A fix fogsor ára egy olyan információ, ami mindenkit érdekel, akinek csak egyszer is megfordult a fejében, hogy ezzel a technikával oldja meg fogai állapotát. A hagyományos műfogsor és a fix fogsor között több különbség is van, ezek közül egyik a fix fogsor ára. Sokan félnek attól, hogy ez a technika jóval drágább lesz, mint a hagyományos technika, hiszen egy magasabb szintű megoldásról van szó. Ez nem teljesen biztos, sőt a díjakat az is csökkentheti, hogy nem kell feltétlenül új fogsort készíttetni. Nagyon sok esetben az addig használt protézis is megfelel fix fogsornak, miután pár kisebb átalakítást végeztek rajta. Ez jelentős mértékben csökkenti a fix fogsor árának nagyságát.

A legelső kérdés az árak esetében mindig, hogy mit kap a páciens a kifizetett díj ellenértékeként? Mi miatt érdemes megvásárolni a technikát? És a legfontosabb és legmeghatározóbb kérdés: miért jobb a fix fogsor, mint a hagyományos protézis?

A fő különbség a stabilátásban rejlik. Arról, hogy a hagyományos megoldás szilárdan álljon, mindössze a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció gondoskodik. Ez nem egy túl biztos megoldás, ezért a hagyományos protézis mozog, nem elég stabil. Erre született alternatívaként az a megoldás, hogy a műfogsort az állkapocscsontban ültetett protézisek tartják.

A megoldás előnyei a következők:

  • A fogsor teljesen stabilan fog állni. Ez több terültre is kihat. A legfontosabb az, hogy az emésztés jobb lesz. Ez a folyamat ugyanis már a szájüregben megkezdődik. Az elöl lévő metszőfogak feldarabolják, mint a hátul lévő örlőfogak pépesítik az ételt. Ha ez nem történik meg, akkor a gyomor nem lesz tehermentesítve, emésztési problémák alakulhatnak ki. A másik veszélye a nem megfelelő minőségű rágásnak, hogy elhízáshoz vezethet, ami egy nagyon egészségtelen állapot. A fix fogsor megfelelő minőségű rágást biztosít, így ezektől a gondoktól nem kell vele félni.
  • Az instabil fogsornak más hátránya is van. Ezek közül az egyik az, hogy a fogak a hangképzésben is részt vesznek. Így ha nem állnak elég stabilan a beszéd elmosódottá válik. (Ezért jellemző az is, hogy a tejfogak kihullásának időszakában a kisgyereknél enyhe beszédhiba alakulhat ki.) A fix fogsor viselésével a beszédhiba megszűnik.
  • A hagyományos fogsor nem elég stabil, így kieshet. Ez megtörténhet egy jóízű nevetésnél vagy pedig egy erőteljesebb köhögés esetén is. Ez nem túl kellemes állapot, így a pácinesben könnyen kialakulhat szorongás a társas érintkezések során. Ennek hatásai messzire elmehetnek, akár addig is, hogy a páciens emberkerülő és visszahúzód lesz. A fix fogsor megoldja ezeket a gondokat, így a fogsort viselő újra szívesen jár társaságban, beszélget más emberekkel.
  • A fix fogsort tartó mini implantátumok közvetlenül az állkapocscsontra közvetítik a rágóerőt. Ennek az a hatása, hogy az íny nem lesz túlterhelve, nem fog elsorvadni.
  • A fix fogsort tartó mini implantátumok titánból készülnek. Ez egy teljesen szövetbarát fém, semmiféle allergiás reakciótól nem kell tartani. A test annyira nem érzékeli idegen anyagként, hogy nagyjából 3 – 6 hónap alatt a csontszövet benövi az implantátumokat.
  • A fix fogsor sokkal természetesebben néz ki, mint a hagyományos megoldás, így akár az is megtörténhet, hogy a páciens környezte nem veszi észre, hogy a páciens műfogsort visel. (Azok az idők már elmúltak, amikor „divat” volt az aranyból és drágakövekből készült fogsor, amikor a páciensek szívesen mutatták az, hogy neki telik erre is.
  • A hagyományos fogsornak a része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ezt sokan roppant kényelmetlennek találják, hiszen könnyen okozhat émelygést és hányingert. A fix fogsorhoz nem tartozik ilyen műanyag lemez, így viselése sokkal kényelmesebb, megszokni is könnyebb a technikát.
  • A fix fogsor tisztítása is könnyebb.
  • A fix fogsor egyik nagy előnye, hogy viselését jóval könnyebb megszokni, mint a hagyományos technikát. Ennek az egyik oka az, hogy a fix fog nem tudja kidörzsölni az ínyt. A régi alaplemezes megoldásnál ez könnyen megtörténhetett, aminek egyik nagy hátránya az volt, hogy amíg a sebek nem gyógyultak be, addig a páciens nem tudta viselni a protézist. A másik nagy előnye a fix fogsornak, hogy alaplemez nem tartozik hozzá, így nem tud alá ételmaradék beszorulni.
  • A fix fogsor alján patentok vannak, amik tökéletesen illeszkednek az implantátumok végén lévő gumigyűrűkhöz. Ennek a megoldásnak a segítségével a páciens önmaga bármikor eltávolíthatja és vissza is helyezheti a protézist. Ezt a fogorvos egyszer megmutatja neki, más segítségre nem lesz hozzá szüksége.

A páciens tehát ezeket az előnyöket kapja a fix fogsor megvételével. Mindenki maga dönti el, hogy mi mennyit ér meg neki, de ezek a tényezők egy teljesebb életet biztosít viselőjének. Aki szenvedett már a hagyományos protézissel az tudja értékelni a megoldás előnyös tulajdonságait.

A fix fogsor ára természetesen attól is függ, hogy a páciens melyik fogorvosnál és fogtechnikusnál készítteti el a technikát. A díjak rendelőnként változhatnak. De itt is igaz az, hogy az árak és a minőség nem feltétlenül egyenesen arányosak. Könnyen megeshet, hogy szolidak árakért cserében jobb minőséget kap a páciens. Érdemes után érdeklődni, hogy egy rendelőben milyen színvonalú munka folyik. Személyes ismeretség híján ezt meg lehet tenni az interneten is, a leendő páciensek rengeteg olyan fórummal találkozhatnak, ahol ezt a témát vesézik ki a fórumozók.

Azt is érdemes tudni, hogy a fix fogsor árában nem feltétlenül van bent a műfogsor, ugyanis egy régi hagyományos fogsort is fel lehet használni erre a célra. Természetesen kis átalakítás után.

Meghatározó lehet a díjszabásban az is, hogy az implantátumok beültetése mennyire lesz bonyolult. A fix fogsor lényege, hogy a fogorvos mini implantátumokat ültet a páciens állkapocscsontjába. Ezeket tűimplantátumoknak is hívják, ugyanis nagyon vékonyok. Ennek az az előnye, hogy – annak ellenére, hogy a beültetés az ínyen keresztül történik – nem kell a felvágni ezt a felületet. Ezért azoknak a páciensek is igénybe vehetik ezt a szolgáltatást, akik vérhigítót szednek. A beavatkozáshoz nem kell altatás, helyi érzéstelenítésben is el lehet végezni. A tűimplantátumok anyaga titán, ami egy teljesen allergia mentes fém, annyira szövetbarát, hogy a csontszövet három hónap után benövi. A legtöbb esetben a felső állkapocscsontba hat darab, a felsőben pedig négy darab mini implantátumok ültet be a fogorvos. Problémát okozhat az, ha a csontszövet minősége nem a legjobb. Ebben az esetben is van lehetőség alkalmazni a technikát, de előtte csontpótlásra van szükség.

Ha olyan eset áll fent, ahol csontpótlás vagy műtét szükséges, akkor ez a fix fogsor ár nagyságára is hatással van.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .