A fix fogsor megoldást jelent azokra a gondokra, amit a hagyományos műfogsor okoz. Az emberiség már évezredek óta keresi azt a módszert, amivel a kihullott fogakat pótolni tudják. A műfogak már az ókorban megjelentek, de akkor még nem érintettek széles társadalmi rétegeket, csakis a főnemesség és a főpapság kiváltsága volt. A másik nagy különbség az akkori és a mai protézisek között az volt, hogy azokkal a műfogakkal nem lehet rágni, csakis esztétikai funkciókat láttak el. Még volt  egy kicsi, és nem is jelentős eltérés, mégpedig az, hogy a mai műfogsoroknak minél természetesebbeknek kell lenniük, hogy kielégítsék a vásárlók igényeit, régebben meg kifejezetten státuszszimbólumnak számított az, ha valakinek drágakőből vagy aranyból készült a fogpótlása. Ez mutatta, hogy az illető előkelő és gazdag. (A világ azóta sokat változott, a fix fogsor egyik nagy előnye az, hogy nem lehet észrevenni rajta, hogy nem igaziak a fogak.)

Az első műfogsorok megjelenése óta sok víz lefolyt a Dunán és a Níluson is. Manapság már megjelent a fix fogsor, ami a lehető legjobb megoldás. Ez a technika nagyjából húsz éve jelent meg az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig pár éve jelent meg. A protézis azért született meg, meg valamivel választ kellett adni azokra a problémákra, amiket a hagyományos műfogsor okozott.

Ezek a következők voltak:

 • A hagyományos protézis része egy műanyag lemez, ami a szájpadlásra illeszkedik. Emiatt nagyon nehéz megszokni a műfogsor viselését, van úgy hogy ez a technika mindig hányingert és émelygést okoz viselőjének.
 • A hagyományos műfogsor stabilitását mindössze a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció biztosítja. Ez miatt a technika nem elég stabil. Ez több gondot is okoz. A legfőbb probléma az, hogy a páciens nem tud vele rendesen rágni. Ezért a kemény, nehezen rágható vagy éppen ragacsos ételek nem lesznek vele fogyaszthatók. Az alapos rágás pedig nagyon fontos, hiszen az emésztés már a szájban megkezdődik. Ha ez nem történik meg, akkor a gyomor nem tudja megfelelő minőségben megemészteni az ételt, ami emésztési problémákat fog okozni.
 • De a nem megfelelő rágás veszélyes a súlyra is, hiszen később fog kialakulni a teltségérzet, így a felületes evés, elhízáshoz vezet. Ennek az állapotnak pedig rengeteg veszélye van.
 • A hangképzés már a szájban megkezdődik, és ebben a folyamatban a fogak is részt vesznek. Ezért stabilan kell állniuk.
 • A nem elég stabil műfogsornak az egyik nagy hátránya az, hogy a megoldás kieshet. Ennek az oka lehet egy erőteljesebb köhögés vagy pedig egy jóízű nevetés. Ez nem egy kellemes állapot, ezért a páciensben könnyen kialakulhatnak gátlások, szociális fóbiák.

A hagyományos műfogsor tehát nem a legjobb megoldás. (Mindenestere sokkal jobb, mint a fogatlanság állapota, amiben hatványozottan megjelennek a fent felsorolt problémák.) Ezért egy új megoldásra volt szükség, ami stabilan, szilárdan áll, hiszen a hagyományos protézissel a legnagyobb probléma az volt, hogy nem elég fix.

A fix fogsor azonban tényleg egy nagyon stabil technika. A megoldás lényege, hogy az állkapocscsontba mini implantátumokat ültetnek, (általában négy – négyet vagy pedig hat – hatot) amiknek a végén lévő gömbfejei kiállnak az ínyből. Így lehetőség van arra, hogy ezeken rögzítsék a műfogsor alján lévő patentokat. (Amennyiben a páciensnek már volt  a fix fogsor megrendelése előtt is műfogsor, a régebbi protézis használható, persze csak kis átalakítás után.)

A mini implantátum másik neve tűimplantátum, ami utal a méretére. Ugyanis a hagyományos implantátumok 3,8 mm-es átmérővel rendelkeznek, míg a mini implantátum mindössze 1,8 – 2,9 mm átmérőjű. Ez nagyon nagy előnyt jelent abban az esetben, ha az állkapocs csontállománya már nem olyan jó minőségű, sorvadt, hiszen a mini implantátum ilyen közegbe is beültethető. Azt azonban tudni kell, hogy minél vékonyabb egy implantátum annál többet kell behelyezni a szájba ahhoz, hogy biztosan tartsa a műfogsort. Ezért egy egyéni konzultáció szükséges ahhoz, hogy a fogorvos tisztába legyen azzal, hogy az adott páciens számára mi a legoptimálisabb megoldás. Általános az a szabály, hogy minimum két darab mini implantátum szükséges ahhoz, hogy a fogsor stabilan álljon, és megfelelő minőségben lehessen használni azt. Sajnos mind a kor, mind a fogak hiánya az állkapocscsont sorvadásához vezethet. Ez azt is jelent, hogy a mini implantátum beültetése drágább lesz, hiszen a beültetése is nehezebb egy rossz minőségű csontállományba. (Többek között ezért sem szabad halogatni a fogorvosi megoldásokat.)

A mini implantátumok segítségével a műfogsor stabilan fog állni, de bármikor eltávolítható lesz. Ki és behelyezését a fogorvos meg fogja mutatni. Fontos kérdés még az is, hogy ehhez a rögzítéshez szükség van – e új fogsorra? Nem feltétlenül, arra is van lehetőség, hogy a fogorvos a régi fogsort rögzítse mini implantátum segítségével. Mint majdnem minden ez is az első konzultáción fog kiderülni, ahol a szakember felmér minden lehetőséget.

A fix fogsor hamar terjed, egy rendkívül népszerű megoldásról van szó. Mi az oka ennek a népszerűségnek? Mi miatt van az, hogy egyre többen választják ezt a megoldást.

A következő okok miatt van az, hogy a technika feltehetőleg le fogja váltani a hagyományos megoldást.

 • A titán implantátumok anyaga teljesen szövetbarát, annyira, hogy nagyjából fél év után a csontszövet benövi ezeket az „alkatrészeket”. Ennek még az is az oka, hogy az implantátumok alakja csavaros kialakítású.
 • Az implantátumok közvetlenül az állkapocscsontra közvetítik a rágóerőt. Ezért az íny nem fog elsorvadni.
 • A fix fogsor egy sokkal természetesebb megoldás, mint a hagyományos protézis abban az értelemben, hogy a fix fogsoron nem látszik annyira, hogy fogpótlás.
 • A fix fogsor stabilan fog állni, ezért nem kell attól félni, hogy kiesik. A páciens bátran ehet és nevethet, beszélhet, a megoldás nem fog kiesni a szájból. Ezért a szociális szorongások el fognak múlni, a páciens újra félelemérzet nélkül járhat társaságba.
 • A stabilan álló fogak miatt javulni fog a rágás minősége, ami kihat az emésztésre és a hangképzésre is.
 • A fix fogsor alá nem fog ételmaradék beszorulni. (Ez gyulladást tud okozni, de csak a hagyományos műfogsor esetén kell attól tartani, hogy ilyen megtörténik.)
 • A fix fogsor olyan stabilan áll, hogy viselője gyakran arról is megfeledkezik, hogy műfogsora van.
 • Az implantátumokat nem kell cserélni, csak megfelelően tisztítani. (Erről a fogorvos mindig felvilágosítja a pácienst. Ha ez megtörténik, akkor a megoldás akár egy életen át kitarthat.)

A fix fogsornak tehát rengeteg előnye van, nem csoda, hogy ennyire népszerű lett.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .