műfogsorA hagyományos műfogsor, melyet a legtöbb ember protézis néven ismer a fogak teljes hiánya esetén alkalmazott megoldás a fogak pótlására. Ahhoz, hogy a műfogsor rögzítése  stabil legyen nagyon pontos, precíz munkára van szükség. A teljes kivehető fogpótlás részei az alaplemez, a műíny és a műfogak.   Első lépésként a fogsor alapját képező alaplemez készül. Az  alaplemez készítésénél törekedni kell, hogy az pontosan kövesse  a nyálkahártya vonulatait és ezzel lehetővé tegye a fogsor stabil rögzítését. A műíny feladata  az esztétikai megjelenés biztosítása, a fogak azért készülnek műanyagból, mert könnyűek és így segítik, hogy a fogsor ne mozogjon a szájban. A nehéz porcelán fogakból készült fogsor a gravitáció miatt nagyon könnyen elmozduhat.   A fogászatban napjainkban használt korszerű műanyagból készült fogak  élettani funkciója és esztétikai  megjelenése is kielégíti a páciensek igényeit. Az elkészült fogsor egy ideig jól illeszkedik a szájba, rágás és beszéd közben nem mozdul el.  Az idő múlásával  a szájüregben is változások következnek be, melyek következménye lehet, hogy a  műfogsor könnyen kimozdul a helyéről és ez akadályozza a pácienset étkezés és beszéd közben.  Annak érdekében, hogy a  fogsor rögzítése a továbbiakban is jó legyen az  alábélelés lehet a megoldás. Átmeneti megoldás lehet a műfogsor rögzítésére a műfogsorragasztó, mely biztosítja a fogsor stabilitását, megakadályozza , hogy az ételmaradék a fogsor alá kerüljön. Használata lehetőség szerint csak átmeneti legyen, de akkor is  minden nap le kell tisztítani a fogsorról a fertőzések elkerülése érdekében.

 

műfogsorVan a műfogsor rögzítésének korszerű technológiája amely az összes fog hiánya esetén is  garantálja a fogsor stabil  rögzítését ez a fix fogsor.

A fix fogsor elkészítésének első mozzanata az állapotfelmérés, melynek során a fogorvos megállapítja, hogy a páciens rendelkezik-e megfelelő mennyiségű csontállománnyal, ami szükséges az implantátum beültetéséhez. A  protézisre szoruló páciensek részére a  fix fogsor egy új lehetőség a minőségi élethez.  A fix fogsor előnye a protézissel szemben, hogy stabil rögzítése következtében  biztosítja a  tökéletes rágást, nyers és keményebb gyümölcsök és zöldségek elfogyasztását. A jól megrágott étel emésztése könnyebb,  nem  terheli a gyomrunkat.   A mini implantátum segítségével rögzített fogsor esztétikai megjelenése jó,  fogsor  viselésével az arc nem lesz a továbbiakban  beesett, ami hozzájárulhat viselőjének jó közérzetéhez. A mini implantátum titán ötvözetből készül és az állkapocscsontba történt beültetése után ehhez rögzítik a fogsort, amely továbbra is kivehető lesz.  Ez a fogsor, melynek neve fix fogsor a hagyományos kivehető fogsorral összehasonlítva sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

 

A mini implantátummal rögzített fogsor előnyei

 

 • A mini implantátumot egyszer kell elkészíteni, megfelelő szájápolás esetén egy életre szól
 • Behelyezése helyi érzéstelenítéssel megoldható, fogínyen keresztül az állcsontba rögzíthető
 • A mini implantátummal rögzített fogsor stabil, lehetővé teszi a tökéletes rágást
 • A mini implantátummal rögzített fogsor az úgynevezett fix fogsor viselése nagyon rövid idő elteltével komfortos érzést nyújt és természetessé válik viselőjének
 • A stabil rögzítésű fogsor alá nem kerül ételmaradék, nem irritálja a fogínyt és nem okoz gyulladást
 • A mini implantátummal rögzített fogsor nem  mozdul el beszéd közben
 • A mini implantátum  beépítésével rögzített  fix fogsor esetén nem szükséges       műfogsorragasztót használni a fogsor stabilitása érdekében

A  fix fogsor egészen biztos, hogy nem mozdul el rágás és  beszéd közben, esztétikailag és funkcionálisan a napjainkban lehetséges megoldások közül a legjobb a fogak teljes elvesztése esetén azok  pótlására.

 

műfogsorAmikor a páciens rendelkezik megfelelő állapotú saját fogakkal akkor  ezek segítségével történik a műfogsor rögzítése.

 

A műfogsor kapcsos rögzítésekor a meglévő fogakra kerül az elhorgonyzó kapocs, ami

gyakran kilátszik és ezért nem kedvelik a páciensek. A másik hátránya ennek a módszernek,

hogy a fog amelyen a kapocs  elhelyezkedik kilazulhat.

Vannak olyan korszerű  technológiák is amikor a fogsor rögzítésére szolgáló szerkezet  már nem látszik ki.

 • Stéges rögzítés stabil, esztétikus megoldás, amely szükség esetén implantátum beültetésével együtt is alkalmazható. A két saját fog vagy implantátum közé közé beépítésre kerül a stég , amibe a kivehető fogpótlás könnyedén bepattintható.
 • Teleszkópos rögzítés lényege, hogy a lecsiszolt saját fogra kúp formájú teleszkópkorona kerül és ennek segítségével lehetséges a műfogsor rögzítése.
 • Csúsztatós rögzítés esetén a lecsiszolt korokra kerül egy úgynevezett sín, amely függőleges irányú és erre csúsztatható rá a kivehető fogpótlás.

Sokkal szerencsésebb a helyzet amikor a beteg rendelkezésre álló fogai lehetővé teszik rögzített fogpótlás elkészítését.  A fogászati híd készíthető amikor a foghiány határain vannak  ép, egészséges fogak, melyekre rögzíteni lehet a foghiányt kitöltő hidat. Amikor a foghiány határain nincsenek fogak amelyek alkalmasak lennének a híd rögzítésére akkor kerülhet sor implantátum beültetésére., amelyre a hidat rögzíteni lehet. A  fogászati híd több hiányzó fog  pótlására alkalmas.  Ezzel a megoldással eredeti fogakkal azonos pótlás készíthető funkcionális és esztétikai szempontból is.

 

Miért fontos  a jól rögzített fogpótlás?

 • A fogak elsődleges élettani funkciója a rágás. A stabilan rögzített fogsor lehetővé teszi az étel felaprítását. Ha a fogsor nem elég stabil nem lesz tökéletes a rágás az étel nehezen emészthető, megterheli a gyomrot és hosszú távon gyomor problémákat okoz.
 • A hangképzésben is fontos szerep jut a fogaknak. A hiányzó fogak vagy a beszéd közben elmozduló fogsor akadályt képez. Amennyiben ez a zavaró tényező hosszú távon fennáll akkor esetleg beszédhiba is kialakulhat.
 • A műfogsor nem megfelelő rögzítése társaságban komoly zavaró tényező beszéd és nevetés közben. A páciens ilyen esetben gyakran kerüli az emberek társaságát, hogy az esetleges kellemetlen helyzetet elkerülje.
 • A fogíny sérüléséhez vezethet, ha a fogsor mozog.

A Mechwart Dentál fő profilja a fixen rögzített fogsor készítése. Ennek az új  technológiának az alkalmazásával  segítséget  szeretnénk nyújtani leendő és jelenlegi betegeinknek, hogy az elkészült fogmű élettani és esztétikai funkciójában is a lehető legjobban pótolja az eredet fogakat. A mini implantátumok beültetésével készült fogsornak nagyon sok előnye van a hagyományos műfogsorral szemben. A mini implantátumok beültetése helyi érzéstelenítéssel megoldható.  A fix fogsor készítésekor, ha  a páciensnek a régi fogsora megfelelő állapotú akkor nem kell új fogsort készíteni. Átalakítással a meglévő protézist rögzíthető a mini implantátumokkal. A mini implantátumok lehetővé teszik a fogsor stabil rögzítését. A kivehető fogsor nem mozdul el rágás illetve beszéd közben sem.  A Mechwart Dental oldalon a kapcsolat menüpont alatt megtalálja elérhetőségeinket, ahol időpontot kérhet. Az állapotfelmérés után tudjuk megállapítani, hogy a páciens  rendelkezik-e a rögzített fix fogsor készítéséhez szükséges feltételekkel. Amennyiben szüksége van fogpótlásra és érdeklődését felkeltette szolgáltatásunk előzetes időpont egyeztetés után keresse fel rendelőnket.  Fogorvosaink segítenek a betegeknek a legmegfelelőbb megoldást  megtalálni.  A rendelőnkben készített  fixen rögzített fogsorban egészen biztos, hogy nem fog csalódni. A  mini implantátum megfelelő szájhigiénia esetén egy életre szóló megoldást nyújt  a műfogsor rögzítésére.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .