A fix fogsor egy forradalmian új megoldás, ami választ ad azokra a problémákra, amiket a hagyományos műfogsor okoz. A hagyományos protézis sokkal jobb megoldás, mint hiányos fogsorral vagy pedig fogsor nélkül létezni, de mégis vannak hiába. Ez főleg abból adódik, hogy a hagyományos protézist mindössze a vákuumhatás, a gravitáció és a pontosan illeszkedő alaplemez tartja a helyén. Ez nem a legszilárdabb megoldás. (Viszont nagy előrelépés a korai műfogsorokhoz viszonyítva. Az első protézisek nagyon ingatagok voltak. Igaz ezeknek a technikának is az volt a szerepük, hogy rágni lehessen velük, hanem esztétikai cél szolgáltak, illetve viselőjük hatalmát és gazdagságát hirdették. Ugyanis az első megoldások aranyból, illetve drágakőből készültek, és az egészséges fogakhoz, vagy pedig a maradék fogak csonkjához rögzítették őket huzalok segítségéve. Mondani sem kell, hogy ez a technika teljesen használhatatlan volt, mindössze jól nézett ki. Arra a problémára, hogy a műfogsor stabilan álljon mindössze a modern korban kezdték el keresni a választ.) Mivel a hagyományos fogsor nem túl szilárd több probléma is előfordul vele. Ezek a következők:

  • Az emésztésben a fogak is igen aktív szerepet vállalnak. Az elöl lévő fogak feldarabolják az ételt, míg a hátul lévő örlőfogak pépesítik azt. Ez nélkül a táplálék teljesen emésztetlenül jusson a gyomorban, holott ez a testrész úgy van „megtervezve”, hogy előemésztett étellel tudjon elbánni. (A madaraknak nincsenek fogaik, mivel ez túlsúlyt jelentene, és nem tudnának repülni ez miatt. Ezért náluk dupla gyomor alakult ki, mivel kapnak segítségét a szájban az emésztéshez, máshogy kell megoldaniuk ezt a problémát.) A nem elég jó minőségben megrágott étel emésztési problémákhoz vezet. Rágni meg csak akkor lehet jól, ha a fogak teljesen stabilan állnak.
  • Az előemésztés nélküli étellel a gyomor is nehezen tud megbirkózni. Ez azt eredményezi, hogy a táplálék pangani fog a belekben, amivel puffadást és gyomorfájást okoz.
  • A nem elég jól megrágott étel megsebezheti a nyelőcsövet.
  • A hangképzésben több testrész is részt vesz (nemcsak a hangszálak). Ezek között van a szájüreg is, és a fogak is hatással vannak a hangképzésre. Ha a fogsor nem elég stabil, akkor a beszéd elmosódottá válik, kialakulhat egy enyhe beszédhiba.
  • A hagyományos műfogsorral nem lehet jó rágni, mivel nem elég stabil. A gyomorproblémák mellett ez még gondot okoz azért is, mert elveszik az étkezés öröme. A páciensnek le kell mondani a túl ragacsos vagy kemény ételekről, hiszen ezek fogyasztása mozgó műfogsorral nehéz vagy pedig lehetetlen.
  • A hagyományos fogsor kieshet. Ehhez nem kell sok, gyakran elég a köhögés vagy pedig egy erőteljesebb nevetés. Ez igen kellemetlen, a pácienst ez szégyenérzettel töltheti el, ami miatt kialakulhat egy szociális szorongás. Ez nemcsak a kliens magánéletet teheti tönkre, de munkájára is negatív hatással lehet.
  • A hagyományos protézisnek a része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz tapad. Ez gyakran okoz émelygést és hányingert. A legtöbb páciens egy idő után megszokja, de nem mindenki.

A hagyományos protézis tehát nagyon sok gondot okoz, viselése nem a legtökéletesebb megoldás. Ennek ellenére nagyon sokáig nem jött más válasz a fogatlanság problémájára. Azonban nagyjából húsz éve jelent meg az Egyesült Államokban az u. n. fix fogsor. Ez a technika Magyarországon is elterjedőben van, hiszen egy nagyon jó megoldásról van szó. (Sajnos még nem minden rendelőben érhető el ez a szolgáltatás.) A fix fogsor lényege, hogy a fogorvos mini implantátumokat ültet be a páciens állkapocscsontjában. Ez elsőre lehet, hogy brutálisan hangzik, de tudni kell, hogy nagyon vékony technikáról van szó, tűimplantátumnak is hívják őket. Átmérőjük mindössze 1,8 és 3,8 mm között van. Ez elég vékony ahhoz, hogy nem kellejen felvágni az ínyt beültetésükbe, így nem kell hozzá altatni a páciens. Az implantátum anyaga titán, ami egy teljesen allergiamentes fém. A szerkezet annyira szövetbarát, hogy a csontsejtek pár hónap alatt ránőnek. Az implantátumok feje gömbben végződik. A műfogsor alján pedig patentek vannak, amikhez ez a gömbfej hozzápattintható. Ezt a fogorvos megmutatja a páciensnek, aki ezt már önmaga is megteheti. Jó hír azoknak, akinek már van műfogsorra: az eddigi protézist nem feltétlenül kell kidobni, mivel a legtöbb esetben azt is rá lehet majd pattintani az implantátumok végére. Ehhez azonban kell egy kis átalakítás, de az, hogy nem kell új fogsort gyártani, lecsökkenti a megoldás árat. Előnye lehet még ennek az is, hogy a páciens a régi, már megszokott fogsorával rághat tovább.  (Ami az implantátumok beültetése után sokkal stabilabb lesz, így jobban lehet vele beszélni, rágni és még attól sem kell félni, hogy kiesik.)

Kérdésként szokott felmerülni, hogy akkor is lehetséges – e az implantátumok beültetése, ha a páciensnek megritkult a csontállománya. (Ennek az állapotnak az is lehet az oka, hogy a fogatlanság állapota már régóta tart. Ilyenkor az állkapocs csontállománya elkezd sorvadni.) Igen, ebben az esetben sem kell lemondani a fix fogsor által nyújtott előnyökről. Igaz, ilyenkor el fog húzódni a fix fogsor készítésének folyamata, mivel először csontpótlás szükséges. (Ezért és az ilyen helyzetek miatt nem érdemes hallogatni a fogorvosi beavatkozásokat.) Szintén kézenfekvő az a kérdés, hogy aki vérhígítót szed, annak a páciensnek is beültethetök –e a mini implantátumok. Igen, ez nem akadály.

A fix fogsor tehát mindenki számára elérhető és nagyon jó minőségű megoldás.

A fix fogsor elkészítésének a menete hasonlít a hagyományos protéziséhez. A legelső lépés egy első konzultáció, amikor a fogorvos megvizsgálja a pácienst. Ezekbe a vizsgálatokba beletartozik egy panoráma rtg. felvétel, hogy a szakember pontos képet kapjon mindenről. Van pár fontos tényező, amire rá fog kérdezni. Ezek között van az, hogy mennyi ideje tart a fogatlanság állapota, illetve, hogy az ügyfélnek volt-e már protézise, illetve minden gyógyszereket szed, van-e ismert betegsége.

Ha a fogorvos úgy látja, hogy a páciens alkalmas a fix fogsorra, akkor következik az implantátumok beültetése. Alapesetben ehhez nem kell altatás, hanem helyi érzéstelenítésben történik. A következő lépésig várni kell, amíg a beültetés sebeit begyógyulnak. Alapesetben ez mindössze egy hét alatt megtörténik. Ezek után jöhet a lenyomatvétel. Ez alapján a fogtechnikus elkészíti a fix fogsort. Ha ez is rendben van, akkor a fogorvos rögzíti a protézist az implantátumokon. A legutolsó lépés (ami nem teljesen szorosan kapcsolódik a fogsorkészítéshez) az, hogy a szakember megtanítja a pácines, hogy hogyan távolíthatja el a fix fogsort, és teheti is vissza, illetve tisztításáról is útmutatást ad. (Ez kicsit más, mint a hagyományos műfogsoré.)

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .