Mind minden anyagi jellegű ráfordításnál, a mini implantátum árak esetében is alapvető kérdés az, hogy megéri – e a beavatkozás a ráfordított összeget. Vajon a mini implantátum árak olyan költségek, amikbe érdemes befektetni? Mennyivel jobb ez a technika, mint a hagyományos műfogsor, vagy akár a fogatlanság állapota?

A fogsor hiánya számos problémának a forrása. Ezek a következőek:

 • Az étel elfogyasztása, a rágás nehezítetté válik. Az étkezés öröme elveszik.
 • A megfelelő minőségű rágás hiánya gyomorproblémákhoz vezethet. Az emésztés ugyanis már a szájban megkezdődik. Az elől lévő metszőfogak elvégzik a durva darabolást, a hátul lévő őrlőfogak pedig pépesítik az ételt. Az emésztésében részt vesz a nyál is. (Ennek a folyamatnak a másik előnye a szervezet részére, hogy az étel lenyeléskor nem fogja megsebezni a nyelőcsövet.) A fogak hiánya gyomor problémákhoz vezethet.
 • A fogak részt vesznek a hangképzésében is, ezért hiányukban a beszéd elmosódottabbá válik.
 • Teljes fogsor nélkül elképzelhetetlen az esztétikus kinézet. A fogak hiánya igénytelenséget sugall, ezért a páciens könnyen érezheti magát kellemetlenül ebben a helyzetben. Ez könnyen vezethet ahhoz, hogy emberkerülő lesz, szociálisan kirekesztetté válik, ami akár a munkájára is kihathat.
 • A fogsor támasztja az arcot. Hiányában ez a felület beesik, a páciens idősebbnek fog látszódni valós koránál.

Ezeket a problémákat a műfogsor megoldja, de nem megfelelő minőségben. Ugyanis a hagyományos protézisnek van számos hátránya. Ezek a következőek:

 • A hagyományos műfogsor stabilitást a vákuumhatás, a gravitáció és a pontosan illeszkedő alaplemez adja. Ez miatt a protézis nem áll elég szilárdan, így a nehezen rágható, vagy ragacsos ételek nem fogyaszthatóak, vagy csak nagyon nehezen fogyaszthatóak vele. A protézisragasztók valamit javítanak a helyzeten, de ez sem tökéletes megoldás.
 • A nem megfelelő színvonalú rágás emésztési problémákhoz vezethet.
 • Mivel a hagyományos műfogsor nem áll elég szilárdan, a beszédképzésben is lehetnek problémák.
 • A protézis része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ez kényelmetlen „viselet”, könnyen okozhat hányingert, vagy émelygést.
 • A protézis alaplemeze kisebezheti az ínyt, ami elfekélyesedhet. Amíg ezek a sebek nem gyógyulnak be, a protézist nem lehet viselni.
 • Az alaplemez alá beszorulhat az ételmaradék.

A mini implantátumokkal rögzített fix fogsor megoldja ezeket a gondokat. A technika lényeg az, hogy az állkapocscsontba tűimplantátumokat ültetnek. A mini implantátum árak függnek a megoldás méretétől. Ez 1,8 mm-től egészen 2,8 mm-ig terjedhet. Hogy az adott páciensnek mekkora méretre lesz szükséges, az a csontállomány minőségétől függ. Ez minél rosszabb, annál kisebb implantátumokkal lehetséges a megoldás. Viszont a kisebb implantátumokból több kell. Alapesetben a felső állkapocsba hatot, az alsóba pedig négy mini implantátumot ültetnek be. De a számok meghatározásához mindig szükséges egy egyén konzultáció, ahol a fogorvos megvizsgálja a pácienst, és ezek után már biztos döntést tud hozni a tűimplantátumok számáról. Nagyon rossz csontállomány esetén is lehetséges a beültetés, ám előtte csontpótlásra van szükség. Értelemszerűen ebben az esetben a mini implantátum árak nagysága magasabb lesz, hiszen a szokásos eljárás egy speciális technikával egészül ki.

A mini implantátum árak nagyságát enyhíti az, hogy ez az eljárás garanciális. Azonban van két eset, amikor a rendelők nem tudnak jótállást vállalni munkájukra. Ezek a következőek:

 • A páciens autoimmun betegségben szenved. Ilyenkor a legjobb színvonalú munka ellenére is kilökődhet az implantátum.
 • A páciens csontritkulás elleni gyógyszert szed.

Minden más esetében a fix műfogsor garanciális szokott lenni. Az eljárás alkalmazható olyan páciensek esetében is, akik kemoterápián estek át, ám ilyenkor szükséges az, hogy az utolsó kezelés legalább a beültetés előtt egy évvel történjen meg.

A fix műfogsor előnyei a következőek:

 • A titán, mini implantátummal rögzített fogsor teljesen szilárdan áll, stabilitását a technika biztosítja. Ehhez még olyan segédletekre sincsen szükség, mint a műfogsor ragasztó.
 • A hagyományos műfogsor viselése közben gyakran megtörténik, hogy a beszéd nem lesz olyan tiszta. (Ahogy ez igaz a fogatlanságra is.) Ennek oka, hogy a technika nem elég stabil, és a szájpadláshoz illeszkedő, műanyag lemez is. A fix műfogsorral megoldódnak ezek a problémák.
 • Nagyon sok páciensnek gondot okoz az a tudat, hogy a hagyományos műfogsor könnyen elmozdulhat, kieshet. Ez nem egy jó érzés. A mini implantátumok biztosan tartanak, így ez a szorongás elmúlik, a páciens önfeledtebb lesz.
 • A tudat, hogy a fogsor fixen áll, lehet vele szabadon enni, a beszéd is érhetővé válik nagyon jó érzés. A páciens ezért felszabadultabb lesz, közérzete pozitív irányba fog változni.
 • A mini implantátum teljesen stabilan tart. Ez azzal jár, hogy a rágási funkció is sokkal jobb minőségű lesz. Ez a gyomorra is hatással van, az emésztés is jobb lesz.
 • A szájpadláshoz tapadó lemez nem végleges, hanem három hónap elteltével eltávolítható. Ennek nemcsak az az előnye, hogy a páciens felszabadul a kellemetlen érzés alól, hanem az ízérzékelés is javulni fog.
 • A hagyományos protézisnek nagyon pontosan kellett illeszkedni, és nemcsak a stabilitás miatt, hanem azért is, mert feltörhették az ínyt. Ezekből az apró sebekből fekélyek alakulhattak ki. A mini implantátum gumigyűrűs patentjai gondoskodnak arról, hogy ez a technika ne dörzsölje az ínyt.
 • A mini implantátumok annyira vékonyak, hogy a legtöbb esetben nem kell felvágni az ínyt.
 • A mini implantátumok beültetésére nem jellemző a fájdalom. A kezelés után mindössze pár napig szükséges fájdalomcsillapító szedése.

A mini implantátum árak kifizetése ellenértékeként a páciens tehát egy minőségibb életet kap cserébe.

A fix műfogsor árak nagyságát az is csökkenti, hogy nem kell feltétlenül új műfogsort készíteni, – és ennek a technikánk a költségeit viselni – ahhoz, hogy a páciens megkapja ezt a megoldást. Nagyon sok esetben megoldható az, hogy a már meglévő protézist rögzítsék mini implantátumok segítségével. Ehhez azonban személyes konzultáció, vizsgálatok szükségesek. Ezek után a fogorvos meg tudja mondani, hogy az adott páciens esetében erre lehetőség van – e.

A mini implantátum árak nagyságát a fém is meghatározza, amiből a technika készül. Ez titán, ami teljesen allergiamentes, így ilyen reakciókra nem kell számítani. Ám drágább megoldás, mint más fémek, amikkel kialakulhatna a probléma. A mini implantátum árak tehát a biztonságot is tartalmazzák, hogy a páciens ne legyen kitéve annak a veszélynek, hogy allergiás reakciók jönnek elő a beavatkozást követően.

A mini implantátum árak nagyságát viszont kedvezően befolyásolja az, hogy ez a technika annyira vékony, (nem véletlenül nevezik őket tűimplantátumnak is) hogy az esetek túlnyomó  többségében nem kell műtét a beültetésekhez, így nem szükséges altatás sem, elég mindössze furatokat vájni, ami helyi érzéstelenítésben szokott megtörténni.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .