A fogsor árak meghatároznak, nagyon sok döntésben szerepet játszanak. Nem mindegy , hogy mekkorák a fogsor árak, hiszen ez az összeg megszabja azt a döntést, hogy ki melyik fogorvoshoz fordul. Ám, ne a fogsor árak legyenek a legfontosabbak, hiszen ez a szolgáltatás hosszú ideig tart, akár egy életen keresztül is. A jó, megfelelő minőségű protézist nem biztos, hogy valaha le kell cserélni. Ezért nagyon jól meg kell  gondolni, hogy a páciens melyik fogorvoshoz fordul. Ám nem biztos, hogy az árak biztos támpontot adnak. A minőség és az árak nem mindig egyenesen arányosak egymással, könnyen meglehet, hogy egy alacsonyabb díjért nagyon színvonalas szolgáltatást kap a páciens. Ezért jól utána kell érdeklődni az adott rendelőben folyó munka minőségének. (Ezt általában ismerősök által lehet, hiszen majdnem mindenkinek van olyan ismerőse, akinek van már protézisre, és így tud véleményt mondani, ha másról nem is, akkor arról az orvosról, aki az általa viselt technikát készítette.) A fogsor árak szempontjából még az is nagyon lényeges, hogy mit kap a páciens ellenértékként. Ez esetben egy jobb, minőségibb életet. Mit értünk ez alatt. A következő tényezőket változtatja meg a minőségi fogsor.

 • Az ápolt fogak elengedhetetlen feltétele annak, hogy valaki ápolt legyen. A fogatlanság egyet jelent az igénytelenséggel, így legtöbb esetben furcsán néznek arra, akinek hiányos vagy nagyon rossz állapotú fogai vannak. Ezt a páciens is érzékeli, így könnyen emberkerülővé válhat, kialakulhat egy szociális szorongás, aminek beláthatatlanok a következményei.
 • A fogak hiánya hatással van az emésztésre is. (Ez abban az esetben is elmondható, ha a fogak nem elég stabilak. A mozgó fogakkal szintén nem lehetséges a jó minőség rágás.) Ugyanis az emésztés már a szájban megkezdődik, hogy ez megfelelő minőségű legyen, feltétlenül szükség van fogakra, amik feldarabolják, megőrölik és pépesítik az ételt. Ha ez nem történik meg, akkor a gyomor túl lesz terhelve, ezért az egészséges veszélybe kerül. (Apró érdekesség: a madaraknak nincsenek fogaik, mert a súlyuk zavarná őket a repülésben. Ezért dupla gyomruk van, mivel így tudják megfelelő minőségben elvégezni az emésztést.)
 • Az alapos rágás segít abban, hogy minél hamarabb kialakuljon a teltségérzet. Ha ez nem történik meg, az elhízáshoz vezethet.
 • A hangképzésben a fogak is részt vesznek. Ezért, ha a fogsor hiányos, vagy pedig a fogak állnak elég stabilan, akkor a beszéd elmosódottá válik.
 • Az alapos rágás más hatással is van az egészségre, ugyanis csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • A darabos, rosszul megrágott étel megsebezheti a nyelőcsövet. (Ezért is szükség van a nyálra, ami megpuhítja a keményebb falatokat is.)

A protézis tehát egy nagyon hasznos megoldás, aminek hiányában a fenti gondok megjelennek. Sőt sajnos több is ezeknél, ugyanis a fogatlanság állapota számos további egészségügyi problémának lehet az oka. A fogak ugyanis egymást tartják, így, ha egy „kiesik a sorból”, akkor a többi is elmozdul. A fogsor ezáltal egyenletlen lesz. Ezt a helyzetet csak fogszabályozással lehet megoldani. A fogsor hiányos részei alatt lévő csontállomány pedig elkezd romlani. Ez főleg azért probléma, mert ilyenkor nehezebb a műfogsort felhelyezni, főleg, ha fix fogsorról van szó. Ezért fontos kérdés műfogsor készítés során, hogy mennyi ideje áll fent ez az állapot.

A fogsor árak nagyságát nemcsak a fogorvos és a fogtechnikus személye határozza meg, hanem az is, hogy milyen technikát használ az ember. A legismertebb a hagyományos fogsor, ahol a stabilitásról mindössze a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció gondoskodik. Ezért a megoldás nem elég stabil. Szerencsére ma már létezik egy alternatív megoldás, a fix fogsor (A technika lényege, hogy a protézist az állkapocscsontba ültetett mini implantátumok tartják. A mini implantátum anyaga titán, ami nem okoz allergiás reakciókat, ráadásul a megoldás olyan vékony, hogy a legtöbb esetben nem szükséges sebészeti beavatkozás a beültetésükhöz. A mini implantátum másik neve tűimplantátum, ami utal a méretére. Ugyanis a hagyományos implantátumok 3,8 mm-es átmérővel rendelkeznek, míg a mini implantátum mindössze 1,8 – 2,9 mm átmérőjű. Ez nagyon nagy előnyt jelent abban az esetben, ha az állkapocs csontállománya már nem olyan jó minőségű, sorvadt, hiszen a mini implantátum olyan közegbe is beültethető.). Itt valamivel magasabbak a fogsor árak, de mivel a technika rengeteg előnnyel jár, megéri. Ezek az előnyök a következők:

 • A titán, mini implantátummal rögzített fogsor szilárdan áll, teljesen stabil. Ehhez még olyan segédletekre sincsen szükség, mint a műfogsor ragasztó.
 • A hagyományos műfogsor akadályozza a tiszta beszédet. (Ahogy a fogatlanság is.) Ennek oka instabilitása, és a szájpadláshoz illeszkedő, műanyag lemez. A fix műfogsorral eltűnnek ezek a problémák.
 • Nagyon sok páciensnek gondot okoz az a tudat, hogy a hagyományos műfogsor könnyen elmozdulhat, kieshet. Ez egy kellemetlen érzés. A mini implantátumok biztosan tartanak, így ez a félelem el fog múlni.
 • A tudat, hogy a fogsor fixen áll, lehet vele szabadon enni, a beszéd is érhetővé válik nagyon jó érzés. A páciens ezért felszabadultabb lesz, közérzete pozitív irányba fog változni.
 • A mini implantátum szilárdan tart. Ez azzal jár, hogy a rágás is sokkal jobb minőségű lesz. Ezért a gyomor felszabadul a túlterheltség alól, az emésztés is jobb lesz.
 • A szájpadláshoz tapadó lemezt a fogorvos három hónap után el fogja távolítani. Ennek nemcsak az az előnye, hogy a páciens megszabadul a kellemetlen érzéstől, hanem az ízérzékelés is javulni fog.
 • A hagyományos protézisnek nagyon pontosan kellett illeszkedni, és nemcsak a stabilitás miatt, hanem azért is, mert feltörhették az ínyt. Ezekből az apró sebekből fekélyek alakulhattak ki. A mini implantátum gumigyűrűs patentjai gondoskodnak arról, hogy ez a technika ne dörzsölje az ínyt.
 • A mini implantátumok annyira minik, hogy a legtöbb esetben nem kell felvágni az ínyt.
 • A mini implantátumok beültetése nem jár jelentős fájdalommal. A kezelés után mindössze pár napig szükséges fájdalomcsillapító szedése.
 • A fix fogsor szilárdan áll, de ennek ellenére bármikor eltávolítható, és vissza is helyezhető. Ezt a páciens otthonában önmaga is megteheti. A fogorvos a felhelyezés után meg fogja mutatni, hogy ezt hogyan lehet könnyedén megtenni.

De a legnagyobb előny természetesen az, hogy a protézis teljesen szilárdan fog állni. Akik viselt már mozgó fogsort, azt tudja, hogy micsoda könnyebbség ez a helyzet. A fogsor árak tehát – amennyiben jó minőségű technikáról van szó – mindig megérik magukat, hiszen egy jobb és teljesebb életet biztosítanak a páciens számára.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .