A fog hiánya nagyon megkeserítheti az ember életét. Elsődlegesen az étkezés problémája merül fel, ami tovább gyűrűzhet emésztési és gyomor problémához, mivel ha rágás nélkül kerül az étel a gyomorba nehezíti az emésztést.A fogpótlást semmiképpen nem szabad elhanyagolni, hiszen az egészségünkkel játszunk, egy apró probléma miatt, amire számos megoldás van.

A problémát közelítsük a kicsitől a nagy felé.

 

A FOGPÓTLÁS EGYSZERŰBB ESETEI.

Amennyiben van olyan fogunk, ami már annyira elromlott, hogy már csak gyökérkezelés és lecsiszolás után koronával menthető meg, mindenképpen törekedni kell arra, hogy a fog megmaradjon, és koronával védjük a meglévő fogat. Ez ma már nagyon jó anyagokból készíthető, és szinte észrevehetetlen, amikor elkészül a korona.

 

EGY KICSIT KOMOLYABB A GOND.

Ha egy-két fogunk hiányzik, nyilván nem olyan komoly a probléma, hiszen egy egyszerű fogpótlásról van szó. Ezt általában híddal lehet megoldani oly módon, hogy a hiányzó fog melletti két fogat lecsiszolják, ami tartópillérként szolgál a hídnak, amire a hiányzó fogak kerülnek beépítésre. Ez a híd több fog pótlására is alkalmas.

Ha csak egy fog hiányzik, akkor is a  foghiánnyal szomszédos két fog használható pillérként. Ilyenkor a két fog lecsiszolását követően lenyomatvétel történik, ami alapján a fogtechnikai laborban készül el a három koronából álló, úgynevezett háromtagú híd. Itt a középső tag a hiányzó fogat pótolja. Ezt a hidat fogászati cementtel rögzítik a preparált fogakra.

 

AZ ELSŐ FOGSORUNK.

fogpótlás Más a helyzet akkor, ha már több fogunk hiányzik és egy egész fogsorra van szükségünk. Ebben az esetben is hasonló az eljárás a fentiekhez, de itt körültekintően kell eljárni, hogy a meglévő fogak alkalmasak-e korona felhelyezésére, illetve a híd rögzítésére. itt is meg kell választani az alkalmas fogakat, amelyek a tartópillér szerepét fogják betölteni. Ezeket le kell csiszolni, és a mintavétel után a fogtechnikai laboratórium elkészíti a lenyomat alapján a fogsort, amit szintén fogászati cementtel lehet rögzíteni.

Amennyiben a fogsor nem rögzített hanem kivehető lesz, akkor a koronákkal ellátott tartópillérekhez kerül rögzítésre a fogsor kapcsokkal. Ezek a kapcsok lehetnek fémből, vagy a fogsor anyagából kialakítva. Ilyenkor a koronákat külön-külön kell felhelyezni a tartó fogakra, amikbe a kapcsok kapaszkodnak.

 

FOGSOR ALUL, FELÜL.

Rosszabb a helyzet, ha a foghiány nem csak alul, vagy felül van, hanem mindkét helyen. A fogpótlás eljárása gyakorlatilag itt is hasonlóképpen történik a fent leírtakhoz. Az állapotfelmérést követően  meg kell állapítani a tartópillérekként felhasználható fogakat, ezeket le kell köszörülni, harapás mintát kell venni, hogy az alapján a fogtechnikus el tudja készíteni a rögzített, vagy a kivehető fogsort.

 

KIVEHETŐ FOGSOR

A kivehető fogsornak vannak előnyei és hátrányi is. Előnye, hogy könnyen tisztán tartható. Hátránya viszont, hogy étkezés közben alá kerülhet az étel, és ez kellemetlen lehet. A rögzített fogsorral magabiztosabban lehet rágni és a komfortérzetünk is sokkal jobb lesz.

protézisKivehető fogsorról, más néven protézisről akkor beszélünk,  ha azt a páciens saját maga ki tudja venni, és vissza is tudja helyezni mindenféle külső segítség nélkül. Ma már a kivehető fogsorok esztétikusak, és a higiénia, valamint a könnyű tisztíthatóság az egyik legfontosabb tényező a kialakításuk során. A kivehető fogpótlásoknak két típusa van, a részleges, és a teljes kivehető fogsor.

Azt, hogy melyik mit jelent, az már az elnevezésükből kiderül. A részleges kivehető fogpótlásról akkor beszélünk, amikor a páciensnek a foghiány nem teljes, és még vannak saját fogak, de azok nem alkalmasak egy híd vagy korona megtartására, vagyis fix fogpótlásra. A teljes kivehető protézis esetén a páciens teljesen fogatlan, és a csontállomány nem teszi lehetővé implantátum beültetését. Ilyenkor a legjobb megoldás a teljes kivehető fogpótlás, ami javíthatja a páciens életminőségét.

A részleges kivehető fogpótlásnál van a kivehető rész, és egy híd vagy korona, amihez a részleges kivehető fogpótlás kerül rögzítésre. Anyagát tekintve van az alaplemez, a műíny, és a műanyagból készült fogak.

Az alaplemezhez rögzítik a műínyt és a fogakat. Az alaplemez fontos feladata még a rágónyomás nyálkahártyára történő közvetítése. A műíny az íny színével azonos, illetve közelít hozzá, ami műanyagból készül és a műfogakat rögzíti az alaplemezhez.

műfogsor árakA műfogak általában műanyagból készülnek, és ez az egyik legfontosabb eleme a fogsornak esztétikai szempontból. Az alaplemezhez lehet fém, vagy műanyag. A fém alaplemezen sok előnye van a műanyaggal szemben, mivel  sokkal erősebb, ezért tartósabb is, valamint sokkal vékonyabb, így a viselése kényelmesebb, mint ami műanyagból készült. A fogak anyaga szinte többségében műanyag, ezeknek nagy előnyük a porcelánnal szemben, hogy könnyebbek, és tartósabbak. A műíny anyaga akrilát, a színe pedig jól illeszkedik az íny saját árnyalatához.

A részeleges kivehető fogpótlásokat legtöbbször kapcsokkal rögzítik, ezek tartják a helyén a részleges kivehető fogpótlást. Ennek a legnagyobb hátránya, hogy kevésbé stabil.

Egy másik megoldás a teleszkópos rögzítés, amikor a saját fogakra egy kúpos teleszkópkorona kerül, és erre csúszik rá a kivehető fogpótlás. Ez esztétikailag sokkal kifinomultabb de ebben az esetben az alaplemez nagyobb.

 

TELJESEN KIVEHETŐ FOGSOR

Ha a beteg már nem rendelkezik saját foggal, akkor a teljes kivehető fogpótlás a megoldás.

Ezek jóval olcsóbbak, de azt is tudni kell, hogy a viselésük sokkal kényelmetlenebb, és időbe telik, amíg a páciens megbarátkozik az új fogaival.

A teljes kivehető fogsor is három fő részből áll, az alaplemez, a műíny, és a műfogak.

Ha a páciensnek már egyetlen saját foga sincs, akkor is van lehetőség egy stabil fogsor készítéséhez. Ilyenkor az implantátumok alkalmazása lehet a megoldást, amikhez a kivehető fogpótlás rögzíthető. A szükséges  implantátumok szükséges számát mindig a szakember dönti el. Ha nincs lehetőség a normál implantátumok beültetésére, akkor léteznek mini fogimplantátumok is, amik tökéletesen megfelelnek a célnak, és a ezek biztos tartást biztosítanak a kivehető fogpótlásnak.

A kivehető fogpótlások készítése először egy konzultációval kezdődik, továbbá egy állapot felméréssel. Ezt követően dől el, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésre a páciensnek, és az adottságai alapján ezek közül melyiket érdemes választani. Utána egy digitális panorámaröntgen felvétel készül, és ha kivehető fogpótlás lesz, úgy meg kell állapítani az implantátumok helyét.

 

A KIVEHETŐ FOGSOR HASZNÁLATA

A kivehető fogpótlás készítésekor a páciensnek meg kell szokni a fogsor használatát, és meg kell tanulnia annak tisztán tartását. Szükséges továbbá, hogy a fogsor  tökéletes illeszkedéséhez jelenjen meg kontroll vizsgálatokon, hogy az esetleges illeszkedési problémákat kiigazítsák. Az egyik legnagyobb feladat a páciens részéről, hogy megszokja a fogsort, és ha ezt megelőzően sokáig élt fogak nélkül, akkor ez sokkal nehezebb.

A tisztítása szintén nagyon fontos teendő, nem csak azért, mert a fogsort károsíthatják a különféle baktériumok és a lepedék, de a fogínyre, és a szájhigiéniára is negatív hatással lehet, ha nem törődünk a fogsor ápolásával. A megfelelő karbantartással nem csak az életminőség javítható, de a külső megjelenésének javításában is fontos szerepe van.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .