Mitől függenek a fogpótlás árak? Ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen a díjak nagysága gyakran azt is meghatározhatja, hogy ezt a szolgáltatást hol veszi igénybe a páciens. Tisztában vagyunk vele, hogy a fogpótlás árak nagysága is lényeges tényező, de ne ez legyen az elsődleges nézőpont, ugyanis itt az elvégezett munka minősége sokkal fontosabb. Ennek az oka az, hogy a fogaknak nagyon fontos feladatokat kell ellátnia. Ezek a következők:

  • Az emésztés nemcsak a gyomor feladata, hanem már a szájban elkezdődik. (Ezért van az, hogy azoknak a gerinceseknek, akiknek nincsenek fogaik – például a madaraknak – bonyolultabb a gyomorszerkezetük. Ők nem kapnak segítségét a szájban az emésztéshez, máshogy kell megoldaniuk ezt a problémát.) Az elől lévő fogak felaprítják a táplálékot, míg a hátul lévő őrlőfogak pépesítik azt. A nyál is elkezdi bontani a táplálékot. Fogak híján a gyomor túl lesz terhelve, így emésztési problémák alakulhatnak ki. (És általában ki is alakulnak.)
  • Az előemésztett étel nemcsak a gyomor számára jelent segítségét. Az egy darabban lenyelt táplálék megsebezheti a nyelőcsövet.
  • A megfelelő rágás segíti az optimális testsúly megtartását. Ez azért van így, mert alapos rágás mellett hamarabb érezzük a teltségérzetet. Akik rohanva esznek, csak „gyorsan bekapnak valamit” könnyebben elhíznak, mint azok a társaik, akik alaposan megrágják az ételt. (Amihez az kell, hogy a fogsor stabil legyen.)
  • Ahhoz, hogy az emésztőnedvek megfelelően hozzáférhessenek az ételhez, szükséges, hogy a táplálék meg legyen rágva. Ennek hiányában az étel kihasználatlanul fog állni az emésztőcsatornákban, ráadásul gyomorégést, magas gyomorsavat, puffadást okoz.
  • Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
  • A fogak hiánya a magyar (És általában az európai) kultúrában egyet jelent az ápolatlansággall, az igénytelenséggel. Ezért a fogak nélküli, vagy hiányos, rossz minőségű fogsorral rendelkező pácienseben egy idő után szociális szorongás alakul ki.
  • A hangképzés a szájban is történik, ebben a fogak is részt vesznek. Fogak hiányában a beszéd elmosódott lesz, enyhe beszédhiba alakul ki.

A fogpótlás árak több szemponttól is függenek. Ezek közül a legelső és a legkézenfekvőbb az, hogy milyen fajta megoldásról van szó.

A fogpótlások a következők lehetnek:

  • korona: (A korona tulajdonképpen egy sapka, amit a fogra húznak rá. Ennek oka esztétikai sérülés is lehet. Ezek után a fog kinézetre is egészségesnek fog tűnni, és funkciója is újra teljes lesz. Ez a megoldás több eseten is javasolt.

Amikor egy sima fogtömés nem oldja meg a szuvasodás problémáját, hiszen nem maradna elég foganyag.

Györkérkezelés után is gyakran van szükség erre a technikára.

A fog letört, és a sérülés olyan mértékű, hogy máshogy nem lehet újraépíteni.

A fog gyengébb, fent áll a veszélye, hogy letörik. Ilyen esetben a korona megvédi azt.

A fog színe nem esztétikus, vagy formája okoz problémát. Ilyenkor a korona segítségével megoldható a fogsor esztétikus kinézete.

Híd részeként is szokták használni a koronát.

A koronák anyagában is van különbség. Ez a megoldás készülhet fémből, fémkerámiából, kerámiából, műanyagból és cirkonium oxidból is. Mindegyik megoldásnak van előnye is hátránya. A jellemzők, amiket össze lehet mérni, egyrészt a tartósság, másrészt, hogy mennyire funkcionál jól a megoldás, de az a műfogak esztétikuma is számít.

  • híd

Ez a megoldás is elég gyakori, előnye, hogy több egymás mellett lévő fogat is pótolni lehet vele. A fogászati híd egy lemez, amin műfogak vannak. A két vége rögzített, ami lehet implantátum is, vagy a szélén lévő fogakra épített korona. Ezeket a pilléreket jól kell kiválasztani, hiszen fontos szerepük van. A rágóerő csakis a tartópilléreket terheli ugyanis. Ezért, ha a hiány nagyobb kiterjedésű, több fogat is érint, akkor kettőnél több pillérre is szükség van. Akkor is szükség lehet segédpillére, ha a koronát tartó fog rossz állapotban van, nem elég stabil.

Anyag többféle lehet, kerámia, fém és porcelán hidak is léteznek. A fogpótlás árak nagyságát ez a tényező befolyásolja. A legolcsóbb fogászati hidak műanyagból készülnek, de ezeket csak átmeneti megoldásként szokták alkalmazni.

 

  • kivehető fogpótlások (teljes vagy részleges műfogsor)

A fogpótlások harmadik fajtája a műfogsor. Ez lehet teljes vagy részleges, de kiterjedhet az alsó és a felső fogsorra is. Ezzel a megoldással az egész fogsort helyettesíteni lehet. A különlegessége ennek a megoldásnak még az is, hogy a többi lehetőség rögzítve van, és csakis a fogorvos tudja eltávolítani a szájból. Ezzel szemben a műfogsort maga a páciens is bármikor ki veheti és vissza is helyezheti. A fogpótlás árak nagyságát ebben az esetben befolyásolja azt, hogy hagyományos vagy fix fogsorról van szó. A kettő közötti különbség lényege abban van, hogy mi biztosítja a protézis stabilitását. A hagyományos esetben ezt mindössze a vákuumhatás, a gravitáció és a pontosan illeszkedő alaplemez garantálja. Ezzel szemben a fix fogsor esetében az állkapocscsontba rögzített mini implantátumok tartanak. Ennél a megoldásnál csökkentheti a fogpótlás árak nagyságát, hogy a fix fogsor elkészítésénél alkalmazható az addig viselt hagyományos fogsor, miután pár kisebb átalakítását végeztek rajta.

Nagyon fontos fogpótlás árak szempontjából, hogy milyen anyagból készül el a technika. Ezek között mindegyiknek más az előnye, és a hátránya. (De az azonban nagyon fontos, hogy a választást ne a fogpótlás árak nagysága döntse el, hiszen ez egy olyan termék, aminek egy életen keresztül ki kell tartania.)

fém fogpótlás: Általában aranyötvözetből készültek, de léteznek króm és nikkel fogpótlás is. Egyik nagy előnye a megoldásnak, hogy kevesebbet kell lecsiszolni a fogból, mint más anyagok esetén. A javára szól még az is, hogy ez egy kemény és tartós megoldás. Hátránya is van, ez pedig a színe. A fém fogpótlás nem olvadnak bele az eredeti fogsorban, nagyon látszik rajtuk, hogy nem igazik. Ezért inkább a fogsor hátsó részén szokták alkalmazni, elől nem igazán. De ez egy nagyon tartós megoldás, rendkívül ritkán szokott eltöri.

fémkerámia fogpótlás: Ez egy kevert technika abból a szempontból, hogy itt a fogakra egy fémkorona kerül, aminek kerámia a borítása. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a fogpótlás színe meg fog egyezni a fogsor többi részével. Ám a megoldásnak hátránya is van, hiszen ez a fajta pótlás jobban koptatja a szomszéd fogakat, mint a többi megoldás. Ráadásul a porcelán sérülékenyebb, mint a fém, így nagyobb az esélye annak, hogy a pótlásból letörik egy darab, vagy valamilyen más módon fog megsérülni. Az is megtörténhet, hogy a fogak tövénél elő fog bukni a fém rész, így a fogak alja szürkés lesz. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a páciens ínye egyébként is visszahúzódott.

műanyag fogpótlás: A fogpótlás árak nagysága ennél a technikánál lesznek a legkisebbek. Ez nem egy tartós megoldás, a műanyag könnyen megsérül, letörik. Ezért legtöbbször csak ideiglenes megoldásként szokták alkalmazni addig, így a végleges fogpótlás nem készül el.

kerámia fogpótlás: Ezzel a megoldással teljesen természetes kinézet érhető el, ha ügyes a fogorvos és a fogtechnikus, akkor nem is fog látszódni azt, hogy a fogsor nem igazi. Hátránya a megoldásnak, hogy nem elég kemény, könnyebben törik, mint a fém technikák.

A fogpótlás árak nemcsak ezektől a szempontoktól függenek, hanem még fontos tényező az is, hogy a páciens melyik rendelőt keresik fel.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .