Fix fogsor

A jelenleg használt technikák közül a fix fogsor az, ami a leginkább tudja rekonstruálni az eredeti fogsor, ez a megoldás az, ami legjobb minőségben képes ellátni az eredeti fogak feladatait. Mik ezek a funkciók? Mi miatt van az embereknek (és nagyon sok állatnak is) fogsora? A fogak a következő feladatok miatt alakultak ki:

 • Az egyik legfontosabb funkció a rágás. Ez tulajdonképpen az emésztés első szakasza. (A fogak annyira fontosak az emésztés folyamatában, hogy ha nincsenek, akkor a természetnek máshogy kell megoldania ezt a problémát. A madaraknak például nincsenek fogaik, nem is lehetnek, mert azok túlsúlya akadályozná a repülést. Azonban maga a gyomor egyedül nem képes ellátni a feladatot, ezért nekik dupla gyomruk van.) Az elöl lévő fogak feldarabolják a táplálékot, míg a hátul lévő örlőfogak pépesítik azt. Ebben a folyamatban a nyál is részt vesz, aminek bomlasztó hatása van. Ha ez nem történik meg, akkor a gyomor túlterhelődik, és így emésztési problémák alakulhatnak ki. A jó minőségű rágás azért is fontos, mert a túl kemény, darabos étel megsebezheti a nyelőcsövet.

 • A rágás fontos az ideális testsúly megtartásának érdekében is. Azok, akik nem rágnak elég jól, azok később érzik a teltségérzetet, így nem tudják időben abbahagyni az evést. Ez nem tesz túl jót az ideális testsúly megtartásánál.
 • A fogak támasztják az arcot, nélkülük ez a felület beesett lesz, így a páciens akár évekkel idősebbnek is látszódhat a valódi koránál.
 • A hangképzés egyik színhelye a száj. Ebben a tevékenységben a fogak is részt vesznek. Ha nincsenek, vagy nem elég stabilak, akkor a beszéd elmosódottá válik, kialakul egy enyhe beszédhiba.
 • A fogak védik az alattuk lévő csontszöveteket. A fogsor hiánya esetén az állkapocs csontállománya elkezd romlani. (Ezért van az, hogy műfogsor készítése esetén fontos kérdés az is, hogy mióta áll fent a fogatlanság állapota.) A csontszöveteket minőségét nemcsak a korona óvja, hanem a csontban lévő foggyökér is.
 • A fogak egymást támasztják. Ha egy fog „kidől a sorból”, akkor azt a többi is megérzi, elmozdul a helyéről. Ennek következtében a fogsor girbe – gurba lesz, amin csak a fogszabályozás segíthet. (Ez egy évekig tartó, kellemetlen és igen költséges beavatkozás.)
 • A hiányzó fogak nemcsak esztétikai problémát okoznak azzal, hogy a fogsor nem lesz többé egyenes, hanem egészségügyi problémák forrása is lehet. Az elmozdult fogsor harapási felülete megváltozhat. Sajnos ilyenkor általában csak a korona helye változik meg, maga a gyökér a helyén marad. Ezért a harapási erő nem lesz több függőleges, egyenes. Így a fogak túlterheltek lesznek, ami ízületi problémákat okoz.
 • A fogsornak ma már szociális szerepe is van. Nagyon sokáig teljesen természetesnek tartották, hogy a köznépnek rossz a fogsora, nem igen törődtek vele. (A középkori fogorvosok tudása kimerült a foghúzásban. De a nemesség sem járt jobban. Ha nekik nagyon sok bajuk volt a fogaikkal, akkor ők ugyan kaptak műfogsort, de sokra nem mentek vele. Ezek ugyanis drágakőből, illetve aranyból készült műfogak voltak, amiket a még meglévő, egészséges fogakhoz illesztettek. Enni és tisztán beszélni nem lehetett vele, egyetlen egy dologra voltak jó: mutatták, hogy a páciensnek telik erre, jelezte a rangot és a gazdagságot.) Manapság már megváltozott ez a helyzet. A hiányos fogsor egyet jelent az ápolatlansággal, az igénytelenséggel. A rossz fogsor esetén a páciens kellemetlenül fogja érezni magát, ezért akár emberkerülővé is válhat, kialakulhat egy szociális szorongás. Ennek az állapotnak a következményei beláthatatlanok a munkára és a magánéletre is.

A fogsor tehát nagyon fontos testrészünk, ha elveszítjük, vagy pedig olyan állapotba kerül, hogy pótolni kell, akkor nem szabad várni ezzel. Ráadásul ilyenkor a legjobb megoldás kell választani, mivel egy jó műfogsor akár évtizedekig is kitarthat.  Jelenleg a fix fogsor a lehető legjobb megoldás. A fix fogsor a stabilitása miatt különleges. A hagyományos protézisnél erről mindössze a vákuumhatás, a gravitáció és a pontosan illeszkedő alaplemez gondoskodik. Ez nem egy túl hó megoldás, (bár mérföldekkel jobb, mint a fogatlanság állapota) hiszen a fogsor elmozdulhat, kieshet és keményebb vagy pedig ragacsos ételeket nem lehet vele rágni. Szerencsére ezt az elavult technikát mára már kiváltotta a fix fogsor. Ennek a megoldásnak a lényege, hogy 4 – 4 vagy pedig 6 – 6 mini implantátumot ültetnek be az állkapocscsontba. Az implantátumok gömbfeje kilátszik, így fel lehet rá pattintani a műfogsor alján lévő patenteket. (Nagyon sok olyan eset van, hogy annak, aki hagyományos technikáról akar fix fogsorra váltani, nem kell új protézist csináltatnia, mivel a régi is jó ehhez, csak némi átalakításra van szükség.) Ez egy nagyon stabil műfogsor eredményez. A mini implantátumok másik neve tűimplantátum, ami jelzi, hogy egy nagyon vékony technikáról van szó. Az implantátumok anyag titán, ami egy teljesen szövetbarát anyag, így nem kell tartani sem allergiás reakcióktól, sem kilökődéstől. Ezek az implantátumok annyira szövetbarátok, hogy a csontsejtek pár hónap alatt rájuk nőnek. Az implantátumok rendkívül vékonyak, ezért behelyezésükhöz nem kell felvágni az ínyt. A beültetés során két eset, van, amikor probléma léphet fel, az egyik ilyen, amikor a páciens vérhígítót szed, vagy pedig csontritkulás esetén. (Ez utóbbi helyzet akkor is kialakulhat, ha a fogsor problémái már nagyon sok ideje állnak fent. Ezért sem érdemes a műfogsor készítését sokáig halogatni.) De ezek a helyzetek sem kezelhetetlenek, a vérhígító időszakos szüneteltetésével, illetve csontpótló eljárásokkal a legtöbb esetben megoldhatók. A fix fogsor nagyon stabilan áll, de a páciens bármikor kiveheti azt, és vissza is helyezheti, akár a hagyományos protézist.

És mi miatt érdemes váltani? Mi miatt éri meg jobban a fix fogsor, mint a hagyományos technika?

 • A fix fogsor (ahogy a neve is mutatja) rendkívül stabilan áll. A hagyományos protézisről ez sajnos nem mondható el. Az utóbbi megoldással könnyen előállhatnak nagyon kellemetlen helyzetek, a hagyományos műfogsor kieshet egy erőteljes nevetés vagy köhögés során. Enni sem lehet vele olyan jó minőségben, a nehezen rágható ételek fogyasztása nehézkes vele, vagy pedig egyenesen lehetelten.
 • A hagyományos műfogsornak a része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ez egy kényelmetlen viselet, könnyen okozhat hányingert és émelygést. Vannak páciensek, akik nem bírják megszokni. A fix fogsornak ez a lemez nem a része.
 • A fix fogsor jóval természetesebb hatású, mint elődei. Ezért a páciens kinézete éveket is fiatalodhat, mivel lehet majd észrevenni, hogy fogsora nem eredeti.
 • A fix fogsor mini implantátumai az eredeti gyökérhez hasonlóan viselkednek, védik a csontállományt.

Végleges műfogsor rögzítés

Mi miatt olyan lényeges a végleges műfogsorrögzítés? Mi miatt van az, hogy annyira várnak erre a technikára? Mindenki, ami már átélte a problémákat, amiket a hagyományos protézis okoz, tudja, hogy a végleges műfogsorrögzítés egy olyan  megoldás, amire egyszerűen szükség van. A fogsor ugyanis nagyon sok feladatot lát el, és ezeket megfelelő minőségben kell teljesíteni. Ha ez nem történik meg, akkor bizony a páciens életminősége jelentős mértékben fog romlani. Mik ezek a feladatok, amiket a fogsornak mindenképpen el kell látnia:

 • A fogsornak szociális szerepe is van. Ha a fogsor hiányzik, vagy pedig rossz állapotú, az egyet jelent az igénytelenséggel. A páciens ezt érezni fogja, nem érzi majd jól magát más emberek társaságában, mivel attól fél, hogy kinézik a fogai miatt. Ezért egy idő múlva emberkerülővé válhat, ami nemcsak a magánéletére hat majd ki, hanem a munkájára is. Ennek a helyzetnek a következményei akár beláthatatlanok is lehetnek.
 • A fogak elsődleges feladata a rágás. Ehhez stabilan kell állniuk. Az emésztés már a szájban megkezdődik, amiben a fogsor tevékeny részt vállal. Az elöl lévő fogak feldarabolják az ételt, a hátul lévő örlőfogak pedig pépesítik ezt. (Ebben a folyamatban a nyál is részt vesz, ez az anyag is segíti a fogak munkáját.) Ha ez nem történik meg, akkor a gyomor túl lesz terhelve, hiszen az emésztés egész feladata rá hárul, így megnő az esélye az emésztési problémák kialakulásának. (Az előemésztés fontossága látszik a madarak példájában is. A madaraknak nem lehet foguk, mivel a fogak okozta túlsúly miatt nem tudnának repülni. Ezért dupla gyomruk alakult ki, hogy nem legyen a gyomor túlterhelve, meg legyen osztva az emésztés feladata.)
 • A nem megfelelő minőségben megrágott étel megsebezheti a nyelőcsövet.
 • Nemcsak az emésztés történik a szájban is, hanem a hangképzés is. Abban az esetben ha a fogak hiányoznak, vagy pedig nem elég stabilak, kialakul egy enyhe beszédhiba, hiszen a beszéd elmosódik.
 • A nem megfelelő minőségű rágás egyet elhízást okozhat. (és nagyon sok esetben okoz is) Ugyanis ilyenkor a páciensben nem alakul ki időben a teltségérzet, ezért többet eszik, mint kellene. Ezzel nemcsak a gyomrot terheli meg, hanem túlsúly is keletkezhet.
 • A nem megfelelően rögzített műfogsorral nem lehet megfelelő minőségben enni. Nemcsak az evés öröme veszik el, hanem lesznek olyan ételek, amiket egyszerűen nem tud megenni a páciens. Ezek a nehezen rágható, vagy pedig ragacsos ételek.
 • A fogsornak szilárdan kell állnia, ellenkező esetben nagyon kellemetlen helyzeteket tud okozni a páciensnek. A nem elég jól rögzített fogsor kieshet egy erőteljes nevetés vagy pedig köhögés során. Ezek miatt a páciens kínosan érzi magát, az is megtörténhet, hogy egy idő után már nem fog szívesen emberek közé járni, inkább otthon marad, kialakul egy szociális szorongás. Ez nemcsak a magánéletére lehet negatív hatással, hanem a magánéletére is.

De a végleges műfogsor rögzítés nemcsak az miatt fontos, hogy a páciens teljes életet éljen, hanem azért is, hogy az fogak egészsége minél inkább meg legyen óvva. Egy fog hiánya ugyanis további problémákat is okozhat. (A műfogsor készítése során ezért nagyon fontos kérdés az, hogy mióta áll fent a fogatlanság állapota.) A hiányzó fog ugyanis a következő problémákat tudja okozni:

 • A fogak egymást támasztják. Így ha egy kiesik a sorból, akkor a többi fog is bajban van. Ilyenkor – támaszték híján – eldőlnek, a fogsor girbe – gurba lesz. Ezen már csak a fogszabályozás tud segíteni, ami egy évekig tartó, kellemetlen és költséges procedúra.
 • A fogak az alattuk lévő csontállományt is véd, így a csontszövet károsodik, ha hiányoznak a felette lévő fogak.
 • Amennyiben egy vagy több fog hiányzik, a többi fog túlteherlődik.
 • Amennyiben több fog is hiányzik, az egész harapási felület módosulni fog, tulajdonképpen megsüllyed. Ez a helyzet az esetek jelentős hányadában rágóízületi problémákat okoz.
 • Szintén veszélyes az is, hogy a fogaknak ilyenkor csak a koronarésze kerül más helyre, a gyökre marad az eredeti helyén. Ennek következményeképpen a rágóerő nem függőleges lesz, hanem bedől. Ez plusz terhelést jelent a fogra, ami miatt egy idő után mozogni fog.

Ezekkel a problémákkal a páciens legtöbb esetben csak akkor találkozik, amikor pótoltatni akarja az elveszett fogait. A szerencsés helyzet az, ha ezzel nem vár, ugyanis ebben ez esetben még nem jöttek elő ezek a problémák.

A végleges műfogsor rögzítés megoldja ezeket a gondokat. Miben más ez a megoldás, mint az eddig ismert technikák? A fogprotézis a legelső időkben (ami még az ókorban volt) csak esztétikai célt szolgált, nem lehetett vele sem rágni, sem beszélni rendesen. Az a fajta fogprotézis még csak drágakövekből, illetve aranyból készült műfogak voltak, amiket huzalokkal rögzítettek a még meglévő fogakhoz. Ennek a szerkezetnek tulajdonképpen nem volt más funkciója, minthogy jelezze viselője gazdagságát és hatalmát. A műfogsorok nagyon lassan fejlődtek, aminek a fő oka az volt, hogy az ókorban és a középkorban nem számított problémának a hiányos fogsor, főleg a köznép között. A jobbágyság között tulajdonképpen teljesen természetesnek tartották a hiányzó és rossz fogakat.

A XX. századra állt elő az a helyzet, hogy társadalmi elvárás lett a rossz fogakat pótolni. Ekkor jelent meg a ma is leggyakrabban használt fogprotézis, ami egy műínyből, egy alaplemezből és a műfogakból állt. Itt a stabilitásról a vákuumhatás, a gravitáció és a pontosan illeszkedő alaplemez gondoskodott. Ez egy jó megoldás volt, de még nem tökéletes, hiszen ez sem volt elég stabil. (Bár jóval szilárdabban állt, mint elődjei.) A XX. század végén jelent meg a megoldás alternatívája a fix fogsor. Ennél a technikánál az állkapocscsontba mini implantátumokat ültetnek, amikre rápattinthatók a műfogsor alján lévő patentek. Jelenleg ez a legstabilabb megoldás, ez kínálja a legnagyobb komfortérzetet. Azonban még ezen túl is vannak előnyei ennek a technikának:

 • Az állkapocscsontba ültetett implantátumok hasonlóan viselkednek, mint a foggyökerek, ezért megakadályozzak az állkapocscsont sorvadását, óvja a csontszövet minőségét.
 • A fix fogsornak nem része a szájpadlással érintkező műanyag lemez, ami hányingert és émelygést szokott okozni.
 • A fix fogsor esetén nem áll fent az a veszély, hogy ételmaradék szorul az alaplemez alá.
 • Ennél a technikánál nincsen szükség fogsor ragasztókra.
 • A fix fogsor nem torzítja el a beszédhangokat.
 • A végleges műfogsorrögzítés jóval természetesebb kinézetű, mint a hagyományos megoldás, így nem látszik rajta, hogy protézis, ezért a páciens kinézete akár éveket is fiatalodhat.

Rögzített fogsor

A fixen rögzített fogsor nagyon fontos, annak aki már elveszítette a fogsorát, és műfogsor viselésével kell azt pótolni. A történelem során többféleképpen rögzített fogsort próbáltak ki, de sajnos egyik sem volt olyan sikeres, mint a XX. (sőt inkább XXI. századi megoldások.) Az ókorban már próbálkoztak a műfogsorral, ezt a megoldást már az ókori Egyiptomban is alkalmazták. Ez azonban nem volt egy túl sikeres próbálkozás, ugyanis a protézis rögzítése még nagyon gyerekcipőben járt. A műfogakat ekkor még huzalokkal próbálték hozzárögzíteni az egészséges fogakhoz. Egyértelmű, hogy ezzel a fogsorral nem lehet enni, sőt beszélni is nagyon nehezen. A mai korban már érthetetlen, hogy egy ilyen kényelmetlen és semmi hasznosra nem jó dolgot mi miatt volt képes az ókor embere a szájában tartani. A hiúság már ott is nagyon úr volt, és ez a szerkezet, az akkori műfogsor jelezte az illető rangját és gazdagságát. Ezért a műfogakat aranyból és nemesfémekből készítették el. Ez a mentalitás egészen a XX. század elejéig megvolt. Még akkor is a rangot jelezte az, ha valakinek aranyfogai voltak. Ma már megváltozott a helyzet, az aranyfogak nem számítanak túl vonzó opciónak, ma már a vevők inkább arra törekszenek, hogy minél természetesebben nézzen ki a műfogsoruk, ne látszódjon rajta, hogy nem igazi. Ezt a cél azonban csak a pár utóbbi évtizedbe sikerült elérni. Ma már minden fogorvosnak van egy színskálája, amin összehasonlíthat a még meglévő fogakkal, és kiválaszthatja azt, amit legjobban illik a fogaikhoz, amivel a legkevésbé fog feltűnni környezetének az, hogy fogai nem igaziak.

De vannak más szempontok is, amiket mindenképpen figyelembe kell venni akkor, amikor egy páciensnek műfogsort készítünk. A lehet legfontosabb talán az, hogy a protézis kényelmes legyen, illetve stabilan álljon. Ha ez nem történik meg, akkor a páciensnek számos kellemetlenséggel kell szembenézni. A fogak elsődleges feladata a rágás, ami tulajdonképpen az emésztés első fázisa. Itt megfelelő minőségben kell pépesíteni a táplálékot, (Ebben a folyamatban egyébként a nyál is részt vesz, ez is segíti az étel bomlását.) egyébként a gyomor túlterhelt lesz, és emésztési problémák fognak kialakulni, illetve a nyelőcső is megsérülhet. Ehhez azonban szilárdan álló fogsor, illetve ennek hiányába stabil műfogsor szükséges. (Ez egy nagyon fontos funkció. A madaraknak nincsenek fogai, hiszen azok túlsúlya miatt nem tudnának repülni. Hogy az előemésztés hiánya ne okozzon nekik gondot, dupla gyomruk alakult ki.) Azonban más feladatai is vannak a fogaknak. A hangképzés is a szájban kezdődik el. Ha fogak nem elég stabilak, akkor kialakul egy beszédhiba, mivel a beszéd elmosódottá válik. De ezen kívül is szerezhet kellemetlen pillanatokat egy nem megfelelően rögzített protézis. Az ilyen műfogsor kieshet egy erőteljesebb nevetés vagy pedig köhögés során. Ez kínos helyzeteket eredményezhet, és ennek tényleg komoly következményei lehetnek. Egy idő után a páciens szorongani fog, nem mert majd társaságban enni, nevetni vagy pedig beszélni. Ezért emberkerülővé válhat, ami nemcsak a magánéletére hat ki, hanem a munkájára is. A szociális szorongás komoly probléma. A megfelelő műfogsor rögzítés tehát alapkövetelmény a technikával kapcsolatban. A XX. században jelent meg a ma is nagyon gyakran használt műfogsor, ami egy alaplemezből, egy műínyből és a műfogakból állt. Ez a megoldás hatalmas előrelépés volt a huzalokkal szemben, de még nem mindig tökéletes. (A műfogsor elég lassan fejlődött, amik egyik fő oka az volt, hogy a XX. századig a fogatlanság nem számított általános problémának. Teljesen természetesnek tartották a rossz és hiányos fogsort, főleg a szegényebb réteg körében. Ma már ez nincsen így,  mindenki óvja a fogsorát, hiszen annak hiánya egyet jelent az igénytelenséggel.) A hagyományos műfogsornál a stabilitásról mindössze a pontosan illeszkedő alaplemez, a gravitáció és a vákuumhatás gondoskodik. Ez még mindig nem tökéletes megoldás. Gondot jelent még az is, hogy ennek a technikának a része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ez könnyen okozhat hányingert és émelygést. Sajnos nem mindenki tudja ezt megszokni. Szintén általános probléma a megoldás esetén az is, hogy az alaplemez és a műíny közé könnyen beszorulhat a táplálék. Ez feldörzsöli a szöveteket, és amíg a sérülések nem gyógyulnak be, addig nem lehet viselni a protézist. (Addig pedig a páciensnek fogak nélkül kell élnie. Ez főleg akkor lehet kínos, ha a páciens nem tudja megtenni azt, hogy ebben az időszakban csak közeli ismerősökkel találkozzon.) Ezek miatt a problémák miatt új megoldást kellett találni. Ez a XX. század végére jött el. Ekkortájt jelent meg az Egyesült Amerikai Állakban a fix fogsor néven futó technika. A megoldás hazánkban csak pár éve jelent meg, de azóta is rohamos terjed, mivel egy nagyon jó minőségű protézisről van szó. A fix fogsor esetén a stabilitásról az állkapocscsontba ültetett mini implantátumok gondoskodnak. Ez elsőre lehet, hogy kissé ijesztőnek hangzik, de nem az. A mini implantátumok másik neve tűimplantátum, ami nagyon jól jelzi, hogy rendkívül vékony technikáról van szó. A mini implantátum átmérője mindössze 1,8 és 3,8 mm között mozog. Annyira vékonyak, hogy az ínyt nem is kell felvágni a beültetéshez. Még azoknak a páciensnek is lehetséges a technika behelyezése, akik csontritkulásban szenvednek. (Igaz ebben az esetben a beavatkozás előtt még szükséges pár speciális kezelés.) A mini implantátumok anyaga titán, ami egy teljesen szövetbarát fém, így nem kell tartani sem allergiás reakcióktól, sem pedig kilökődéstől. A mini implantátumok gömbfejekben végződnek, amikre a műfogsor alján lévő patentok rápattinthatók. Ez maga a páciens is megteheti, bármikor eltávolíthatja, és vissza is helyezheti önmaga a műfogsorát. Ezzel a megoldással a protézis teljesen stabil lesz, a páciens bátran ehet, ihat, beszélhet és nevethet, nem fog kellemetlen helyzetbe kerülni a fogai miatt. A technikának további előnyei is vannak. A fix fogsor kifejezetten természetes hatású, sokkal kevésbé lehet majd észrevenni azt, hogy nem valódi a fogsor, mint a hagyományos megoldás esetén. A fix fogsornak nem része a szájpadláshoz illeszkedő műanyag lemez, így viselés is sokkal  kényelmesebb lesz, nem kell félni az émelygéstől és a hányingertől. Ez alá a technika alá nem szorul be az ételmaradék, így nem fog az íny kisebesedni, legalábbis nem a műfogsor miatt. Ahhoz, hogy egy páciens fix fogsorra váltsa le már meglévő protézist, nem kell feltétlenül új fogsort csináltatni. A legtöbb esetben a hagyományos műfogsor is lehet fix fogsor, miután a szakember némi átalakítást elvégez rajta. A fixen rögzített fogsor nagy előrelépés a műfogsor történetében, hiszen egy teljesen új életminőséget ad a páciensek részére.

 

A fogpótlás

Többféle fogpótlás is létezik. Ez a fajta megoldás akkor szükséges, amikor egy egyszerű fogtömés már nem oldja meg a problémát, mert a fogon olyan nagy a sérülés, hogy a fog egy részét vagy pedig az egészét pótolni kell. A legvégső esetben, amikor az összes fog tönkremegy, akkor is van olyan fogpótlás, ami orvosolni tudja a bajt. Ez a műfogsor, aminek már több fajtája is létezik. A legújabb és legjobb megoldás a fix fogsor. Ez a technika egyre elterjedtebb lesz, egyre többen választják ezt a fajta fogpótlást. Ennek az oka, hogy a fix fogsor megoldást nyújt azokra a gondokra, amik a hagyományos technikával jártak együtt. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a hagyományos műfogsor nem elég szilárd. Szerencsére a fix fogsor – ahogy a neve is jelzi – egy teljesen stabil fogpótlás.

Hova tűntek a fix fogsor árak?

Hova tűntek a fix fogsor árak? Ezt bárki joggal kérdezheti, aki körbenéz a Mechwart Dentál (Elérhetőségeinket megtalálja a legfelső menüsor végén, a „Kapcsolat” menüpontja alatt. Személyes találkozó előtt mindenképpen szükség van egy időpont egyeztetésre.) honlapján. Való igaz, weboldalunkon nincsenek fent fix fogsor árak. De nem is kellenek, ugyanis egy akció keretékben bevezettük azt, hogy maga a műfogsor akár teljesen ingyenes is lehet. (Ez egy hihetetlen információ, pácienseink nagy része, nem is hisz elsőre, hogy jól hallott, rá szokott még egyszer kérdezni az információra.) Amiért fizetni kell az a beültetéshez kapcsolód költségek, így díjainkat az implantátumok száma, és a beültetés jellemzői határozzák meg. De ezt az összeget nagyon kellemessé fogja tenni a fix fogsor árak hiánya.

 

A fix fogsor

A fix fogsor egyre keresettebb termék lesz, egyre többen választják ezt a technikát a hagyományos megoldással szemben. Igen, a fix fogsor kezd elterjedni. Sajnos még nem minden lehetséges páciens hallott erről a megoldásról, hiszen egy viszonylag új technikáról van szó. A fix fogsor „szülőhelye” az Amerikai Egyesült Államok, ahol nagyjából két évtizede jelent meg, Magyarországra pedig pár éve került, így hát nem mindenki hallott róla. A Mechwart Dentálánál (Elérhetőségeinket megtalálja a legfelső menüsor végén, a „Kapcsolat” menüpontja alatt. Személyes találkozó előtt mindenképpen szükség van egy időpont egyeztetésre.) azonban elérhető ez a technika. Jöjjön el hozzánk, foglaljon időpontot, és tudjon meg mindent a fix fogsor által nyújtott előnyökről.

 

Létezik végleges műfogsor rögzítés?

Létezik végleges műfogsor rögzítés? Van olyan technika, ami biztosít minket arról, hogy úgy fogjuk érezni, hogy az elveszettet fogsorunk olyan a szájunkban van, és élvezhetjük mindazt az előnyt, amit a fogak adni tudnak? Igen, van egy ilyen technika, ami mindezt biztosítja, létezik végleges műfogsor rögzítés. Jöjjön el a Mechwart Dentálhoz (Elérhetőségeinket megtalálja a legfelső menüsor végén, a „Kapcsolat” menüpontja alatt. Személyes találkozó előtt mindenképpen szükség van egy időpont egyeztetésre.) és ismerje meg milyen jobban ezt a fix fogsor néven futó megoldást! Ha körbenéz honlapunkon rengeteg információt fog megtudni róla, de mi is szívesen adunk felvilágosítást. A végleges műfogsor rögzítés egy forradalmian új és hatékony megoldás.

 

A fixen rögzített fogsor

A fixen rögzített fogsor az a technika, amit a Mechwart Dentál (Elérhetőségeinket megtalálja a legfelső menüsor végén, a „Kapcsolat” menüpontja alatt. Személyes találkozó előtt mindenképpen szükség van egy időpont egyeztetésre.) kínál. Ez a technika fix fogsor néven van forgalomban, egy nagyon szilárdan rögzített protézisről van szó, ami nagyon jó minőségben helyettesíti az eredeti fogsor. Természetesen ezt a technikát is eltávolíthatja a páciens, és bármikor vissza is helyezhet, ahogy a hagyományos műfogsort. Mi miatt ilyen szilárd az a megoldás? A fix fogsor részei  az állkapocscsontba ültetett implantátumok, amik gömbfejekbe végződnek. A páciens ezeket tudja összepattintani a rögzített fogsor alján lévő patentekkel.

 

 

Mi miatt olyan fontos a megfelelő protézis rögzítés?

A megfelelő színvonalú protézis rögzítés a lelke az egész technikának. Ez nélkül nem lehet megfelelően használni a műfogsort, a stabil protézis rögzítés egyszerűen kell. Ezt mindenki tudja, aki viselt már műfogsort. Ugyanis a fogsor számtalan fontos feladatot lát el. Ezek a következők:

 • A fogak részt vesznek az emésztésbe, ugyanis ez a folyamat már a szájüregben elkezdődik. Az elöl lévő fogak szétdarabolják az ételt, a hátul lévők pedig pépesítik azt. Ha fogak nem elég szilárdak, akkor a nehezen rágható és és a ragacsos ételek nem lesznek megfelelően előemésztve.
 • A fogsor a hangképzésben is részt vesz. A tiszta beszédhez kell az, hogy a fogak stabilan álljanak.
 • Nem megfelelő minőségű protézis rögzítés esetén megeshet, hogy a technika kiesik a páciens szájából.

A legjobb műfogsor rögzítés

Mi a legjobb műfogsor rögzítés? Hogy tudjuk ezt elérni? A lehető legjobb műfogsor rögzítés tulajdonképpen a lelke az egész technikának. Megfelelő műfogsor rögzítés nélkül a protézis nem működik rendesen, nem lehet vele sem enni, sem beszélni, és rengeteg kényelmetlenséget okoz. Ezért a legfontosabb, hogy a rögzítés rendben legyen. Ezt a feltételt több féle módszerrel is próbálták már elérni. Az ókorban huzalokkal rögzítették a műfogakat az egészséges fogakhoz. Ez annyira nem működött, hogy ezek a protézisek csak esztétikai célt szolgáltak, enni nem lehetett fele. Ma a legelterjedtebb megoldás az, hogy a műfogsor a pontosan illeszkedő alaplemez, a vákuumhatás és a gravitáció tartja. Ez sem teljesen jó megoldás, de szerencsére ma már van egy alternatívája a technikának, a fix fogsor, ami a lehető legstabilabb műfogsor rögzítés.