A kivehető fogpótlás egy nagyon hasznos találmány, hiszen a fogaknak rengeteg olyan funkciója van, amit más testrész nem tud átvenni tőle. Ezek a következők:

 • A fogakkal harapunk, rágunk. Hiányukban lesznek ételek, amiket a páciens többet már nem tud, vagy csak igen nehezen tud fogyasztani.
 • A fenti probléma emésztési zavarokat okoz.
 • A teljes fogsor elengedhetetlen kelléke annak, hogy valaki szépnek és vonzónak érezze magát. A hiányos fogazatú ember önértékelése csökken, nem fogja vonzónak érezni magát. És sajnos igaza is lesz, hiszen a legtöbb ember súlyos szépséghiányként értékeli a fogsor hiányát.
 • Abban az esetben, ha a fogak csak egyik oldalon hiányoznak, az ép oldal túl lesz terhelve, ami ízületi problémákkal jár.
 • A fogak védelmi funkciót is ellátnak, az ínyt védik a sérüléstől, a külső fizikai hatásoktól.
 • A hiányzó fogak mellett fogak már nem állnak olyan biztosan a helyükön, elmozdulhatnak. Ettől a fogsor szabálytalanná válik, ami miatt a rágás rosszabb minőségű lesz, ráadásul ez az állapot nem is túl esztétikus. Ezt csak fogszabályozással lehet rendbe hozni.
 • A fogak nélkül maradt fogíny könnyen begyulladhat, és az állkapocs csontállománya is romolhat.
 • A fogsor részt vesz a hangképzésben. Ezért hiányában a beszéd nem lesz annyira tiszta.
 • A fogak támasztják az arcot, nélkülük a testfelület beesett lesz.

Ezek miatt a beteg nagyon megszenvedi azt, ha fogai hiányoznak, vagy pedig a fogsor erőteljesen hiányos. Ez már az őskorban is így volt, így nem csoda, ha a fogpótlásra már az ókorban történtek kísérletek. Sajnos az akkori lehetősége már nem voltak olyan szélesek, mint manapság, így az akkori szakemberek mindössze annyit tudtak tenni, hogy a beteg fogakat eltávolították, a helyükre pedig esztétikai pótlást helyeztek. Ezzel a megoldással azonban nem lehetett harapni, így a legfontosabb feladatot nem tudták ellátni. A teljes körű megoldásra egészen a XIX. századi várni kellett.

Manapság azonban többfajta kivehető fogsor is létezik, amik majdnem olyan jók, mint az eredeti fogazat.  Manapság a két leggyakrabban alkalmazott technika a hagyományos műanyag műfogsor és a fix fogsor. (Ezek mellett még lehet fémlemezes és rugalmas fogsorokat kapni, de ezek nem olyan elterjedt megoldások.) Mindkettő fogpótlás kivehető, tehát a páciens bármikor önmaga eltávolíthatja, és vissza is helyezheti azt. Ezt akár az otthonában is megteheti.

A hagyományos kivehető fogsort valószínűleg mindenki ismeri, hiszen több évtizede forgalomban van ez a megoldás, nagyon sok nagyszülő viselte. Ez a megoldás három részből áll:

 • műfogak
 • műíny
 • alaplemez

Itt nem történik rögzítés, a technikát a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció tartja a helyén. Sajnos ez a megoldás nem túl stabil, előfordulnak problémák. A legtöbb gond ahhoz köthető, hogy a fogsor mozog, ez miatt a rágás nem lesz már olyan vele, mint az eredeti fogakkal. A nehezen rágható, vagy pedig ragacsos ételek nem lesznek fogyaszthatók a hagyományos fogsorral, és a többi étel esetén sem lesz megfelelő minőségű a rágás. Ez emésztési problémákhoz vezethet, hiszen a gyomor túl lesz terhelve. A hangképzésben is okozhat gondot az, hogy a protézis nem elég stabil. A másik gond a hagyományos fogsorral az, hogy a technika része egy szájpadláshoz illeszkedő, műanyag lemez. Ez irritálhatja a pácienst, émelygést, hányigert okozhat. Vannak páciensek, akik megszokják egy idő után ezt az érzést, de sajnos nem mindenki. A sokat reklámozott protézisrögzítő krémek valamennyit segítenek, stabilabb lesz tőle a megoldás, de ezek sem oldják meg maradéktalanul a problémát. Ezért, ha új megoldás után kellett nézni a fogorvostudománynak.

Szerencsére ma már van alternatívája a hagyományos műfogsornak, és ez a fix fogsor. A technika lényege, hogy az állkapocscsontba mini implantátumokat ültetnek, és ezek tartják a protézist. A megoldásnak a következők az előnyei:

 • A titán, mini implantátummal rögzített fogsor szilárdan áll, teljesen stabil. Ehhez még olyan segédletekre sincsen szükség, mint a műfogsor ragasztó.
 • A hagyományos műfogsor akadályozza a tiszta beszédet. (Ahogy a fogatlanság is.) Ennek oka instabilitása, és a szájpadláshoz illeszkedő, műanyag lemez. A fix műfogsorral eltűnnek ezek a problémák.
 • Nagyon sok páciensnek gondot okoz az a tudat, hogy a hagyományos műfogsor könnyen elmozdulhat, kieshet. Ez egy kellemetlen érzés. A mini implantátumok biztosan tartanak, így ez a félelem el fog múlni.
 • A tudat, hogy a fogsor fixen áll, lehet vele szabadon enni, a beszéd is érhetővé válik nagyon jó érzés. A páciens ezért felszabadultabb lesz, közérzete pozitív irányba fog változni.
 • A mini implantátum szilárdan tart. Ez azzal jár, hogy a rágás is sokkal jobb minőségű lesz. Ezért a gyomor felszabadul a túlterheltség alól, az emésztés is jobb lesz.
 • A szájpadláshoz tapadó lemezt a fogorvos három hónap után el fogja távolítani. Ennek nemcsak az az előnye, hogy a páciens megszabadul a kellemetlen érzéstől, hanem az ízérzékelés is javulni fog.
 • A hagyományos protézisnek nagyon pontosan kellett illeszkedni, és nemcsak a stabilitás miatt, hanem azért is, mert feltörhették az ínyt. Ezekből az apró sebekből fekélyek alakulhattak ki. A mini implantátum gumigyűrűs patentjai gondoskodnak arról, hogy ez a technika ne dörzsölje az ínyt.
 • A mini implantátumok annyira minik, hogy a legtöbb esetben nem kell felvágni az ínyt. Átmérőjük szélessége mindössze 1,8 és 3,9 mm között van. Ezek a tűimplantátumok kifejezetten műfogsor rögzítéshez lettek tervezve.
 • A mini implantátumok beültetése nem jár jelentős fájdalommal. A kezelés után mindössze pár napig szükséges fájdalomcsillapító szedése.
 • A mini implantátumok titánból készülnek, ami egy teljesen allergiamentes fém. A szervezetet annyira nem irritálja ez az anyag, hogy az implantátumokat nagyjából három hónap után benövi.

A fix kivehető fogsor számtalan előnye ellenére még nincsen elterjedve. Ennek az az oka, hogy egy nagyon új technikáról van szó, a megoldást olyan húsz évvel ezelőtt kezdték használni az Egyesült Államokban. Magyarországon mindössze pár éve elérhető a megoldás, de egyre több fogorvos tanulja meg a technikát, és alkalmazza azt, hiszen a megoldásnak számtalan előnye van.

Fontos kérdés a mini implantátumok száma. Egy fogsor rögzítéséhez általában hat vagy pedig négy implantátum szükséges. A pontos darabszám mindig az első konzultáción válik világossá, amikor a fogorvos felméri a páciens testének jellemzőit. Általában a legfontosabb szempontok a csontállomány minősége, és az, hogy alsó vagy felső fogsorról van-e szó. A fix kivehető fogpótlás mindkettőt tudja pótolni.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .