A fogsorkészítés menete egy hosszabb időszak. Ennek az az oka, hogy több mintavételre is szükség lesz, amíg a végleges megoldás el nem készül, és azt is igazítani kell még. Azonban ezek fontos lépések, hiszen a megoldásnak tökéletesen kell illeszkednie, a fogsorkészítés végeredményének pontosnak kell lennie, hogy maradéktalanul betöltsék azokat a fontos funkciókat, amiket a természet rendje nekik szánt.Mik ezek? Mi miatt olyan fontos a fogsor, és ezáltal a műfogsor is?

 • A fogak részt vesznek az emésztésben. Ez a folyamat ugyanis már a szájban megkezdődik. Az elől lévő fogak feladata, hogy a táplálékot darabokra szaggassák, míg a hátul lévő örlőfogak pépesítik azt. Ebben a nyál is segít a fogaknak, mivel ennek a folyadéknak bomlasztó hatása van. (Ez egyébként azért fontos, hogy a nyelőcső védve legyen.  Egy túl nagy, vagy túl száraz falat meg tudná sebezni.)
 • A táplálékot meg kell rendesen rágni. Ezt mondatot nagyon sokszor hallhattuk gyermekkorunkban szüleinktől vagy nevelőinktől. Ebben teljesen igazuk volt. Ugyanis a nem megfelelően megrágott táplálék megterheli a gyomrot, ami emésztési problémákhoz vezethet. Ezenkívül még a felületes rágás növeli a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • A nem megfelelő rágás elhízáshoz vezethet. A felületes rágásnál ugyanis nem alakul ki időben a teltségérzet, ami miatt több étel fog a szervezetbe kerülni, olyan is, amire esetleg már semmi szükség.
 • A fogak részt vesznek a hangképzésben is. Ez fogatlanság vagy nem elég stabil fogsor esetén beszédhiba alakul ki, a beszéd elmosódottá válik.
 • A fogaknak esztétikai funkciója is van. Az ápolt kinézet elengedhetetlen része az egészséges  a fogsor. Ha ez hiányzik, akkor a páciensben könnyen kialakulhat szociális szorongás, ami a munkájára és a magánéletére is kihathat, sajnos erősen negatív irányba.

Az sem ideális állapot ha a műfogsor nem lesz elég stabil, nem illeszkedik pontosan. Ennek ilyen hátrányai vannak.

 • Nagyon sok páciensnek gondot okoz az a tudat, hogy a rossz műfogsor könnyen elmozdulhat, kieshet. Ez egy kellemetlen érzés.  Ha egy műfogsor biztosan tart, akkor ez a kellemetlen érzés el fog múlni.
 • A tudat, hogy a fogsor biztosan áll, lehet vele szabadon enni, a beszéd is érhetővé válik nagyon jó érzés. A páciens ezért felszabadultabb lesz, közérzete pozitív irányba fog változni.
 •  A stabil, pontosan illeszkedő műfogsorral a rágás is jobb minőségű lesz. Ezért a gyomor felszabadul a túlterheltség alól, az emésztés is jobb lesz.
 • A protézisnek nagyon pontosan kellett illeszkedni, és nemcsak a stabilitás miatt, hanem azért is, mert feltörhették az ínyt. Ezekből az apró sebekből fekélyek alakulhattak ki. Amíg ezek nem gyógyulnak be, addig a műfogsor viselése lehetetlen.
 • A hangképzés már a szájban megkezdődik, és ebben a folyamatban a fogak is részt vesznek. Ezért stabilan kell állniuk.
 • A nem elég stabil műfogsornak az egyik nagy hátránya az, hogy a megoldás kieshet. Ennek az oka lehet egy erőteljesebb köhögés vagy pedig egy jóízű nevetés. Ez nem egy kellemes állapot, ezért a páciensben könnyen kialakulhatnak gátlások, szociális fóbiák

Tehát a fogsorkészítésnek rendkívül pontosnak és precíznek kell lennie. Hogy zajlik ez a folyamat?A legelső találkozás mindig egy megbeszélés, amikor a fogorvos felméri a probléma jellegét, és a páciens szájüregének, fogainak és nyaktájékának pontos helyzetét. A páciens pedig elmesélheti, hogy mit vár el a műfogsortól, mit szeretne elérni. Ilyenkor van pár kérdés, amit mindenképpen meg kell a fogorvosnak és a páciensnek beszélni. Ezek között ott van az, hogy a probléma mióta áll fent, illetve volt – e már előzőleg valamiféle kivehető fogpótlása a betegnek.  (Ez azért is fontos, mert a fix fogsor esetén nem mindig kell új protézist készíteni. Nagyon sok esetben a régi műfogsor is jó, persze kisebb átalakításokat el kell végezni rajta előtte.) Ez a konzultáció akkor végződik jól, ha a páciens és a fogorvos egyetértésre jutnak a kezelési tervet illetően. Ezek után jöhet a lenyomatvétel. Ez általában a második találkozás során szokott megtörténni. Ilyenkor a páciensnek egy gipsszel teli kanálba kell beleharapnia, és megvárnia, amíg az megszilárdul. Ez nem okoz fájdalmat, enyhe kellemetlenséget okozhat azért, mert gipszel teli kanál irritálhatja a szájpadlást, esetleg hányingert is okozhat. Ez ellen lehet védekezni, az orron keresztül kell venni a levegőt, így a rossz érzés el fog múlni. Ez alapján a lenyomat alapján elkészült az úgynevezett egyéni kanál, ami alkalmas lesz a következő lenyomat vételéhez. Kell még egy harapási sablont is rögzíteni. Ennek az a lényege, hogy a páciens olyan mozgásokat végez a szájával, amit egyébként is csinál a mindennapi élet során. Ilyen a nevetés, a rágás és a mosolygás is. Ugyanis rendkívül fontos, hogy a fogak az ilyen mozgások során is „passzoljanak” egymáshoz, nem legyen gond a mozgásokból sem.  Általában a negyedik alkalommal történik meg a harapásrögzítés, a harapási magasság beállítása. Ilyenkor szokta a páciens és a fogorvos közösen kiválasztani a műfogsor színét. Régebben „divat” volt az aranyból készült fog, hiszen ez státuszszimbólum volt, mutatta az illető vagyoni helyzetét. Manapság ez már inkább kellemetlennek számít, a jó fogsor természetes, nem lehet rajta észrevenni, hogy mű. (Pont ezért nem szerencsés választás a vakítóan fehér szín.) Ezek után már csak várni kell arra, hogy fogtechnikus elkészítse a műfogsort. Ez azonban még nem végleges megoldás, hanem egy próbafogsort. A páciens ezt felpróbálja, és megmondja, hogy megfelel-e neki ez a verzió, vagy pedig kell-e változtat rajta. Amennyiben nem, akkor el lehet mondani, hogy befejeződött a fogsorkészítés folyamata. Azonban ez egy hosszabb idő, ez alatt sem maradhat a páciens fogak nélkül.  Ezért elterjedt szokás, hogy a kliens próbafogsort kap, ameddig nem készül el a végleges megoldás. Ez egy rossz minőségű, műanyagból készült megoldás szokott lenni. Ez nem túl jó minőségű, hiszen a műanyag fogsor könnyen eltörhet, de egy átmeneti időszakra tökéletes.

A fogsorkészítés befejeztével azonban még van egy időszak amíg a technikát megszokja a páciens. Ez sem egy egyszerű folyamat. Először sokan érzik kényelmetlennek a megoldást. Ha ez az érzés nem csökken, vagy megszokhatatlanak tűnik, akkor vissza kell menni a fogorvoshoz, hiszen könnyen lehet, hogy állítani kell a műfogsoron. A szájpadláshoz illeszkedő műanyag lemez viselése sem egyszerű elsőre, könnyen okozhat hányingert, émelygést. (Ezért jó megoldás a fix fogsor, hiszen ennek a technikának nem része ez a lemez.) Ha a protézis viselése semmi gonddal nem jár, akkor lehet azt mondani, hogy a fogsorkészítés folyamata véget ért.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .