Talán nem túlzás azt mondani, hogy a mini implantátum teljesen megújította a műfogsorok történetét. A műfogsor egy olyan szerkezet, aminek rengeteg funkciója van, hiszen az elvesztett fogak teljes feladatkörét át kell vennie. Mik a műfogsor (És ezáltal az igazi fogak) feladatai?

 • Az első, a legkézenfekvőbb feladat a rágás. Ez azonban sokkal komolyabb teendő, mint aminek elsőként hangzik. Az emésztés ugyanis már a szájüregben megkezdődik. Az elöl lévő fogak feldarabolják a táplálékot, míg a hátul lévő örlőfogak pépesítik azt. Ebben a nyál is részt vesz, ugyanis a nyál szintén bomlasztó hatású. (Jellemző, hogy a madaraknak dupla gyomruk van. Ennek az az oka, hogy nekik nincsen fogsoruk, mert ennek a nagy súlya zavarná őket a repülésben. Azonban az emésztés is meg kell oldani, ezért alakult ki két gyomor.) Ha ez nem történik meg, akkor komoly problémákkal kell szembenéznie a páciensnek, ugyanis a nem elég jól megrágott étel emésztési gondokat okoz, hiszen a gyomor túlterhelt lesz.
 • A nem megfelelően megrágott táplálék nemcsak gyomorpanaszokat okoz, hanem más testrészeket is veszélyeztet, megsebezheti a nyelőcsövet.
 • A fogak a hangképzésben is részt vesznek. Ha a fogsor hiányzik, vagy pedig nem elég stabil, akkor kialakul egy enyhe beszédhiba.
 • A fogaknak kulturális jelentőségük is van. Manapság a fogak hiánya egyet jelent az elhanyagoltsággal, az igénytelenséggel. Ezért a fogak rossz állapota a páciens lelkivilágát is megviseli, hiszen úgy érzi, hogy mások esetleg lenézik az állapota miatt. Ebből a helyzetből könnyen kialakulhat egy szociális szorongás, ami miatt a páciens emberkerülővé válik. Ez kihat a munkájára és a magánéletére is, és nem pozitív előjellel.
 • A fogak egymást támasztják. Így egy fog hiánya a többire is hat. A fogak elmozdulnak, a fogsor pedig girbe – gurbává válik. Ezzel csak fogszabályozással lehet segíteni, ami egy hosszú és – gyakran – fájdalmas folyamat. Ráadásul a fogszabályozás egy kifejezetten költséges szolgáltatás.
 • Fogak nélkül nem lehetséges megfelelő színvonalú rágás, ami miatt a gyomor az ételt nem tudja rendesen megemészteni. Ez puffadást és gyomorfájdalmat okoz.
 • A fogak az arcot is tartják. A fogsor hiánya miatt az arc beesett lesz. Ez miatt a páciens akár évekkel is idősebbnek látszódhat valós koránál. Senki sem szereti ezt az állapotot.
 • A fogak védik az állkapocscsontot a hiányzó fogak alatt lévő csontállomány elkezd lassan pusztulni. Ezért nem mindegy a műfogsor elkészítése során az, hogy milyen régen áll fent a fogatlanság állapota. Minél rövidebb ez az idő, annál könnyebb orvosolni a problémát. Ezért nem szabad a műfogsor elkészítését halogatni.
 • Aki nem rág elég alaposan annak a túlsúllyal is könnyen meggyűlhet a baja. Ugyanis akik felületesen esznek, azok későn érzik csak a teltségérzetet. Alapos rágás esetén ez nincsen így, a páciens időben megérzi azt, amikor már abba lehet hagyni az evést, ugyanis az éhségérzet megszűnt.

A műfogsornak ezeket a funkciókat kell ellátni. Ez nem könnyű, főleg azért, mert nem elég egy egyszerű protézis, a megoldásnak stabilnak is kell lennie. Ez nélkül a kritérium nélkül nem lesz elég jó minőségű a megoldás, a problémák fent fognak továbbra is állni, még ha kisebb mértékben is. Szerencsére a mini implantátum segít a bajon, hisz ezzel a megoldás teljesen szilárdan fog állni. Mi is ez a mini implantátum?

Nagyjából húsz évvel ezelőtt az Egyesül Államokban kifejlesztetek egy alternatív protézis rögzítést, ami ma már Magyarországon is kezd elterjedni. Ez egy sokkal stabilabb megoldás, fix fogsor a neve. A technika lényege, hogy az állkapocscsontba titánból készült, mini implantátumokat ültetnek, ezek tarják a műfogsort. Ez a fajta protézis rögzítés is eltávolítható, a páciens önmaga bármikor kiveheti, és vissza is helyezheti, ebből a szempontból semmiben sem különbözik a hagyományos műfogsortól. (A fix fogsor a jó dolgokat megtartotta ebből a technikából, a negatívumokra pedig megoldást talált.)

Ez a megoldás több előnnyel is jár a hagyományos protézis rögzítéssel szemben. Az egyik ilyen szempont az, hogy a fix fogsorhoz nem tartozik a szájpadláshoz illeszkedő alaplemez, ami gyakran okoz hányingert, émelygés érzetet. De a legtöbb előny abból adódik, hogy a fix fogsor sokkal stabilabb, nem mozog. Ez a következőket biztosítja, nyújtja a páciens számára:

 • A páciens újra magabiztosan ehet, nem kell kerülnie azokat a társasági szituációkat, amik étkezéssel járnak. Újra öröm lesz egy céges karácsonyi vacsora, vagy pedig a barátokkal eltöltött bográcsozás.
 • Mivel sokkal stabilabb a műfogsor, ezért a beszéd teljesen tiszta lesz, nem kell semmiféle beszédhibától, vagy pedig elmosódott beszédtől tartani.
 • A fix műfogsor nem akadályozza meg a pácienst a beszédben, a nevetésben, az ezzel járó gátlások elmúlnak.
 • Mivel a fix műfogsor nem mozog, nem sérti meg, nem dörzsöli ki az ínyt. (Ez sajnos elég gyakori probléma a hagyományos fogsor esetén. Sokan szenvednek tőle. Ennek az egyik legnagyobb hátránya, hogy amíg a sebek nem gyógyulnak be, nem lehet újra viselni a műfogsort, így a páciensnek újra el kell viselnie a fogatlanság állapotát.)
 • A fix fogsor sokkal természetesebb hatású, mint a hagyományos műfogsor. Ez miatt a páciens akár éveket is fiatalodhat.
 • A fix fogsor elkészítéséhez nem kell feltétlenül új fogsor csináltatni. Könnyen megeshet az is, hogy a régi protézis jó lesz a célra. Ehhez azonban először egy kis átalakításon át kell esni. Ez nemcsak megkönnyíti a folyamatot, hanem az árakat is csökkenti.

A fix fogsor készítése nagyon sok mindenben hasonlít a hagyományos műfogsoréra. A fő különbség a mini implantátumokban van, amik tartják a fogsort. Ezek az állkapocscsontba lesznek beültetve, ezért nagyon fontos ennek a csontállománynak a minősége. Ha nagyon rossz, akkor is van lehetőség a behelyezésre, de előbb javítani kell a helyzetet. Ez egy valamivel hosszadalmas, és költségesebb folyamat. Általában hat vagy négy tűimplantátum szükséges állkapcsonként, hogy a megoldás stabil legyen. A behelyezés az ínyen keresztül történik, de a legtöbb esetben nem kell azt felvágni. Ez azért van így, mivel a tűimplantátumok nagyon keskenyek, nagyjából 1,8 mm szélesek. Ezért vérhígítót szedő páciens esetében is alkalmazható a megoldás. Az implantátumok titánból készülnek, ezért nem kell allergiás reakciókra számítani, sőt a csontállomány úgy három hónap alatt ránövekszik a technikára. A műfogsorban beépített gumigyűrűs patentok kerülnek, amik illeszkednek az implantátumokra. A mini implantátummal való rögzítés jelenleg a legstabilabb megoldás, vele a páciens teljes életet tud élni, élvezheti az élet olyan apró örömet is, mint az evés, vagy a nevetés

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .