A fogpótlás akkor válik szükségessé, amikor egy fogtömés nem már oldja meg a problémákat. A fogpótláskor a foga egy részét, vagy akár az egészet pótolni kell. Olyan eset is fennállhat, amikor több fog, is olyan állapotban kerül, hogy el kell őket távolítani, és mű megoldással helyettesíteni.

A fogszuvasodás egy olyan betegség, amik már az ősembereket is kínozta. A XIX. században rohamosan kezdett elterjedni azoknak a száma, akiket ez a kór kínoz. Ennek egyik oka az lehet, hogy ebben az időben vált elterjedté a cukor fogyasztása. Hogy pontosan mi okozz ezt a betegséget, az még ma sem tisztázódott. A legvalószínűbb az, hogy több tényező együttesen felel a fogszuvasodásért. Ezek a következők:

 • A fogak felszínén és a szájban baktériumok élnek, amik olyan savat termelnek, ami bontja fogzománcot. Fontos még tudni ezekről a kis élősködőkről, hogy cukrot és szénhidrátot esznek. A túlzott cukorfogyasztás ez miatt veszélyes a fogakra.
 • A nem megfelelő étkezés is árt a fogaknak. A fogak egyik fő ellensége a cukor, a másik pedig a savas ételek, amik bontják a fogak külső, kemény felszínét.
 • Az idő sem tesz jót a fogaknak. A rágás, a használat elkoptatja a fogak felszínét, így idősebb korban könnyebben kialakulhat a szuvasodás.
 • Vita téma, hogy a fogak betegségét befolyásolhatja-e a genetika. Vannak olyan tulajdonságok, amik hatással vannak a fogak egészségére. A hézagosabban álló fogak közé például könnyebben beszorul az ételmaradék, ami szuvasodáshoz vezethet.

A fogszuvasodás először csak a fogak zománcán jelenik meg, kezdeti stádiumban könnyű kezelni ezt a problémát. (Ezért is nagyon fontos az évenkénti fogorvosi ellenőrzés.) Ha a betegséget elhanyagolják, nem kezelik, akkor a szuvasodás ráterjed a dentinre, majd a fogbélre is. A problémát kezdetben töméssel lehet kezelni, majd a fogpótlás lesz a megoldás, a végső eset pedig a fogak eltávolítása.

A fogpótlás során a fogak egy része, vagy az egésze pótolva lesz. A megoldás lehet intrakoronális, vagy pedig extrakoronális. Ez attól függ, hogy mekkora részét kell a fogaknak pótolni.

Fontos tudni, hogy minden fogat pótolni kell, még abban az esetben is, ha a fog nem látszik. Ugyanis a fogsornak nemcsak esztétikai funkciója van, ha nem más szerepet is betölt. A következő okok miatt fontos a fogak pótlása:

 • A fogak hiányába az alattuk lévő íny és csontállomány minősége romlani kezd.
 • A fogak egymást tartják. Egyik hiányában a több eldől, a fogsor kesze–kusza lesz. Ezt csak fogszabályozással lehet rendbe rakni. Ráadásul a bedőlt fogak gyökre meggyengül, a testrész nem lesz már annyira stabil.
 • A fogak közötti résbe ételmaradék szorulhat, ami könnyen vezet fogszuvasodáshoz.
 • A fogak rágóereje csökkenni fog a hiány következményeképpen.
 • Az állkapocs ínye is veszélybe kerül, be is gyulladhat.

Ezeknek a problémáknak a legfőbb oka az, hogy a szervezet valahogy megpróbálja kezelni a fog hiányát, ez a megoldás, azonban sohasem lesz annyira tökéletes, amit a mai, modern fogászt nyújt. A fogpótlás az, ami ezt a problémát orvosolni tudja.

A fogpótlások lehetnek részlegesek, amikor a fognak csak egy részét kell pótolni, de fennállhat egy olyan helyzet is, hogy a fog olyan mértékben sérül, hogy kell távolítani, és helyére műfogat helyezni.

A fogpótlás lehetőségei a következők:

 • korona (Ennek a megoldásnak a lényege, hogy a fogat lecsiszolják, és egy műfogat illesztenek a csonkra. Ennek a technikának több változata is létezik.)
 • híd (Ezt több hiányzó, vagy súlyosan sérült fog eseten szokták alkalmazni. Ilyenkor a implantátumok segítségével egy lemezt helyeznek a szájüregben, amire a műfogakat teszik. Ezzel a megoldással akár négy egymás mellett lévő fogat is pótolhatnak. Az is lehetséges, hogy a két szélső fogra korona kerül, és ezek tartják a hidat.)
 • műfogsor (Ez lehet teljes vagy részleges is.)

A leggyakoribb fogpótlás a korona, aminek nem egy változata létezik. A korona többféle anyagból is készülhet.

fém korona: Általában aranyötvözetből készültek, de léteznek króm és nikkel fogpótlás is. Egyik nagy előnye a megoldásnak, hogy kevesebbet kell lecsiszolni a fogból, mint más anyagok esetén. A javára szól még az is, hogy ez egy kemény és tartós megoldás. Hátránya is van, ez pedig a színe. A fém korona  nem olvadnak bele az eredeti fogsorban, nagyon látszik rajtuk, hogy nem igazi. Ezért inkább a fogsor hátsó részén szokták alkalmazni, elől nem igazán. De ez egy nagyon tartós megoldás, rendkívül ritkán szokott eltörni.

fémkerámia korona: Ez egy kevert technika abból a szempontból, hogy itt a fogakra egy fémkorona kerül, aminek kerámia a borítása. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a fogpótlás színe meg fog egyezni a fogsor többi részével. Ám a megoldásnak hátránya is van, hiszen ez a fajta korona jobban koptatja a szomszéd fogakat, mint a többi megoldás. Ráadásul a porcelán sérülékenyebb, mint a fém, így nagyobb az esélye annak, hogy a pótlásból letörik egy darab, vagy valamilyen más módon fog megsérülni. Az is megtörténhet, hogy a fogak tövénél elő fog bukni a fém rész, így a fogak alja szürkés lesz. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a páciens ínye egyébként is visszahúzódott.

műanyag korona: A műfogak nagysága ennél a technikánál lesz a legkisebb. Ez nem egy tartós megoldás, a műanyag könnyen megsérül, letörik. Ezért legtöbbször csak ideiglenes koronaként szokták alkalmazni addig, így a végleges fogpótlás nem készül el.

kerámia korona: A megoldás legnagyobb előnye, hogy teljesen természetes hatású, ideális esetben a fogon nem lehet majd észre venni, hogy nem igazi. Mivel a kerámia alatt nincsen fém, így nem fog az íny felett egy sötétebb csík megjelenni. Kerámia fogpótlás esetében semmiféle allergiás reakciótól sem kell tartani. A megoldás hátránya, hogy nem olyan erős és strapabíró, mint a fém koronák. Lehet vastagabb kerámia koronát is készíteni, de ebben az esetben többet kell a fogakból lecsiszolni.

Kivehető fogpótlások

A kivehető fogpótlás műfogsor néven ismert. Ennek van egy hagyományos változata, ami egy alaplemezből, egy műínyből és a műfogakból áll. Manapság kezd elterjedni egy másik megoldás, a fix fogsor. A technika előnye stabilitása, ugyanis ebben az esetben a protézist nem a vákuumhatás és a pontosan illeszkedő alaplemez tartja helyén, hanem az állkapocs csontba ültetett mini implantátumok, amik titánból készülnek. A műfogsorban patentok kerülnek, amik illeszkednek az implantátumok gömbfejeire. A protézist így a páciens bármikor önmaga eltávolíthatja a szájából, és vissza is helyezheti.

Ez a fajta fogpótlás sokkal stabilabb megoldást biztosít, mint a hagyományos protézis.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .