A kivehető fogpótlás egy olyan szolgáltatás, amire – sajnos – előbb – utóbb mindenkinek szüksége lesz. A fogpótlás lehet kivehető és rögzített. Ezek utóbbiak a fogászati korona, a héj és a fogászati híd. Ezek azonban csak egy vagy pár fogat tudnak pótolni. A kivehető fogpótlás a műfogsor azonban az egész fogsort tudja helyettesíteni. (És a fix kivehető fogpótlás esetén nagyon jó minőségben.) Erre nagyon nagy szükség van, mert a fogsor fontos feladatokat lát el. Ezek a következők:

 • Az emésztés nemcsak a gyomor feladata, hanem már a szájban elkezdődik. Ebben a fogak is aktívan részt vesznek. (Nem véletlen, hogy a madaraknak nincsen foguk, de dupla gyomruk igen. Ez a kettő összefügg. A fogak ugyanis nehezek, nem tudnának vele repülni. Azonban az emésztést önmagában a gyomor nem tudja megoldani. Ezért kell még egy gyomor, ami elvégzi az előemésztést, amit – gerincesek esetén – a fogak szoktak.) Az elől lévő fogak darabolják az ételt, a hátul lévő örlőfogak meg pépesítik azokat. Ha ez nem történik meg, akkor a gyomor nem tudja rendesen megemészteni az ételt, ami egy idő után egészségügyi problémákat fog okozni.
 • A megfelelő minőségű rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • Az alapos rágás és a jó alak is összefügg. Ugyanis rendes, alapos rágás esetén előbb kialakul a teltségérzet, mint felületes rágás esetén.
 • A rendesen megrágott étel nem sebezi meg a nyelőcsövet. Fogak hiányában könnyen megeshet, hogy egy nagyobb ételdarab ilyen problémát okoz.
 • A hangképzés már a szájban megkezdődik. Hogy ez teljesen tiszta legyen, ahhoz fogak is kellenek, sőt stabilan álló fogak.
 • A fogak nemcsak élettani funkciókat töltenek be, hanem komoly szociális szerepük van. A fogatlanság állapota egyet jelent az igénytelenséggel, az elhanyagoltsággal. Ezért a fogak nélküli ember nagyon könnyen érezheti magát kellemetlenül mások társaságában, ezért emberkerülévő válhat. Ez nemcsak a páciens magánéletére lehet végzetes hatással, hanem a munkájára is.

A kivehető fogsor tehát ideális esetben minél előbb elkészül, nem szabad elhanyagolni ezt a problémát. Hogy ne várjuk a fogorvossal, annak az is az indoka, hogy a fogatlanság állapota további gondot okozhat. Ezek a következők:

 • A hiányzó fogak alatti csontállomány romlani kezd. Ennek az az egyik nagy hátránya, hogyhogy a páciens a fix fogsor mellett dönt, akkor annak a beültetése nem biztos, hogy lehetséges lesz, fennáll majd az esélye, hogy előbb csontpótlásra lesz szükség.
 • A fogak egymást is tartják. Ezért is fontos, hogy minden fog meglegyen. Ha hézag van a sorban, akkor a fogak eldőlnek, a fogsor girbe – gurba lesz. Ezen csak fogszabályozás segíthet.
 • Az állkapocs ízületei többlet terhelésnek lesznek kitéve, ami miatt károsodhatnak.
 • A megmaradt fogak túl lesznek terhelve, aminek következményeképpen „arrébb vándorolhatnak”. Ez szintén csak fogszabályozással lehet rendbe tenni.

A legtöbb páciens a hagyományos műfogsort választja. Ez az a megoldás, ami egy alaplemezből, egy műínyből és a rajta lévő fogakból áll. Ilyenkor a kivehető fogsort mindössze a pontosan illeszkedő alaplemez, a vákuumhatás és a gravitáció tartja a helyén. Ez nem egy igazán jó megoldás, hiszen ez miatt nem lesz elég stabil a technika. Azonban van már új megoldás. Ez pedig a fix kivehető fogpótlás. A fix fogsor lényege, hogy az állkapocscsontba beültetik a mini implantátumokat, majd ezekre helyezik rá magát a műfogsort. A mini implantátum anyaga titán, ami nem okoz allergiás reakciókat, ráadásul a megoldás olyan vékony, hogy a legtöbb esetben nem szükséges sebészeti beavatkozás a beültetésükhöz.

A fix fogsor előnyei a következők a hagyományos protézissel szemben.

 • A legnagyobb előny az, hogy a fogsor nem fog mozogni. A hagyományos protézis esetében ez nem mondható el, így a műfogsor viselése számtalan kellemetlen helyzettel járt együtt. A nehezen rágható és a ragacsos ételek elfogyasztása nehéz, sőt néha egyenesen lehetetlen volt vele. Ez nem történhet meg a fix fogsorral, hiszen a mini implantátumok teljesen stabilan tartják a technikát.
 • A megfelelő minőségű rágás más előnyökkel is együtt jár. Az emészt jobb lesz, esetleges gyomorproblémák tűnhetnek el. (Ennek az az oka, hogy az emésztés már a szájban megkezdődik, a nyál mellett még a fogsor is részt vesz benne. Az elől lévő fogak feldarabolják az ételt, a hátul lévő pedig pépesítik azt.) Ezzel együtt a beszéd is tisztábbá, érhetőbbé válik.
 • A fix fogsor sokkal stabilabb, így nem kell hozzá műfogsorragasztó, mit a hagyományos fogsor esetében nagyon sokszor kell használni. Itt a szilárdsághoz tényleg elég csak maga a műfogsor rögzítése.
 • Az ízérzékelés is sokkal jobbá fog válni.
 • A hagyományos műfogsor része egy műanyag lemez, ami érintkezik a szájpadlással. Ez könnyen okozhat émelygést, hányingert. Van, akik nem képesek megszokni ezt. A fix fogsornál nem szükséges ez a részlet, vagy pedig olyan kicsi, hogy nem okoz problémát.
 • A fix fogsor sokkal természetesebb hatású, mint a hagyományos megoldás. (Ez pár évtizede vált fontos szemponttá. Előtte nagyon sok páciens ragaszkodott az aranyfogakhoz, amiken egyértelműen látszott, hogy nem igazi fog, hanem pótmegoldás. Ennek az volt az oka, hogy szerették, ha mindenki látja, hogy nekik „erre is telik.”
 • A hagyományos műfogsor esetében az alaplemez közvetlenül az ínyen fekszik rajta. Ez veszélyes lehet abból a szempontból, hogy az íny ilyenkor ki van téve annak a veszélynek, hogy kidörzsölődik. Ha ez megtörténik, akkor az további problémákkal is együtt jár. A legsúlyosabb ezek közül az, hogy amíg a sebek nem gyógyulnak be, a páciens nem viselhet műfogsort. (Nem kell részletezni, hogy ez milyen kellemetlen, ha rá éppen egy fontos találkozás, vagy nagy családi összejövetel vár, esetleg csak szeretne minden nap munkába menni.) A fix fogsor esetében ettől a veszélytől nem kell tartani.
 • Nagy mértékben csökken annak az esélye, hogy a fogsor alá ételmaradék szoruljon.
 • Az, hogy a műfogsor nem elég stabil nemcsak testi, hanem lelki – szociális problémákat is okoz. Nemcsak az evés nem elég jó minőségű vele, hanem annak az esélye is fent áll, hogy a protézis egy erőteljesebb nevetés vagy pedig köhögés során kiesik. Ez miatt a páciensben kialakulhat egy szorongás a társas események előtt. Szélsőséges esetben a páciens akár emberkerülővé is válhat, ami kihathat a magánéletére és a munkájára is.)

A fix kivehető fogpótlás még nem elég elterjedt hazánkban, még nem is minden rendelőben lehet megkapni ezt a megoldást. Azonban egyre inkább elterjedőben van, hiszen a fix kivehető fogpótlás számtalan előnnyel rendelkezik a hagyományos megoldáshoz képest.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .