A korona árak különbözőek, de megérik azt az összeget, amit a páciens rájuk költ, hiszen nagyon fontos szolgáltatásról van szó.

Az emberi fogaknak nagyon sok hasznos funkciójuk van. Ezek a következőek:

 • A táplálék megemésztése már a szájüregben megkezdődik. Az elöl lévő metszőfogak feldarabolják a táplálékot, a hátul lévő őrlőfogak pedig pépesítik. Ez a folyamatot a nyál is elősegíti. Az étel így nem sebzi meg a nyelőcsövet, a gyomornak pedig könnyebb dolga lesz. (Jellemző, hogy a madaraknak sokkal bonyolultabb a gyomorfelépítése, mivel nekik nincsenek fogaik, így a táplálék megemésztéséhez nem kapnak meg testrésztől segítséget.)
 • Fogsor hiányában a gyomor túlterhelődik, hiszen egyedül kell megküzdeni a táplálék feldolgozásával, így könnyen kialakulhatnak emésztési problémák.
 • A fogak hozzátartoznak az esztétikus kinézethez. Hiányukban a páciens könnyen érezheti magát igénytelennek, ezért emberkerülővé válhat, ami kihathat a baráti kapcsolataira, és a munkájára is.
 • A fogak tartják az arcot, nélkülük ez beesetté válik, a páciens nyúzottnak, valós koránál idősebbnek fog látszani.
 • A fogak részt vesznek a hangképzésben is. (Ahogy minden a szájüregben.) A fogsor hiányában a beszéd érthetetlenebb, elmosódottabb lesz.

A fogsor tehát egy nagyon fontos testrész, aminek egészségére, épségére ügyelni kell. A fogak csontos képződmények, anyaguk kemény, ami nagyon fontos, hiszen részt vesznek a táplálék feldarabolásában. Egy részük szabadon van, jól látható, ez a korona. Másik részük pedig az ínybe és az állkapocs csontba ékelődik be, ez a gyökér. Legfelül a fogzománc fedi, ami flourból, kálciumból és foszforból épül fel. Ez az emberi test legkeményebb része, amire szükség is van, hiszen évtizedeken keresztül, naponta többször is darabolnia, őrölnie kell. Alatta a dentin található. Ez már rugalmasabb, szerves anyag tartama is nagyobb, mint a zománcé. Itt már találhatóak élő sejtek, így sérülése tud fájdalmat okozni a páciensnek. A fogak harmadik rétege  a fogbél, ami tele van idegvégződéssel. A fogak része még a fogágy, ami az állcsonthoz rögzíti a fogat. Fogszuvasodásról akkor beszélünk, amikor a fog megsérül. A felületi sérüléseket nehéz észrevenni, hiszen a fogzománcban nincsen ideg, így a páciens nem érzékeli a gondot. (Ezért fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat, hiszen a szakember még a kezdődő problémát is észleli.) Amikor a dentin is sérül, akkor a fogzománc beszakadhat. Ilyenkor beszélünk lyukas a fogról. A kisebb lyukakat még töméssel lehet kezelni, de nagyobb problémánál már ez nem elég. Ilyenkor fogpótlás szükséges.

Többféle fogpótlás is létezik, ezek között van olyan, ami a teljes fogsort pótolja, de olyan is akad, ami csak egy – egy  hiányzó, vagy súlyosan sérült fogat. Ezek közül az egyik a korona. A korona tulajdonképpen egy sapka, amit a fogra húznak rá. Ennek oka esztétikai sérülés is lehet. Ezek után a fog kinézetre is egészségesnek fog tűnni, és funkciója is újra teljes lesz. Ez a megoldás több eseten is javasolt. Ezek a következőek:

 

 • Amikor egy sima fogtömés nem oldja meg a szuvasodás problémáját, hiszen nem maradna elég foganyag.
 • Gyökérkezelés után is gyakran van szükség erre a technikára.
 • A fog letört, és a sérülés olyan mértékű, hogy máshogy nem lehet újraépíteni.
 • A fog gyengébb, fent áll a veszélye, hogy letörik. Ilyen esetben a korona megvédi azt.
 • A fog színe nem esztétikus, vagy formája okoz problémát. Ilyenkor a korona segítségével megoldható a fogsor esztétikus kinézete.
 • Híd részeként is szokták használni a koronát.

A korona tehát többféle problémára is hatékony megoldás lehet.

Mitől függnek a korona árak?

A korona árak nagysága több tényezőtől is függ. Rendelőnként is van valamennyi különbség, de a korona árak nem minden esetben jelzik azt, hogy a páciens milyen minőségű szolgáltatást fog kapni.

A korona árak nagysága függ attól is, hogy a technikát hogyan készítik el. A hagyományos eljárásnak a lényege, hogy a fogat a fogorvos lecsiszolja. A lenyomatvétel ezek után történik meg. Manapság egyre gyakoribb a vállas korona előkészítés. Ez azért előnyösebb, mert megvalósul a fogíny védelme, ráadásul egy sokkal pontosabb előkészítési technika. Vállas előkészítés során ritkább a koronaszéli szuvasodás.

A korona árak nagysága függ az anyagtól is, amiből a technika elkészül. A páciens többféle megoldás közül válogathat, ezeknek nemcsak díjai között vannak különbségek, hanem esztétikuma és keménysége között is.

fémkoronák: Általában aranyötvözetből készültek, de léteznek króm és nikkel koronák is. Egyik nagy előnye a megoldásnak, hogy kevesebbet kell lecsiszolni a fogból, mint más anyagok esetén. A javára szól még az is, hogy ez egy kemény és tartós megoldás. Hátránya is van, ez pedig a színe. A fém koronák nem olvadnak bele az eredeti fogsorban, nagyon látszik rajtuk, hogy nem igaziak. Ezért inkább a fogsor hátsó részén szokták alkalmazni, elől nem igazán. De ez egy nagyon tartós megoldás, rendkívül ritkán szokott eltörni. A korona árak ebben az esetben szolidabbak, mint a legtöbb más megoldásnál.

fémkerámia koronák: Ez egy kevert technika abból a szempontból, hogy itt a fogakra egy fémkorona kerül, aminek kerámia a borítása. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a korona színe meg fog egyezni a fogsor többi részével. Ám a megoldásnak hátránya is van, hiszen ez a fajta korona jobban koptatja a szomszéd fogakat, mint a többi megoldás. Ráadásul a porcelán sérülékenyebb, mint a fém, így nagyobb az esélye annak, hogy a pótlásból letörik egy darab, vagy valamilyen más módon fog megsérülni. Az is megtörténhet, hogy a fogak tövénél elő fog bukni a fém rész, így a fogak alja szürkés lesz. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a páciens ínye egyébként is visszahúzódott. A korona árak ebben az esetben magasabb, mint a teljes fémkorona esetében.

műanyag koronák: A korona árak nagysága ennél a technikánál lesznek a legkisebbek. Ez nem egy tartós megoldás, a műanyag könnyen megsérül, letörik. Ezért legtöbbször csak ideiglenes megoldásként szokták alkalmazni addig, így a végleges korona nem készül el.

teljes kerámia koronák: Ennél a megoldásánál magasabb korona árak vannak érvényben, mint a többinél. A megoldás a legjobb elöl lévő fogak esetén, ugyanis teljesen természetes hatás érhető el vele. Hátránya az, hogy teljes kerámia nem olyan tartós megoldás, mint a fém, vagy a fémmel ötvözött kerámia, könnyen letörhet, vagy megsérülhet.

cirkonium – oxid vázás korona: Szintén magasak a korona árak a cirkonium – oxid vázás korona esetén. Ez egy új megoldás, és ez a legjobb minőségű megoldás. Teljesen természetes hatás érhető el vele, a fogpótlás nem fog kitűnni a fogsor többi része közül. A technika erős és tartós.

A korona árak nagysága egy olyan szempont, ami meghatározhatja a választott megoldást, de nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy mindenkinek minél jobb minőségű fogsorra van szüksége.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .