A fogpótlás akció egy olyan lehetőség, ami mindenkit, vagy legalábbis nagyon sok embert vonz. Ennek az az oka,

hogy sajnos a fogak romlanak, és a legtöbb embernek szüksége van erre a szolgáltatásra. Ilyenkor egy fogpótlás akció nagyon jól jön, hiszen ennek az „árunak” a díja nem mindig olcsó.

Az alapprobléma a fogak romlása. Ennek az oka összetett. Vita tárgya az, hogy van-e olyan, hogy valakinek a fogai hajlamosak arra, hogy elromoljanak, genetikailag könnyebb történik meg vele ez a probléma. Vannak olyan örökölhető tulajdonságok, amik tényleg hajlamossá teszik a pácienst a fogak romlására. Ilyen a fogak közötti távolság. Sajnos a nagyobb hézagok esetén könnyebb beleszorul az ételmaradék a fogak közé, ami okozhat szuvasodást. Szintén gondot okozhat az, ha valakinek a fogai barázdáltabbak az átlagnál. Szerencsére ma már nagyon jó eljárások vannak arra, hogy ezek a tulajdonságokat korrigálni lehessen. A fogak közötti hiányt orvosolja a fogszabályozás, a barázdákat pedig barázdazárással lehet megszüntetni.

De vannak olyan tényezők, amik rombolják a fogakat, és nem lehet teljesen kiküszöbölni. Ilyen az idő. A fogak felszíne egy idő után elkopik, ami miatt elkezdhetnek romlani.

A fogak harmadik nagy ellensége az életmód. Vannak bizonyos ételek, amiket ajánlott kerülni az egészséges fogsor érdekében. Ilyen az élesztő és a cukor. A szájban lakik a streptococcusmutans nevű baktérium, aminek a fő eleségei között ott van a cukor és a szénhidrát. Ez az élőlény ugyanis savakat termel, ami felpuhítja a fogzománcot. Szerencsésre az a tényező kiiktatható megfelelő életmóddal. Az egészséges étkezés nagyon sokat segít abban, hogy a fogak sokáig egészségesek maradjanak. Legalább ennyire lényeges az alapos és gyakori fogmosás. Minden étkezés után szükséges a fogak tisztítása. Ez nemcsak a fogkefe használatából áll, hanem a fogak közé szorult ételmaradékot is el kell távolítani. Ez legkönnyebben fogselyemmel lehet. A nyelven is élhetnek baktériumok, amiket segít elpusztítani a nyelvkaparó és a szájvíz.

A rendszeres – legalább évenként egyszeri – fogorvosi kontroll is lényeges. A fogak romlását nem lehet visszafordítani, de minél előbb észreveszi a szakember a problémát, annál hatékonyabban lehet kezelni azt. A nyers élelmiszer elősegíti az öntisztulás folyamatát. Ezért ajánlott sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. A kalcium, a D – vitamin és a fluorid fogyasztása is szerepet játszik a fog szuvasodás megelőzősében. Ezek fogyasztása már a várandósság alatt is nagyon fontos, hiszen a fogak kialakulása már a magzati élet alatt elkezdődik.

A fogszuvasodás több fázisból áll. Tudni kell erről a problémáról, hogy a folyamatot nem lehet visszafordítani, mindössze megállítani, és a keletkezett károkat kijavítani, töméssel vagy fogpótlással. A fogszuvasodást a korai szakaszban mindössze pár fehér folt jelzi, ami a fogzománcon jelenik meg. Dohányosok esetében nem mindig lesznek ezek fehér színűek, barnás árnyalatot is felvehetnek. A rendszeres fogászati kontroll azért is nagyon fontos, mert az ilyen korai szakaszban felismert problémát könnyen és jó eredménnyel lehet kezelni. Ezek a fehér foltok hasonlítanak a fogkőhöz, de egy szakember könnyedén meg tudja őket különböztetni. Ha szuvasodás eléri a fogbelet, akkor a probléma gyulladással és fájdalommal is jár, hiszen a dentinben idegek is vannak. Eddig nem érdemes várni, hiszen ekkor már nem biztos, hogy egy sima tömés megoldja a problémát, könnyen lehet, hogy gyökérkezelésre is szükség lesz.

A kezdeti szuvasodás csak szemmel látható, egyéb jele nincsen. A fizikai szimptómák akkor jelentkeznek, amikor a probléma már eléri a fogbél. Ilyenkor a fogzománc alatt lévő dentin már nem tud olyan jó minőségben tartani, mint kellene és beszakadhat. Ehhez elég lehet egy erőteljes harapás is.

A fogak romlásának a jelei a következők:

  • A fogak érzékenyebbek lesznek. Ez étkezés közben szokott jelentkezni. Ilyenkor a fogakban fájdalom, vagy kellemetlen érzés jelentkezhet hidegnél, melegnél vagy pedig fűszeres íznél.
  • A fogakon barna vagy fehér foltok jelennek meg. Ezt a páciens nem mindig veszi észre, inkább a fogorvos szokta észlelni ezt a szimptómát. Ezért fontos, az évenkénti ellenőrzés, hiszen ezek az elszíneződések a kezdeti stádiumban szoktak megjelenni.
  • Amikor már nem kezdeti stádiumban van a fogszuvasodás, akkor fájdalom is jelentkezik. Ez lehet éles is, de van amikor tompán lüktető.

Sajnos ezt a betegséget nem lehet visszafordítani, de meg lehet állítani, és ma már nagyon jó megoldások vannak, hogy töméssel és fogpótlással helyrehozzanak egy eredetihez hasonló állapotot. Amikor a fogak romlása kezdeti stádiumban van, akkor egy sima töméssel megoldható a probléma. Ennek a megoldásnak az a lényege, hogy a fogorvos kitisztítja az üreget, aztán betömi. Régebben az fémekkel, amalgámmal történt meg, de ez az anyag mára már elavultak számít. Ennek az az oka, hogy egyrészt a megoldás nem esztétikus, a tömésen jól látszik az, hogy nem az eredeti fog. De vannak ennél komolyabb okai is annak, hogy a fogorvosok ma már nem használnak amalgámot. A nyál káros anyagokat old ki a fémből. Ezek szép lassan lerakódta a szervezetbe, egy idő után egészségügyi problémákat okozva. A ma használt fehér tömés színe ma már tökéletesen igazodik a fogakhoz, hiszen többféle árnyalata is létezik. A fogorvos mindig azt használja, ami megegyezik a fogak színével. Ráadásul a megoldásnak semmi egészségkárosító hatása sincsen.

Sajnos a tömés nem minden esetben oldja meg a problémát. Könnye előállhat egy olyan helyzet, hogy a fogak egy részét, vagy akár az egészét pótolni kell. Ilyenkor több megoldás is lehetséges. A legegyszerűbb technika  a héj, amikor egy burkot tesznek a fogra. Ennek egyetlen funkciója az, hogy esztétikailag javítja a hibát. A fogak funkcióját koronával lehet visszaállítani.  Ilyenkor a fogat először lecsiszolják, aztán egy burok kerül rá. Sokan nem szeretik a csiszolást. (Ami teljesen érthető.) Szerencsésre ma már elég fejlett ahhoz a fogászat, hogy legyen lehetőség csiszolás nélküli koronára is. Ilyenkor finom kazettákkal rögzítik a fogakat. Ha több fogat kell pótolni, akkor szoktak fogászati hidat használni. Ennek ez eljárásnak a lényege, hogy hidat tesznek a pótolandó fogak helyére, amin a műfogak vannak. A hidat általában két korona tartja. A koronának több fajtája is van attól függően, hogy miből készül. Ez lehet műanyagól, fémkerámiából, kerámiából vagy pedig cirkonium – oxidból.

A legszélsőségesebb az az eset, amikor az összes fogat pótolni kell. Ilyenkor műfogsorra van szükség. Ennek is több fajtája van. A hagyományos protézis lassan kimegy a „divatból’” Enne az az oka, hogy a megoldás nem elég stabil, ezért számos probléma adódik vele, nem pótolja megfelelő minőségben az eredeti fogakat. Pár éve megjelent a fix fogsor, amivel már megfelelő minőségben lehet „helyettesíteni” az eredeti fogsort. Ez egy nagyon jó megoldás, szerencsére létezik olyan fogpótlás akció, aminek a segítségével ezt a terméket lehet olcsóbban megkapni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .