A kivehető fogpótlás – ahogy a neve is mutatja – könnyedén eltávolítható a szájüregből, ezt akár otthon a páciens önmagam is megteheti. (Vannak nem kivehető rögzített fogpótlások. Ezek a koronák, a héjak, a hidak és az implantált fogak.) A kivehető fogpótlás jellemzően a műfogsor. Ez lehet teljes vagy részleges. A megoldásra akkor van szükség, ha a fogsor annyira tönkrement már, hogy egy – vagy két fog pótlása nem oldja meg a problémát. Ez az állapot általában idős korban szokott bekövetkezni. De az okok között ott lehet a nem megfelelő szájhigiénia és súlyos betegségek is. Ezen kívül is vannak még kockázati tényezők, mint például a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A fogak romlásának a fő oka, hogy a felszínt borító zománc megsérül, és már nem tudja megvédeni az alatt lévő szöveteket. Ennek oka a kopás, ami az idő előrehaladásával sajnos mindenkit érinteni fog. A rendszeres fogmosás nagyon fontos, de az sem szerencsés, ha túl sokáig, túl erősen vagy túl kemény sörtéjű fogkefével sikáljuk fogsorunkat. A fogsorra veszélyes lehet az is, ha túl kevés bennük az ásványi anyag tartalom. Ez megfelelő étkezéssel lehet befolyásolni. Fontos a fehérje, a kalcium és a magnézium fogyasztása. De nemcsak a fogak megbetegedései okozhatják kihullásukat, hanem a fogíny betegségei is. Ennek a szövetnek a megbetegedésében is szerepet játszanak életmódbeli tényezők, a stressz, az alkohol és a dohányzás növelik a kockázatot.

Pedig a fogsor nagyon fontos szerepet játszik az életünkben. A fogaknak a következő funkcióknak kell megfelelnie.

 • Az esztétikus és ápolt megjelenés feltétel a hibátlan – vagy legalábbis majdnem hibátlan – fogsor. Ez nélkül a páciens igénytelennek fogja érezni magát, és környezete is könnyen tekinthet rá így. Ez az állapot rengeteg szorongással jár, az is megeshet, hogy a páciens önmaga rekeszti ki magát a társadalomból, visszahúzódóvá válthat, nem szívesen megy majd emberek közé. Ez nemcsak a magánéletére, hanem a munkájára is kihathat.

 • Az emésztés nemcsak a gyomor feladata, ez a folyamat már a szájban megkezdődik. Ebben a nyálon kívül még a fogak is részt vesznek. Az elöl lévő tépőfogak szétdarabolják a táplálékot, míg a hátul lévő örlőfogak pépesítik azt. Ez azért is fontos, hogy a táplálék nem sebezhesse meg a nyelőcsövet. Amennyiben a rágás nem megfelelő minőségű a gyomor túl lesz terhelve. Ez emésztési problémákat okoz.

 • A gondos rágás elősegíti a bakteriális fertőzés kockázatának csökkenését.

 • A jól megrágott étel segít optimális szinten tartani a testsúlyt. A megfelelő rágás segítségével ugyanis előbb kialakul a teltségérzet, így a páciens kevesebbet fog enni. A felületes rágás, a gyors evés ezért vezethet könnyen elhízáshoz.

 • A fogak nem csak a rágáshoz, és az esztétikus megjelenéshez kellenek, hanem részt vesznek a hangképzésben is. Fogak nélkül a beszéd elmosódott lesz, kialakul egy beszédhiba.

 • A fogsor támasztja az arcot, ez nélkül ez a felület beesett lesz, a páciens idősebbnek fog kinézni a valós koránál.

 • A kihullott fogak a fogsor állapotát is rontják. Az alattuk lévő csontállomány elkezd romlani. Ez miatt van az, hogy a fogatlanság problémáját minél előbb orvosolni kell, különben még rosszabb lesz a helyzet. A kihullott fogak miatt az íny túl lesz terhelve, ami miatt könnyen begyulladhat. A helyzetet tovább rontja az, hogy a fogak egymást támasztják, így ha két fog között hézag keletkezik, akkor a többi fog megdől. Ezt a problémát csak fogszabályozással lehet orvosolni.

A kihullott fogakat tehát mindenképpen pótolni kell. Ha a helyzet nagyon súlyos, akkor nemcsak egy- egy fogat kell újjal helyettesíteni, hanem az egész fogsort. A legismertebb kivehető fogpótlás a hagyományos műfogsor. Ezt a megoldást majdnem mindenki ismeri, aki nem viselte, azt szüleinél, nagyszüleinél találkozott a technikával. A hagyományos műfogsor részei a következők:

 • alaplemez (Ez a nyálkahártya csonton fekszik. A fő funkciója azt, hogy a rágóerőt közvetítsék az állkapocscsontok felé.)

 • műíny (Ennek a résznek nincsen kifejezetten praktikus feladata, fő funkciója, hogy a páciens kinézete esztétikus legyen.)

 • műfogak (Ez vegyes feladatot látnak el. Praktikus funkciójuk az, hogy a páciens újra tudjon megfelelő minőségben rágni, de a kinézet esztétikumát is biztosítják.)

  Ez egy viszonylag gyorsan elkészíthető technika. Előnyre szól még, hogy elkészítése semmiféle fájdalommal nem jár, a legkellemetlenebb része a folyamatnak a mintavétel, amikor a páciensnek egy gipsszel teli kanálba kell harapnia, hogy fogairól lenyomat készüljön.

  A kivehető fogpótlás elkészítése nem jár kellemetlenségekkel, viszont a technika viselését meg kell szokni. A következő problémákra lehet számítani az első időszakban:

 • Idő kell ahhoz, hogy a páciens megszokja azt, hogy van valami idegen test a szájában.

 • A kivehető fogsor behelyezése és kivétele nem egyszerű. Ezt a fogorvos meg fogja mutatni, és egy idő után már könnyen megy mindenkinek.

 • A kivehető fogsorral először nem lesz egyszerű az ételek megrágása, ezt gyakorolni kell. Az is előfordulhat, hogy egy – két hónapnak is kell telnie, amíg ez kényelmesen fog menni. Arra is oda kell figyelni, hogy a páciens ne csak a fogsor egyik oldalát használja, hanem mind a kettőt. Ez azért fontos, mert a protézis elmozdulhat, ami akár a nyálkahártyát is megsértheti.

 • Előfordulhat, hogy az ízérzékelés megváltozik, romlik.

 • Rövid ideig, csak néhány napig tart az a probléma, hogy a beszéd elmosódottá válik. Ez azonban gyorsan korrigálódik, a páciens hamar megtanul újra tisztán beszélni a protézissel is.

 • Újra meg kell tanulni rágni. Nem ajánlott az, hogy a páciens rögtön az első időszakban kemény, nehezen rágható ételeket fogyasszon.

 • Van pár ételtípus, amit kerülni kell a kivehető fogsort viselőknek. Ez a ragacsos, a túl forró, a nagyon kemény és a morzsálódó táplálékok.

 • Előfordulhat, hogy a műfogsor nyomja az ínyt, fájdalmat okoz. Ebben az esetben a protézis nem illeszkedik megfelelően. Ennek a problémának kijavítása a fogorvos feladata.

 • A kivehető fogsor elmozdulhat erőteljes köhögés közben. Ugyanez vonatkozik a nevetésre is. (A fogprotézis stabilitását különböző rögzítő krémekkel lehet javítani.)

 • Ha a páciensnek már volt előző fogsora, akkor ezt már nem szabad viselni. Ennek oka, hogy ez esetben az új kivehető fogsort nehezebb, vagy lehetetlen lesz megszoknia a páciensnek.

  A kivehető fogsor megszokás nem egyszerű feladat, de mindenképpen túl kell élni ezt az első időszakot. Ennek az az oka, hogy a fogatlanság állapota nagyon sok szociális, esztétikai és egészségügyi problémának az okai. Sajnos a fog romlása nem fordítható vissza, de ma már nagyon jó minőségben pótolhatóak az elveszett fogak, a kivehető fogpótlás gondoskodik erről.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .