A kivehető fogsor árak nagysága nagyon fontos információ akkor, amikor a páciens kiválasztja azt a szakembert, aki elkészíti neki ezt a technikát. A kivehető fogsor árak több szempontól is függnek, ezek közül az egyik a fogorvos és a hozzá tartozó fogtechnikus személye. Ezt nem könnyű eldönteni, főleg azért, mert ez egy nagyon fontos választás, hiszen a műfogsort a páciens akár egy életen keresztül viselheti. A legjobb az az eset, ha az ügyfél megbízik a fogorvosában, így nyugodtan bízza rá fogait. Ez az ideális helyzet nem mindig áll fent. Ilyenkor jól jön egy ismerős, akinek már van protézise, amivel teljesen elégedett, így tud orvost ajánlani. Azonban van egy szempont, amiről nem feledkezzen meg: a kivehető fogsor árak nagysága és a minőség nem mindig egyenesen arányos. Könnyen megeshet az, hogy egy szolidabb díjakkal rendelkező szakembernél jobb minőséget kap, mint egy drága rendelőben.

Ami még nagyon fontos kérdés az az, hogy mit kap a páciens cserébe a kifizetett összegért. Miért olyan fontos a protézis? A fogsor hiánya a következő problémákat okozhatja:

 1. A fogak nagyon fontos szerepet játszanak az emésztésben. Az étel feldolgozás már a szájüregbe elkezdődik. Az elől lévő metszőfogak feldarabolják az ételt, míg a hátul lévő őrlőfogak szétzúzzák. A folyamat közben az étel átitatódik nyállal, ami által egyrészt elkezd megemésztődni, másrészt pedig könnyebb lesz lenyelni, és a keményebb étel sem sérti meg a nyelőcsövet.

 2. A fentiek miatt a fogak hiányában, emésztési zavarok alakulhatnak ki.

 3. A fogaknak kulturális jelentőségük is van. Hiányuk a legtöbben igénytelenséggel párosítják. A szépség, az igényes kinézet elengedhetetlen kelléke az egészséges fogak. Ez miatt van az is, hogy a fogak elvesztése nem csak testi, hanem lelki probléma is. A páciens fogak nélkül nem érzi magát komfortosan, lassan, vagy akár gyorsabban is elkezdik kerülni az embereket, akár magányossá is válhat.

 4. Az íny egy sérülékeny testfelület. Ebben szerepet játszik az is, hogy egy nyitott, kevésbé biztonságos helyen, a szájüregben helyezkedik el. A fogak védik az ínyt a sérülésektől.

 5. Fontos az egész fogsor megléte. A hiányos fogsor esetén a meglévő fogak túl lesznek terhelve, ami miatt ízületi problémák alakulhatnak ki.

 6. A fogak egymást is tartják. Hiányzó fogak esetén a meglévő fogak elmozdulhatnak, eldőlhetnek. Ez rontja a rágás minőségét, ráadásul nem túl esztétikus látvány. Ezen a problémán fogszabályozással lehet segíteni.

 7. A fogatlan fogíny könnyen begyulladhat, ami miatt az állkapocs csontállomány minősége is romolhat.

 8. A fogak támasztékul szolgálnak az arcnak, ami a fogsor hiányába beesetté válik.

 9. A fogak részt vesznek a hangképzésben, hiányukban a beszéd érthetetlenebb lesz.

 10. A nem megfelelő minőségben megrágott étel növeli a bakteriális fertőzések kockázatát.

 11. A felületes rágás lehet az egyik oka az elhízásnak. Ilyenkor ugyanis később alakul ki a teltségérzet.

  A fogsornak tehát nagyon fontos szerepe van az egészséges életmód és szociális szempontból is, ezért a kivehető fogsor árak nem azok az összegek, amin érdemes spórolni. A díjak nagysága attól is függ, hogy milyen fajta technikát választ a páciens.

  A részleges műfogsor valamivel olcsóbb, mint a teljes fogsor. Ez a technika azonban csak akkor alkalmazható, amikor nem kell az egész fogsor eltávolítani, illetve vannak még fogai a páciensnek. A részleges műfogsor ugyanis nem pótolja az egész fogsort. Ez a technika általában egy, az egészséges fogakhoz illeszkedő fém vázzal rögzítik. Ezt a megoldást úgy vitelezik ki, hogy a rögzítés nem látszódjon.

  A teljes kivehető fogsornak a következő fajtái vannak. A típus nagyban megszabja a műfogsor árak nagyságát.

  a.) hagyományos műfogsor: Ez a megoldás a legismertebb protézis. Egy alaplemezből, egy műínyből és a műfogakból áll. Viszonylag olcsó és gyorsan elkészíthető technikáról van szó. Hátránya, hogy nem elég stabil. Ez olyan problémákhoz vezethet, mint a nem megfelelő rágás vagy pedig egy enyhe beszédhiba kialakulása.

b.) kapocsos kivehető fogsor: Ez a megoldás akkor jöhet szóba, ha vannak még olyan fogai a páciensnek, amiknek eltávolítása nem szükséges, azonban fix fogpótlásra nincsen lehetőség. Ez a megoldás is az olcsóbb technikák közé tartozik, ráadásul viszonylag gyorsan elkészül. Költségei azért olyan alacsonyak, mert a technika nem tartalmaz a rögzítéshez szükséges finommechanikai megoldásokat. Ezek nagyon megemelik a kivehető fogsor árak nagyságát, de mivel itt ilyenek nincsenek, ezért alacsony árakért lehet megkapni a megoldást. Viszont növekedhetnek a költségek abban az esetben, ha a megmaradt fogakra borítás kerül. Borítókoronára viszont mindenképpen szükség van, hiszen ez védi a fogakat. Ezek tartják a kapcsos kivehető fogsort, ezért megterhelődnek. Borítókorona hiányában előbb elkopnak, idő előtt elveszhetnek.

 1. kapcsos nélküli kivehető fogsor: más néven kombinált fogsor. A technikát akkor szokták alkalmazni, ha szájban vannak még olyan fogak, amiknek eltávolítása nem szükséges, azonban fix fogpótlás nem lehetséges. A megoldás drágább, mint a kapcsos kivehető fogsor. Ennek az az oka, hogy a kapocs nélküli kivehető fogsor már tartalmaz finommechanika elemeket, amik a technika rögzítéséhez szükségesek. A megoldás nagy előnye, hogy ezek a rögzítő technikák teljesen láthatatlanok, így nem lehet azt észrevenni, hogy a páciens műfogsort visel. A kapocs nélküli kivehető fogsor fix és eltávolítható elemeket is tartalmaz.

 1. teleszkópos kivehető fogsor: Ez a technika akkor megoldás, ha a szájban már csak néhány olyan fog marad, ami rögzítésként használható. Ilyenkor a hagyományos műfogsor azért nem megoldás, mert az nem elég stabil, viszont pár megmaradt fog tud megfelelő minőségű stabilitást biztosítani. Ilyenkor ezekre a megmaradt fogakra egy úgy nevezett primer fogkorona kerül, ami fémből készül. Erre a megoldásra helyez rá a fogorvos a teleszkópos rögzítést és ezzel együtt a kivehető fogsort. A protézisen belső koronák vannak, amik a primer koronákkal illeszkednek. Az ezek között lévő súrlódás biztosítja azt, hogy a fogsor szilárdan álljon, és ezáltal megfelelően funkcionáljon.

e.) fix fogsor: Ez egy viszonylag új technika, nagyjából húsz éve fejlesztették ki, és Magyarországon pár éve jelent meg. Jelenleg ez a legstabilabb megoldás. Ezt a tulajdonságát a biztosítja, hogy a rögzítés úgy történik, hogy a fogorvos titánból készült, mini implantátumokat ültet be az állkapocscsontokba, (állkapcsonként négy – négy vagy hat – hat tűimplantátummal szoktak dolgozni.) amiknek a végén gömbfejek találhatóak, amik tökéletesen illeszkednek a protézisen lévő patentokhoz. (Ehhez a technikákhoz használható a hagyományos műfogsor is, amin kis átalakítást végeznek. Ez lecsökkenti a kivehető fogsor árak nagyságát.)

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .