A fogpótlás választéka

Nagyon sokféle fogpótlás létezik, ha Önnek erre a megoldásra van szüksége, akkor több lehetőség közül is választhat. Fogpótlásra akkor van szükség, ha a fogak egy részét, vagy akár az egészét pótolni kell, egy sima tömés már nem oldja meg a problémát. Ezt az állapot a fogak szuvasodása okozza. Ennek okai összetettek, benne van a genetikai hajlam, az, hogy idővel a fogak elkopnak, és a baktériumok tevékenysége is. Megfelelő étkezéssel és a fogak tisztán tartásával le lehet lassítani ezt a folyamatot, de megállítani nem. A fogzománc elkopik, lyuk keletkezik rajta. Kisebb méretű rés esetén elég egy tömés, de nagyobb problémánál már pótolni kell a fog egy darabját, vagy akár az egészet. A legvégső esetén az, amikor a teljes fogsort el kell távolítani, vagy pedig magától hullik ki, így a teljes fogpótlás, a teljes fogsor pótlása szükséges.

Mekkora fix fogsor ára a Mechwart Dentálnál?

Mekkora fix fogsor ára a Mechwart Dentálnál? (Elérhetőségeinket megtalálja a legfelső menüsor végén, a „Kapcsolat” menüpont alatt. Személyes találkozóhoz minden esetben szükség előzetes időpont egyeztetés.) Ha megnézni honlapunkat, rákattint a legfelső menüsor „Árak” menüpontjára, akkor sem fogja megtalálni a fix fogsor árát. Ennek az az oka, hogy nálunk tényleg nincsenek műfogsor árak. Elsőre teljesen hihetetlenül hangzik, de a nálunk tényleg teljesen ingyenes a protézis. Egy akció keretében bevezettük azt, hogy csak a beültetéshez kapcsolódó költségekért kell fizetni, a protézisért nem. Ez annyira sikeres engedménynek bizonyult, hogy azóta is tartjuk. A fix fogsor árának hiánya mellett még vonzóvá teszi díjainkat az is, hogy nálunk nincsenek rejtett költségek.

 

A fix fogsor előnye

A fix fogsor  egy forradalmian új megoldás, ami csak pár éve jelent meg hazánkban. A megoldás lényege, hogy a protézist az állkapocscsontba ültetett mini implantátumok tartják, ezért a fix fogsor stabil. A nem elég fixen álló fogsor ugyanis rengeteg problémával jár együtt. Ezek a következők:

 • az étkezés öröme elveszik
 • a fogak szerepet játszanak az emésztésben, így hiányuk megterheli a gyomrot, a testrész beteggé válhat
 • az arc beesett lesz, mivel a fogak támasztják ezt a felületet
 • a páciens igénytelennek, ápolatlannak fogja érezni magát, így szociális kapcsolatai könnyen sérülhetnek, ez az érzés akár a munkájára is kihathat
 • a beszéd elmosódottá, érthetetlenebbé válik

A fix fogsor ezeket a problémákat nagyszerű minőségben oldja meg.

Mit old meg a végleges műfogsor rögzítés?

Milyen problémákat old meg a végleges műfogsor rögzítés?  Ennek a terméknek a neve fix fogsor. A technika csak pár évtizede jelent meg, a magyar páciensek még csak most ismerkednek meg vele. A Mechwart Dentál (Elérhetőségeinket megtalálja a legfelső menüsor végén, a „Kapcsolat” menüpont alatt. Személyes találkozóhoz minden esetben szükség előzetes időpont egyeztetés.) ezt kínálja Önnek. Mi miatt jobb annyival a végleges műfogsor rögzítés? Milyen problémákat old meg a termék?

 • a hagyományos protézis nem elég stabil
 • az étkezés már nem fog akkora örömet okozni, mivel romlik az ízérzékelés
 • a keményebb ételeket nem lehet elrágni a hagyományos protézissel
 • emiatt az emésztéssel gondok lehetnek
 • az étel a műfogsor alá szorul
 • a hagyományos műfogsor gondokat okoz a hangképzésben
 • a fenti problémák miatt kialakulhat szorongás, önbizalomhiány, ami akár szociális elszigetelődéséhez vezethet

A végleges műfogsor rögzítés megoldja ezeket a gondokat, a páciens újra minőségi életet élhet.

Nagyon fontos a stabilan rögzített fogsor

A stabilan rögzített fogsor nagyon fontos. Tulajdonképpen ez a tulajdonság határozza meg a rögzített fogsor minőségét. Mi miatt van ez így? A stabilan rögzített fogsor megoldja azokat  a problémákat, amiket az instabil protézis okoz. Ezek a következők:

 • A rágás nemcsak az étkez öröme miatt fontos. Az emésztés ugyanis már a rágással megkezdődik. Ez nélkül a gyomor túl lesz terhelve, és emésztési problémák alakulhatnak ki.
 • A hangképzés szintén a szájüregben (is) történik, amiben a fogak is részt vesznek.
 • A nem elég stabil protézis egy erő teljes köhögésnél, vagy egy jóízű nevetésnél kieshet.
 • Ezek a problémák szociális szorongást okozhatnak.

Ezeket a gondokat a stabilan rögzített fogsor megoldja.

Fogsor

A fogsor az emberi test egyik nagyon fontos része. Elvesztése nem életveszélyes, akár évtizedekig el lehet élni fogak nélkül, de a fogsor hiányát megérzi az ember, (és az állatok is) mivel nagyon fontos funkciókat tölt be. Ezek a következők:

 • A hibátlan, vagy legalábbis nagy hibával nem rendelkező fogsor az ápolt kinézet része. Ez nélkül a páciens igénytelennek fog tűnni. Ami még nagyobb baj, hogy ő is annak fogja érezni magát, ezért emberkerülővé válhat, munkatársaival, barátaival és rokonaival is csak annyit érintkezik, ami feltétlenül szükséges, hiszen már kialakult egy szociális szorongás. Ez nemcsak a magánéletét teheti tönkre, hanem a munkájára is hatással van.
 • A fogsor feltétlenül kell a rágáshoz, hogy az étkezés élvezetes legyen. A hiányos, vagy hibás fogsor esetén ez nem lehetséges, az élet egyik apró öröme már nem fog örömet okozni.
 • Az emésztés már a szájüregben megkezdődik. Az elöl lévő fogak felaprítják a táplálékot, míg a hátul lévő őrlőfogak pépesítik azt. Ha ez nem történik meg, vagy nem megfelelő minőségben történik, akkor a gyomor túlterhelt lesz. (Kis érdekesség: a madaraknak nincsenek fogaik, ugyanis ez túlságosan nehéz lenne, és akadályozná őket a repülésben. De ezért a gyomorszerkezetük bonyolultabb, mi a fogakkal rendelkező emlősöké, hiszen az emésztőrendszer nem kap segítséget a szájban.) Ez miatt könnyen alakulhatnak ki emésztési problémák.
 • A nem megfelelően megrágott étel felsebezheti a nyelőcsövet, ami szerepet játszik a reflux nevű betegség kialakulásában.
 • A nem megfelelően megrágott étel nem tud rendesen felszívódni. Ezért emésztés nélkül áll a gyomorban, ezzel puffadás, égető érzést okozva.
 • A rendesen megrágott étel hamar kialakítja a teltségérzetet. Ha ez nem történik meg, ha nincsen rendesen megrágva a táplálék, akkor a páciens később érzi úgy, hogy jól lakott. Ez könnyen vezethet elhízáshoz.
 • A fogak részt vesznek a hangképzésben is. A fogsor hiányában a beszéd eldósodottabb, nehezen érthető lesz.
 • A fogsor támasztja az arcot. Nélküle ez a felület beesett lesz, ami miatt a páciens idősebbnek fog kinézni a tényleges koránál

A fogsor fogakból áll. A fogaknak egy része az ínyben van „elrejtve”, amíg a teteje kiáll az ínyből, jól látható helyen van. Az alsó részét gyökérnek, a felső részét pedig koronának hívjuk. A fogsor a gerincesekre jellemző. A legfontosabb funkciója a rágáson kívül az volt, hogy meg lehet vele ragadni az áldozatot. A ragadózók fogazata ezért hegyes és görbe. Ezekből nehéz kiszabadulni. Ezzel ellentétben a növényevőknek inkább örlőfogaik vannak. Ezek nem a legalkalmasabbak a vadászatra, viszont a növényi táplálék nehezebben emésztető meg. Az alsóbbrendű gerincesek fogai mind egyformák, és egy gyökerűek. A madaraknak azért nincsen fogsoruk, mivel ennek és az ezzel járó tartószerkezetnek súly van, ami hátrányosan hatna a légi életmódjukra. Ezért alakult ki a zúzógyomor, ami pótolja a fogakat.

Vannak állatfajok, ahol a fogsor szerepe túlmutat a táplálkozás elősegítésén. Ezek azok a fajok, akinek nagy kiálló fogaik van, mint például az elefántok, az elefántfókák vagy a rozmárok. Ezeknél a fajoknál a fogsorban nagyon sok idegvégződés található, ezért a fogak segítenek tájékozódásban, az étel felkutatásában, vagy akár a párosodásban is.

Az emberi fogak színe lehet fehér, világossárga, vagy világosszürke. Ez idővel változik, a kor előrehaladtával sötétebbek lesznek. Ennek az az oka, hogy a fogak színét meghatározó zománc egy idő után elkopik, és egyre dominánsabb lesz a dentin árnyalata.

Az embereknek nemcsak egy fogsor van, hanem két rend fogazattal bírnak. Az első a tejfog, ami ideiglenes. Öt – hat éves kor körül ez a fogsor kihullik, és helyette kinő a végleges csontfogazat. Erre nagyon kell vigyázni, hiszen ez helyett már nem fog új nőni. (Más állatfajok szerencsésebb helyzetben vannak. A krokodilnak negyven rend foga van, a cápáknak meg egy foguk elvesztése után rögtön női kezd az új. Ezek a fajok ragadozók, így nagy szükségük is van a „fegyverükre”.) Az emberi fogsorban a tejfogakból 20, a csontfogakból 32 darab van.

Az emberi fog alapvetően két részből áll, a fogmederben lévő gyökérből, és a kinti részéből, a koronából. A kettő határán van a fognyak. A fogak gyökere többféle lehet, vannak egy- és többgyökerű fogak is. Jellemző, hogy az elöl lévő fogaknak van egy gyökerűk, míg a hátul lévőknek több. A többgyökerű fogak lehetnek három és kétgyökerűek is. A fogak belsejében is több rétegből áll. A fogak koronáját zománc borítja, ami védi a fogakat. Ez az emberi test legkeményebb része. Alul, a gyökereknél a fogcement biztosítja ezt a védelmet. Ez alatt a dentin található, majd a fogbél, a pulpa. Jellemző, hogy a fogzománcban nincsenek idegek és erek, míg a pulpában és a dentinben megtalálhatóak ezek. (Ez az oka annak, hogy a fogszuvasodás kezdetben nem jár fájdalommal, hiszen az a fogak zománcát érinti.)

A fogsor különböző fogainak más és más funkciója van. Ezek a következők:

metszőfogak: harapás

szemfogak: tépés

kis örlőfogak: darabolás és szétnyomás

nagyörlőfogak: rágás

A fogsor jellemző betegsége a fogszuvasodás. Oka, hogy a savas kémhatás következtében a fogak zománca elkezd oldódni, ami ahhoz vezet, hogy a fogak felszínén lyuk keletkezik. Ez a lyuk egyre mélyebbre hatol a fog szöveteiben, a probléma egyre nagyobb lesz. A betegség egyidős az emberiséggel, régészeti leletek bizonyítják, hogy már az őskori ember is szenvedett tőle. A fogszuvasodás az ipari forradalom korától vált igazán komoly problémával, ma szinte nincsen is olyan ember, akinek ne szenvedett volna ettől a betegségtől, legalább egyszer élete folyamán. A kór azért tudott ilyen mértékben elterjedni, mert a cukor egyre könnyebben elérhető termékké vált. ( A középkorban még luxuscikknek számított.) A cukor pedig táplálja a szájban élő baktériumokat, amiknek savas végterméke roncsolja a fogak zománcát. A fogak szuvasodásának azonban más okai is vannak. Ezek között ott van az idő, mivel a fogak zománca kopik, így egyre sérülékenyebbé válnak. A fogsor szuvasodása általában a nehezebben tisztítható felületeken jelenik meg.

A fogsor szuvasodásának a következő tünetei vannak:

 • étkezés közben problémák adódhatnak, hiszen a fog érzékenyen reagál olyan ingerekre, mint a sós vagy az édes íz, a hideg vagy a meleg
 • a fogak tompán és lüktetően fájnak (Ez csak súlyos problémák esetén szokott megjelenni. A rendszeres fogászati kontroll segít abban, hogy a probléma még ez előtt a fázis előtt felfedezésre kerüljön, és orvosolva legyen.)
 • a fog felületén fehér foltok jelennek meg, a fog mélyebb barázdáiban és a fogak között pedig barnás elszíneződés lesz látható

Megfelelő étkezéssel és a fogsor tisztán tartásával azonban minimalizálható a fogszuvasodás kialakulásának esélye.

 

A stabil protézis rögzítés

A teljesen stabil protézis rögzítés egy pár éve létező megoldás, ami választ ad azokra a problémákra, amikkel a hagyományos protézis jár. (Ezt a megoldást fix fogsornak hívják.) Ez a fajta műfogsor rögzítés mini implantátumok segítségével történik, amiket az állkapocscsontba ültetnek be. Ennek a technikának több előnye is van. Ezek a következők:

 • A fix fogsor kényelmet biztosít, mivel a protézis teljesen stabilan áll, ezért nem fog elmozdulni sem evés, sem beszéd, sem nevetés közben.
 • Ez a technika sokkal természetesebb megjelenést biztosít, nehéz lesz észre venni, hogy a fogsor nem eredeti.
 • A fix fogsort könnyű kezelni, mivel nincsen szükség protézis rögzítő ragasztókra, a protézis rögzítés stabil, de a páciens önmaga bármikor eltávolíthatja, és vissza is helyezheti.

 

 

 

A műfogsor rögzítés fontossága

A műfogsor rögzítés legalább annyira fontos, mint a minőségi protézis. A megfelelő műfogsor rögzítés nélkül ugyanis nincsen színvonalas szolgáltatás. Mi miatt olyan fontos ez a tényező?

 • A nem megfelelően rögzített fogsorral nem lehet jó minőségben rágni. Ez számos egészségügyi problémát okoz, mivel az emésztés már a szájüregben megkezdődik.
 • A hangképzésben a fogak is részt vesznek. Ha ezek mozognak, akkor a beszéd nem lesz annyira tiszta, elmosódik.
 • A nem megfelelően rögzített fogsor egy erőteljesebb köhögésnél, vagy nevetésnél kieshet.
 • A mozgó fogsorral nem lehet keményebb vagy ragacsos ételeket enni.
 • A fenti kellemetlenségek miatt a páciensben szorongás alakulhat ki az evéssel, a beszéddel vagy akár a nevetéssel kapcsolatban. Ezért a nem megfelelő műfogsor rögzítés lelki, szociális problémákat is okozhat.

 

 

 

És a műfogsor árak?

És a műfogsor árak? Azok hol találhatóak? Ez legtöbbször egy jogos kérdés, de nem a Mechwart Dentálnál (Elérhetőségeinket megtalálja a legfelső menüsor végén, a „Kapcsolat” menüpont alatt.) nem létezik olyan, hogy műfogsor árak. Ez elsőre hihetetlenül hangzik, hiszen főleg ezzel a technikával foglalkozunk, de igaz, nálunk maga a fogsor teljesen ingyenes, csupán a beültetéséhez kapcsolódó költségekért kell fizetni. Ennek az az oka, hogy egy akciónk keretében eltöröltük ezt a díjat, és annyira sikeresnek bizonyult az árengedmény, hogy azóta is folyamatosan életben van. Hogy Önnek pontosan mennyit kell fizetni a  beavatkozásért, az a beültetett mini implantátumok számától függ. Mivel ezt a számot a csontállomány határozza meg, így egy személyes találkozó szükséges, hogy megadjuk a pontos összeget. (Amiben a műfogsor árak nem lesznek bent.)

 

Műfogsor a Mechwart Dentálnál oldalon

A Mechwart Dentálnál (Elérhetőségeinket megtalálja a legfelső menüsor végén, a „Kapcsolat” menüpont alatt. Személyes találkozóhoz minden esetben szükség előzetes időpont egyeztetés.) főleg műfogsor behelyezésével foglalkozunk. Ezek közül is egy speciális technika, a fix fogsor a profilunk. Ez a technika pár éve jelent meg a hazai piacon. A fix műfogsor – ahogy a neve is mondja – stabilan áll, nem mozog, így az étkezés sokkal könnyebb vele, mint a hagyományos protézissel. A rögzítés titánból készült, mini implantátumok segítségével történik. Az implantátumok annyira vékonyak, hogy behelyezésükhöz a legtöbb esetben nem szükséges csontfeltárás, vagy pedig metszés. Az apró méret további előnye az is, hogy akkor is behelyezhetőek az implantátumok, hogy nem jó minőségű az állkapocs csontállománya. Ez a fajta  műfogsor bármikor eltávolítható, de amíg a helyén van, addig stabilan áll.