Mekkora a fix fogsor ára? Mekkora összeget kell fizetni ezért a megoldásért. Nagyon sok embert érint ez a probléma, mivel rengeteg olyan páciens vagy Magyarországon, akiknek szükségük van erre a megoldásra. A fix fogsor egy teljesen új megoldás, először az Egyesült Államokban jelent meg, hazánkban pedig csak pár éve. Ezért nem sok ember használja még a technikát, pedig szükség lenne rá. (Ezért a fix fogsor ára sem olyan közismert, mint a hagyományos műfogsoré.) De egyre nő azoknak a száma, akik nagyon szívesen igénybe vennék, hiszen a fix fogsor egy remek megoldás, ami választ ad azokra a problémákra, amiket a  hagyományos protézis mutat. Mi miatt éri  meg a fix fogsor ára? Miért olyan nagyszerű ez a megoldás. A fix és a hagyományos műfogsor közötti különbség a következő:

  • A hagyományos műfogsor része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ez nagyon kényelmetlen, könnyen okoz hányingert és émelygést. A legtöbb páciens ezt idővel megszokja, de sajnos ez nem törvényszerű, vannak, akik akkor is szenvednek ettől, amikor már jó ideje viselik a technikát. A fix fogsorhoz csak az első időszakban tartozik a műanyag lemez, aztán a fogtechnikus eltávolítja. Ezért a fix fogsor sokkal kényelmesebb.
  • A páciensek részére roppant fontos az, hogy esztétikus legyen a műfogsor. (Nagyon sok esetben még annál is lényegesebb, hogy jól funkcionáljon.) A fix fogsor sokkal természetesebb, mint a hagyományos megoldás.
  • A fix fogsor alaplemeze alá nem szorul be az ételmaradék. A hagyományos technikával ez megtörténhet, ami roppant kellemetlen következményekkel jár együtt. Begyulladhat és kisebesedhet az íny. Ez azzal is jár, hogy a páciens nem viselheti a protézist addig, amíg ez be nem gyógyul.
  • A fix fogsor implantátuma titánból készül. Ez egy teljesen allergiamentes fém, így a páciensnek nem kell tartania ettől a problémától sem. Az implantátum annyira testbarát, hogy a szövetek nagyjából hat hónap alatt benövi.
  • A hagyományos műfogsor esetén a rögzítésről mindössze a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció tartja a helyén. Ez nem elég stabil, ami számos problémával jár együtt. Ezek közül a legfontosabb az emésztésre gyakorolt hatása. Ez a folyamat ugyanis már a szájban megkezdődik, itt előemésztés történik. Az elöl lévő fogak felaprítják, a hátul lévő örlőfogak pedig meg pépesítik a táplálékot. Ha ez nem történik meg, akkor egy félig megemésztett étel kerül a gyomorba. Ez elég veszélyes, ugyanis az étel ilyenkor nem tud, vagy csak nagyon nehezen tud megemésztődni, ami emésztési problémákat okozhat. Fokozza még a bajt az, hogy a nem elég rendesen megrágott megsebezheti a gyomorcsövet. A nem elég alapos rágás ezenkívül még fokozza a bakteriális fertőzések kockázatát. A stabil fogak hiányában akár beszédhiba is kialakulhat, mivel a hangképzésben a fogak is részt vesznek. A stabil fogsornak azonban van kulturális szerepe is. A nem elég szilárd fogsor könnyen kieshet, akár egy erőteljes köhögésnél vagy pedig egy jóízű nevetésénél. Ez elég kellemetlen, a páciensben kialakulhat egy szociális szorongás, ami szélsőséges esetben egészen emberkerülővő teheti. Ez nemcsak a páciens magánéletére hat ki, hanem a munkájára is.
  • A fix fogsor sokkal stabilabb, így nem kell hozzá műfogsorragasztó, mit a hagyományos fogsor esetében nagyon sokszor kell használni. Itt a szilárdsághoz tényleg elég csak maga a műfogsor rögzítése
  • A fix fogsornak még az is az előnye, hogy az ízérzékelés sokkal jobb lesz.

A fix fogsor ára tehát megéri, mivel a páciens egy sokkal jobb minőségű élethez jut hozzá ezen keresztül.

És mi a fix fogsor valójában? Hogyan működik ez a a technika, ami ezt a számtalan előnyt garantálja? A fix fogsor lényege, hogy az állkapocscsontba beültetik a mini implantátumokat, majd ezekre helyezik rá magát a műfogsort. A mini implantátum anyaga titán, ami nem okoz allergiás reakciókat, ráadásul a megoldás olyan vékony, hogy a legtöbb esetben nem szükséges sebészeti beavatkozás a beültetésükhöz.

A mini implantátum másik neve tűimplantátum, ami utal a méretére. Ugyanis a hagyományos implantátumok 3,8 mm-es átmérővel rendelkeznek, míg a mini implantátum mindössze 1,8 – 2,9 mm átmérőjű. Ez nagyon nagy előnyt jelent abban az esetben, ha az állkapocs csontállománya már nem olyan jó minőségű, sorvadt, hiszen a mini implantátum olyan közegbe is beültethető. Azt azonban tudni kell, hogy minél vékonyabb egy implantátum annál többet kell behelyezni a szájba ahhoz, hogy biztosan tartsa a műfogsort. Ezért egy egyéni konzultáció szükséges ahhoz, hogy a fogorvos tisztába legyen azzal, hogy az adott páciens számára mi a legoptimálisabb megoldás. Általános az a szabály, hogy minimum két darab mini implantátum szükséges ahhoz, hogy a fogsor stabilan álljon, és megfelelő minőségben lehessen használni azt. Sajnos mind a kor, mind a fogak hiánya az állkapocscsont sorvadásához vezethet. Ez azt is jelent, hogy a mini implantátum beültetése drágább lesz, hiszen a beültetése is nehezebb egy rossz minőségű csontállományba. (Többek között ezért sem szabad halogatni a fogorvosi megoldásokat.)

A mini implantátumok segítségével a műfogsor stabilan fog állni, de bármikor eltávolítható lesz. Ki és behelyezését a fogorvos meg fogja mutatni. Fontos kérdés még az is, hogy ehhez a rögzítéshez szükség van – e új fogsorra? Nem feltétlenül, arra is van lehetőség, hogy a fogorvos a régi fogsort rögzítse mini implantátum segítségével. Mint majdnem minden ez is az első konzultáción fog kiderülni, ahol a szakember felmér minden lehetőséget.

A mini implantátum az állkapocs csontba lesz beültetve. Az esetek jelentős részében az alsó állkapocsba négy darab, míg a felsőben hat darab szokott beültetésre kerülni. Ehhez azonban megfelelő csontállomány szükséges. Minden esetben egyéni vizsgálat előzi meg a döntés a mini implantátumok számáról. Ha nem elég jó ez az alap, akkor is van mód a mini implantátum használatára, hiszen legtöbb esetben lehetséges a csontpótlás.

A kezelést több tényező is befolyásolja a csontállomány minőségén kívül. Nagyon fontos szempont a megfelelő szájhigiénia és az általános állapot is. Az ínyt nem kell felmetszeni ahhoz, elég az, hogy a fogorvos vékony furatokat fúr benne. Ezért ez eljárást nem zárja ki a vérzékenység, vagy a véralvadási gondok sem.

Két eset létezik, amikor kérdéses a beültetés sikere. Az egyik, amikor a páciens autoimmun betegségben szenved. Ilyenkor meg lehet próbálni alkalmazni ezt a technikát, de kérdéses lesz az, hogy a páciens szervezetet befogadja – e a mini implantátumot, vagy kilöki azt.

Szintén kétesélyes az a helyzet, amikor a páciens csontritkulás ellen szed gyógyszereket. Ezekben az esetekben a beavatkozást megelőzi egy alapos vizsgálat sorozat, és a fogorvos tájékoztatja a pácienst a kockázatról. Sajnos ilyenkor a rendelők nem tudnak garanciát vállalni a munkájukra.

A mini implantátum egy jobb életminőséget garantál, ezt kapja a páciens a fix fogsor árának ellenértékeként.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .