A fix műfogsor ára egy olyan kérdés, ami minden egyes vásárlót izgat a szolgáltatás megrendelése előtt. Igaz, ez is egy kardinális kérdés, hiszen gyakran a fix műfogsor ára dönti el azt, hogy a beavatkozás egyáltalán elvégzésre kerül – e. (Ez nem a legjobb helyzet, hiszen a nagyszerű minőségű fogpótlás, és a vele járó kényelem, a kivehető műfogsor okozta problémák elkerülése minden érett korúnak járna. Sajnos ez a helyzet azonban nem fog egyhamar változni, hiszen a fogászatoknak is tetemes költsége van az eljárás során, amit be kell építenie a fix műfogsor ár nagyságába.)

Mit is takar ez a Magyarországon még viszonylag új, és ezért nem teljesen közismert szolgáltatás?

A technika lényege, hogy titán implantátumokkal rögzítik a műfogakat a páciens szájába. Az eljárás minősége és a biztosított komfortérzet megközelíti azt, mintha a páciensnek még meglennének az eredeti fogai. A fix fogsor stabilan áll a szájban, eltávolítása esetén pedig erőt kell kifejteni. Ennek számtalan előnye van. A páciens nem fogja azt érezni, hogy idegen anyag van a szájban, nem tapasztal diszkomfort érzetet. Ezen kívül a rágás, evés is könnyebb lesz, nem kell közben aggódnia a fogsor kiesése miatt, és nem kell az szerint válogatni az ételek között, hogy ez műfogsorral megrágható-e vagy nem. A fix implantátum előnye még az is, hogy megfelelő számú implantátum esetén csökken a műfogsor mérete, nem lesz szükség a szájpadlást beborító lemezre. Ez a rész számos probléma oka, egyrészt folyamatosan felhívja viselője figyelmét arra, hogy idegen anyag van a szájában, másrész pedig öklendezést okozhat erős garatreflex esetén.

A fix műfogsornak tehát rengeteg előnye van a kivehetőhöz képest, ezért megéri azt, hogy a fix műfogsor ára valamivel nagyobb, mint a hagyományosé. Ehhez nagymértékben hozzájárul az is, hogy a technika költsége is jóval húzósabbak, mint a kivehető fogsor esetében.

A fix műfogsor ár elsősorban attól függ, hogy csak a felső, vagy az alsó fogsort, esetleg mind a kettőt kell-e pótolni. A szolgáltatás díja itt is több összetevőből áll, amiket nagyon sok klinika honlapján, akár részletekre bontva is lehet látni. (A legideálisabb természetesen az lenne, ha mindenhol ez lenne, de ez egy eszmény állapot, ami majd valamikor a jövőben megvalósul.)

A fix műfogsor ára az alábbi tényezőkből áll össze:

 • első konzultáció: az első találkozás fogorvos és páciens között, aki itt mesél fogaival kapcsolatos problémáiról, illetve, hogy számára mi lenne az ideális állapot, mit szeretne elérni, mit vár a beavatkozástól
 • állapotfelmérés: ez is az első konzultáción szokott megtörténni. A fogorvos megnézni a beteg fogainak, szájpadlásának, ínyének, és egyáltalán minden fogakhoz kapcsolódó szervének, testrészének az állapotát. Így meg tudja mondani, hogy az ideális helyzet eléréséhez mire van szükség, milyen beavatkozások kellenek, illetve mi is a pontos probléma.
 • szemére szabott gyógyítási terv: ez állapotfelmérés után lehetséges. A fogorvos tisztában van a problémával, pontos tervet készít, hogy ez hogyan oldható meg, milyen módon lehetséges a lehető legideálisabb állapot elérése
 • érzéstelenítés: sajnos a fogorvosi kezelések gyakran kellemetlenek, fájdalmasak. Ezt a problémát küszöböli ki az érzéstelenítés
 • extra vékony titán implantátumok behelyezése: ezek fogják tartani a fogakat. Ezt a fémet a gyógyászatban nagyon sok helyen használják, például csontsérülések összeszegelésére is. Ennek oka, hogy a titán az emberi szervezetre semmiféle káros hatást nem gyakorol, még allergiás reakciókat sem okoz, nem kopik vagy korrodálódik, így akár egy életen át ki tud tartani.
 • implantátumok beültetése
 • meglévő fogsor átalakítása
 • patentek beépítése a fogsorba
 • fogsorpróba, igazítások: nagyon kevés esetben lesz az elkészített műfogsor elsőre tökéletes. A fix műfogsor kicsit olyan, mint egy személyre szabott ruha, amit fel kell próbálni, aztán igazítani rajta.
 • harapások, finomhangolás
 • féléves kontroll

A fix műfogsor ára tehát több kis részből áll, ami mindegyik kihagyhatatlan, ha Ön optimális minőségben szeretné megkapni ezt a szolgáltatást. (Sőt igazából módja sem lenne rá, hogy kihagyja valamelyiket is, hiszen nem találna fogorvost, aki erre hajlandó lenne.)

Említettük már, hogy a fix műfogsor ára valamivel nagyobb, mint a Magyarországon jelenleg széles körben elterjedt, hagyományos kivehetőé fogsoré. Mégis érdemes beruházni rá, mivel számtalan előnye van ennek a technikának.

Mik a fix műfogsor előnye, mi miatt érdemes költeni rá?

 • Sokan félnek a beültetéstől, hiszen a titán implantátumok behelyezése tényleg nem hangzik egy teljesen fájdalommentes folyamatnak. Ennek ellenére nem kell ettől félni, hiszen a páciens mindig megkapja a megfelelő érzéstelenítés, amivel ez az eljárás fájdalommentes lesz.
 • Akár a páciens meglévő fogsorát is rögzítheti az orvos pár szál nagyon vékony titán implantátummal. Senki sem válik meg szívesen a fogaitól, de ezzel a technikával nem is feltétlenül kell. Egy állapotfelmérés után a fogorvos meg tudja majd Önnek mondani, hogy megtarthatóak-e a mostani fogai.
 • Nem kell felvágni az ínyt ahhoz, hogy a titán implantátumokat a fogorvos behelyezze. Ez megoldható vágás nélkül is, így hegek, varratok sem maradnak a kérdéses felületen.
 • A technika során használt implantátumok nagyon vékonyak. Így olyan idős páciensek esetén is használható, akiknek a csontállománya már megritkult, nem olyan, mint a fiataloké.
 • A hagyományos műfogsor nem stabil, hanem gyakran elmozdul, így számos kellemetlenséget okoz. A fix műfogsornak nemcsak a nevében van benne a fix szó, hanem tényleg stabil, úgy áll, ahogy egy fogsornak állnia kell.
 • A stabilitáshoz nem szükséges semmiféle ragasztó, mindössze a titán implantátumoknak köszönhetően a fix műfogsor a helyén marad, nem billeg.
 • Nagyon sokan panaszkodnak, hogy a hagyományos, kivehető fogsorral nem lehet mindent megenni, a keményebb ételek elrágása nehézségekbe ütközni. A fix műfogsorral megszűnik ez a probléma.
 • Szintén gond lehet a hagyományos műfogsor esetén a megromlott ízérzékelés. A fix műfogsor ezt a problémát is megoldja.
 • A hagyományos műfogsor egyik nagy hátránya, hogy a szájpadlást egy – legtöbb esetben műanyag – lemez fedi, ami kellemetlen érzéseket okoz. Az új módszernél ilyen nincsen, itt a lemez mérete jelentősen csökkent.
 • A számpadlást borító lemez méretével függ össze a következő előny is: megszűnik a hagyományos fogsorra annyira jellemző, gyakori hányingerérzet.
 • A számpadlást borító lemez miatt gyakran a beszéd is nehézkesebbé válik, a hangok képzése nem lesz annyira tiszta. A fix műfogsorral ez a probléma is megoldódik, a beszéd sokkal tisztábbá válik.
 • A fix műfogsor nem dörzsöli ki az ínyt.
 • Szintén nagy hátránya a hagyományos műfogsornak, hogy az étel a fogsor alá kerülhet, és így számos problémát okozhat. A fix műfogsor esetében ez nem történhet meg.

Így annak ellenére, hogy a fix műfogsor ára magasabb, mint a hagyományos, kivehetőé, megéri beruházni rá, hiszen számtalan előnnyel rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .