A fogsor készítés  legtöbb esetben nem egy rövid folyamat, hiszen több mintavételre és próbára is szükség lesz, amíg elkészül a megoldás. Szerencsére a páciensnek addig sem kell fogak nélkül élnie, hiszen legtöbb esetben egy ideiglenes műfogsort fog kapni. Ezt a fogsor készítés befejezése után fel fogja váltani a végleges fogsor. Az ideiglenes műfogsor műanyag és rossz minőségű, de nem is az a lényege, hogy csúcsszuper legyen, hanem, hogy átmeneti megoldásként funkcionáljon. A fogsor készítés egy olyan esemény, amit nem lehet elkerülni, ha szükség van rá. Ennek az az oka, hogy a fogak rengeteg nélkülözhetetlen funkciót betöltenek. Ezek a következők:

 • A fogak nagyon fontos szerepet játszanak az emésztésben. Az étel feldolgozás már a szájüregbe elkezdődik. Az elől lévő metszőfogak feldarabolják az ételt, míg a hátul lévő őrlőfogak szétzúzzák. A folyamat közben az étel átitatódik nyállal, ami által egyrészt elkezd megemésztődni, másrészt pedig könnyebb lesz lenyelni, és a keményebb étel sem sérti meg a nyelőcsövet.
 • A fentiek miatt a fogak hiányában, emésztési zavarok alakulhatnak ki.
 • A fogaknak kulturális jelentőségük is van. Hiányuk a legtöbben igénytelenséggel párosítják. A szépség, az igényes kinézet elengedhetetlen kelléke az egészséges fogak. Ez miatt van az is, hogy a fogak elvesztése nem csak testi, hanem lelki probléma is. A páciens fogak nélkül nem érzi magát komfortosan, lassan, vagy akár gyorsabban is elkezdik kerülni az embereket, akár magányossá is válhat.
 • Az íny egy sérülékeny testfelület. Ebben szerepet játszik az is, hogy egy nyitott, kevésbé biztonságos helyen, a szájüregben helyezkedik el. A fogak védik az ínyt a sérülésektől.
 • Fontos az egész fogsor megléte. A hiányos fogsor esetén a meglévő fogak túl lesznek terhelve, ami miatt ízületi problémák alakulhatnak ki.
 • A fogak egymást is tartják. Hiányzó fogak esetén a meglévő fogak elmozdulhatnak, eldőlhetnek. Ez rontja a rágás minőségét, ráadásul nem túl esztétikus látvány. Ezen a problémán fogszabályozással lehet segíteni.
 • A fogatlan fogíny könnyen begyulladhat, ami miatt az állkapocs csontállomány minősége is romolhat.
 • A fogak támasztékul szolgálnak az arcnak, ami a fogsor hiányába beesetté válik.
 • A fogak részt vesznek a hangképzésben, hiányukban a beszéd érthetetlenebb lesz.

Így egyértelmű, hogy a fogsort készítés nem elkerülhető folyamat, ha a páciens teljes életet akar élni. (Egyetlen mód, hogy megússzuk, ha egyáltalán nem is lesz rá szükség. Ez azonban nem valószínű, hiszen a fogak a legtöbb esetben tönkremennek egy idő után. De ez – szerencsére – nem törvényszerű.

A fogsor készítés legelső fázisa, hogy a fogorvos elméri a fogak, a szájüreg és a nyaktájék állapotát.  Ezen kívül is van még pár információ, amit meg fog kérdezni Ezek között ott van az, hogy mennyi idő óta áll fent a probléma, és hogy volt- e már valamiféle fogpótlás a páciensnek. A találkozás része egy rtg felvétel készítése, hogy a fogorvos tényleg teljes képet kapjon a probléma állapotáról.  Ezeknek az információknak a birtokában a fogorvos már tud egy kezelési tervez készíteni, amit a pácienssel megbeszél.

Ezek után jön az első lenyomatvétel, amit anatómiai lenyomatnak neveznek. Ez egy gipsszel teli műanyag kanál segítségével történik, amibe a páciensnek bele kell harapnia. (Ez nem fájdalmas, viszont nem túl kellemes, hiszen könnyen járhat hányingerrel és émelygéssel. Ez azonban elviselhető, nem kell tőle megijedni.) Amennyiben a páciensek már régóta fogsort visel, akkor célszerű arról is lenyomatot venni. Ennek az az oka, hogy valószínűleg azt a megoldást már megszokat, és kényelmes neki, így megéri utánozni. Az anatómia lenyomat segít abban, hogy elkészüljön az egyéni kanál. Ez egy műanyag megoldás, ami a páciens szájához van igazítva, így a lehető legjobb minőségben lehet vele lenyomatot  szerezni. Ennek segítségével történik az újabb lenyomat vétel, a precíziós lenyomat. A következő alkalommal a fogorvos és a páciens fontos kérdéseket fog megbeszélni. Ez a fogak színe. A páciensnek egy sablon alapján kell választani, illetve a fogorvos összehasonlítja az árnyalatokat a fogak színével. (Manapság az számít jó és esztétikus választásnak, ha a műfogak színe minél inkább megegyezik az eredeti fogsor színével. Régebben ez máshogy volt,  pár generációval ez előtt a páciensek szerették az aranyból készült, csillogó fogakat, hiszen ilyenkor mindenki láthatta azt, hogy ők milyen jól állnak anyagilag.) Itt a páciens és a fogorvos megbeszélni a páciens igényeit a fogak méretével kapcsolatban. Ez ügyben szakmai szempontokat is figyelembe kell venni. (A fogsor színe más abból a szempontból, hogy abban a kérdésben a leginkább döntő tényező a páciens igénye, a fogorvos csak ajánlást szokott tenni.) Ekkor állítják be a harapási magasságot is. Fontos, hogy a páciens megfelelő minőségben tudjon rágni az új fogsorral, ehhez az kell, hogy a fogak megfelelő magasságúak legyenek, pontosan illeszkedjenek egymással. Ezek az információk elégségesek ahhoz, hogy a fogtechnikus elkészítése a próbafogsort. Itt a fogak méretén, színén még lehet változtatni. Ezt a megoldást a páciens felpróbálja, megnézni, hogy mennyire kényelmes, milyen jól lehet vele rágni. Amennyiben változtatás szükséges ezen a ponton még könnyedén megoldható ez.

A következő alkalommal már a végleges fogsort kapja meg a páciens. Még itt is lehetőség van apróbb igazításokra. Ilyenkor szokta elmondani a fogorvos, hogy hogyan kell ápolni a protézist. Ezzel véget ért a fogsorkészítés menete, kivéve abban az esetben, ha a páciens nem tudja megszokni a megoldást

A kész műfogsor a következő problémákat okozhatja:

 • Idő kell ahhoz, hogy a páciens megszokja azt, hogy van valami idegen test a szájában.
 • A kivehető fogsor behelyezése és kivétele nem egyszerű. Ezt a fogorvos meg fogja mutatni, és egy idő után már könnyen megy mindenkinek.
 • A kivehető fogsorral először nem lesz egyszerű az ételek megrágása, ezt gyakorolni kell. Az is előfordulhat, hogy egy – két hónapnak is kell telnie, amíg ez kényelmesen fog menni. Arra is oda kell figyelni, hogy a páciens ne csak a fogsor egyik oldalát használja, hanem mind a kettőt. Ez azért fontos, mert a protézis elmozdulhat, ami akár a nyálkahártyát is megsértheti.
 • Előfordulhat, hogy az ízérzékelés megváltozik, romlik.
 • Rövid ideig, csak néhány napig tart az a probléma, hogy a beszéd elmosódottá válik. Ez azonban gyorsan korrigálódik, a páciens hamar megtanul újra tisztán beszélni a protézissel is.
 • Újra meg kell tanulni rágni. Nem ajánlott az, hogy a páciens rögtön az első időszakban kemény, nehezen rágható ételeket fogyasszon.
 • Van pár ételtípus, amit kerülni kell a kivehető fogsort viselőknek. Ez a ragacsos, a túl forró, a nagyon kemény és a morzsálódó táplálékok.
 • Előfordulhat, hogy a műfogsor nyomja az ínyt, fájdalmat okoz. Ebben az esetben a protézis nem illeszkedik megfelelően. Ennek a problémának kijavítása a fogorvos feladata.
 • A kivehető fogsor elmozdulhat erőteljes köhögés közben. Ugyanez vonatkozik a nevetésre is. (A fogprotézis stabilitását különböző rögzítő krémekkel lehet javítani.)
 • Ha a páciensnek már volt előző fogsora, akkor ezt már nem szabad viselni. Ennek oka, hogy ez esetben az új kivehető fogsort nehezebb, vagy lehetetlen lesz megszoknia a páciensnek.

Fontos, hogy a páciens ezeket jelezze a fogorvosának, hiszen a fogsorkészítés befejezte után is korrigálhatók a gondok

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .