A jelenleg használt technikák közül a fix fogsor az, ami a leginkább tudja rekonstruálni az eredeti fogsor, ez a megoldás az, ami legjobb minőségben képes ellátni az eredeti fogak feladatait. Mik ezek a funkciók? Mi miatt van az embereknek (és nagyon sok állatnak is) fogsora? A fogak a következő feladatok miatt alakultak ki:

 • Az egyik legfontosabb funkció a rágás. Ez tulajdonképpen az emésztés első szakasza. (A fogak annyira fontosak az emésztés folyamatában, hogy ha nincsenek, akkor a természetnek máshogy kell megoldania ezt a problémát. A madaraknak például nincsenek fogaik, nem is lehetnek, mert azok túlsúlya akadályozná a repülést. Azonban maga a gyomor egyedül nem képes ellátni a feladatot, ezért nekik dupla gyomruk van.) Az elöl lévő fogak feldarabolják a táplálékot, míg a hátul lévő örlőfogak pépesítik azt. Ebben a folyamatban a nyál is részt vesz, aminek bomlasztó hatása van. Ha ez nem történik meg, akkor a gyomor túlterhelődik, és így emésztési problémák alakulhatnak ki. A jó minőségű rágás azért is fontos, mert a túl kemény, darabos étel megsebezheti a nyelőcsövet.

 • A rágás fontos az ideális testsúly megtartásának érdekében is. Azok, akik nem rágnak elég jól, azok később érzik a teltségérzetet, így nem tudják időben abbahagyni az evést. Ez nem tesz túl jót az ideális testsúly megtartásánál.
 • A fogak támasztják az arcot, nélkülük ez a felület beesett lesz, így a páciens akár évekkel idősebbnek is látszódhat a valódi koránál.
 • A hangképzés egyik színhelye a száj. Ebben a tevékenységben a fogak is részt vesznek. Ha nincsenek, vagy nem elég stabilak, akkor a beszéd elmosódottá válik, kialakul egy enyhe beszédhiba.
 • A fogak védik az alattuk lévő csontszöveteket. A fogsor hiánya esetén az állkapocs csontállománya elkezd romlani. (Ezért van az, hogy műfogsor készítése esetén fontos kérdés az is, hogy mióta áll fent a fogatlanság állapota.) A csontszöveteket minőségét nemcsak a korona óvja, hanem a csontban lévő foggyökér is.
 • A fogak egymást támasztják. Ha egy fog „kidől a sorból”, akkor azt a többi is megérzi, elmozdul a helyéről. Ennek következtében a fogsor girbe – gurba lesz, amin csak a fogszabályozás segíthet. (Ez egy évekig tartó, kellemetlen és igen költséges beavatkozás.)
 • A hiányzó fogak nemcsak esztétikai problémát okoznak azzal, hogy a fogsor nem lesz többé egyenes, hanem egészségügyi problémák forrása is lehet. Az elmozdult fogsor harapási felülete megváltozhat. Sajnos ilyenkor általában csak a korona helye változik meg, maga a gyökér a helyén marad. Ezért a harapási erő nem lesz több függőleges, egyenes. Így a fogak túlterheltek lesznek, ami ízületi problémákat okoz.
 • A fogsornak ma már szociális szerepe is van. Nagyon sokáig teljesen természetesnek tartották, hogy a köznépnek rossz a fogsora, nem igen törődtek vele. (A középkori fogorvosok tudása kimerült a foghúzásban. De a nemesség sem járt jobban. Ha nekik nagyon sok bajuk volt a fogaikkal, akkor ők ugyan kaptak műfogsort, de sokra nem mentek vele. Ezek ugyanis drágakőből, illetve aranyból készült műfogak voltak, amiket a még meglévő, egészséges fogakhoz illesztettek. Enni és tisztán beszélni nem lehetett vele, egyetlen egy dologra voltak jó: mutatták, hogy a páciensnek telik erre, jelezte a rangot és a gazdagságot.) Manapság már megváltozott ez a helyzet. A hiányos fogsor egyet jelent az ápolatlansággal, az igénytelenséggel. A rossz fogsor esetén a páciens kellemetlenül fogja érezni magát, ezért akár emberkerülővé is válhat, kialakulhat egy szociális szorongás. Ennek az állapotnak a következményei beláthatatlanok a munkára és a magánéletre is.

A fogsor tehát nagyon fontos testrészünk, ha elveszítjük, vagy pedig olyan állapotba kerül, hogy pótolni kell, akkor nem szabad várni ezzel. Ráadásul ilyenkor a legjobb megoldás kell választani, mivel egy jó műfogsor akár évtizedekig is kitarthat.  Jelenleg a fix fogsor a lehető legjobb megoldás. A fix fogsor a stabilitása miatt különleges. A hagyományos protézisnél erről mindössze a vákuumhatás, a gravitáció és a pontosan illeszkedő alaplemez gondoskodik. Ez nem egy túl hó megoldás, (bár mérföldekkel jobb, mint a fogatlanság állapota) hiszen a fogsor elmozdulhat, kieshet és keményebb vagy pedig ragacsos ételeket nem lehet vele rágni. Szerencsére ezt az elavult technikát mára már kiváltotta a fix fogsor. Ennek a megoldásnak a lényege, hogy 4 – 4 vagy pedig 6 – 6 mini implantátumot ültetnek be az állkapocscsontba. Az implantátumok gömbfeje kilátszik, így fel lehet rá pattintani a műfogsor alján lévő patenteket. (Nagyon sok olyan eset van, hogy annak, aki hagyományos technikáról akar fix fogsorra váltani, nem kell új protézist csináltatnia, mivel a régi is jó ehhez, csak némi átalakításra van szükség.) Ez egy nagyon stabil műfogsor eredményez. A mini implantátumok másik neve tűimplantátum, ami jelzi, hogy egy nagyon vékony technikáról van szó. Az implantátumok anyag titán, ami egy teljesen szövetbarát anyag, így nem kell tartani sem allergiás reakcióktól, sem kilökődéstől. Ezek az implantátumok annyira szövetbarátok, hogy a csontsejtek pár hónap alatt rájuk nőnek. Az implantátumok rendkívül vékonyak, ezért behelyezésükhöz nem kell felvágni az ínyt. A beültetés során két eset, van, amikor probléma léphet fel, az egyik ilyen, amikor a páciens vérhígítót szed, vagy pedig csontritkulás esetén. (Ez utóbbi helyzet akkor is kialakulhat, ha a fogsor problémái már nagyon sok ideje állnak fent. Ezért sem érdemes a műfogsor készítését sokáig halogatni.) De ezek a helyzetek sem kezelhetetlenek, a vérhígító időszakos szüneteltetésével, illetve csontpótló eljárásokkal a legtöbb esetben megoldhatók. A fix fogsor nagyon stabilan áll, de a páciens bármikor kiveheti azt, és vissza is helyezheti, akár a hagyományos protézist.

És mi miatt érdemes váltani? Mi miatt éri meg jobban a fix fogsor, mint a hagyományos technika?

 • A fix fogsor (ahogy a neve is mutatja) rendkívül stabilan áll. A hagyományos protézisről ez sajnos nem mondható el. Az utóbbi megoldással könnyen előállhatnak nagyon kellemetlen helyzetek, a hagyományos műfogsor kieshet egy erőteljes nevetés vagy köhögés során. Enni sem lehet vele olyan jó minőségben, a nehezen rágható ételek fogyasztása nehézkes vele, vagy pedig egyenesen lehetelten.
 • A hagyományos műfogsornak a része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ez egy kényelmetlen viselet, könnyen okozhat hányingert és émelygést. Vannak páciensek, akik nem bírják megszokni. A fix fogsornak ez a lemez nem a része.
 • A fix fogsor jóval természetesebb hatású, mint elődei. Ezért a páciens kinézete éveket is fiatalodhat, mivel lehet majd észrevenni, hogy fogsora nem eredeti.
 • A fix fogsor mini implantátumai az eredeti gyökérhez hasonlóan viselkednek, védik a csontállományt.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .