A fogpótlás árak fontos tényezők akkor, amikor egy páciens rendelőt választ magának. Ennek ellenére nem ez a fő szempont a választás esetén, hiszen egy nagyon fontos szolgáltatásról van szó. (De az is igaz, hogy az árak nagysága és a minőség nem mindig egyenesen aranyosok egymással, kedvezőbb díjakért is lehet nagyszerű minőségű szolgáltatást kapni.) A fogpótlás árak – jó minőségű szolgáltatás esetén  – mindig megérik azt az összeget, amit a páciens rájuk költ, hiszen a fogsornak nagyon fontos szerepük van. Ezek a következők:

 • A fogaknak fontos kulturális szerepük van. A hiányos fogsor egyet jelent az igénytelenséggel, az ápolatlansággal. Ezért a fogait elvesztő páciens társaságban kellemetlenül érezheti magát, kialakul egyfajta szociális szorongás. Ez nemcsak a magánéletben okozhat problémákat, hanem a munkahelyen is, sőt egy idő után a mindennapi életben is.
 • A fogaknak fontos szerepe van az emésztésben, (Ezért van az, hogy a madaraknak sokkal bonyolultabb a gyomorszerkezete, mint az emlősöknek. Nekik ugyanis nincsen fogaik, így az emésztés egész folyamat a gyomorra hárul.) hiszen ez a folyamat már a szájüregben megkezdődik. A metszőfogak feldarabolják a táplálékot, amit aztán a hátul lévő fogak megőrölnek. Ezek után az étel már könnyebben emészthető lesz, a gyomrot tehermentesítése megtörtént. Ha nem történt meg az étel megfelelő megrágása, akkor emésztési problémák alakulhatnak ki.
 • A nem megfelelően megrágott étel megsebezheti a nyelőcsövet.
 • A nem megfelelően megrágott étel nem tud rendesen felszívódni, ezért puffadást és teltségérzetet okoz.
 • Felületes, gyors rágás esetén nem alakul ki időben a teltségérzet. Ezért akik nem rágnak alaposan, azok könnyebben elhízhatnak.
 • A fogak a hangképzésben is szerepet játszanak, hiányukban a beszéd elmosódottabb, kevésbé érthető lesz.
 • A fogak az arcot is támasztják, ami ez nélkül beesett lesz. Ezért a páciens idősebbnek fog látszani.
 • A fogak védelmi funkciót is ellátnak. (Ezt jól mutatja az is, hogy a fogak felülete a legkeményebb anyag a testben.) A hiányzó fogak helyén lévő íny könnyen begyulladhat, az alatta lévő csontállomány pedig elkezd romlani.
 • A fogak egymás támasztják. Ha egy hiányzik, akkor a többi is megdől, az egész fogsor egyeletlen lesz. Ilyenkor csak a fogszabályozás segíthet.

Ezek miatt a fogpótlás árak hiába magasok, érdemes őket kifizetni, hiszen a fogak hiánya nemcsak esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi gondoknak is a gyökere lehet.

Mint majdnem minden orvosi probléma esetén, itt is igaz, hogy a páciens minél előbb fordul szakemberhez, annál könnyebben oldódik meg a helyzet. Ezért is nagyon fontos az évenkénti fogorvosi ellenőrzés. Erre akkor is érdemes elmenni, ha a páciens nem érzi, hogy probléma van, hiszen a szuvasodásnak az első időszakban nincsen a beteg által érzékelhető tünete, de a fogorvos fel tudja ismerni azt.

Szuvasodás esetén nincsen feltétlenül fogpótlásra szükség. Ez a folyamat nem fordítható vissza, de ha időben felfedezik, akkor elég egy egyszerű tömés. Ha a technika már nem oldja meg a problémát, akkor valamiféle fogpótlásra van szükség.

Ennek a megoldásnak több fajtája is van, hogy a páciens problémáját melyik oldja meg, az nagyban meghatározza a fogpótlás árak nagyságát.

A fogpótlások csoportosíthatók annak alapján, hogy kivehető, vagy rögzített megoldásról van -e szó.

A kivehető fogpótlás a műfogsor fajtái.

Ideiglenes műfogsor

Ez – ahogy a neve is mutatja – egy ideiglenes megoldás. A végleges protézis elkészültéig szokták használni. Mivel nem szánják tartósnak, általában műanyagból készül, ami nem egy hosszú távú megoldás. A fogpótlás árak meghatározása az ideiglenes protézis esetében változóak. Van, ahol benne van magában a végleges műfogsorban, van, ahol külön kérik. Mindenesetre a végleges műfogsorhoz képes alacsony az ára, hiszen nem egy jó minőségű termékről van szó. (A jó minőségű itt relatív fogalom. A végeleges megoldáshoz képest nem jó minőségű, hiszen funkcióját – az ideiglenes pótlást – nagyszerűen be tudja tölteni, ha megfelelő szakember készíti.)

Teljes fogpótlás

A fogpótlás árak közül a teljes fogpótlás a legdrágább, hiszen ez helyettesíti a teljes fogsort. (Ahogy a nevében is benne van.) Ez a megoldás igényli a legtöbb anyagköltséget és a legmagasabb munkaidőt. Értelemszerű, hogy a fogpótlás árak ebben az esetben a legmagasabbak. A technika megoldást nyújt arra az esetre, ha a saját fogsor már végleges mértékben tönkrement. Ennek a megoldásnak több fajtája is létezik, ami befolyásolja a fogpótlás árak nagyságát. Ezek a megoldások a követezők, ha a protézis anyaga szerint csoportosítjuk őket:

 • rugalmas műanyag
 • kemény akrilát
 • fémlemezes fogsor

A fogpótlás árak a rögzített megoldások esetén nagyban függnek attól, hogy pontosan milyen technikát alkalmaz a fogorvos. A következő megoldások lehetségesek:

a.) héj: ez a megoldás inkább esztétikai problémákat fed el. Egy burokról van szó, ami rásimul a fogra.

b.) korona: ez a megoldás hasonlít a héjhoz, de nemcsak egy a fog esztétikáját javítja, hanem a funkciót is javítja. Ezért a korona esetében le kell csiszolni a fog egy részét, míg a héj felhelyezése során nem. Ebben az esetben a fogpótlás árak nagyban függnek attól, hogy milyen anyagból készült el a megoldás. A legolcsóbb a műanyag korona, itt a legkisebbek a fogpótlás árak. De ez is a legrosszabb minőségű technika, a műanyag korona könnyen eltörik, megrongálódik. Pont ezért csak átmeneti megoldásként szokták használni, addig, amíg a végleges technika elkészül. A fogpótlás árak már valamivel magasabbak a fém, kerámia és fémkerámia megoldások esetében. A fém valamivel tartósabb, mint a kerámia, de ennek is vannak hátrányai. Ez pedig a kinézete. A kerámia fogpótlások teljesen természetesek szoktak lenni, akár eredeti fogaknak is nézhetik őket. A fém esetében ezt már lehetetlen megoldani. Bár vannak páciensek, akik pont ezért szeretnének fém fogpótlást. A fémkerámia átmeneti megoldás. Itt a fogakon közvetlenül egy fémburok van, amire egy esztétikai réteget tesznek, ami kerámiából készült. A megoldás hátránya, hogy – főleg visszahúzódó íny esetén – megtörténhet, hogy a fogpótlás alsó szélén fel fog tűnni a fém, így a szürkés csík lesz lent. A fogpótlás árak a legmagasabbak a cirkonium – oxidból készült megoldás esetén, annak ellenére, hogy ennél a technikánál valamivel több időt kell várni a fogpótlásra, mintha más anyagból készülne. Ennek oka, hogy a fogat egy CAD/CMA berendezés faragja ki a számítógépes rögzítés alapján. Ezért a technika tökéletesen illeszkedni fog környezetéhez. A cirkon korona vállas kialakítású, tehát benyúlik az íny alá. Ennek előnye, hogy sokkal természetesebbnek hat.

c.) híd: ez a megoldás önmagában nem pótolja a fogakat. Akkor van rá szükség, amikor több egymás mellett álló fog hiányzik. A koronára rá lehet illeszteni a műfogakat. A tartópillér lehet egy másik fog, vagy két korona is.

A fogpótlás árak több esetben is egyéniek, erről mindig az adott fogorvos tájékoztatja a pácienst.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .