A fogpótlás lehetőségei meglehetősen szélesek, többféle lehetőségből is választhat a páciens. Mikor szükségesek a fogpótlás lehetőségei? Mikor kell ezt a megoldást alkalmazni? A fogpótlás lehetőségei akkor válnak szükségessé, amikor egy sima tömés már nem oldja meg a gondokat, hanem a fogak egészét vagy pedig egy részét pótolni kell.

A fogszuvasodás a fogak megbetegedését jelenti. A betegség neve onnan ered, hogy régen azt hitték, hogy a fogak kilyukadását egy bennük élő, kicsi állatka, a fogszú okozza. Azóta kiderült már, hogy más áll a betegség hátterében. Az oka a fogak szuvasodásának az, hogy több ásványi anyag oldódik ki belőlük, mint amennyiben beléjük épül. Ez miatt a fogzománc elvékonyodik, majd egy idő után áttörik: a fog lyukas lesz. Ennek először csak nehezen észrevehető tünetei vannak, a fogakon fehér és barnás foltok jelennek meg. Ezeket a páciens nem is nagyon szokta észrevenni, ehhez fogorvosi vizsgálat szükséges. (Ezért nagyon fontos, hogy mindenki legalább évente egyszer ellenőriztesse a fogait. Ennél a szakterületén is igaz az, hogy minél előbb vesznek észre egy problémát, annál könnyebben tudják azt orvosolni.)

Ennek ellenére a fogszuvasodás a Földön az egyik legelterjedtebb betegség, egyes felmérések szerint a világ lakosságának 95%-át érintik, ezek között pedig gyerekek is vannak. A betegség kialakulása azonban valamennyire minimalizálható a helyes fogápolásával. Ez azt jelenti, hogy minden étkezés után ajánlott a fogmosás. Ez azonban nem elég, hiszen a nyelven is találhatóak olyan baktériumok, amik a fogszuvasodásért felelősek. Ezért szükséges szájvizet használni. A fogak közé könnyen beszorulhat ételmaradék. Ezt a problémát fogselyem használatával lehet elkerülni. Azonban nem elég a fogak rendszeres és alapos ápolása, hanem a megfelelő étkezésre is oda kell figyelni. Kerülni kell a cukor fogyasztást, ugyanis a szájban élő, szuvasodásért felelős baktériumok ezzel táplálkoznak. A dohányzás szintén nem tesz jót a fogaknak.

Az, hogy milyen intenzíven vannak kitéve a fogak a szuvasodásnak az öt tényezőtől függ. Ezek a következők:

 1. lepedékképződés (A szájban lévő baktériumok felelősek ezért a folyamatért. Az, hogy milyen gyorsan történik a folyamat az függ a páciens étkezési szokásaitól.)
 2. A szájban lévő baktériumok cukorral és szénhidráttal táplálkoznak. Így aki sok cukrot fogyaszt, az tulajdonképpen a szuvasodásért felelős baktériumot eteti.
 3. Az ételmaradékokat közvetlenül evés után kell távolítani, mindjárt fogat kell mosni, miután ettünk. Minél tovább marad a táplálék a szájban, annál több ideje van a fogak elleni támadásának.
 4. Az étkezés egyfajta savas támadást is jelent. Így minél gyakrabban eszik a páciens, annál gyakrabban teszi ki a fogait egy ilyen fajta támadásnak.
 5. A baktériumok és a romboló hatások ellen lehet védekezni. Ez pedig az, hogy minél magasabb legyen a fogzománc ásványi anyag tartama. Ezért fontos, hogy a páciens olyan táplálékot fogyasszon, amit azt erősíti.

Az örlőfogakon gyakoribb a szuvasodás, mivel ezek felülete nem egyenletes, így nehezebb őket tisztán tartani. A szuvasodás egy jó ideig (amíg a betegség nem éri el a fognak azt a rétegét, ahol már idegek is vannak) észrevétlen a páciens számára. Szerencsés esetben (A korai felismerés minden betegség esetén szerencsét jelent.) a páciens érezheti, hogy fogai sokkal érzékenyebbek hidegre, melegre, esetleg egyes ízekre, főleg az édesre. A fogfájás a betegség egy későbbi szakaszában jelentkezik. Ilyenkor általában még egy sima tömés megoldja a problémát, nem szükségesek a fogpótlás lehetőségei.

A szuvasodásnak a következő fokozatai vannak:

 1. kezdeti szuvasodás (Ez az állapota, ami még visszafordítható, mivel a fogzománca még ép, mindössze a fogsor ásványi anyag tartalma csökken el. Ha a fogorvos időben észreveszi, (És nem bírom nem hangsúlyozni a rendszeres fogorvosi ellenőrzés szükségességét.) akkor pótolható ez a hiány. Ezt a stádiumú betegséget csak szakember tudja diagnosztizálni, mivel nincsen markáns jele, mindössze a fogakon jelenik meg egy fehér folt.
 2. felszíni szuvasodás (Ennél a stádiumnál már egy kisebb lyuk is képződik, de ez az elváltozás mindössze a fogzománcot érinti. Ebben a rétegben nincsenek idegek, így ez nem jár még fájdalommal. Az is előfordulhat, hogy a kezeléshez sem kell érzéstelenítés, mivel a fúrás nem fog a mélyebb rétegekig elmenni.
 3. közepes szuvasodás (Ez a fajta szuvasodás már mélyebb rétegekre is kiterjed. A dentin szerkezetét is érinti, ami szétesik és kialakul benne egy üreg. Ez az állapot akár már fájdalommal,vagy fokozott érzékenységgel járhat együtt. Ilyenkor a kezeléshez már mindenképpen tömés szükséges, amihez érzéstelenítés kell.)
 4. mély szuvasodás (Erre a szakaszra jellemző, hogy már egy lyuk is látható a fogon, mivel a zománc beszakad az üreg felett. A lyuk ilyenkor mélyen van a fogakban, de a pulpkamrát még nem éri el. Az ételek könnyen beleragadnak a fogba, ami miatt a bakteriális fertőzések kockázata megnő. A páciens gyakran érez rossz ízeket, illetve a szájüreg kellemetlen illatú lehet. Ez az az állapot, amit nem lehet nem észre venni, és minél előbbi fogorvosi kezelés szükséges.)
 5. pulpkamrát elérő szuvasodás (Ez már a végső szakasz. A stádiumra jellemző az erős fájdalom, ami már csak gyógyszerekkel enyhíthető. (egészen a szakszerű fogorvosi kezelésig. Ilyenkor a foga már csak akkor menthető meg, ha a szakember gyökérkezelést alkalmaz. A kezelés során a fogak gyökereit is eltávolítják.)

A fogpótlás lehetőségei közül a legismertebb a fogászati korona. Mikor kell alkalmazni ezt a megoldást:

 1. Amikor a fog már súlyos mértékben szuvasodott
 2. Ha fennáll annak a veszélye, hogy a fog el fog törni, esetleg megreped
 3. Amikor a fognak egy darabja hiányzik, és ezt pótolni kell
 4. Fogászati híd tartópilléreként

A fogászati korona tulajdonképpen egy burok, amit rátesznek a fogra. Előtte a fogakat le kell csiszolni a legtöbb esetben. (Ma már léteznek olyan technikák, amik lehetővé teszik, hogy a koronát csiszolás nélkül is felhelyezzék. Ez azonban nem minden esetben lehet megoldás.) Ezért a korona felhelyezés több lépésből áll. Szükséges a csiszolás, utána pedig mintát kell venni a foghoz. A fogászati korona többféle anyagból is készülhet.

 1. fém korona (Ezt a megoldást ma már nem nagyon alkalmazzák. Ennek oka, hogy a megoldás nem néz ki túl igényesen, ezért inkább hátsó fogakra teszik fel. (régebben ez nem így volt, akkor a nemesfém fogpótlás még a gazdaság és az előkelőség jelének számított) Ma már nem minden rendelőben lehet fém fogpótlást kapni.
 2. fém-kerámia korona (Ez egy nagyon elterjedt megoldás. A fémvázon egy kerámia burkolat van fent.)
 3. kerámia korona (Esztétikailag ez a megoldás a legjobb, azonban a kerámia nem olyan erős, mint a fém.)
 4. cirkon korona (A legmodernebb és a legjobb megoldás a fogpótlás lehetőségei közül, hiszen a végeredmény esztétikus lesz, illetve a technika tartós és erős is.)

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .