Megéri a fix fogsor ára? Ez egy olyan kérdés, amit minden vásárlás előtt fel szoktak tenni maguknak az emberek. A fix fogsor ára általában nem filléres díj, ezért fokozottan fontos az, hogy megérje a technika az az összeget, amit a páciens rákölt. A fix fogsor és a hagyományos protézis között a fő különbség a rögzítésben van. A hagyományos műfogsor egy alaplemezből, egy műínyből és a műfogakból áll. Itt nincsen sok lehetőség a stabil rögzítésre, erről mindössze a vákuumhatás és a pontosan illeszkedő alaplemez gondoskodik. (A gravitáció valamennyire segíti ezt, de ez sem hozza meg azt a fokú stabilitást, ami szükséges ahhoz, hogy a fogak megfelelően funkcionáljanak.) A fix fogsor ára ellenértéke egy olyan fokú szilárd rögzítést biztosít, amit a hagyományos megoldással nem lehet elérni. Milyen funkcióknak kell megfelelnie a fogsornak? Mi miatt annyira fontos, hogy stabil legyen ez a technika?

 • A fogak egyik legfontosabb feladata a rágás. Ehhez azonban szilárdan álló fogak szükségesek, főleg keményebb, ragacsos ételek fogyasztása esetén. A mozgó fogakkal ezeket a táplálékokat nem lehet megfelelően fogyasztani, ami több problémát is okoz. Egyik ezek közül az, hogy nagyon sok szociális esemény kötődik össze étkezéssel. A páciens egy idő után már inkább kerüli ezeket a helyzeteket, egy céges vacsora, vagy egy családi bográcsozás inkább kellemetlen élmény lesz számára, mint örömteli program. A nem elég stabil fogsor másik hátránya, hogy elveszik az étkezés öröme.
 • A nem megfelelően megrágott étel több problémát is tud okozni, emésztési zavarok alakulhatnak ki következményeképpen. (Az emésztés ugyanis nem a gyomorban kezdődik el, hanem a szájüregben, ahol a fogak felaprítják és pépesítik a táplálékot. Ebben a folyamatban a nyál is részt vesz. Érdekességképpen: a madaraknak azért van bonyolultabb gyomorszerkezete, mint az embereknek, mivel az ő emésztésüket nem segítik fogak.)
 • A nem megfelelő minőségben elvégzett rágás hozzájárulhat a túlsúlyhoz. Ennek az az oka, hogy később alakul ki a teltségérzet, így a páciens többet fog enni a kelleténél, aminek egyenes következménye az elhízás.
 • A bakteriális fertőzések egy része szintén köthető a nem elég jól megrágott ételekhez.
 • A rosszul megrágott táplálék nem tud felszívódni rendesen, így egy része a belekben marad, ahol elkezd bomlani. Ez puffadáshoz, gyomorfájdalmakhoz vezet.
 • A hangképzésben a fogak is részt vesznek. A nem elég stabilan álló fogak nem tudnak olyan jól funkcionálni ezen a téren, enyhe beszédhiba alakulhat ki.
 • A nem elég pontosan illeszkedő alaplemez alá beszorulhat az ételmaradék. Ez gyulladást és különböző fertőzéseket szokott okozni.
 • A nem elég stabil fogsor elmozdulhat olyan események alkalmából, mint egy erőteljesebb köhögés vagy nevetés. Ennek a legnagyobb hátránya az, hogy a páciensben egy idő után szorongás alakul ki ezekben a helyzetekben, így félni fog a társasági eseményektől, nem mert ilyenkor természetesen viselkedni.

A fix fogsor ára ellenértékeként ezek a problémák megoldódnak. Mi miatt válasz ezekre a kellemetlenségekre a fix fogsor? A technika lényege, hogy a fogorvos az állkapocscsontokba mini implantátumokat ültet be, amiknek a végére lekerekített gömbfejek kerülnek, amik összepattinthatók lesznek a műfogsorba ültetett patentokkal. A fogsort a páciens önmaga kiveheti és vissza is helyezheti bármikor. Az implantátumok titánból készülnek. Ez a fém annyira szövetbarát, hogy tizenkét hét után a csontszövet benövi a technikát. Az, hogy az implantátumok titánból készülnek, közrejátszik a fix fogsor árának nagyságához. Ez a fém nem a legolcsóbb, de kell ahhoz, hogy a fix fogsor ennyire minőségi szolgáltatás legyen. (Régebben nagyon sok esetben alkalmaztak fém – amalgám – fogtömést, ami számos probléma forrása van. Ezen okulva a fogászok mostanában kifejezetten olyan technikákat keresnek, amik nem okoznak semmiféle allergiás reakciókat vagy más gondokat.)

A fix fogsor ára függ attól is, hogy melyik fogorvosnál, vagy rendelőben készítteti el a páciens ezt a technikát. A különböző szakemberek díjai eltérhetnek egymástól. De nagyon fontos tudni azt, hogy az ár és a minőség nem mindig arányos egyenesen. Megtörténhet az is, hogy a páciens szolidabb árakért cserében jobb szolgáltatást kap. Mivel a fix fogsor egy olyan technika, ami akár egy életen át is kitarthat, és nem csekély összegbe kerül, érdemes nagyon alaposan utána érdeklődni a fogorvosoknak, hogy mindenképpen olyan helyen készíttesse el a páciens a technikát, ahol minőségi szolgáltatást kap a fix fogsor áráért cserében.

Nagyon fontos kérdés az, hogy hány darab mini implantátum szükséges a stabil rögzítéshez, hiszen a fix fogsor ára nagyságát ez az információ nagy mértékben befolyásolja. Általában az alsó állkapocscsontba négy, míg a felsőbe hat darab tűimplantátum kerül. Ehhez azonban az kell, hogy a csontállomány minősége megfelelő legyen. (Ezért is fontos az, hogy a páciens minél előbb menjen el a fogorvoshoz, hiszen a fogak hiánya elsorvasztja az alatta lévő csontokat. Ebben az esetben is igaz az a kitétel, ami majdnem minden orvosi problémánál: a páciens minél előbb jut el szakemberhez, annál könnyebb lesz kezelni a gondokat.) Ha az állkapocscsont már nekiállt sorvadni, akkor sem kell lemondani a megoldásról, lehet javítani a csontállomány minőségén. Ekkor azonban valamivel hosszadalmasabb és bonyolultabb lesz az eljárás, és természetesen ez növeli a fix fogsor árának nagyságát is.

A fix fogsor elkészítése során az egyik legfontosabb lépés az implantátumok beültetése. Ez helyi érzéstelenítésben történik, nem szükséges az altatás. A tűimplantátumok annyira vékonyok, hogy ehhez a folyamathoz nem kell felvágni az ínyt. Ez azért szerencsés, mert így azok a pácienseknél is alkalmazható az eljárás, akik vérhígítót szednek, nem kell felfüggeszteni a gyógyszer alkalmazását. Nagyon ritkán, de előadódhat olyan helyzet, amikor szükséges az íny felvágása. Ez a változás meg fog mutatkozni a fix fogsor árának nagyságán is.

Nagyon fontos az a kérdés, hogy megéri – e rákölteni erre a technikára, hiszen a hagyományos műfogsor valamivel olcsóbb. Reális-e a két technika közötti árkülönbség, illetve milyen előnyökkel jár a fix protézis a hagyományos műfogsorral szemben? A fix műfogsor előnyei a következők:

 • A fix fogsor – ahogy a neve is mutatja – teljesen stabilan áll, így nem okoz vele gondot a rágást, a beszéd és a nevetés sem. A technika nem fog elmozdulni.
 • A jobb rágás miatt jobb lesz az emésztés is.
 • A fix fogsor alá nem fog ételmaradék beszorulni, ezért nem kell félni a fertőzésektől és a gyulladásoktól.
 • Mivel a technikánk nem része az alaplemez, így nem kell attól félni, hogy ez az alkatrész kidörzsöli az ínyt.
 • A fix fogsornak nem része a szájpadláshoz illeszkedő műanyag lemez, ezért nem kell tartani az émelygéstől és a hányingertől.

A fix fogsor ára húzósabb, mint a hagyományos megoldásé, de a fenti előnyökkel jár a technika viselése.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .