A mini implantátum árak az egyik összetevői a fix fogsor teljes díjának. Van még olyan összetevők, amik igencsak lényegesek. Ezek között ott van magának a protézisnek a díja. Ez azonban nem biztos, hogy számottevő összeg, hiszen nem feltétlenül kell a fogsort elkészíteni. Megtörténhet az, hogy a páciensek már van műfogsora, és ezt akarja kicserélni egy fix fogsorra, mert nem elégedett a hagyományos megoldással. Ilyenkor nagyon sok esetben elég a már meglévő fogsort átalakítani egy kicsit. Ezzel is csökkenek a díjak, még az is lehet, hogy a mini implantátum ára magasabbak lesznek, mint magának a fogsornak a díjai. A munkadíj is beleszámít az összes költségbe. Ez rendelőként változó lehet. Nem mindegy, hogy kinél készíti el a fix fogsort a páciens. Vannak olcsóbb és drágább rendelők is. De ez nem feltétlenül egyenesen arányos a minőséggel. Vannak olyan fogorvosok, akik mérsékelt árakon dolgoznak, ennek ellenére nagyon színvonalas munkát végeznek. A díjakból nem lehet rájönni, hogy milyen minőségű munkát végez az adott fogorvos. (Ilyen információért inkább ismerőseinkhez forduljunk, akik már voltak a kérdéses szakembernél.)

A mini implantátum a fix fogsor egy része. A technika lényege, hogy az állkapocscsontba mini implantátumokat ültetnek. Ezek tűimplantátumoknak is hívják, mert rendkívül vékonyak, (kifejezetten a fix fogsor rögzítéséhez fejlesztették ki őket.) átmérőjük mindössze 1,9 és 2,9 mm között van. Ezért – a legtöbb esetben – nem szükséges az állkapocscsontot felvágni a  beültetéshez. (Ez miatt csökken egy kicsit a mini implantátumok  árak nagysága, hiszen nem kell műtét a behelyezésükhöz, a munkadíjak mérsékeltek lesznek.) A tűimplantátumok gömbfejbe végződnek, ami rápattintható a műfogsor alján lévő patentekre.

A mini implantátum díjak tehát változók. A legfontosabb azonban, hogy ennek a megoldásnak stabilnak kell lennie, tartani a műfogsort. Mi miatt ennyire  lényes a szilárd fogsor?

 • A fogak feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a táplálék meg legyen rágva. Az elől lévő fogak feldarabolják az ételt, a hátul lévők pedig pépesítik. Ez több szempontból is roppant lényeges. Egyrészt az emésztés miatt. Ez a folyamat már a szájüregben elkezdődik. (A madaraknak nincsenek fogaik, ezért gyomorszerkezetük is más, mint a foggal rendelkező emlősöké, hiszen az emésztésben nem kap gyomruk semmi segítséget.) A másik funkciója ennek a folyamatnak az, hogy ne sérüljön meg a nyelőcső az étel lenyelésekor. A stabil rögzítés főleg a keményebb, nehezen rágható ételek megrágása során kiemelt jelentőségű.
 • Amennyiben az étel nincsen megfelelő minőségben megrágva, az elhízáshoz is vezethet. Ennek az oka, hogy alapos rágás esetén a megfelelő időben kialakul a teltségérzet. Ha ez nem történik meg, akkor a páciens nem fogja észrevenni, hogy ő már jóllakott.
 • A nem megfelelően megrágott étel nem tud megemésztődni, így kihasználatlanul áll a gyomorba, puffadást és gyomorégést okoz.
 • Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzés kockázatát.
 • A fogak szerepet játszanak a hangképzésben is. Ha a műfogsor nem elég stabil, akkor a beszéd elmosódottá, érthetetlenebbé válik.
 • A nem elég stabil fogak kényelmetlen érzetet jelentnek viselőjüknek, hiszen azzal lesz elfoglalva, hogy hogyan nevethet, ehet, vagy beszélhet, hogy fogai ne mozduljanak el helyükről.
 • A fogaknak védelmi szerepük is van, ők védik meg a fogínyt és a szájüreget az esetleges külső, fizikai behatásoktól.
 • A rosszul rögzített protézis elmozdulhat egy erőteljese köhögés következtében.

De nemcsak ezek a problémák oldódnak meg a mini implantátumokkal rögzített fogsor viselésével, hanem más előnyei is vannak a technikának. (Tulajdonképpen a mini implantátumok árak ellenértéke a következő előnyök.)

 • Az implantátumokkal rögzített fogsor sokkal természetesebb hatású, nehéz észre venni azt, hogy a páciensnek műfogsora van.
 • A hagyományos fogsor irritálhatja az ínyt, ami ez miatt begyulladhat. Ez a fix fogsor esetén nem fordul elő.
 • A fix fogsor bármikor eltávolítható és visszahelyezhető. Ezt a páciens otthon, magának is meg tudja oldani.
 • A fix fogsor tisztítása sokkal könnyebb, mint a hagyományos protézisé. Ehhez egy speciális fogkefe szükséges. Ehhez a folyamathoz nem szükséges kivenni a fogsort. (Ezt a megoldást alvás közben is lehet viselni.)
 • Az implantátumok élettartama nagyon hosszú, több évtizeden keresztül is kitartanak úgy, hogy közben nem szorulnak cserére. Azonban ehhez folyamatos ellenőrzés kell, a páciensnek meghatározott időközönként fel kell keresnie orvosát kontrollvizsgálat céljából. Ahhoz, hogy a fix fogsor megélje maximális életkorát megfelelő szájhigiénia szükséges.
 • A fix fog egyik nagy előnye, hogy ugyanolyan minőségében lehetséges vele rágni, mint az eredeti fogakkal. Így nemcsak az étkezések öröme tér vissza, hanem az egész szervezet egészségesebb lesz, nem kell tartani a nem megfelelő rágás miatt kialakult egészségügyi problémáktól.
 • Mivel az fogsor nem mozog, így a beszéd sem torzul, tisztább lesz.
 • Az implantátumok serkentik a csontok növekedését, ebből a szempontból úgy viselkednek, mint a foggyökér.
 • Az implantátumok anyag titán. Ez egy teljesen allergiamentes fém, így ettől a problémától sem kell tartani a páciensnek.

 

A mini implantátum árak nagyságát az is megszabja, hogy hány darab implantátumra lesz szükség. Ez a szám a következő tényezőktől függ.

 • a foghiánnyal érintett terület nagyság
 • alsó vagy felső fogsorról van –e szó
 • a csont minőség

Ha a probléma nem terjed ki az egész fogsorra, akkor lehet, hogy csak részleges protézist kell viselnie a páciensnek. A műfogsoroknak ebből a szempontból a következő változatai lehetségesek:

Részleges műfogsor

Fontos szempont az is, hogy a fogsor teljes vagy részleges. Vannak esetek, amikor nem kell az egész fogsort pótolni, csak bizonyos részeit. Ilyenkor elég egy részleges protézis is, ahol a fix fogsor díjai (így a mini implantátum árak is) szolidabbak, kisebbek lesznek, mint a teljes fogsor esetében. Ideiglenes műfogsor

Teljes fogpótlás

A fogsor árak közül a teljes fogpótlás a legdrágább, hiszen ez pótolja a teljes fogsort. (Ahogy a nevében is benne van.  Ez a megoldás igényli a legtöbb anyagköltséget és a legmagasabb munkaidőt. Ebből következik, hogy a mini implantátumok száma is itt lesz a legmagasabb, több kell hozzá, mint egy részleges megoldáshoz. Értelemszerű, hogy a fogsor árak ebben az esetben a legmagasabbak.

Minden fogászat honlapján találhatók díjak, de a pontos ár általában az első személyes találkozó alkalmával dől el. Ilyenkor a fogorvos megvizsgálja a páciens fogait, szájüregét és nyaktájékát, felmér minden pontos jellemzőt. Az ügyfél pedig elmesélheti, hogy mit vár el a beavatkozástól. Pár kérdést fel szokott tenni a fogorvos is, hogy teljesen tisztába legyen a páciens helyzetével. A szakember olyan információkat szeretne ilyenkor megtudni, hogy mióta áll fent a fogatlanság állapota, volt-e már a páciensnek műfogsora. Ezek az adatok befolyásolhatják a fix fogsor jellemzőit.

Ilyenkor beszélik meg a díjakat is, aminek egyik része a mini implantátum árak.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .