A korona árak nagysága több mindentől is függ. Az egyik ilyen szempont az, hogy melyik fogorvos készíti el a megoldást. Az árak rendelőnként változnak, de az igaz, hogy van egy átlagos díj, amit a legtöbb fogorvos alkalmaz. De a legnagyobb kérdés mindig az, hogy mit fog kapni a páciens a korona árak ellenértékeként, milyen minőségű a

szolgáltatás, illetve miért olyan lényeges a fogászati korona. Látatlanban nagyon nehéz – tulajdonképpen lehetetlen – megállapítani, hogy egy fogorvos milyen minőségű munkát végez. Az árak sem árulnak el sok mindent, hiszen könnyen megeshet az, hogy egy méregdrága rendelőben rosszabb színvonalú munkát végeznek, mint egy pénztárcabarátabb árakon dolgozó helyen. Erről igazán csak személyes tapasztalat után lehet véleményt formálni, egyébként nem. Szerencsére mindenkinek van olyan ismerőse, aki tud egy jó fogorvost ajánlani.

Mi miatt olyan fontos a korona? A fogsor, a fogak szuvasodnak. Ennek az oka összetett, több tényezőre is visszavezethető a betegség. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a fogak romlása összefügg a genetikával is, lehet örökölni az erre hajlamosító tényezőt. Ezt az állítást még nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani abban az értelemben, hogy vannak olyan emberek, akiknek azért romlanak el a fogaik, mert azok egy olyan tulajdonsággal rendelkeznek, hogy könnyen elromlanak. Viszont vannak öröklött tényezők, amik számítanak a szuvasodás során. Például, ha valakinek nagyon közel állnak egymáshoz a fogai, akkor oda könnyebben beszorul az ételmaradék. A fogak szuvasodását inkább életmódbeli tényezőkkel kötik össze a szakemberek. A szénhidrát és a cukor fogyasztása összefüggésben van a fogszuvasodással. (Régebben az emberek sokkal kevesebb cukrot ettek, ez a táplálék kifejezetten luxusterméknek számított, így akkoriban kevesebben szenvedtek a fogak szuvasodásától.) Ennek az az oka, hogy a fogakat megtámadó baktérium szénhidráttal táplálkozik. Ez a streptococcus mutans nevű lényecske a bomlási folyamatnál olyan savat termel, ami megpuhítja a fogzománcot, rontja annak a minőségét

A fogak másik nagy ellensége, ha a páciens elhanyagolja őket. Fontos az alapos, minden étkezés után következő fogmosás. Nagyon sok reklámnak a tárgya a megfelelő fogkrém és fogkefe, ami nélkül természetesen a fogak el fognak romlani, és csakis az a termék az üdvözítő. Ezek a hirdetések nem adnak teljesen pontos képet a fogak helyes ápolásáról. A valóságban teljesen mindegy, hogy a páciens milyen fogkrémmel mos fogat, a lényeg az, hogy mosson. Nagyon sok esetben azonban ez nem elég, mivel a fogak közé szorult ételmaradékot fogkefe nem tudja mindig eltüntetni. A fogselyem azonban megoldja ezt a problémát.

Ha a páciens odafigyel az étkezésére, és fogait is rendszeresen ápolja, akkor jó esély van arra, hogy nem lesznek nagyon gondok a fogsorával. Egy fogakat veszélyeztető tényezővel azonban ekkor is szembe kell néznie, ez pedig nem más, mint az idő. Sajnos a rágás miatt a fogak egy idő után elkopnak, ez pedig szuvasodáshoz vezethet. Ezt az állapotot nem lehet visszafordítani, de meg lehet akadályozni azt, hogy tovább terjedjen. A lyukak – főleg a kisebb lyukak – esetén egy tömés tökéletesen megoldja a problémát. Azonban megtörténhet az, hogy ez a megoldás már nem lesz elég. Ez a helyzet akkor áll fent, amikor a fogak egy részét vagy akár egészét pótolni kell. Az egyik ilyen fogpótlási lehetőség a korona.

Ilyenkor nemcsak a fogorvos, hanem az is fontos tényező a díjak meghatározásnál, hogy miből készül el a korona:

fém korona: Általában aranyötvözetből készültek, de léteznek króm és nikkel fogpótlás is. Egyik nagy előnye a megoldásnak, hogy kevesebbet kell lecsiszolni a fogból, mint más anyagok esetén. A javára szól még az is, hogy ez egy kemény és tartós megoldás. Hátránya is van, ez pedig a színe. A fém korona  nem olvadnak bele az eredeti fogsorban, nagyon látszik rajtuk, hogy nem igazi. Ezért inkább a fogsor hátsó részén szokták alkalmazni, elől nem igazán. De ez egy nagyon tartós megoldás, rendkívül ritkán szokott eltörni. Ára középkategóriás.

fémkerámia korona: Ez egy kevert technika abból a szempontból, hogy itt a fogakra egy fémkorona kerül, aminek kerámia a borítása. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a fogpótlás színe meg fog egyezni a fogsor többi részével. Ám a megoldásnak hátránya is van, hiszen ez a fajta korona jobban koptatja a szomszéd fogakat, mint a többi megoldás. Ráadásul a porcelán sérülékenyebb, mint a fém, így nagyobb az esélye annak, hogy a pótlásból letörik egy darab, vagy valamilyen más módon fog megsérülni. Az is megtörténhet, hogy a fogak tövénél elő fog bukni a fém rész, így a fogak alja szürkés lesz. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a páciens ínye egyébként is visszahúzódott. Ennél a megoldásnál már magasabbak a koron ár, mint a fémkorona esetén.

műanyag korona: A műfogak nagysága ennél a technikánál lesz a legkisebb. Ez nem egy tartós megoldás, a műanyag könnyen megsérül, letörik. Ezért legtöbbször csak ideiglenes koronaként szokták alkalmazni addig, így a végleges fogpótlás nem készül el, így természetesen ennek a megoldásnak a díja a legbarátibb, itt a legalacsonyabbak a korona árak.

kerámia korona: A megoldás legnagyobb előnye, hogy teljesen természetes hatású, ideális esetben a fogon nem lehet majd észre venni, hogy nem igazi. Mivel a kerámia alatt nincsen fém, így nem fog az íny felett egy sötétebb csík megjelenni. Kerámia fogpótlás esetében semmiféle allergiás reakciótól sem kell tartani. A megoldás hátránya, hogy nem olyan erős és strapabíró, mint a fém koronák. Lehet vastagabb kerámia koronát is készíteni, de ebben az esetben többet kell a fogakból lecsiszolni. Bár ez a megoldás nem túl tartós, mégis a kerámia technika esetén az egyik legmagasabbak a korona árak.

Természetesen nemcsak a korona anyagában van több változat, hanem a technikában is, amit alkalmaznak a csiszolás során. Manapság egyre gyakoribb, hogy lézerrel oldják meg ezt a folyamatot. Ez befolyásolja a korona árak nagyságát.

Van még egy nagyon fontos tényező, ami mindenkit érdekel. Mit kap a páciens cserébe a kezelésért, mi miatt annyira fontos egy fog elvesztése, mi miatt kell azt pótolni. Már egy fognak is több és nagyon szerepe van, mint az bárki elsőre gondolná. Ezek a következők:

  • A fogak hiányába az alattuk lévő íny és csontállomány minősége romlani kezd.
  • A fogak egymást tartják. Egyik hiányában a több eldől, a fogsor kesze – kusza lesz. Ezt csak fogszabályozással lehet rendbe rakni. Ráadásul a bedőlt fogak gyökre meggyengül, a testrész nem lesz már annyira stabil.
  • A fogak közötti résbe ételmaradék szorulhat, ami könnyen vezet fogszuvasodáshoz.
  • A fogak rágóereje csökkeni fog a hiány következményeképpen.
  • Az állkapocs ínye is veszélybe kerül, be is gyulladhat.

A korona árak ellenértékekként a páciens megmenekül a fent felsorolt veszélyektől.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .