A kivehető fogpótlás az egyik nagy csoportja  fogpótlásoknak. Természetesen léteznek nem kivehető fogpótlások is, ezekre az  jellemző, hogy csakis fogorvos tudja őket eltávolítani, és ő is csak rendelőli körülmények között. Ezek a héj, a fogászati korona és a fogászati híd.

A kivehető fogpótlás legelterjedtebb fajtája a műfogsor. Ezt a megoldást a páciens bármikor önmaga eltávolíthatja és vissza is helyezheti. A műfogsor az egész fogsort pótolja, vagy akár egy részét is. Akkor van rá szükség, ha híddal és koronával már nem oldható meg a fogak hiánya, akkor a területet érint a probléma. A műfogsor, vagyis a kivehető fogsor egy olyan technika, amire mindenképpen szükség van, ha páciens elveszti a fogait, vagy pedig azok nagyon rossz állapotba kerülnek. Mi miatt annyira fontos a műfogsor? Mi történik, ha valaki elveszti a fogait? Mire jók a fogak?

 • Az emésztés nemcsak a gyomor feladata, hanem már a szájban elkezdődik. (Ezért van az, hogy azoknak a gerinceseknek, akiknek nincsenek fogaik – például a madaraknak – bonyolultabb a gyomorszerkezetük. Ők nem kapnak segítségét a szájban az emésztéshez, máshogy kell megoldaniuk ezt a problémát.) Az elől lévő fogak felaprítják a táplálékot, míg a hátul lévő őrlőfogak pépesítik azt. A nyál is elkezdi bontani a táplálékot. Fogak híján a gyomor túl lesz terhelve, így emésztési problémák alakulhatnak ki. (És általában ki is alakulnak.)
 • Az előemésztett étel nemcsak a gyomor számára jelent segítségét. Az egy darabban lenyelt táplálék megsebezheti a nyelőcsövet.
 • A megfelelő rágás segíti az optimális testsúly megtartását. Ez azért van így, mert alapos rágás mellett hamarabb érezzük a teltségérzetet. Akik rohanva esznek, csak „gyorsan bekapnak valamit” könnyebben elhíznak, mint azok a társaik, akik alaposan megrágják az ételt. (Amihez az kell, hogy a fogsor stabil legyen.)
 • Ahhoz, hogy az emésztőnedvek megfelelően hozzáférhessenek az ételhez, szükséges, hogy a táplálék meg legyen rágva. Ennek hiányában az étel kihasználatlanul fog állni az emésztőcsatornákban, ráadásul gyomorégést, magas gyomorsavat, puffadást okoz.
 • Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • A nem elég stabil protézis rögzítés egyik következménye, hogy elveszik az étkezés öröme, szélsőséges esetben ez a cselekedet, akár szégyenérzettel is eltöltheti a pácienst, aki inkább nem eszik mások előtt.
 • A hangképzés a szájban is történik, ebben a fogak is részt vesznek. A nem megfelelően rögzített fogsor esetén a beszéd elmosódott lesz, enyhe beszédhiba alakul ki.
 • Az ápolt kinézet elengedhetetlen rész az ápolt, egészséges fogsor is. Ha a fogak hiányosak vagy pedig rondák és rosszak, akkor a páciens nem fogja magát komfortosan érezni, kialakulhat egy szociális szorongás is.

Így a kivehető fogpótlás nagyon hasznos szerepet tölt be, mindenképpen szükséges a léte. A műfogsornak több fajtája is van. A legismertebb a hagyományos műfogsor, ami egy alaplemezből, egy műínyből és a műfogakból áll. Ezt a megoldást mindenki ismeri. Sajnos nem tökéletesen ez a technika. (Bár sokkal jobb,mint a fogatlanság állapota.) Ennek az az oka, hogy a hagyományos műfogsort mindössze a pontosan illeszkedő alaplemez, a gravitáció és a vákuumhatás tartja a helyén. Ez nem egy túl stabil megoldás, így a technika mozoghat, főleg ragacsosabb, nehezebben rágható ételek rágásánál. De az is megtörténhet, hogy egy hangosabb nevetésnél vagy köhögésnél kiesik a kivehető fogsor. A megoldás másik hibája, hogy része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ez nem egy túl kényelmes „viselet”, könnyen okozhat hányingert és émelygést. Vannak páciensek, akik soha nem tudják megszokni ezt. Szerencsére már van rá megoldás, és ez a fix fogsor. A technika lényege, hogy a műfogsort az állkapocscsontba ültetett mini implantátumok tartják. Előnyei a következők:

 • A fogsor teljesen stabilan fog állni. Ez több terültre is kihat. A legfontosabb az, hogy az emésztés jobb lesz. Ez a folyamat ugyanis már a szájüregben megkezdődik. Az elöl lévő metszőfogak feldarabolják, mint a hátul lévő örlőfogak pépesítik az ételt. Ha ez nem történik meg, akkor a gyomor nem lesz tehermentesítve, emésztési problémák alakulhatnak ki. A másik veszélye a nem megfelelő minőségű rágásnak, hogy elhízáshoz vezethet, ami egy nagyon egészségtelen állapot. A fix fogsor megfelelő minőségű rágást biztosít, így ezektől a gondoktól nem kell vele félni.
 • Az instabil fogsornak más hátránya is van. Ezek közül az egyik az, hogy a fogak a hangképzésben is részt vesznek. Így ha nem állnak elég stabilan a beszéd elmosódottá válik. (Ezért jellemző az is, hogy a tejfogak kihullásának időszakában a kisgyereknél enyhe beszédhiba alakulhat ki.) A fix fogsor viselésével a beszédhiba megszűnik.
 • A hagyományos fogsor nem elég stabil, így kieshet. Ez megtörténhet egy jóízű nevetésnél vagy pedig egy erőteljesebb köhögés esetén is. Ez nem túl kellemes állapot, így a pácinesben könnyen kialakulhat szorongás a társas érintkezések során. Ennek hatásai messzire elmehetnek, akár addig is, hogy a páciens emberkerülő és visszahúzód lesz. A fix fogsor megoldja ezeket a gondokat, így a fogsort viselő újra szívesen jár társaságban, beszélget más emberekkel.
 • A fix fogsort tartó mini implantátumok közvetlenül az állkapocscsontra közvetítik a rágóerőt. Ennek az a hatása, hogy az íny nem lesz túlterhelve, nem fog elsorvadni.
 • A fix fogsort tartó mini implantátumok titánból készülnek. Ez egy teljesen szövetbarát fém, semmiféle allergiás reakciótól nem kell tartani. A test annyira nem érzékeli idegen anyagként, hogy nagyjából 3 – 6 hónap alatt a csontszövet benövi az implantátumokat.
 • A fix fogsor sokkal természetesebben néz ki, mint a hagyományos megoldás, így akár az is megtörténhet, hogy a páciens környezte nem veszi észre, hogy a páciens műfogsort visel. (Azok az idők már elmúltak, amikor „divat” volt az aranyból és drágakövekből készült fogsor, amikor a páciensek szívesen mutatták az, hogy neki telik erre is.
 • A hagyományos fogsornak a része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ezt sokan roppant kényelmetlennek találják, hiszen könnyen okozhat émelygést és hányingert. A fix fogsorhoz nem tartozik ilyen műanyag lemez, így viselése sokkal kényelmesebb, megszokni is könnyebb a technikát.
 • A fix fogsor tisztítása is könnyebb.
 • A fix fogsor egyik nagy előnye, hogy viselését jóval könnyebb megszokni, mint a hagyományos technikát. Ennek az egyik oka az, hogy a fix fog nem tudja kidörzsölni az ínyt. A régi alaplemezes megoldásnál ez könnyen megtörténhetett, aminek egyik nagy hátránya az volt, hogy amíg a sebek nem gyógyultak be, addig a páciens nem tudta viselni a protézist. A másik nagy előnye a fix fogsornak, hogy alaplemez nem tartozik hozzá, így nem tud alá ételmaradék beszorulni.
 • A fix fogsor alján patentok vannak, amik tökéletesen illeszkednek az implantátumok végén lévő gumigyűrűkhöz. Ennek a megoldásnak a segítségével a páciens önmaga bármikor eltávolíthatja és vissza is helyezheti a protézist. Ezt a fogorvos egyszer megmutatja neki, más segítségre nem lesz hozzá szüksége.

Ez a fajta kivehető fogsor a lehető legjobb megoldás, hiszen nagyszerű minőségben pótolja az eredeti fogakat.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .