A kivehető fogsor nagyon fontos információk, hiszen ez az információ jelentős mértékben befolyásolja azt, hogy milyen formában fog megvalósulni a megoldás. Ennek ellenére mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy ne a kivehető fogsor árak döntsenek, mivel ez egy nagyon fontos megoldás, nem szabad, hogy a díjak domináljanak a választásban. A fogsornak ugyanis nagyon sok funkciónak kell megfelelnie. Milyen „kihívásoknak” kell megfelelnie a műfogsornak?

 • Fogak nélkül nehéz, sőt talán lehetetlen rágni. (Az íny egy idő után megkeményedik, és valamennyire lehetséges vele a rágás folyamata, ám ez az állapot messze nem ideális, a fogak így nem pótolhatóak.)
 • A rágás hiánya emésztési problémákhoz vezethet. Ez azért van így, mert a táplálék feldolgozásának a folyamata már a szájüregben megkezdődik. Az elől lévő fogak feldarabolják a táplálékot, a hátul lévő őrlőfogak pedig szétzúzzák.
 • A fogak hozzájárulnak az ápolt, esztétikus kinézethez. Ez azért is így van, mert az arc is beesett lesz nélkülük, hiszen támasztékul is szolgálnak ennek a felületnek.
 • Fogak hiányába az állkapocs ízületei károsodnak.
 • A fogak szerepet játszanak a beszédképzésben is. Ha nincsenek meg, akkor a beszéd nem lesz olyan tiszta, beszédhiba alakulhat ki.
 • A fogak hiánya önértékelési problémákat okoz, ami miatt a páciens emberkerülővé válhat, ez szociális elszigeteltséghez vezethet.
 • A fogak nélküli szájüregben az állkapocscsontjának az állománya romlani fog.
 • A nem megfelelő minőség megrágott étel nem tud teljesen megemésztődni, ezért gyomorégést és puffadást okoz.
 • A jól megrágott étel esetében előbb kialakul a teltségérzett. Ezért a gyors, kapkodó evés hízáshoz vezet. Ugyan ez a helyzet akkor is, ha a fogak nem elég egészségesek a megfelelő minőségű rágáshoz.

A kivehető fogsor árakért t ezeket a fontos funkciókat kapja vissza a páciens, és nagyon sok esetben akár  élete végéig nem kell cserélnie a műfogsort.

Ezért nem mindegy, hogy milyen szolgáltatást kap a páciens. Nem feltétlenül igaz az, hogy a minőség és a kivehető fogsor árak nagysága egyenesen arányosak. Nyilván már Ön is utánanézett – ha másol nem, akkor az interneten – ezek a számoknak. Így Ön is tisztában van vele, hogy a fogsor árak rendelőként, fogorvosként változnak. Ugyanaz a szolgáltatás más helyeken másba kerül. Ezek a különbségek nem jelzik egyértelműen a szolgáltatás színvonalát, a minőség és az árak nagysága nem mindig egyenesen arányosak egymással. (Ennek ellenére érdemes utánanézi annak, hogy egy fogorvos, fogtechnikus milyen színvonalon dolgozik, főleg olyan fontos kérdésnél, mint a műfogsor, ami akár egy egész életen keresztül segítheti a pácienst abban, hogy minél jobb minőségű életet élhessen.)

De ennél is fontosabb információ kivehető fogsor szempontjából, hogy pontosan milyen fajta protézist szeretne a páciens. Ebből ugyanis többféle van. Az első találkozáskor a fogorvos megvizsgálja a páciens fogainak, szájának és szájüregének az állapotát, majd feltesz pár kérdést. Lényeges információ, hogy mióta tart a fogatlanság állapota és hogy viselte-e már az ügyfél régebben is műfogsort. Itt az ügyfél is elmesélheti, hogy mit vár el a megoldástól, milyen szempontok lényegesek a számára. Ezek után tud a fogorvos és a  páciens megegyezni abban, hogy milyen megoldást alkalmazzanak.

A következő technikák lehetségesek:

 • hagyományos műfogsor
 • fix fogsor

A kivehető fogsor árak az első esetben szolidabbak, viszont rosszabb minőségű szolgáltatásról van szó. A hagyományos protézist az fogínyre kell feltenni. A stabilitást minőségét különböző protézis ragasztókkal lehet javítani. Ennek ellenére több gond is akadhat ezzel a megoldással, amiknek az oka főleg abból ered, hogy a hagyományos műfogsor nem áll elég stabilan, így nehéz vele a rágás. A másik gond, hogy ehhez a megoldáshoz egy műanyag lemez is tartozik, ami a szájpadláshoz simul. Ez ingerli a felületet, ami hányingerrel, émelygéssel járhat. Ennek ellenére a hagyományos technika sokkal jobb, mint a fogatlanság állapota. A hagyományos műfogsornak is többféle fajtája van, ezek között vannak minőségbeli különbségek.

A másik megoldás a fix fogsor. Ennek a lényege, hogy az állkapocs csontjába mini implantátumokat ültetnek, amik tartják a protézist. Az implantátumok anyag titán, ami nem okoz semmiféle allergiás reakciót. Állkapcsonként hat – hat vagy négy  – négy darab implantátumot szoktak beültetni. Ez függ a csontállomány minőségétől. ( A pontos szám mindig az első konzultáción derül ki, amikor a fogorvos megvizsgálja a beteget.) Ehhez a protézishez nem tartozik a szájpadlással érintkező műanyag lemez. A fix műfogsor stabilan áll, de bármikor eltávolítható.

A kivehető fogsor árak a fix fogsor esetében magasabbak, de egy magasabb minőségű áru is jár hozzá.

Részleges műfogsor

Fontos szempont az is, hogy a fogsor teljes vagy részleges. Vannak esetek, amikor nem kell az egész fogsort pótolni, csak bizonyos részeit. Ilyenkor elég egy részleges protézis is, ahol a kivehető fogsor árak szolidabbak, kisebbek lesznek, mint a teljes fogsor esetében. A részleges fogsor lehet műanyag vagy fémlemezes. Ebben az esetben a rögzítés a még meglévő, saját fogakhoz történik implantátumok segítségével. Ez egy előnyös megoldás, hiszen a saját fogak biztosítják a stabilitást, és néhány hiányzó fog esetén tökéletes pótlást biztosít. A rögzítő implantátumok lehetnek merevek vagy rugalmasak. Hogy pontosan milyen megoldás a legjobb az adott páciens esetében, az a fogorvossal együtt fogják megbeszélni, és az eredmény befolyásolja a fogsor árak nagyságát is.

Ideiglenes műfogsor

Ez – ahogy a neve is mutatja – egy ideiglenes megoldás. A végleges protézis elkészültéig szokták használni. Mivel nem szánják tartósnak, általában műanyagból készül, ami nem egy hosszú távú megoldás. A fogsor árak meghatározása az ideiglenes protézis esetében változóak. Van, ahol benne van magában a végleges műfogsorban, van, ahol külön kérik. Mindenesetre a végleges műfogsorhoz képes alacsony az ára, hiszen nem egy jó minőségű termékről van szó. (A jó minőségű itt relatív fogalom. A végeleges megoldáshoz képest nem jó minőségű, hiszen funkcióját – az ideiglenes pótlást – nagyszerűen be tudja tölteni, ha megfelelő szakember készíti.)

Teljes fogpótlás

A fogsor árak közül a teljes fogpótlás a legdrágább, hiszen ez pótolja a teljes fogsort. (Ahogy a nevében is benne van. ) Ez a megoldás igényli a legtöbb anyagköltséget és a legmagasabb munkaidőt. Értelemszerű, hogy a fogsor árak ebben az esetben a legmagasabbak. A technika megoldást nyújt arra az esetre, ha a saját fogsor már végleges mértékben tönkrement. Ennek a megoldásnak több fajtája is létezik, ami befolyásolja a fogsor árak nagyságát. Ezek a megoldások a követezők, ha a protézis anyaga szerint csoportosítjuk őket:

 • rugalmas műanyag
 • kemény akrilát
 • fémlemezes fogsor

A kivehető fogsor árak nagyságát még nagyban befolyásolja az, hogy milyen anyagból készül el a fogpótlás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .