A kivehető fogsor egy olyan találmány, aminek a fejlett formái nagyjából száz éve jelentek meg a piacon, de igény már nagyon régóta volt rá. Már az őskori embernek is voltak rossz fogai, ők is szenvedtek a fogfájástól. Abban az időben azonban nem volt gyógyír erre, az első fogászok az ókorban jelentek meg. Ekkor azonban csak a rossz, fájó fogak eltávolítása volt az egyetlen megoldás. Kezdetleges kivehető fogsor akkor is megjelent már, de ezek csak az esztétikai hibákat fedték el, rágásra nem voltak alkalmasok. Ezek általában drágakövekből, nemesfémekből készültek, így státuszszimbólumnak is számítottak. (Ez nagyon sokáig megmarad, még pár évtizede is jellemző volt az, hogy az aranyfogak egyet jelentettek a gazdagsággal, a jóléttel, így nagyon sokan, nagyon szívesen hordták ezeket.) Az újkorban a fémeket és a drágakövet felváltotta az a már elég bizarrnak tűnő szokás, hogy a kihullott fogakat halottak fogaival helyettesítették. Egy fokkal jobb, de még mindig furcsának tűnt az, amikor szegényebb sorsú emberek eladták az egészséges fogaikat az akkori fogorvosoknak, akik gazdagabb pácienseik kihullott fogsorát pótolták vele. A modern kivehető fogsor csak a XX. században jelent meg. Ez már teljesen pótolta az elvesztett fogakat. Ezeknek pedig igen fontos funkciói vannak. Ezek a következők:

 • Az emésztés elsősorban a gyomor feladata, de ez a folyamat már a szájban elkezdődik. (Ezért van az, hogy azoknak a gerinceseknek, akiknek nincsenek fogaik – például a madaraknak – bonyolultabb a gyomorszerkezetük. Ők nem kapnak segítségét a szájban az emésztéshez, máshogy kell megoldaniuk ezt a problémát.) Az elől lévő fogak felaprítják a táplálékot, míg a hátul lévő őrlőfogak pépesítik azt. A nyál is elkezdi bontani a táplálékot. Fogak híján a gyomor túl lesz terhelve, így emésztési problémák alakulhatnak ki. (És általában ki is alakulnak.)
 • Az jól megrágott étel nemcsak a gyomor miatt fontos. Az egy darabban lenyelt táplálék megsebezheti a nyelőcsövet.
 • A megfelelő rágás a testsúllyal is kapcsolatban van. Ennek az az oka, hogy az alapos rágás mellett hamarabb érezzük a teltségérzetet. Akik rohanva esznek, könnyebben elhíznak, mint azok a társaik, akik alaposan megrágják az ételt. (Amihez az kell, hogy a fogsor stabil legyen.)
 • Ahhoz, hogy az emésztőnedvek megfelelően hozzáférhessenek az ételhez, szükséges, hogy a táplálék meg legyen rágva. Ennek hiányában az étel kihasználatlanul fog állni az emésztőcsatornákban, ráadásul gyomorégést, magas gyomorsavat, puffadást okoz.
 • Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • A fogak hiánya együtt jár azzal, hogy elveszik az étkezés öröme, szélsőséges esetben ez a cselekedet, akár szégyenérzettel is eltöltheti a pácienst, aki inkább nem eszik mások előtt.
 • A hangképzés már a szájban is történik, ebben a fogak is részt vesznek. A nem megfelelően rögzített fogsor esetén a beszéd elmosódott lesz, enyhe beszédhiba alakul ki.
 • A nem minőségi műfogsor rögzítés esetén a fogsor egy erőteljes köhögéstől vagy hangos nevetéstől kieshet. Ez miatt a páciensben gátlások alakulnak ki, nem mert természetesen viselkedni, elkezdi túlkontrollálni magát, szélsőséges esetben akár szociális fóbia is kialakulhat, ami nemcsak a magánéletére hathat ki, hanem a munkájára is.
 • A nem elég jó minőségű műfogsor rögzítés esetén a páciens tisztában lesz azzal, hogy műfogsor elmozdulhat, kieshet, ezért inkább nem beszél, görcsösen visszafogja magát, gátlások alakulnak ki benne.
 • Az állandóan mozgó műfogsor kellemetlen érzés, a páciens nem fogja komfortosan érezni magát.
 • A fogak hiányában az állkapocs csontállománya lassan romlani kezd.
 • Veszélye még a fogak hiányának az, hogy a hiányos fogsorban lévő rések miatt a fogak elmozdulnak az eredeti helyükről, a fogsor girbe – gurbává válik. Ez csak fogszabályzással korrigálható.
 • A fogak védik az ínyt a sérülésektől. (Nem véletlen, hogy a fogzománc a test legkeményebb anyag.) Hiányában ez a felület sérülékennyé válik.
 • Az egészséges fogsor hozzátartozik az ápolt kinézethez. A fogak nélküli, vagy hiányos fogsorú ember könnyen érezheti ápolatlannak magát.

A fogaknak tehát nagyon fontos követelményeknek kell megfelelnie, hiszen ezek a funkciók mind nagyon lényegesek, elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a páciens teljes életet tudjon élni. Ahhoz, hogy a kivehető fogsor megfelelő minőségű legyen a megoldásnak több szempontnak is meg kell felelnie. Ezek között ott van az, hogy a műfogaknak pontosan kell egymáshoz illeszkedniük. Ez az oka annak, hogy több lenyomatot is vesz a fogorvos a műfogsor elkészítése során. De legalább ennyire fontos az, hogy a kivehető fogsor rögzítése teljesen stabil legyen. Erre nagyon sokáig nem született megfelelő megoldás. (A XX. század előtti protézisekkel azért nem lehetett enni, rágni, mert nem álltak stabilan, a műfogakat pántokkal a még meglévő fogakhoz rögzítették.)

A XX. században azonban megjelent a hagyományos kivehető fogsor. Ezt a technikát szinte mindenki ismeri, hiszen nagyon sokunk nagyszülője viselte. Ez a megoldás három részből áll:

 • műfogak
 • műíny
 • alaplemez

Itt nem történik rögzítés, a technikát a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció tartja a helyén. Sajnos ez a megoldás nem túl stabil, előfordulnak problémák. A legtöbb gond ahhoz köthető, hogy a fogsor mozog, ez miatt a rágás nem lesz már olyan vele, mint az eredeti fogakkal. A nehezen rágható, vagy pedig ragacsos ételek nem lesznek fogyaszthatók a hagyományos fogsorral, és a többi étel esetén sem lesz megfelelő minőségű a rágás. Ez emésztési problémákhoz vezethet, hiszen a gyomor túl lesz terhelve. A hangképzésben is okozhat gondot az, hogy a protézis nem elég stabil. A másik gond a hagyományos fogsorral az, hogy a technika része egy szájpadláshoz illeszkedő, műanyag lemez. Ez irritálhatja a pácienst, émelygést, hányingert okozhat. Vannak páciensek, akik megszokják egy idő után ezt az érzést, de sajnos nem mindenki. A sokat reklámozott protézisrögzítő krémek valamennyit segítenek, stabilabb lesz tőle a megoldás, de ezek sem oldják meg maradéktalanul a problémát. Ezért, ha új megoldás után kellett nézni a fogorvostudománynak. A forradalmian új innováció – ami a megoldást jelentette – nagyjából húsz éve jelent meg az Egyesült Államokban, hazánkban pedig pár éve jelent meg. A neve fix fogsor. A megoldás lényege, hogy a stabilitást az állkapocscsontokba ültetett mini implantátumok biztosítják. Ezeknek a végén lévő gömbfej tökéletesen illeszkedik a műfogsor alján lévő patentekhez. (Fix fogsorrá legtöbb esetben a páciens régi, hagyományos protézise is átalakítható.) Ezért ezt a megoldást a páciens bármikor önmaga is eltávolíthatja és vissza is helyezheti. Ezt a fogorvos először megmutatja, de ezek után már mindenkinek megy magától. A fix kivehető fogsor teljesen stabil, ráadásul sokkal természetesebb, nem látszik rajta, hogy nem az eredeti fogsor.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .