A fogprotézis nem egy új találmány már az az ókorban is voltak próbálkozások a megsérült vagy kihullott fogak pótlására. Ekkor azonban még nem beszélhetünk a mai értelembe vett fogprotézisről, az akkori fogpótlások még csak esztétikai funkciót láttak el. A jó minőségű, rágáshoz is szükséges fogprotézis megjelenése azonban nagyon fontos volt, hiszen ez a testrész nélkülözhetetlen funkciókat lát el.

 • A fogak nagyon fontos szerepet játszanak az emésztésben. Az étel feldolgozás már a szájüregben elkezdődik. Az elől lévő metszőfogak feldarabolják az ételt, míg a hátul lévő őrlőfogak szétzúzzák. A folyamat közben az étel átitadóik nyállal, ami által egyrészt elkezd megemésztődni, másrészt pedig könnyebb lesz lenyelni, és a keményebb étel sem sérti meg a nyelőcsövet.
 • A fentiek miatt a fogak hiányában, emésztési zavarok alakulhatnak ki.
 • A megfelelő rágás segíti az optimális testsúly megtartását. Ez azért van így, mert alapos rágás mellett hamarabb érezzük a teltségérzetet. Akik rohanva esznek, csak „gyorsan bekapnak valamit” könnyebben elhíznak, mint azok a társaik, akik alaposan megrágják az ételt. (Amihez az kell, hogy a fogsor stabil legyen.)
 • Ahhoz, hogy az emésztőnedvek megfelelően hozzáférhessenek az ételhez, szükséges, hogy a táplálék meg legyen rágva. Ennek hiányában az étel kihasználatlanul fog állni az emésztőcsatornákban, ráadásul gyomorégést, magas gyomorsavat, puffadást okoz.
 • Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát

A fogaknak kulturális jelentőségük is van. Hiányukat a legtöbben igénytelenséggel párosítják. A szépség, az igényes kinézet elengedhetetlen kelléke az egészséges fogsor. Ez miatt van az is, hogy a fogak elvesztése nem csak testi, hanem lelki probléma is. A páciens fogak nélkül nem érzi magát komfortosan, lassan, vagy akár gyorsabban is elkezdik kerülni az embereket, akár magányossá is válhat.

 • Az íny egy sérülékeny testfelület. Ebben szerepet játszik az is, hogy egy nyitott, kevésbé biztonságos helyen, a szájüregben helyezkedik el. A fogak védik az ínyt a sérülésektől.
 • Fontos az egész fogsor megléte. A hiányos fogsor esetén a meglévő fogak túl lesznek terhelve, ami miatt ízületi problémák alakulhatnak ki.
 • A fogak egymást is tartják. Hiányzó fogak esetén a meglévő fogak elmozdulhatnak, eldőlhetnek. Ez rontja a rágás minőségét, ráadásul nem túl esztétikus látvány. Ezen a problémán fogszabályozással lehet segíteni.
 • A fogatlan fogíny könnyen begyulladhat, ami miatt az állkapocs csontállomány minősége is romolhat.
 • A fogak támasztékul szolgálnak az arcnak, ami a fogsor hiányába beesetté válik.
 • A fogak részt vesznek a hangképzésben, hiányukban a beszéd érthetetlenebb lesz.

De nemcsak maga a fogprotézis fontos, hanem a jó fogprotézis is, hiszen, hogy a fenti funkciók jól működjenek, ahhoz az kell, hogy a fogsor stabil legyen. De a jó műfogsornak több szempontnak is meg kell felelnie. Ezek közül az egyik az esztétikum. Ez leginkább a páciens ízlésétől függ. A fogorvosok arra törekednek, hogy a műfogsor minél természetesebb legyen, ne lehessen észre venni rajta, hogy nem eredeti. A mai cirkonium oxid és kerámia megoldásokkal ennek a sikerére van esély. Ma már egyre kevesebben szeretnének aranyfogat. Régebben ez státuszszimbólum volt, de ez ma már egyre ritkább. Sajnos van egy réteg, akinek az esztétikum a legfontosabb a fogsor jellemzői közül. Rájuk jellemző, hogy nem fordulnak fogorvoshoz, amikor a hátsó fogaik súlyosan megromlottak, vagy pedig kihullottak. Ennek az az oka, hogy az elöl lévő fogak látszódnak, így a probléma nagyjából el van fedve.

Szintén nagyon fontos funkció a hangképzés, hiszen a fogsor szerepet játszik ebben is. A jó fogsorral a beszéd tiszta, nem lesz elmosódott.

Talán a legfontosabb szempont az, hogy a rágóképesség helyreállítása. Ha ez a funkció nem működik megfelelően, akkor az számos problémát okoz, amik között vannak egészségügyiek és szociálisak is. Ehhez a műfogsornak stabilnak kell lennie. Ha ez nem történik meg, akkor az számos gonddal jár együtt. Ezek a következők:

 • A keményebb vagy ragacsos ételek csak nagyon nehezen, vagy sehogy sem lesznek fogyaszthatók. A rossz minőségű rágás pedig problémákkal jár.
 • A nem megfelelően rögzített fogsor egy erőteljes köhögésnél vagy nevetésnél kieshet. Ez azért is kellemetlen, mert a páciensben egy idő után szorongás alakulhat ki a társas összejövetelektől, ami a munkájára és a magánéletére is kihathat.
 • A beszéd nem lesz olyan tiszta, mint stabil fogsorral.

Alapvetően kétféle műfogsor van forgalomban. Az egyik a hagyományos fogprotézis. Ez a következő részekből áll:

 • alaplemez (Ez a nyálkahártya csonton fekszik. A fő funkciója azt, hogy a rágóerőt közvetítsék az állkapocscsontok felé.)
 • műíny (Ennek a résznek nincsen kifejezetten praktikus feladata, fő funkciója, hogy a páciens kinézete esztétikus legyen.)
 • műfogak (Ez vegyes feladatot látnak el. Praktikus funkciójuk az, hogy a páciens újra tudjon megfelelő minőségben rágni, de a kinézet esztétikumát is biztosítják.)

Sajnos ezzel a fajta megoldással nagyon sok probléma van. Ennek a legfőbb oka az, hogy ez a technika nem elég stabil, mivel csak a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció tartja a helyén. Ez miatt a hagyományos fogsor rágás, evés és akár nevetés közben is mozogni szokott. A beszéd sem teljesen tiszta vele. A műfogsor ragasztók valamennyire orvosolják ezt a helyzetet, de nem teljesen. A másik probléma a technikával az, hogy a része egy műanyag lemez, ami a szájpadlással érintkezik. Ez könnyen okozhat hányinger érzetet, émelygést. Egyes páciensnek egy idő után megszokják az érzést, de nem mindenki.

A fix fogprotézis ezeket a problémákat küszöböli ki. Ez a megoldás is műfogakból, műínyből és alaplemezből áll, de a különbség az, hogy a stabilitást az állkapocscsontba ültetett mini implantátumok biztosítják. Ezek másik neve tűimplantátum, mivel rendkívül vékony. Ez miatt nem szükséges az ínyt felvágni behelyezésükhöz. (És altatás sem szükséges, az implantátumok beültetése helyi érzéstelenítésben szokott történi.) Anyagok titán, ami egy teljesen allergiamentes fém. De nemcsak az allergiától nem kell tartani, hanem kilökődni sem szokott az implantátum, ugyanis ez annyira szövetbarát anyag, hogy a csontsejtek három hónap alatt benövik. A tűimplantátumok végén gömbfejek találhatók, a műfogsoron pedig patentok, ezért ezek összepattinthatók. Ezt a páciens otthon, magának is elvégezheti.

A rögzítéshez állkapocsonként hat vagy négy implantátumot szoktak használni. Ez függ egyrészt a csontállomány minőségétől, másrészt pedig attól, hogy felső vagy alsó fogsorról van -e szó. Pontosan mindig egy személyes találkozó során derül ki, ahol a fogorvos megvizsgálja a páciens szájüregének, nyakának és fogsorának az állapotát.

Az optimális fogprotézis mindenki esetében egy kicsit más, a részleteit az első találkozás során tisztázza le a páciens és a fogorvos.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .