A fix fogsor egy forradalmian új megoldás, ami választ ad azokra a problémákra, amivel azok szembesülnek, akik hagyományos fogprotézist viselnek. Ez az utóbbi technika sokkal jobb, mint a fogatlanság állapota, de mégsem tökéletes megoldás. A hagyományos műfogsort ugyanis csak a pontosan illeszkedő alaplemez, a gravitáció és a vákuumhatás tartja a helyén. (A helyzeten valamennyit javítanak a műfogsor ragasztók, de teljesen ezek sem oldják meg a gondokat.) Ez miatt nem áll elég stabilan, ráadásul a technika része egy műanyag lemez, ami a szájpadlásához illeszkedik. Ez könnyen okozhat émelygést és hányinger érzetet. Ezt tetézi még, hogy az alaplemez alá ételmaradék szorulhat, ami gyulladást, fertőzést okoz. A hagyományos műfogsor ráadásul egy erőteljesebb nevetéstől vagy köhögéstől elmozdulhat, akár ki is eshet, keményebb, nehezen rágható ételeket pedig nem lehet vele fogyasztani. Ez miatt a páciensben kialakul egy idő után egy szociális fóbia, nem mert természetesen nevetni, beszélni, az evéssel járó társasági események pedig szorongással töltik el. A fix fogsor megoldja ezt a helyzetet. A fogaknak, a fogsornak nagyon sok feladatnak kell megfelelnie, több funkciója is van. (Nem véletlen, hogy a fog az emberi test legkeményebb része.)

Milyen funkcióknak kell megfelelnie a fogaknak? Ezek a következők:

 • Az élet egyik öröme az evés, ami nemcsak a létfenntartáshoz kell, hanem különböző társasági események kihagyhatatlan része is. Ezt jól funkcionáló fogak nélkül nem lehet élvezni. A páciens ezért ezeket az összejöveteleket nem tudja élvezni, akár szorongás is kialakulhat benne.
 • Az emésztés már a szájban megkezdődik, amibe a fogak nagy szerepet játszanak. Az elöl lévő fogak feldarabolják az ételt, a hátul lévő őrlőfogak pedig pépesítik. A folyamat közben az étel átitatódik nyállal, ami által egyrészt elkezd megemésztődni, másrészt pedig könnyebb lesz lenyelni, és a keményebb étel sem sérti meg a nyelőcsövet.
 • A fogaknak kulturális jelentőségük is van. Hiányuk a legtöbben igénytelenséggel párosítják. A szépség, az igényes kinézet elengedhetetlen kelléke az egészséges fogak. Ez miatt van az is, hogy a fogak elvesztése nem csak testi, hanem lelki probléma is. A páciens fogak nélkül nem érzi magát komfortosan, lassan, vagy akár gyorsabban is elkezdik kerülni az embereket, akár magányossá is válhat.
 • A fogak egymást is tartják. Hiányzó fogak esetén a meglévő fogak elmozdulhatnak, eldőlhetnek. Ez rontja a rágás minőségét, ráadásul nem túl esztétikus látvány. Ezen a problémán fogszabályozással lehet segíteni.
 • A fogatlan fogíny könnyen begyulladhat, ami miatt az állkapocs csontállomány minősége is romolhat.
 • A megfelelő rágás segíti az optimális testsúly megtartását. Ez azért van így, mert alapos rágás mellett hamarabb érezzük a teltségérzetet. Akik rohanva esznek, csak „gyorsan bekapnak valamit” könnyebben elhíznak, mint azok a társaik, akik alaposan megrágják az ételt. (Amihez az kell, hogy a fogsor stabil legyen.)
 • Ahhoz, hogy az emésztőnedvek megfelelően hozzáférhessenek az ételhez, szükséges, hogy a táplálék meg legyen rágva. Ennek hiányában az étel kihasználatlanul fog állni az emésztőcsatornákban, ráadásul gyomorégést, magas gyomorsavat, puffadást okoz.
 • Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • A nem elég jól megrágott étel emésztési zavarokat okozhat.
 • A fogak nemcsak a rágás segítik, hanem részt vesznek a hangképzésben is. Ezért a fogak hiányában a beszéd elmosódottá válik, akár beszédhiba is kialakulhat. A hagyományos műfogsorral ez a probléma valamennyire megoldódik, de nem teljesen. A stabilan álló fix fogsor viszont elősegíti a tiszta beszédet.
 • A fogak az arcot támasztják, nélkülük ez a felület beesetté válik, így a páciens idősebbnek fog kinézni a koránál.
 • A fogak hiánya egyet jelent az igénytelenséggel, ezért hiányos fogsor esetén a páciens ápolatlannak fogja érezni magát. Ez miatt emberkerülővé válhat, szociális szorongás alakul ki. Ez nemcsak a magánéletre hat ki, hanem a munkájára is.

Ezeket a problémákat a fix fogsor viselése megoldja. Mi ez a technika, miben más ez a megoldás, mint a hagyományos protézis? A lényeges különbség a technika rögzítésében van. (Maga a műfogsor annyira hasonló, hogy a legtöbb esetben akár a páciens eddig viselt hagyományos protézisét is lehet fixen rögzíteni. Ehhez természetesen kell valamennyi átalakítás.) Ez a technika az Egyesült Államokból indult el nagyjából húsz éve. Magyarországon nemrég kezdett elterjedni. Mivel még friss eljárásról van szó, nem sokan ismerik, de egyre jobban kezd elterjedni. Ennek az az oka, hogy a friss fogsor számtalan előnnyel rendelkezik, megoldja azokat a gondokat, amiket a hagyományos protézis okoz.

A fix fogsor lényege, hogy a fogorvos mini implantátumokat ültet a páciens állkapocscsontjába. Ezeket tűimplantátumoknak is hívják, ugyanis nagyon vékonyok. Ennek az az előnye, hogy – annak ellenére, hogy a beültetés az ínyen keresztül történik – nem kell a felvágni ezt a felületet. Ezért azoknak a páciensek is igénybe vehetik ezt a szolgáltatást, akik vérhígítót szednek. A beavatkozáshoz nem kell altatás, helyi érzéstelenítésben is el lehet végezni. A tűimplantátumok anyaga titán, ami egy teljesen allergia mentes fém, annyira szövetbarát, hogy a csontszövet három hónap után benövi. A legtöbb esetben a felső állkapocscsontba hat darab, a felsőben pedig négy darab mini implantátumok ültet be a fogorvos. Problémát okozhat az, ha a csontszövet minősége nem a legjobb. Ebben az esetben is van lehetőség alkalmazni a technikát, de előtte csontpótlásra van szükség.

A fix fogsor protézisébe gumigyűrűk találhatóak, amiket rá lehet pattintani a tűimplantátumok fejére. Ezt akár a páciens is megteheti, így a fix fogsort a kliens önmaga kiveheti, és vissza is helyezheti. Ennek ellenére a fogsor stabilan fog állni.

A fix fogsor készítése valamennyire eltér a hagyományos protézis gyártásának menetétől. A különbség fő oka az implantátumok beültetése. Fix fogsor esetén egy olyan találkozásra is szükség van orvos és páciens között, amikor a fogorvos beülteti a mini implantátumokat az állkapocscsontba. Ennek a gyógyulásához idő kell, ami alatt a páciens gyógyulási csavarokat kap. Ezek után lehet elkészíteni az implantátum fejeit, majd helyükre tenni azokat. A fogsor elkészítése csak ezek után kezdődik el, ilyenkor veszik el a precíziós lenyomatot.

A kész fix fogsor számtalan előnnyel jár, viselésével egyértelműen javulni fog a páciens életminősége.

A fix fogsor előnyei a következők:

 • A fix fogsor stabilan fog állni, ezért élvezhető lesz vele az étkezés, nem okoz nehézséget a rágás
 • Az emésztési problémák eltűnnek
 • A technika alá nem fog ételmaradék beszorulni, így nem okoz fertőzéseket, gyulladást.
 • A mozgó fogak nem zavarják a hangképzést, a beszéd tisztábbá fog válni.
 • Mivel a technikánk nem része az alaplemez, az íny nem fog kidörzsölődni.
 • A fix fogsornak nem része a szájpadláshoz illeszkedő műanyag lemez, így az ennek a viselésével járó kellemetlenségektől sem kell tartani a páciensnek.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .