A fogprotézis árak nagysága változó, rendelőnként eltérhet ez az összeg. A fogorvosok és a fogtechnikusok is különböző díjakért dolgoznak. Természetesen nem mindegy, hogy mekkorák a fogprotézis árak, de ennél is fontosabb szempont az, hogy a megoldás jó minőségű legyen, minden funkciójának megfeleljen. Ezek a következők:

  • A fogsor egyik alapvető funkciója rágás. Ennek nagyon jó minőségűnek kell lennie, mivel ez nemcsak az étkezés öröme miatt szükséges, hanem azért is, mert az emésztés a fogak dolga is. Ezek darabolják és pépesítik az ételt. A nem megfelelő minőségben megrágott táplálék számtalan probléma forrása lehet. Az ételdarabok megsebezhetik a nyelőcsövet. A nem elég jól megrágott étel emésztési problémákat okoz, mivel a gyomor túlterhelt lesz. A felületes rágás növeli az elhízás kockázatát, mivel később alakul ki a teltségérzés. (Ez nemcsak a hiúságát bánthatja, hanem orvosi gondokat is okozhat. Felsorolni is nehéz lenne, hogy a túlsúly mennyi betegség és kóros állapot kialakulásában játszik szerepet.) A jól megrágott étel csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
  • A fogak a hangképzésben is részt vesznek. Ha a fogsor hiányos, vagy a fogak nem állnak elég stabilan, akkor beszédhiba alakulhat ki.
  • A szép és esztétikus fogak elengedhetetlen kellékei az ápolt kinézetnek. Ennek hiányában a páciens könnyen érezheti magát ápolatlannak, ez miatt kialakulhat egy szociális szorongás, ami hatással (és sajnos negatív hatással) van a beteg magánéletére és gyakran a munkájára is.
  • Már egy fog hiánya is hatással van a többi fogra és az egész szervezetre is. A fogak ugyanis egymást támasztják. Ha egy kiesik a sorból, akkor a többi eldől, a fogsor egyenletlen lesz. Ezen csak fogszabályozás segíthet, ami gyakran évekig is eltarthat, ráadásul fájdalmas és borsos árú mulatság. A hiányzó fogak alatti csontállomány elkezd romlani, így ha a fogpótlás sokáig halogatják, akkor könnyen megeshet, ez már csak csontpótlással lesz lehetséges. Hiányzó fogak esetén a fogsor megmaradt részei túlterheltek lesznek, hamarabb fognak kopni, így romlásuk is hamarabb bekövetkezik.

Ezek fontos feladatok, így a fogprotézis árak nem lehetnek elsődleges szempontok. De jó hír, hogy a minőség és az árak nem mindig egyenesen arányosak. Könnyen megtörténhet, hogy kellemesebb díjakért cserében jobb megoldást kap a páciens. Ezért nem árt, ha a beteg utána érdeklődik annak, hogy melyik fogorvosnál milyen színvonalú a szolgáltatás, hogy a fogprotézis árak tényleg megérjék.

A minőség a legelső szempont, hiszen egy jó fogprotézis sokkal könnyebb teszi a páciens életét, rengeteg előnnyel jár, olyanokkal, amit az eredeti fogsor is biztosított.

De mástól is függnek a fogprotézis árak, és ez a megoldás fajtái

Ezek a következők lehetnek:

fémlemezes fogsor:Itt a megoldás nem tartalmaz finom, rejtett technikákat, hanem fém horgonyok, rögzítő elemek segítéségével oldódik meg a rögzítés. Az alaplemez egy része, illetve az összekötő részek fémből készülnek. A fogak pedig műanyagok. A fogsor itt az összekötő részből, egy műínyből, a műfogakból és az elhorgonyzás eszközeiből áll össze. A műíny tulajdonképpen az elsorvadt, eredeti ínyt helyettesti. Másrészt pedig egy talapzat, amin a műfogak elhelyezkednek. Erre nemcsak praktikus, hanem esztétikai szempontok miatt is szükség van. Ha a fogpótlás érint az elülső fogakat is, akkor szükség van arra, hogy azok meg legyenek támasztva. Ezt a műfogak és a műíny együtt hajtja végre. Továbbá segít abban is, hogy az alaplemez és az elhorgonyzás eszközei nem mozduljanak el, rögzíti azokat. Beszéd és nevetés közben a műfogsornak ez a része kilátszódhat, ezért nagyon fontos, hogy természetes hatású, az eredeti ínnyel megegyező (vagy legalábbis hasonló) színű legyen. A műínyen lévő fogaknak egyrészt elég erősnek kell lenniük a megfelelő rágáshoz, másrészt pedig esztétikusan kell kinézniük.

Az elhorgonyzás eszközeinek több funkciónak is meg kell felelnie. Ezek a következők:

  • a fogakat stabilan tartsa, azok ne mozduljanak el
  • a pillérfogak terhelése
  • a terhelést el kell osztani, ez is a horgonyozó eszközök feladata
  • a passzivitás biztosítása, a pillérfogra nyugalmi helyeztbe ne nehezedjen erőhatás

 

Hagyományos műanyag fogsor:Ez egy kivehető megoldás, ahol nem fém elemek rögzítik a technikát, hanem azt a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció tartja a helyén. Ennek a technikának a része egy műíny, aminek egyrészt esztétikai funkciója van, másrészt ezen helyezkednek el a műfogak. A rágóerőt a csontok felé az alaplemez közvetíti. Ennek a résznek nagyon pontosan kell illeszkednie, hiszen ez garantálja az egész műfogsor stabilitását. De fontos ez a tulajdonság azért is, mivel a mozgó alaplemez kidörzsölheti az ínyt. A műínyen vannak a műfogak, amik a rágáshoz is kellenek, de nagyon fontosok az esztétikus kinézet miatt is. Elkészítése hosszadalmas folyamat, ugyanis több mintavételre is szükség van.

Rugalmas fogsorok:Ez a megoldás rugalmas műanyagból készül. Ennek az előnye, hogy – a többi protézishez képes – rendkívül gyorsan készen lesz, vannak esetek, amikor egy mintavétel elég az elkészítéséhez. Rögzítése átlátszó, műanyagból készült kapcsokkal történik. A rugalmasság előnye még az is, hogy sokkal könnyebben  meg lehet szokni, mint a többi megoldást.

Fix fogsor: Ahogy a megoldás nevéből is kitűnik, itt a legfontosabb szempont az volt, hogy a műfogsor minél szilárdabban álljon, ne mozduljon el. Ezt úgy érték el, hogy az állkapocscsontba titánból készült, mini implantátumokat ültettek, amik Ezek végén egy gömbfej van, amire a műfogsor patentjeit fel lehet pattintani. A technikához nem kell feltétlenül új fogsort csináltatni, a hagyományos műfogsorok is gyakran jók, csak át kell őket kicsit alakítani. Ez a fogprotézis árak nagyságát jelentős mértékben csökkentheti, hiszen új fogsort már nem kell csináltatni. A technika beültetése nem bonyolult, nem kell az ínyt felmetszeni, és helyi érzéstelenítés elég hozzá. Ez azért lehetséges, mivel az implantátumok tényleg nagyon vékonyok. (1,9 mm és 3,8 mm között van a szélességük.) Ezért a beültetés költsége nem dobják meg jelentős mértékben a fogprotézis árak nagyságát.

Van azonban pár szempont, amit figyelembe kell venni, amikor a fogprotézis árak nagyságát vizsgáljuk. Minden orvosi beavatkozásra igaz az, hogy minél előbb veszik észre a problémát, annál könnyebb azt kezelni. (Ezért fontosak nagyon a rendszeres szűrővizsgálatok. Számtalan kellemetlen betegséget meg lehet így előzni.) A fogak hiánya több súlyos probléma forrása lehet. Ilyen az is, hogyha hiányoznak a fogak, akkor az alattuk lévő csontállomány elkezd romlani. Így, ha túl sokáig tart a fogatlanság állapota, akkor lehet, hogy a fogpótlás csak úgy lehet feltenni, ha előtte csontpótlás történik. Ez különösen igaz a fix fogsor esetén, hiszen ott a mini implantátumokat az állkapocscsontba ültetik be. Ez nagymértékben megnövelheti a fogprotézis árak nagyságát.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .