A fogpótlás árak nagysága fontos információ, ha valaki ilyen szolgáltatást akar igénybe venni. Azonban nagyon fontos, hogy ne ez a tényező döntsön, mivel a fogpótlás minősége sokkal fontosabb, mint a fogpótlás árak nagysága. Ennek az az oka, hogy a fogak fontos szerepet töltenek be.

Ezek a következők:

  • A fogak elsődleges funkciója a rágás. Ennek nagyon jó minőségűnek kell lenni, mivel a rágás célja az, hogy az étel már előemésztetten kerüljön a gyomorba, ne terhelje meg azt. Az elöl lévő fogak feldarabolják a táplálékot, míg a hátul lévő örlőfogak pépesítik azt. Ebben a folyamatban a nyál is részt vesz, ez is segít az étel megemésztésében. (A fogsor tényleg nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a táplálék rendesen meg legyen emésztve. A madaraknak például nincsenek fogaik, mivel azok súlya miatt a repülés lehetetlenné válna. Azonban náluk is meg kell oldani az emésztés problémáját, így ezeknek az állatoknak dupla gyomruk van.)
  • A rosszul megrágott étel többféle egészségügyi problémát is okozhat:

a.) A nem elég alaposan megrágott étel felsebezheti a nyelőcsövet

b.) Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.

c.) A nem elég rendesen megrágott étel nem tud rendesen megemésztődni, így puffadást, gyomorégést okoz.

d.) Akik alaposan rágnak azoknál hamarabb kialakult az evés közbeni teltségérzet. Ezért a felületes rágás oka lehet az elhízásnak. A túlsúly pedig számos egészségügyi kockázattal jár.

– A fogak nemcsak a rágást végzik, hanem a hangképzésben is részt vesznek. A fogsor hiányában, vagy pedig a nem elég stabil fogsor esetén kialakulhat egy enyhe beszédhiba.

– A fogaknak a szociális életben is jelentőségük van. Az egészséges, ápolt és teljes fogsor hozzátartozik az esztétikus kinézethez. Ha ez nincsen, akkor a páciens könnyen érezheti magát elhanyagoltnak, igénytelennek. Ez pedig szorongáshoz, visszahúzódó viselkedéshez vezethet.

Az egészséges fogsor tehát fontos része az egészséges életnek. A fogak egy idő után sajnos tönkremennek. A fogak problémáit a szuvasodás okozza. Sajnos ez egy kikerülhetetlen folyamat. Jellemző a szuvasodás agresszivitására, hogy a teljesen megtisztított fogakon is már fél óra elteltével elkezd kialakulni a plakk-képződés. Ez egy olyan folyamat, ami roncsolja a fogak zománcát, mivel savas kémhatást idéz elő. A szuvasodás mindig a fogak felszínén kezdődik el, és egyre mélyebbre hatol. Ez leggyakrabban az őrlőfogakkal esik meg, mivel ezek a fogak a legjobban barázdáltak. A folyamat sebessége függ az életkortól is, az idősebbek esetében lassabban halad a probléma terjedése, a fiatalabb páciensek esetében pedig gyorsabban. Vita tárgya, hogy mi okozhatja a fogak szuvasodását. Ennek az oka, hogy a betegsége okai összetettek, több tényező is szerepet játszik kialakulásában. Nagy szerepet játszanak benne a szájüregben élő baktériumok, melynek tápláléka az élesztő és a cukor. A károkozók végterméke savas kémhatású, így roncsolják a fogak zománcát. (Ez miatt van az, hogy a cukros ételek fogyasztása növeli a fogak szuvasodásának kockázatát.) A plakk tulajdonképpen a fogak felszínére tapadó baktériumok. Ezeket dörzsöléssel el lehet távolítani, de sajnos nagyon gyorsan újra összegyűlnek, így veszélyeztetve a fogak egészségét. A baktériumok elindítanak különböző biokémiai folyamatokat, melynek eredményeképpen a száj PH értéke megváltozik, ásványi anyagokat old ki a fogakból, így a fogsor romlása elkezdődik. A fogszuvasodást befolyásolják még olyan tényezők is, mint a nyál összetétele, genetikai jellemzői, szociális és kulturális körülmények, az elfogyasztott táplálék jellemzői és a földrajzi elhelyezkedés is.

Amennyiben a fogak szuvasodás kis mértékű, akkor egy egyszerű tömés megoldja a problémákat. Azonban van, amikor a fogak egészét vagy pedig egy részét pótolni kell. Ilyenkor van szükség a fogpótlásra. A fogpótlás árak nagysága többféle lehet, mivel ez több megoldást is jelent.

A következő lehetséges megoldások vannak.

  1. héj (Ez a megoldás esztétikai problémákat old meg. Egy héjról van szó, amit a sérült fog köré építenek fel.)
  2. korona (Ez a megoldás akkor szükséges, ha a fogak egy részét le kell csiszolni, és azt újra építeni. Ilyenkor egy héj kerül köré, ami elég erős ahhoz, hogy lehessen vele rágni. A csiszolás nem feltétlenül szükséges, mivel ma már vannak olyan technikák, amikor a korona csiszolás nélkül is felhelyezhető. A fogpótlás árak a korona esetében elég változatosak, mivel nagyon sokféle anyagból készíthető el ez a technika. Ilyenkor azonban nemcsak a díjak, hanem a minőség között is jelentős különbség lehet, és ezt is figyelembe kell venni, amikor valaki kiválasztja a fogpótlás anyagát.)
  3. híd (Ez a megoldás akkor szükséges, amikor több egymás melletti fogat kell pótolni. Ilyenkor a műfogakat egy hídra teszik rá. A hídnak kell két „hídfő”. Ezek általában a két szélső fogra illesztett koronák szoktak lenni.)

műfogsor (Erre akkor van szükség, amikor a fogsor már annyira tönkrement, hogy az egészet helyettesíteni kell. Ez lehet alsó és felső műfogsor is, vagy akár mind a kettő egyszerre is. A műfogsornak van több fajtája.

a.) Hagyományos műanyag fogsor: Ez egy kivehető megoldás, ahol nem fém elemek rögzítik a technikát, hanem azt a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció tartja a helyén. Ennek a technikának a része egy műíny, aminek egyrészt esztétikai funkciója van, másrészt ezen helyezkednek el a műfogak. A rágóerőt a csontok felé az alaplemez közvetíti. Ennek a résznek nagyon pontosan kell illeszkednie, hiszen ez garantálja az egész műfogsor stabilitását. De fontos ez a tulajdonság azért is, mivel a mozgó alaplemez kidörzsölheti az ínyt. A műínyen vannak a műfogak, amik a rágáshoz is kellenek, de nagyon fontosok az esztétikus kinézet miatt is. Elkészítése hosszadalmas folyamat, ugyanis több mintavételre is szükség van.

b.) Rugalmas fogsorok: Ez a megoldás rugalmas műanyagból készül. Ennek az előnye, hogy – a többi protézishez képes – rendkívül gyorsan készen lesz, vannak esetek, amikor egy mintavétel elég az elkészítéséhez. Rögzítése átlátszó, műanyagból készült kapcsokkal történik. A rugalmasság előnye még az is, hogy sokkal könnyebben  meg lehet szokni, mint a többi megoldást.

c.) Fix fogsor: Ahogy a megoldás nevéből is kitűnik, itt a legfontosabb szempont az volt, hogy a műfogsor minél szilárdabban álljon, ne mozduljon el. Ezt úgy érték el, hogy az állkapocscsontba titánból készült, mini implantátumokat ültettek, amik Ezek végén egy gömbfej van, amire a műfogsor patentjeit fel lehet pattintani. A technikához nem kell feltétlenül új fogsort csináltatni, a hagyományos műfogsorok is gyakran jók, csak át kell őket kicsit alakítani. Ez a fogprotézis árak nagyságát jelentős mértékben csökkentheti, hiszen új fogsort már nem kell csináltatni. A technika beültetése nem bonyolult, nem kell az ínyt felmetszeni, és helyi érzéstelenítés elég hozzá. Ez azért lehetséges, mivel az implantátumok tényleg nagyon vékonyok. Ezért a beültetés költsége nem dobják meg jelentős mértékben a fogpótlás árak nagyságát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .