A fogpótlás – a fog betömése és a gyökérkezelés mellett – az egyik legismertebb és leggyakoribb fogorvosi kifejezés. Ma már mindenki ismerni, érettebb korban nem is nagyon van senki sem, akinek minden foga valódi lenne, fogpótlásra előbb – utóbb mindenkinél sor kerül.

Fogpótlásra akkor van szükség, ha a fogak szövetei visszafordíthatatlanul sérülnek. Ilyenkor a testrésznek nemcsak a funkciója lesz sérült, hanem esztétikumában is kár keletkezik. Ennek helyrehozása érdekében a fogak sérült, esetleg hiányzó részeit pótolni kell. Természetesen nem mindegy, hogy milyen és mekkora részei hiányoznak a fogaknak. A legegyszerűbb, és legismertebb fogpótlás – amin mindenki már általában gyermekkorában átesik – a tömés, ami csak a fog felső részét érinti. Komolyabb fogpótlás a betét, de még lehet a fogpótlás korona is. Vannak olyan helyzetek, amikor nem csak egy fog érintett a hiánypótlásban, hanem több is. Ilyenkor a problémát fogászati implantátumokkal, hidakkal, esetleg kivehető fogpótlásokkal lehet pótolni.

Mi miatt van szükség fogpótlásra?

A fogpótlásnak több indoka is van. Ezek közül az esztétikai okok, és a fájdalom csak a legfeltűnőbb tényezők, amiket egy laikus is észrevesz. De vannak még komoly indokok, ami miatt a fogpótlás egyike a nélkülözhetetlen orvosi beavatkozásoknak.

Egy elhalt, vagy sérült fogat kihúzni a legkönnyebb és a legolcsóbb megoldás. (Nagyon sokáig majdnem az egyetlen megoldás volt, a fogászat rohamos fejlődése előtt, a régi orvosok, felcserek majdnem csak ezt a módszert tudták alkalmazni, hogy a beteg nem szenvedjen tovább fájó foga miatt.) A fog hiánya azonban károsan befolyásolja a rágást, és ez által az emésztést is. (Hiszen az emésztés első szakasz az étel fogakkal való őrlése.) Ha egy fog hiányzik, akkor az ellentétes oldalon lévő fogsorban lévő fog egyre inkább kinő a szomszédi közül. A hiányzó fog mellett lévő fogak pedig bedőlnek, elkezdik elfoglalni az üres területet.

Nem véletlenül van annyi fogunk, amennyi van, ennyi kell a helyes rágáshoz. A hiányzó fogat a többinek kell helyettesíteni, amik egy idő után túlterhelődnek. Ráadásul a kihúzott, vagy kiesett fog helyén maradt résben könnyedén beleszorulhat az ételmaradék, ami további fogromlást okozhat, szélsőségesebb esetben akár ínybetegségeket is, vagy akár az állkapocs ízületei is károsodhatnak.

 

A fogpótlás egy olyan beavatkozás, amivel nem érdemes várni. Ennek oka, hogy a fogon keletkezett sérülés az idővel egyre nagyobb szokott lenni, és ha a beteg sokáig késlekedik, akkor könnyen elérheti az idegeket, ami már fájdalommal jár. Ráadásul minél nagyobb a lyuk, annál valószínűbb, hogy komplikáltabb, nehezebb kezelés kell az lehető legideálisabb állapothoz.

A tömés jellegét meghatározza az, hogy hol és mekkora részt kell pótolni. A kis lyukakat könnyedén be lehet tömni amalgámmal, vagy pedig a ma egyre népszerűbb, fényre keményedő, u. n. porcelán töméssel. (Ezt a fajta fogpótlás tévesen hívják porcelánnak, ugyanis az anyag igazából műanyag.)

Nagyobb sérülések esetén a kompozit már nem elegendő, hanem ennél bonyolultabb technika kell. (Többek között ez miatt sem érdemes halogatni a fogorvosnál tett látogatást.) Ilyenkor betétre van szükség. Ilyenkor a fogorvos mintát vesz a fogról, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a betét. Amíg ez a munkafolyamat tart, addig a páciens egy ideiglenes tömést kap, amit majd kicserélnek a végleges betétre.

A betét előnye, hogy jóval tovább tart, mint a tömés, akár 15 – 20 évig sem szorul cserére.

A betét készülhet aranyból vagy porcelánból. Természetesen mindkét technikának megvannak a jó és a kevésbé előnyös oldali is.

Arany fogpótlás:

Előnyei:

 • Az arany nemesfém, tartós és nem korrodálódik. Akár 15 évig is a helyén maradhat, nem szorul cserére, sem javításra.
 • Az arany egy erős fém, így nem okoz nehézséget a rágás közben, akár keményebb, nehezebben rágható ételek is jól fogyaszthatóak az arany fogbetéttel.
 • Az arany fogakhoz képest feltűnő színe lehet előny és hátrány is. Mindenkinek az egyéni ízlése dönti el, hogy mi tetszik neki, az arany vagy a porcelán fogpótlást tartja – esztétikusabbnak.

Hátrányai:

 • Az arany nem olcsó. (Sehol sem, nem véletlenül került bele a magyar nyelvbe az „aranyáron mérik” kifejezés. Ezért az arany fogpótlás többe kerül, mint az egyéb technikák.
 • Az arany fogbetétet minden estben fogtechnikus készíti. Így elkészítése időbe fog kerülni, a páciensnek többször is vissza kell mennie a rendelőbe „próbálni”.
 • Nem szerencsés az a helyzet, amikor az arany fogbetét egy olyan foggal kerül kapcsolatban, ami amalgámmal tömtek. Ennek oka, hogy a két fém ebben az esetben kölcsönhatásba lép egymással, ami fájdalommal jár.
 • Az arany színe szintén hátrány lehet. Nem mindenki szereti, ha szájában valami csillog, jobban kedveli a természetes hatást.

Porcelán fogpótlás

Előnyök:

 • A porcelán betét annyira nem tartós, mint az arany, de mégis jó és hosszú élettartamú eredményeket lehet elérni ezzel a technikával is. Általánosságban elmondható, hogy a porcelán betét akár 10 – 15 évig is bírja, nem szorul cserére.
 • Szintén előnye a porcelán tömésnek, hogy színe megegyezik az eredeti fogak színével, így nem lesz feltűnő, sőt igényes munka esetén, a fogon meg sem látszik az, hogy pótolva van.
 • Ára – ha nem is nagyságrendekkel, de mégis – kedvezőbb, mint az arany fogaké.
 • A porcelán nem lép kölcsönhatásba a fémekkel, így ez a fajta tömést amalgámmal rekonstruált fogak mellé is betehető, nem fog ez fájdalommal vagy rossz érzéssel járni.

Hátrányok:

 • A porcelán fogbetétet minden estben fogtechnikus készíti. Így elkészítése időbe fog kerülni, a páciensnek többször is vissza kell mennie a rendelőbe „próbálni”.
 • A porcelán ára kedvezőbb, mint az aranyé, de még így is drágább, mint az amalgám fogpótlás.
 • A porcelán kevésbé tartós, mint az arany fogpótlás.

Fogpótlás és félelmek

Szinte nem létezik az orvostudománynak olyan „félelmetes” szakterülete, mint a fogászat. Nagyon sokan félnek a fogorvostól, számtalan vicc is szól erről. Ennek oka, hogy régebben a fogászati kezelések tényleg nagyon fájdalmasak voltak, most sem kellemesek. De tudnia kell, hogy a fogpótlásnál van rosszabb, mégpedig az elmaradt fogpótlás. Ez nagyfokú fájdalomhoz, végső esetben a fog elvesztésével járhat, aminek egészségre káros hatásáról fent olvashatott.

Ráadásul ezek a félelmek manapság már majdnem teljesen alaptalanok. A legtöbb fogászati rendelő ezek leküzdése miatt is kellemesen vannak berendezve, nagyon sok helyen a zene, vagy a rádió is be van kapcsolva, hogy a páciens minél komfortosabban érezze magát. Ma már nagyon fejlett a fájdalomcsillapítás. Ezt általában injekcióban adják be, ezért a páciensnek mindössze pár szúrást kell elviselnie az ínyébe, vagy a szájpadlásába. Ez a kis kellemetlenség nem nagy ár az egészséges, és erős fogakért cserében.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .