súlyt jelentene, ami zavarná őket a repülésben. Így gyomorra nagyobb feladat vár, amit csak bonyolultabb „technikával” lehet megoldani.) amiben a nyál mellett még a fogak is részt vesznek. Az elöl lévő fogak szétdarabolják az ételt, míg a hátul lévő örlőfogak pépesítik azt. Ha ez nem történik meg, akkor a táplálék nem megfelelő minőségben jut a gyomorba, ami emésztési problémákhoz vezet. A nem elég jól megrágott ételt a gyomor nem tud rendesen megemészteni, ezért ez kihasználatlanul fekszik a gyomorba, ami puffadáshoz, égéshez vezet. Ezenkívül még az alapos rágásnál hamarabb kialakul a teltségérzet. A felületes, gyors evés ezért elhízást okozhat. A jó minőségű rágás ezért is fontos, mert a kemény, nem megrágott étel megsebezheti a nyelőcsövet. Ehhez azonban az kell, hogy a fogak stabilan álljanak. A hagyományos kivehető fogsorral a keményebb, ragacsos ételek nem rághatóak meg megfelelő minőségben, így a fenti problémák könnyen kialakulnak.

 • A hagyományos fogsor viselése esetén könnyen beszédhiba alakulhat ki.

 • A hagyományos kivehető fogsor könnyen kiesik egy – egy erőteljes nevetés, vagy akár köhögés során. Ez nagyon kellemetlen a páciens számára, az is előfordulhat, hogy a páciens elkezd szorongani a társas helyzetekben, főleg, ha enni kell. Ezért nem meri elengedni magát, kialakul egy szociális fóbia. Ez nemcsak a magánéletére hathat ki, hanem akár a munkájára is. A fix fogsor viselése garantálja ennek a problémáknak a megszűnését.

 • A fix fogsornál nem történhet meg az, hogy az alaplemez alá ételmaradék szorul be.

 • A fix fogsor természetesebb hatású, mint a hagyományos kivehető fogsor, a páciens könnyebben tudja titkolni, hogy fogai nem valódiak.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .