A rettegett fogpótlás

A fogpótlás előbb vagy utóbb a legtöbb ember esetében szükségessé válhat. Ennek senki sem örül Pedig nem kell tőle megijedni, hiszen ma márnagyon jó minőségűek ezek a technikák. A legtöbb esetén nem látszik, hogy afogak nem eredetiek, és a fogpótlás teljesenjó minőségben pótolja az eredeti fogak funkcióit. A fogpótlás több eljárásttakar, ezek pótolhatnak egy vagy több fogat, de akár egy egész fogsort is. Dema már más szempontokat is figyelembe vesznek a fogtechnikusok, amikormegtervezik a megoldást. A szervezetbe került protézisek esetén mindig lényegeskérdés az allergia. A mai fogpótlások már allergiamentesanyagokból készülnek, így ilyen probléma nem fordulhat elő. Ráadásul a legtöbblégmentesen zár, így az esetleg alatta lévő fogat védi, konzerválja. Ma már azis elmondható, hogy a legtöbb fogpótlásgyorsan elkészül, nem kell szenvednie a páciensnek a fogak hiányától.  

A legjobb fix fogsor árak

Mik a legjobb fix fogsor árak? Mik azok a díja, amik mindenkinek megfelelnek? A fix fogsor árak igenis lényegesek, hiszen a díjak meghatározóak minden vásárlás esetén. Ezért a fogorvosi klinikák különböző akciókkal próbálják magukhoz csalogatni a pácienseket. A Mechwart Dentálnálnál(Címünketés telefonszámunkat megtalálja a legfelső menüsor „Kapcsolat” menüpontja alatt.Személyes találkozó előtt mindenképpen szükség van időpont egyeztetésre.)  a legfontosabbnak a minőségi munkát tartjuk,de ez mellett még egy akcióval is kedveskedünk ügyfeleinknek. Ennek azárengedménynek a lényege, hogy maga a protézisteljesen ingyenes, mindössze a beültetéséhez kapcsolódó költségekért kellfizetni. Ez elsőre hihetetlenül hangzik, pácienseink nagyon sok esetben rá iskérdeznek erre. Pedig igaz, nálunk nincsenek fix fogsor árak.

Tényleg teljesen stabil a fix fogsor?

Tényleg teljesen stabil a fix fogsor? Ezt a kérdést sokan felteszik, hiszen a protézis esetén nagyon fontos a stabilitás, ez nélkül a megoldás nem lehet megfelelő. A fix fogsor egy olyan megoldás, ami felváltja a hagyományos fogprotézist. Ez a megoldás már nem tudja kielégíteni a páciensigényeit, hiszen a hagyományos protézis nem elég stabil, hiszen mindössze a pontos illeszkedés és az alaplemez tartja a helyén. Ez nem a legjobb megoldás,de van megoldás, ez pedig a fix fogsor. A technika nem lesz végleges beültetve,amit a páciens bármikor eltávolíthat, és vissza is helyezhet, ennek ellenére biztosan áll a helyén. A szilárd tartást az állkapocscsontba ültetett, titánból készült implantátumok biztosítják.Ezek annyira vékonyok, hogy a legtöbb esetben nem kell felvágni az ínyt a beültetésükhöz, így olyan páciens esetében is szóba jön a megoldás, aki vérhígítót szed. Mechwart Dentálnálhoz!(Címünket és telefonszámunkat megtalálja a legfelső menüsor „Kapcsolat”menüpontja alatt. Személyes találkozó előtt mindenképpen szükség van időpont egyeztetésre.)  A fix fogsor az Ön problémáját is megoldja.

A végleges műfogsorrögzítés

A végleges műfogsorrögzítés vadonatúj technika, aminek viselésével eltűnnek azok a gondok, amik a hagyományos protézissel járnak együtt, ezért népszerűsége rohamosan növekszik. A nem végleges műfogsor rögzítés esetén a stabilitást mindössze a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció biztosítja. Ez nem egy teljesen szilárd megoldás, ezért a protézis gyakran mozog. A végleges műfogsorrögzítés másik hivatalos neve fix fogsor, lényege pedig, hogy az orvos vékony mini implantátumokat ültet be a páciens állkapocscsontjába. A műfogsort ez fogja tartani. Tudjon meg többet erről a technikáról, látogasson el a Mechwart Dentálnálhoz! (Címünket és telefonszámunkat megtalálja a legfelső menüsor „Kapcsolat” menüpontja alatt. Személyes találkozó előtt mindenképpen szükség van időpont egyeztetésre.)  Nálunk a végleges műfogsor rögzítés korrekt árakon és nagyszerű minőségben érhető el.

Kivehető fogpótlás

A kivehető fogpótlás alatt a műfogsort értjük. (Értelemszerűen van nem kivehető fogpótlás.Ezek azok a megoldások, amiket a páciens önmaga nem tud eltávolítani, ehhez fogorvosra van szükség. Ezek a fogászati hidak, koronák és héj. ) A kivehető fogpótlás lényege, hogy a megoldást a páciens önmaga, akár otthonában eltávolíthatja, és vissza is helyezheti. A megoldás már régóta létezik, az ókorban is történtek kísérletek az elhullott vagy végleg megromlott fogsorpótlására. Azoknak a technikáknak azonban csak esztétikai funkciója volt,hiszen rágni nem lehetett vele. A modern kivehető fogpótlás azonban már olyan,amivel nagyon jó minőségben lehet rágni, ráadásul teljesen természetes kinézetű, és könnyen tisztítható is, így a higiéniája is nagyon jó. Ez a helyzet annak is köszönhető, hogy ma már nagyon jó anyagok állnak a fogorvosok és a fogtechnikusok rendelkezésére. Ilyenek a kerámia, a fémkerámia és a cirkonium – oxidból készült megoldások. (Régen csak fémből és drágakövekbőllehetett elkészíteni a megoldást. Ezen kívül még létezett egy ma mármeghökkentő megoldás, hogy halottak vagy akár rászoruló élő emberek fogaitültették be a páciensekbe. Ez nemcsak nem túl gusztusos megoldás, hanemfertőzésveszéllyel is járt.)

A kivehető fogpótlásnak alapvetően két fajtája van, ezek a részleges és a teljes kivehető fogsor. A különbség benne van az elnevezésben. A teljes fogsor az egész fogsort pótolja, (A felsőt és az alsó fogsort is lehet ezzel a technikával helyettesíteni) még a részleges fogsor csak a fogsor egy részét. Ezt a megoldást akkor szokták alkalmazni, ha a nem kivehető technikák, a korona és a híd nem alkalmas a probléma kezelésre. Ezek ugyanis csak akkor alkalmazhatóak, ha vannak olyan egészség fogak, amik megtartják a megoldást. A teljes kivehető fogpótlás akkor optimális megoldás, ha a teljes fogsor hiányzik, és a páciens állkapcsának csontállománya nem teszi lehetővé az implantátumok beültetését.  Részleges és teljes fogsor esetén igaz az, hogy ha vannak még olyan fogak, amiket meg lehet tartani, akkor azokat meg kell tartani. Ennek az az oka, hogy ezek tartják a műfogsort, így viselése kényelmesebb és stabilabb lesz.

A részleges kivehető fogpótlás kt részből áll. Ezek a következők:

 • híd vagy korona, ami a lecsiszolt fogakra kerül
 • maga a fogpótlás, aminek részei a műíny, a fogak és az alaplemez (tulajdonképpen a „klasszikus műfogsor” csomag)

A kivehető fogsor részeiről egy rövidebb leírás következik

 1. Az alaplemez a kivehető fogpótlás alapja, ugyanis ezen helyezkedik el a protézis többi része a műíny és a fogak is. Ennek a résznek nagyon pontosan kell illeszkednie az ínyhez, nem szabad kidörzsölnie, kényelmesnek kell lennie. Ha ez nem történik meg, akkor a műfogsort igazítani kell, hiszen nem tudja betölteni a neki szánt funkciót. Ennek a technikának még van egy fontos feladata, ez pedig az, hogy a rágónyomást közvetítse a nyálkahártyára.
 2. A műíny rögzíti a műfogakat az alaplemezhez. Fontos, hogy színe megeggyezen, vagy legalábbis hasonlítson az ínyhez. Ellenkező esetben nem lesz természetes a megoldás.
 3. A műfogak helyettesítik az eredeti fogakat. Ezeknek nagyon sok funkciót kell betölteni, elsősorban megfelelő rágást kell biztosítani. Lényeges még, hogy stabilan álljanak. (Bár ezt a műfogsort többi része biztosítja.) A fogaknak esztétikai szerepük is van, színüknek is meg kell egyezniük az eredeti fogakkal.

Kivehető fogpótlás esetén az is fontos kérdés, hogy milyen anyagból készüljön el a megoldás. A történelem során számos változat létezett, de csak a mai technikákkal lehet az az eredményt elérni, hogy a műfogsor tényleg át tudja venni az eredeti fogsor szerepét, feladatait. A protézis különböző részei különböző anyagokból készülnek.

Az alaplemez lehet fém vagy pedig műanyag. A fém megoldás számtalan előnnyel jár együtt. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy a fém nem törik olyan könnyen, jóval tartósabb, mint a műanyag technikák. Ezek kívül még a fém tulajdonsága, hogy jobban lehet nyújtani, mint a műanyagot, így vékonyabb alaplemez készíthető belőle. Ez kényelmet biztosít viselőjének. (Ami nagyon fontos szempont, tekintve azt, hogy a protézist egész nap szokták hordani.) A műfogakat általában műanyagból szokták elkészíteni. Újabban megjelentek a cirkonium oxidból készült változatok, amik jobb minőségűek, azonban jóval drágábbak. A műanyag előnye a porcelánnal szemben, hogy az utóbbi könnyen elpattanhat, vagy pedig eltörhet. A műanyag megoldás tartósabb lehet. A műíny anyaga akrilát szokott lenni.

Fontos kérdés a meglévő műfogsor rögzítése. A technikának teljesen stabilnak kell lennie, ellenkező esetében számos probléma alakulhat ki. Ezek között ott van az, hogy a páciens nem fog tudni megfelelő minőségben rágni, aminek hatására nemcsak az étkezés öröme fog elveszni, hanem gyomorproblémák is kialakulhatnak, a nyelőcső megsebesülhet és növekszik az elhízás veszélye. De szintén probléma lehet, hogy kialakul egy beszédhiba. (Ennek az az oka, hogy a hangképzésben a fogak is részt vesznek.) A rögzítés megoldásra többféle technika is létezik.

 1. kapcsokkal történő rögzítés (A megmaradt saját fogakhoz rögzítik a műfogsort, mégpedig kapcsok és drótok segítségével. Ez a megoldás mára nem egy gyakran használt technika, mivel nagyon sok probléma van vele. Elsősorban az, hogy a protézis nem lesz elég stabil, ehhez még az is hozzájárul, hogy a kapcsos megoldás nem túl esztétikus.)
 2. teleszkópos rögzítés (Ennek a megoldásnak is az a feltétele, hogy a páciensnek legyenek még saját fogai. Ezekre kúpos teleszkópos koronák kerülnek, amivel a műfogsor rögzíthető lesz. Előnye, hogy esztétikus, maga a rögzítés nem is látszik. Hátránya, hogy nagy alaplemez szükséges hozzá. Ez azonban sok esetben kényelmetlenné teszi a protézis viselését.)
 3. stéges rögzítés (A lecsiszolt fogak közé stég került, amiben a műfogsor bepattintható lesz.)
 4. vákumhatás (Az is megtörténhet, hogy a műfogsort mindössze a vákuumhatás és a pontosan illeszkedő alaplemez tartja a helyén.)
 5. mini implantátumok (Ez egy új megoldás. Az állkapocscsontba mini implantátumokat ültetnek be, amik gömbfejekbe végződnek. A műfogsoron lévő patentek ezekkel pattinthatók össze. Ez a megoldás roppant stabil, ráadásul nem lehet észrevenni, hogy a páciens műfogsort visel.)

A rögzítések egy részére jellemző, hogy ahhoz, hogy lehetséges legyen a kivitelezésük kell, hogy a páciensnek még legyenek saját fogai, ezért inkább részleges műfogsor készítése esetén szokták őket alkalmazni.

Fontos kérdés, hogy az adott páciens esetében melyik megoldás lesz alkalmazva. Ezt mindig a fogorvos és a páciens közösen döntik el. A szakember megvizsgálja a kliens fogainak, szájüregének állapotát, egyéni jellemzőit. Ezek után elmondja, hogy mit javasol, mit lát ideális megoldásnak. A páciens ezek után eldöntheti, hogy számára melyik az ideális megoldás, melyik kivehető fogpótlás lenne a legjobb a számára.

Fogsor készítés

A fogsorkészítés menete egy hosszabb időszak. Ennek az az oka, hogy több mintavételre is szükség lesz, amíg a végleges megoldás el nem készül, és azt is igazítani kell még. Azonban ezek fontos lépések, hiszen a megoldásnak tökéletesen kell illeszkednie, a fogsorkészítés végeredményének pontosnak kell lennie, hogy maradéktalanul betöltsék azokat a fontos funkciókat, amiket a természet rendje nekik szánt.Mik ezek? Mi miatt olyan fontos a fogsor, és ezáltal a műfogsor is?

 • A fogak részt vesznek az emésztésben. Ez a folyamat ugyanis már a szájban megkezdődik. Az elől lévő fogak feladata, hogy a táplálékot darabokra szaggassák, míg a hátul lévő örlőfogak pépesítik azt. Ebben a nyál is segít a fogaknak, mivel ennek a folyadéknak bomlasztó hatása van. (Ez egyébként azért fontos, hogy a nyelőcső védve legyen.  Egy túl nagy, vagy túl száraz falat meg tudná sebezni.)
 • A táplálékot meg kell rendesen rágni. Ezt mondatot nagyon sokszor hallhattuk gyermekkorunkban szüleinktől vagy nevelőinktől. Ebben teljesen igazuk volt. Ugyanis a nem megfelelően megrágott táplálék megterheli a gyomrot, ami emésztési problémákhoz vezethet. Ezenkívül még a felületes rágás növeli a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • A nem megfelelő rágás elhízáshoz vezethet. A felületes rágásnál ugyanis nem alakul ki időben a teltségérzet, ami miatt több étel fog a szervezetbe kerülni, olyan is, amire esetleg már semmi szükség.
 • A fogak részt vesznek a hangképzésben is. Ez fogatlanság vagy nem elég stabil fogsor esetén beszédhiba alakul ki, a beszéd elmosódottá válik.
 • A fogaknak esztétikai funkciója is van. Az ápolt kinézet elengedhetetlen része az egészséges  a fogsor. Ha ez hiányzik, akkor a páciensben könnyen kialakulhat szociális szorongás, ami a munkájára és a magánéletére is kihathat, sajnos erősen negatív irányba.

Az sem ideális állapot ha a műfogsor nem lesz elég stabil, nem illeszkedik pontosan. Ennek ilyen hátrányai vannak.

 • Nagyon sok páciensnek gondot okoz az a tudat, hogy a rossz műfogsor könnyen elmozdulhat, kieshet. Ez egy kellemetlen érzés.  Ha egy műfogsor biztosan tart, akkor ez a kellemetlen érzés el fog múlni.
 • A tudat, hogy a fogsor biztosan áll, lehet vele szabadon enni, a beszéd is érhetővé válik nagyon jó érzés. A páciens ezért felszabadultabb lesz, közérzete pozitív irányba fog változni.
 •  A stabil, pontosan illeszkedő műfogsorral a rágás is jobb minőségű lesz. Ezért a gyomor felszabadul a túlterheltség alól, az emésztés is jobb lesz.
 • A protézisnek nagyon pontosan kellett illeszkedni, és nemcsak a stabilitás miatt, hanem azért is, mert feltörhették az ínyt. Ezekből az apró sebekből fekélyek alakulhattak ki. Amíg ezek nem gyógyulnak be, addig a műfogsor viselése lehetetlen.
 • A hangképzés már a szájban megkezdődik, és ebben a folyamatban a fogak is részt vesznek. Ezért stabilan kell állniuk.
 • A nem elég stabil műfogsornak az egyik nagy hátránya az, hogy a megoldás kieshet. Ennek az oka lehet egy erőteljesebb köhögés vagy pedig egy jóízű nevetés. Ez nem egy kellemes állapot, ezért a páciensben könnyen kialakulhatnak gátlások, szociális fóbiák

Tehát a fogsorkészítésnek rendkívül pontosnak és precíznek kell lennie. Hogy zajlik ez a folyamat?A legelső találkozás mindig egy megbeszélés, amikor a fogorvos felméri a probléma jellegét, és a páciens szájüregének, fogainak és nyaktájékának pontos helyzetét. A páciens pedig elmesélheti, hogy mit vár el a műfogsortól, mit szeretne elérni. Ilyenkor van pár kérdés, amit mindenképpen meg kell a fogorvosnak és a páciensnek beszélni. Ezek között ott van az, hogy a probléma mióta áll fent, illetve volt – e már előzőleg valamiféle kivehető fogpótlása a betegnek.  (Ez azért is fontos, mert a fix fogsor esetén nem mindig kell új protézist készíteni. Nagyon sok esetben a régi műfogsor is jó, persze kisebb átalakításokat el kell végezni rajta előtte.) Ez a konzultáció akkor végződik jól, ha a páciens és a fogorvos egyetértésre jutnak a kezelési tervet illetően. Ezek után jöhet a lenyomatvétel. Ez általában a második találkozás során szokott megtörténni. Ilyenkor a páciensnek egy gipsszel teli kanálba kell beleharapnia, és megvárnia, amíg az megszilárdul. Ez nem okoz fájdalmat, enyhe kellemetlenséget okozhat azért, mert gipszel teli kanál irritálhatja a szájpadlást, esetleg hányingert is okozhat. Ez ellen lehet védekezni, az orron keresztül kell venni a levegőt, így a rossz érzés el fog múlni. Ez alapján a lenyomat alapján elkészült az úgynevezett egyéni kanál, ami alkalmas lesz a következő lenyomat vételéhez. Kell még egy harapási sablont is rögzíteni. Ennek az a lényege, hogy a páciens olyan mozgásokat végez a szájával, amit egyébként is csinál a mindennapi élet során. Ilyen a nevetés, a rágás és a mosolygás is. Ugyanis rendkívül fontos, hogy a fogak az ilyen mozgások során is „passzoljanak” egymáshoz, nem legyen gond a mozgásokból sem.  Általában a negyedik alkalommal történik meg a harapásrögzítés, a harapási magasság beállítása. Ilyenkor szokta a páciens és a fogorvos közösen kiválasztani a műfogsor színét. Régebben „divat” volt az aranyból készült fog, hiszen ez státuszszimbólum volt, mutatta az illető vagyoni helyzetét. Manapság ez már inkább kellemetlennek számít, a jó fogsor természetes, nem lehet rajta észrevenni, hogy mű. (Pont ezért nem szerencsés választás a vakítóan fehér szín.) Ezek után már csak várni kell arra, hogy fogtechnikus elkészítse a műfogsort. Ez azonban még nem végleges megoldás, hanem egy próbafogsort. A páciens ezt felpróbálja, és megmondja, hogy megfelel-e neki ez a verzió, vagy pedig kell-e változtat rajta. Amennyiben nem, akkor el lehet mondani, hogy befejeződött a fogsorkészítés folyamata. Azonban ez egy hosszabb idő, ez alatt sem maradhat a páciens fogak nélkül.  Ezért elterjedt szokás, hogy a kliens próbafogsort kap, ameddig nem készül el a végleges megoldás. Ez egy rossz minőségű, műanyagból készült megoldás szokott lenni. Ez nem túl jó minőségű, hiszen a műanyag fogsor könnyen eltörhet, de egy átmeneti időszakra tökéletes.

A fogsorkészítés befejeztével azonban még van egy időszak amíg a technikát megszokja a páciens. Ez sem egy egyszerű folyamat. Először sokan érzik kényelmetlennek a megoldást. Ha ez az érzés nem csökken, vagy megszokhatatlanak tűnik, akkor vissza kell menni a fogorvoshoz, hiszen könnyen lehet, hogy állítani kell a műfogsoron. A szájpadláshoz illeszkedő műanyag lemez viselése sem egyszerű elsőre, könnyen okozhat hányingert, émelygést. (Ezért jó megoldás a fix fogsor, hiszen ennek a technikának nem része ez a lemez.) Ha a protézis viselése semmi gonddal nem jár, akkor lehet azt mondani, hogy a fogsorkészítés folyamata véget ért.

Fogsor árak

A fogsor árak nagysága több mindentől függ. De mielőtt tovább boncolgatnák ezt az összeget, azt kell tisztázni, hogy mit érnek meg a fogsor árak. Mi az az összeg, ami reális egy ilyen szolgáltatásért. Mindnet az ár – érték arány tükrében kell nézni. Ha ebből a szempontból vizsgáljuk meg a dolgokat, akkor a fogsor árak megfizethetetlenek, hiszen egy sokkal jobb életminőséget kap cserében  a vásárló.  A  fogsor ugyanis sokkal többet ér, sokkal több funkciója van, mint ahogy elsőre elgondolnánk.  A műfogsor ezeket a funkciókat helyettesíti, jobb vagy rosszabb minőségben. (A fogsor árak nagysága attól is függ, hogy milyen színvonalon tudja pótolni a protézis az eredeti fogakat.)

Nos, mik azok a funkciók, amiket a fogsornak el kell látnia?

 • Mindenki számra egyértelmű, hogy a fogak a rágáshoz is szükségesek. Ez nélkül elveszik az étkezés öröme. Ez nemcsak biológiai szempontból fontos, nemcsak a létfentartáshoz kell, hanem ennél sokkal többet jelent.  Az étel feldolgozás már a szájüregbe elkezdődik, amiben a fogak fontos szerepet játszanak. Az elől lévő metszőfogak feldarabolják az ételt, míg a hátul lévő őrlőfogak szétzúzzák. A folyamat közben az étel átitatódik nyállal, ami által egyrészt elkezd megemésztődni, másrészt pedig könnyebb lesz lenyelni, és a keményebb étel sem sérti meg a nyelőcsövet. (Nem véletlen, hogy a madaraknak dupla gyomruk van. Ugyanis nekik nem lehetnek fogaik, hiszen azok lehúznák őket repülés közben. Ezért az emésztés máshogy kell megoldaniuk, más módszert kell alkalmazniuk, hogy nem terhelődjön túl a gyomruk.)
 • A fentiek miatt a fogak hiányában, emésztési zavarok alakulhatnak ki.
 • A fogaknak kulturális jelentőségük is van. Hiányuk a legtöbben igénytelenséggel párosítják. A szépség, az igényes kinézet elengedhetetlen kelléke az egészséges fogak. Ez miatt van az is, hogy a fogak elvesztése nem csak testi, hanem lelki probléma is. A páciens fogak nélkül nem érzi magát komfortosan, lassan, vagy akár gyorsabban is elkezdik kerülni az embereket, akár magányossá is válhat. Ez nemcsak a magánéletére hathat ki, (Bár ez is egy nagyon fontos része az életnek) hanem a munkájára is.
 • Az íny egy sérülékeny testfelület. Ebben szerepet játszik az is, hogy egy nyitott, kevésbé biztonságos helyen, a szájüregben helyezkedik el. A fogak védik az ínyt a sérülésektől.
 • Fontos az egész fogsor megléte. A hiányos fogsor esetén a meglévő fogak túl lesznek terhelve, ami miatt ízületi problémák  alakulhatnak ki.
 • A fogak egymást is tartják. Hiányzó fogak esetén a meglévő fogak elmozdulhatnak, eldőlhetnek. Ez rontja a rágás minőségét, ráadásul nem túl esztétikus látvány. Ezen a problémán fogszabályozással lehet segíteni.
 • A fogatlan fogíny könnyen begyulladhat, ami miatt az állkapocs csontállomány minősége is romolhat.
 • A fogak támasztékul szolgálnak az arcnak, ami a fogsor hiányába beesetté válik.
 • A fogak részt vesznek a hangképzésben, hiányukban a beszéd érthetetlenebb lesz.

Így egyértelmű, hogy a fogsor árak ellenértékeként egy olyan szolgáltatást kap a páciens, ami biztosítja számára a teljes életet. És még mi mindentől függ a fogsor árak nagysága? Ezek között ott van az a tényező is, hogy melyik fogorvos és fogtechnikus készíti el a megoldást. Rendelőként is lehet különbség a díjak között. Ám itt vigyázni kell, hiszen a fogsor árak nagysága és a színvonala nem mindig egyenesen arányos. Könnyen megeshet, hogy egy pénztárcakímélőbb árkategóriájú rendelőben sokkal jobb minőséget talál a páciens. (Ezt előre nehéz eldönteni. Ezért jobb, ha utánakérdez ismerősei között az adott orvosnak.)

De nemcsak a fogorvos számít, hanem, hogy milyen alapanyagból készült a szolgáltatás.

A fém fogpótlás: Általában aranyötvözetből készültek, de léteznek króm és nikkel koronák is. Egyik nagy előnye a megoldásnak, hogy kevesebbet kell lecsiszolni a fogból, mint más anyagok esetén. A javára szól még az is, hogy ez egy kemény és tartós megoldás. Hátránya is van, ez pedig a színe. A fém koronák nem olvadnak bele az eredeti fogsorban, nagyon látszik rajtuk, hogy nem igaziak. Ezért inkább a fogsor hátsó részén szokták alkalmazni, elől nem igazán. De ez egy nagyon tartós megoldás, rendkívül ritkán szokott eltörni. A fogsor árak ebben az esetben szolidabbak, mint a legtöbb más megoldásnál. Ám azt is fontos megemlíteni, hogy ma már ebből az anyagól nem készítenek fogsort, csak kifejezetten a páciens kedvéért.

fémkerámia fogpótlás: Ez egy kevert technika, mivel a lényege, hogy egy fém burokra kerül a kerámia héj. Hátránya, hogy a porcelán sérülékenyebb, mint a fém, így nagyobb az esélye annak, hogy a pótlásból letörik egy darab, vagy valamilyen más módon fog megsérülni. Az is megtörténhet, hogy a fogak tövénél elő fog bukni a fém rész, így a fogak alja szürkés lesz. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a páciens ínye egyébként is visszahúzódott. A fogsor árak ebben az esetben magasabb, mint a teljes fém fogsor esetében. 

műanyag fogpótlás: Ez a legolcsóbb megoldás. Viszont a minősége sem túl jó, hiszen a műanyag könnyen megsérül. .Ezért legtöbbször csak ideiglenes megoldásként szokták alkalmazni addig, így a végleges protézis nem készül el.

teljes kerámia fogpótlás: Ennél a megoldásánál magasabb fogsor árak vannak érvényben, mint a többinél. A megoldás a legjobb elöl lévő fogak esetén, ugyanis teljesen természetes hatás érhető el vele. Hátránya az, hogy teljes kerámia nem olyan tartós megoldás, mint a fém, vagy a fémmel ötvözött kerámia, könnyen letörhet, vagy megsérülhet.

cirkonium – oxid vázás fogpótlás: Szintén magasak a fogpótlás árak a cirkonium – oxid vázás korona esetén. Ez egy új megoldás, és ez a legjobb minőségű megoldás. Teljesen természetes hatás érhető el vele, a fogpótlás nem fog kitűnni a fogsor többi része közül. A technika erős és tartós.

A fogsor árak esetében az sem mindegy , hogy pontosan milyen technika lesz alkalmazva. A fogsor árak kisebbek a hagyományos műfogsor esetén. A megoldásnak a lényege, hogy egy alaplemezen és egy műínyen vannak a fogak. A megoldás sajnos nem tökéletes, aminek a legfontosabb oka az, hogy a technikát mindössze a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció tartja a helyén. Ezért a hagyományos műfogsor nem elég stabil, könnyen elmozdul.

A másik lehetséges megoldás a fix fogsor. Ez már egy sokkal stabilabb protézis. (A nevét is innen kapta.) A megoldás lényege, hogy az állkapocscsontba titánból készült, mini implantátumokat ültetnek.  Az implantátumok végén gömbfejek vannak, amire rá lehet pattintani a műfogsort. Ez a páciens akár az otthonában, önmaga is megteheti. A fogsor árak fix fogsor esetén nagyobbak lesznek, ám itt színvonalasabb szolgáltatatás is kap a páciens.

A stabilan rögzített fogsor

A stabilan rögzített fogsor rengeteg problémát old meg. Ezek a gondok nemcsak a fogatlansággal függnek össze, hanem akkor is fellépnek, amikor a páciens hagyományos műfogsort visel, ami sajnos nem elég stabil. Viszont a fixen rögzített fogsort mini implantátumok tartják a helyén, így szilárdan áll.

Ennek a megoldásnak a következők az előnyei:

 • A fix fogsornak nem okoz gondot a rágás, Ön olyan ételeket is fogyaszthat vele, ami addig elképzelhetetlen volt.
 • A jobb minőségű rágás miatt az emésztés is javulni fog, a gyomor nem lesz túlterhelve.
 • Mivel a fogsor biztosabb áll, nem fog kiesni egy erőteljesebb köhögés, vagy egy jóízű nevetés hatására.
 • A fixen rögzített fogsor egyik nagy előnye az is, hogy sokkal természetesebb, mint a hagyományos megoldás.

Stabil protézis rögzítés

A fix protézis rögzítés – ahogy a neve is mutatja – teljesen fix és stabil. Aki szenvedett már a  hagyományos műfogsor okozta problémákkal, az tudja, hogy ez milyen fontos. Szerencsére a fix protézis rögzítés megoldja ezeket a gondokat. A fix fogsor teljesen stabilan áll. A hagyományos megoldást csak a vákuumhatás, a gravitáció és az alaplemez tart a helyén. (Ezért kell ennek a résznek nagyon pontosan illeszkednie.) Az az oka annak, hogy ezzel a megoldással nagyon sok gond szokott lenni, amik abból adódnak, hogy nem áll elég szilárdan a helyén. Ezért nem egyszerű vele a nehezebben rágható ételek fogyasztása. Ezeket a gondokat oldja meg a fix fogsor. Jöjjön el a Mechwart Dentálnálhoz! (Címünket és telefonszámunkat megtalálja a legfelső menüsor „Kapcsolat” menüpontja alatt. Személyes találkozó előtt mindenképpen szükség van időpont egyeztetésre.) Nálunk Ön is megismerkedhet a stabil protézis rögzítés minden előnyével.

A megfelelő műfogsor rögzítés

A műfogsor rögzítés színvonala legalább annyira fontos, mint az, hogy jó legyen maga a protézis. A megfelelő műfogsor rögzítés alapfeltétele annak, hogy maga a protézis is megfelelő legyen. A hagyományos műfogsorokkal a legnagyobb probléma, hogy nem állnak elég stabilan, ezért az étkezés nem olyan vele, mint amilyen az eredeti fogakkal volt, a nehezen rágható ételek fogyasztása nehézségekbe ütközik vele. A műfogsor rögzítő kémek némileg javítják a helyzetet, de teljesen nem oldják meg a problémákat. Erre a helyzetre született megoldásként a fix fogsor. Itt a protézist az állkapocscsontba ültetett titánból készült, mini implantátumok tartják. Tudjon meg még többet erről a megoldásról, jöjjön el a Mechwart Dentálnálhoz! (Címünket és telefonszámunkat megtalálja a legfelső menüsor „Kapcsolat” menüpontja alatt. Személyes találkozó előtt mindenképpen szükség van időpont egyeztetésre.)Itt megismerhetni ezt a fajta műfogsor rögzítést, ezt a technikát.