A fogpótlás akció egy remek lehetőség, tényleg olyan, amit nem szabad kihagyni. (Ez abban az esetben igaz, ha olyan szakember végzi el a munkát, aki tartós és jó minőségű eredményt produkál. Ez egy olyan szolgáltatás, amikor nagyon oda kell figyelni arra, hogy tényleg színvonalas munkát végezzen a szakember.)

De nem minden fogpótlás akció jó fogpótlás akció, csak az olyan, ahol tényleg minőséget kap a vásárló. A fogak egészsége nagyon fontos ahhoz, hogy a test jól működjön.

Mik a fogak jelentősége? Mi miatt van akkor szükség az egészséges fogsorra?

  • A fogak hiánya egyet jelent az ápolatlansággal, az igénytelenséggel. Ezért a beteg gyakran kellemetlenül érzi magát fogak nélkül, nem szívesen tartózkodik más emberek között, kialakul egyfajta szociális szorongás. Ez nemcsak a magánéletre hathat ki, hanem a munkára is.
  • Az emésztés már a szájban megkezdődik, és ebben a fogak nagy szerepet játszanak. Az elöl lévő fogak felaprítják a táplálékot, a hátul lévők pedig pépesítik azt. Ebben a folyamatban a nyál is nagy szerepet játszik, segít lebontani a táplálékot. Nem megfelelő minőségű rágás esetén a gyomor túl lesz terhelve, ami miatt gyomorproblémák alakulhatnak ki.
  • A nem megfelelően megrágott étel megsebezheti a nyelőcsövet.
  • A rosszul megrágott étel nem tud rendesen felszívódni, így puffadást, gyomorégést okoz.
  • Megfelelő rágás esetén hamarabb kialakul a teltségérzet, mint amikor gyorsan nyeli le a páciens az étel. Ezért a felületes, gyors evés elhízáshoz vezethet.
  • A fogak nemcsak a rágásban vesznek részt, hanem más funkcióik is van. Ebből egy a hangképzés. Fogak hiányában a beszéd elmosódottá, érthetetlenebbé válik.
  • A fogsor támasztja az arcot, ami fogak hiányába beesetté válik. Ez miatt a páciens idősebbnek fog tűnni tényleges koránál.
  • Az étkezés öröm is, és gyakran egyet jelent társasági eseményekkel. Fogak hiányában ennek elveszik az öröme.
  • A fogsor nemcsak rágáshoz és hangképzéshez kell, hanem védelmi funkciót is ellát. (Nem véletlen, hogy a fogak zománca a test legkeményebb anyaga.) Hiányában az állkapocscsont pusztulni kezd. (Ez miatt is nagyon fontos, hogy minél előbb orvoshoz kell fordulni, ha probléma van a fogakkal, hiszen itt is igaz, hogy egyik gond hozhatja a másikat, ráadásul minél előbb észreveszik a problémát, annál könnyebb kezelni.

A fogak egymást támasztják. Ezért, ha egy kidől a sorból, akkor a többi is elmozdul. Így egy – egy fog hiányában a fogsor elmozdul, girbe – gurbává válik. Ilyenkor csak a fogszabályozás tud segíteni.

A fogak egészséges tehát kiemelten fontos, nagyon oda kell figyelni rájuk. Sajnos a fogorvosi szolgáltatás nem egy olcsó mulatság, (Ennek azonban komoly oka van, hiszen a rendelőknek is jelentős összegeket kell befektetniük, ha színvonalas munkát akarnak végezni.) ezért egy fogpótlás akció jelentősen megkönnyíti a páciens helyzetét.

 

A fogpótlás fogalma

A fogak egy idő után elkopnak, lyukak alakulnak ki bennük. Ennek az oka összetett, okozhatja genetikai tényezők, a szájban lakó baktériumok és az idővel kialakuló kopás. is. Itt is igaz, hogy minél előbb felismerik a problémát, annál könnyebb kezelni. (Ezért nagyon fontos az rendszeres, évenkénti fogorvosi ellenőrzés) A kisebb lyukakat elég betömni, de amikor a fogak egy része vagy akár az egész fog hiányzik, akkor komolyabb beavatkozásokra van szükség. Ezek a fogpótlások, amiknek nagyon sok fajtája van. Alapvetően csoportosíthatók az szerint, hogy kivehető vagy rögzített fogpótlásról van szó, de kategorizálni lehet őket annak alapján, hogy egy vagy több fogak pótolnak-e.

Legismertebb fogpótlások:

 

Kivehető fogpótlások:

Műfogsor: Ez lehet teljes vagy részleges. Magyarországon a legismertebb protézis, az a hagyományos műfogsor, ami egy alaplemezből, egy műínyből és a fogakból áll. Itt a stabilitást a pontosan illeszkedő alaplemez és a vákuumhatás biztosítja. Másik műfogsor fajta a fix fogsor, ahol az állkapocscsontba ültetett implantátumok biztosítják a szilárdságot. Ez a megoldás stabilan áll, de a páciens bármikor önmaga eltávolíthatja, és vissza is helyezheti.

 

 

Rögzített fogpótlások:

Héj: Ezzel a megoldással kisebb esztétikai problémákat lehet elrejteni. Egy burok, amit rátesznek a fogra, de azt nem kell lecsiszolni akkora mértékben, mint egy korona felhelyezésénél.

Korona: A sérült fogat lecsiszolják, és egy burkot tesznek rá. A koronának több változata van attól függően, hogy miből készül. Az anyaga lehet fém, kerámia, porcelán, műanyag és cirkónium – oxid is. Elterjedtek a fémkerámia koronák, ahol a fogra közvetlenül egy fém burok kerül, ezen pedig egy esztétikai kerámia réteg.

Fogászati híd: Ezzel a technikával több, egymás mellett lévő fogat lehet pótolni. A híd két végét tarthatja két korona, de akár implantátumok is.

Implantációs fogpótlás: Ezzel a technikával egy hiányzó – vagy eltávolított – fog pótolható.

 

Ezek a megoldások nem olcsók, ezért nem mindegy az áruk sem. Azonban nagyon fontos az, amit már többször is hangsúlyoztam, hogy ezeket a megoldásokat csak jó szakembernél érdemes elkészíttetni, hiszen egyrészt a fogak fontos funkciókat töltenek be, másrészt a jól elkészített fogpótlás akár egy életen át kitarthat. A fogpótlás akciók után érdemes érdeklődni, hiszen előfordulhat olyan szerencsés szituáció, hogy egy nagyon jó fogorvos rendelőjében van fogpótlás akció.

De ezeknek a megoldásoknak az ára nemcsak a fogorvos személyétől függ, hanem a fogpótlás fajtájától és anyagától is, hiszen a legtöbb ilyen technika több alapanyagból is elkészülhet.

Ezek a következők:

fémkoronák: Általában aranyötvözetből készültek, de léteznek króm és nikkel koronák is. Egyik nagy előnye a megoldásnak, hogy kevesebbet kell lecsiszolni a fogból, mint más anyagok esetén. A javára szól még az is, hogy ez egy kemény és tartós megoldás. Hátránya is van, ez pedig a színe. A fém koronák nem olvadnak bele az eredeti fogsorban, nagyon látszik rajtuk, hogy nem igaziak. Ezért inkább a fogsor hátsó részén szokták alkalmazni, elől nem igazán. De ez egy nagyon tartós megoldás, rendkívül ritkán szokott eltörni. A korona árak ebben az esetben szolidabbak, mint a legtöbb más megoldásnál.

fémkerámia koronák: Ez egy kevert technika abból a szempontból, hogy itt a fogakra egy fémkorona kerül, aminek kerámia a borítása. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a korona színe meg fog egyezni a fogsor többi részével. Ám a megoldásnak hátránya is van, hiszen ez a fajta korona jobban koptatja a szomszéd fogakat, mint a többi megoldás. Ráadásul a porcelán sérülékenyebb, mint a fém, így nagyobb az esélye annak, hogy a pótlásból letörik egy darab, vagy valamilyen más módon fog megsérülni. Az is megtörténhet, hogy a fogak tövénél elő fog bukni a fém rész, így a fogak alja szürkés lesz. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a páciens ínye egyébként is visszahúzódott. A korona árak ebben az esetben magasabb, mint a teljes fémkorona esetében.

műanyag koronák: A korona árak nagysága ennél a technikánál lesznek a legkisebbek. Ez nem egy tartós megoldás, a műanyag könnyen megsérül, letörik. Ezért legtöbbször csak ideiglenes megoldásként szokták alkalmazni addig, így a végleges korona nem készül el.

teljes kerámia koronák: Ennél a megoldásánál magasabb korona árak vannak érvényben, mint a többinél. A megoldás a legjobb elöl lévő fogak esetén, ugyanis teljesen természetes hatás érhető el vele. Hátránya az, hogy teljes kerámia nem olyan tartós megoldás, mint a fém, vagy a fémmel ötvözött kerámia, könnyen letörhet, vagy megsérülhet.

cirkonium – oxid vázás korona: Szintén magasak a korona árak a cirkonium – oxid vázás korona esetén. Ez egy új megoldás, és ez a legjobb minőségű megoldás. Teljesen természetes hatás érhető el vele, a fogpótlás nem fog kitűnni a fogsor többi része közül. A technika erős és tartós.

Ezek között a megoldások között van olyan, ami drágább, de egy jó fogpótlás akció ezeket az árakat is barátságosabbá tudja tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .