A fogpótlás lehetőségei nemcsak szélesek, hanem nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezt a problémát orvosolják. A betegséget csak megállítani lehet, és a fogakat mű anyagokkal pótolni, mivel a folyamat már nem fordítható vissza. Szerencsére ma már annyira jók a fogpótlás lehetőségei, hogy a páciens észre sem fogja venni azt, hogy fogai már nem eredetiek.

A fogsort védelmét megfelelő életmóddal biztosítani lehet. (Ilyenkor sem lehet a páciens teljesen biztos, hogy el fogja kerülni a fogszuvasodás, lehet minimalizálni ennek az esélyét.) A magas szénhidráttartamú élelmiszerek fogyasztása nagymértékben hozzájárul a fogak romlásához. A szájban ugyanis baktériumok laknak, amik savat termelnek. Ez az anyag felpuhítja a fogzománcot. Ezeknek a kellemetlen élősködőknek a tápláléka a szénhidrát.  Ezeknek a baktériumoknak a számát lehet azzal csökkenteni, ha nem adunk nekik enni, illetve, ha – megfelelő szájhigiéniával – irtjuk őket.  Az egészséges fogak ugyani nagyon fontosak. Ennek a következő okai vannak:

 • A hibátlan, vagy legalábbis nagy hibával nem rendelkező fogsor az ápolt kinézet része. Ez nélkül a páciens igénytelennek fog tűnni. Ami még nagyobb baj, hogy ő is annak fogja érezni magát, ezért emberkerülővé válhat, munkatársaival, barátaival és rokonaival is csak annyit érintkezik, ami feltétlenül szükséges, hiszen már kialakult egy szociális szorongás. Ez nemcsak a magánéletét teheti tönkre, hanem a munkájára is hatással van.
 • A fogsor feltétlenül kell a rágáshoz, hogy az étkezés élvezetes legyen. A hiányos, vagy hibás fogsor esetén ez nem lehetséges, az élet egyik apró öröme már nem fog örömet okozni.
 • Az emésztés már a szájüregben megkezdődik. Az elöl lévő fogak felaprítják a táplálékot, míg a hátul lévő őrlőfogak pépesítik azt. Ha ez nem történik meg, vagy nem megfelelő minőségben történik, akkor a gyomor túlterhelt lesz. (Kis érdekesség: a madaraknak nincsenek fogaik, ugyanis ez túlságosan nehéz lenne, és akadályozná őket a repülésben. De ezért a gyomorszerkezetük bonyolultabb, mi a fogakkal rendelkező emlősöké, hiszen az emésztőrendszer nem kap segítséget a szájban.) Ez miatt könnyen alakulhatnak ki emésztési problémák.
 • A nem megfelelően megrágott étel felsebezheti a nyelőcsövet, ami szerepet játszik a reflux nevű betegség kialakulásában.
 • A nem megfelelően megrágott étel nem tud rendesen felszívódni. Ezért emésztés nélkül áll a gyomorban, ezzel puffadás, égető érzést okozva.
 • A rendesen megrágott étel hamar kialakítja a teltségérzetet. Ha ez nem történik meg, ha nincsen rendesen megrágva a táplálék, akkor a páciens később érzi úgy, hogy jól lakott. Ez könnyen vezethet elhízáshoz.
 • A fogak részt vesznek a hangképzésben is. A fogsor hiányában a beszéd elmosódattá, nehezen érthető lesz.
 • A fogsor támasztja az arcot. Nélküle ez a felület beesett lesz, ami miatt a páciens idősebbnek fog kinézni a tényleges koránál.

Szerencsére a fogpótlás lehetőségei ma már nagyon szélesek, így számtalan módszerre lehet pótolni a romlott fogakat. (Ennek ellenére nagyon kell rájuk vigyázni, hiszen  az ember élete során csak egyszer képes fogsort váltani. Kis érdekesség: vannak állatok, akik életük során többször is képesek erre. A cápák például minden elvesztett foguk helyett pár napon belül elkezdenek újat növeszteni.)

A fogpótlás lehetőségei a következők:

 • korona: ez egy héj, amit a lecsiszolt fogra helyeznek fel. Ma már vannak csiszolás nélküli koronák is, amikor a fogra apró lyukakat fúrnak a fogra, és a fogpótlást apró kazettákkal rögzítik. Ezt a megoldást több esetben is használja. Legtöbbször akkor fordul ehhez a megoldáshoz a fogorvos, amikor egy sima tömés már nem oldja meg a gondokat, hiszen annál nagyobb darab hiányzik a fogakból. De gyökérkezelés után sem ritka, hogy a szakember ez mellett a megoldás mellett dönt. Vannak esetek, amikor azért kell a technikát alkalmazni, mert a fogak nem elég erősek. Híd részeként is lehet alkalmazni a koronát, hiszen a technikát meg kell valaminek tartani. A pótolandó fogak melletti fogakra rárakott korona meg tudja tartani a hidat. Azonban ehhez az kell, hogy nem hiányozzon túl sok fog.
 • héj: ez hasonló a koronára, egy burok, ami körül veszi a fogat. A különbség a koronával, hogy ezt akkor használják, hogy esztétikai hibát kell kijavítani. Felhelyezéséhez nem szükséges csiszolás.
 • híd: a technikát akkor használják, ha kettő vagy több egymás melletti fogat kell pótolni. A híd egy lemezből áll, amin a műfogak vannak. A két szélén kell egy megoldás, ami tartja a hidat. Ez lehet implantátum, de két korona is.
 • műfogsor: ez technika több szempontból is más, mint az előző megoldások. A műfogsorral ugyanis akár az egész fogsort lehet pótolni, de különbség még az is, hogy az előzők rögzített fogpótlások, eltávolításuk csak fogorvos által lehetséges. Ezzel szemben a műfogsor a páciens önmaga is eltávolíthatja és vissza is helyezheti. A technika egy alaplemezből, egy műínyből és a rajta lévő fogakból áll. (Van egy másik fajtája, amit fix fogsornak neveznek. A különbség ez és a hagyományos technika között a rögzítés. A fix fogsort az állkapocscsontba ültetett mini implantátumok tartják a helyén, míg a hagyományos megoldást a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció.)
 • implantált fog: Ez egy olyan technika, amivel legjobban helyettesíthető egy hiányzó fog. Sajnos nagyon drága. A lényege, hogy a teljes fogat pótolják, beleértve a foggyökeret is. Ezt mini implantátumok helyettesítik. Így ez a megoldás kinézetbe is teljesen egyezik az elvesztett fogakkal, ráadásul a funkcióját is át tudja venni. Lényegében olyan mint egy fix fogsor, csak nem az egész fogsort helyettesíti, hanem csak egy fogat.

Nagyon fontos, hogy egy fog elvesztése esetén is gondoskodni kell a pótlásáról. Ez abban az esetben is igaz, ha a fog hátul vagy, és nem feltűnő – vagy egyáltalán nem látszik – a hiánya.

Ez azért van így, mert már egy fog elvesztése is sok problémát tud okozni. Ezek a következők:

 • A fogak hiányába az alattuk lévő íny és csontállomány minősége romlani kezd.
 • A fogak egymást tartják. Egyik hiányában a több eldől, a fogsor kesze – kusza lesz. Ezt csak fogszabályozással lehet rendbe rakni. Ráadásul a bedőlt fogak gyökre meggyengül, a testrész nem lesz már annyira stabil.
 • A fogak közötti résbe ételmaradék szorulhat, ami könnyen vezet fogszuvasodáshoz. A fogak közötti rés idővel csökkeni fog, így egyre nehezebben lesz eltávolítható az ételmaradék.
 • A fogak rágóereje csökkeni fog a hiány következményeképpen.
 • Az állkapocs ínye is veszélybe kerül, be is gyulladhat.

A fogpótlás lehetőségei megvédenek ezektől a gondoktól, így a fogak elvesztése esetén minél előbb pótolni kell azokat, mielőtt komolyabb problémák alakulnak ki.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .