Mitől függenek a műfogsor árak? Mi határozza meg ezt az összeget? És ami az egyik legfontosabb mekkora is lesz ez az összeg, hol milyen magasak a műfogsor árak?

Nagyon fontos tudni, hogy a műfogsor árak megérik azt az összeget, amit a páciens rájuk költ, mivel ez egy nagyon fontos szolgáltatás, fogak nélkül számos problémával kell szembenézni minden foggal rendelkező élőlények.

Ezek a következők:

  • A fogsor elengedhetetlen része az esztétikus kinézetnek. Abban a kultúrában, amiben élünk a fogatlanság egyet jelent az ápolatlansággal. Ezt gyakran a páciens is érzi, ezért visszahúzódóvá, emberkerülővé válhat, ami nemcsak a magánéletére hathat ki, hanem a munkájára is.
  • A fogsor részt vesz az emésztésben is, ez a folyamat már a szájban megkezdődik. (A madarak gyomra azért bonyolultabb, mint az gerinceseké, mert nekik nincsen fogaik, mivel azok jelentős túlsúlyt jelentének, ami akadályozná őket a repülésben. Fogak hiányában máshogy kell elérni a megfelelő emésztést.) Az elöl lévő fogak feldarabolják, a hátul lévő őrlőfogak pedig pépesítik a táplálékot. A nyál tovább bontja az ételt. Ez a folyamat nemcsak az emésztésbe segít, hanem abban is, hogy a szilárd táplálék ne sértse fel a nyelőcsövet.
  • A fogak hiánya miatt az emésztés is rosszabb lesz, ami miatt problémák alakulhatnak ki ezen a területén.
  • A fogsor támasztja az arcot. Hiányában az arc beesett lesz, a páciens idősebbnek fog kinézni a koránál.
  • A fogak részt vesznek a hangképzésében is. Ha nincsenek meg, akkor a beszéd elmosódottá, érthetetlenebbé válik.

Ezek a problémák eltűnnek akkor, ha a fogatlanság problémájára megoldódik. Ez a gond pedig kétféle módon sikerülhet. Az egyik technika műfogsor, a másik pedig a fogak implantációja. Ez az utóbbi megoldás sajnos nagyon drága, ez miatt nem terjedt el széles körben. A műfogsor árak ennél jóval kedvezőbbek, ezért a legtöbb páciens ezt az eljárást szokta alkalmazni.

Protézisre tehát szükség van, de mitől függenek a műfogsor árak?

Rendelőként is változhat ez az összeg, attól is függ, hogy melyik fogorvos, illetve fogtechnikus készíti el ezt a technikát. Ez az összeg azonban nem jelzi minden alkalommal azt, hogy a szakember mennyire jó, nem feltétlenül igaz, hogy drága fogorvos a jó fogorvos. (A műfogsor árak elég magas összegek, azért érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki nagyon jó minőségében készíti el ezt a technikát. Szerencsés helyzetben vannak azok a páciensnek, akiknek megbízható fogorvosa van, vagy pedig ismernek olyat, aki tud nekik szakembert ajánlani.)

A hagyományos műfogsor egy alaplemezből áll, amin egy műíny található, amin a fogak vannak. Ennek a technikának nagyon pontosnak kell lenni, hiszen a fogsor stabilitását mindössze a gravitáció, a vákuumhatás, a kemény és a lágy részek egymással való viszonya és a pontos alaplemez biztosítja. Ez a technika bármikor eltávolítható, sőt nagyon gyakran megtörténik az is, hogy csak nappal viseli a páciens, éjszakára pedig kiveszi. Erre azért is szükség van, mert a protézist nem lehet hagyományos módon tisztítani, ehhez a folyamathoz el kell távolítani a szájból. Gyakran éjszakára speciális tisztító folyadékba, vagy vízbe szokták helyezni. (Erre azonban ma már nincsen szükség, hiszen a mai protézisek nem száradnak ki.) A ki és a bevétel eleinte furcsa és nehéz lehet, de a munkát végző fogorvos meg szokta mutatni ennek a menetét.

Valamivel magasabbak a kivehető fogsor árak a fix műfogsor esetén. Ennek a technikának a lényege, hogy az állkapocscsontba mini, titánból készült implantátumokat ültetnek. Ezek tartják a protézist. A páciens ezt a technikát is bármikor eltávolíthatja, és visszahelyezheti. (Ez magára a protézisre vonatkozik, az implantátumok a szájban maradnak.) Az implantátumok anyag titán, ami egy teljesen allergiamentes fém, a technika vékonysága pedig lehetővé teszi azt, hogy behelyezéséhez az esetek többségébe ne kelljen csontfeltárást alkalmazni. A mini titán implantátumok száma nagyban meghatározza a kivehető fogsor árak nagyságát ennél a megoldásnál. Hogy egy adott páciensnél hány ilyenre van szükség, az általában a probléma kiterjedésétől és a páciens csontállományának a minőségétől függ. Legtöbb esetben állkapcsonként hat – hat implantátumot szoktak beültetni, de bizonyos esetekben négy – négyet alkalmaznak.

Nagyon fontos a műfogsor anyag. A protézisnek nagyon sok mindennek ellen kell állnia, számos külső és belső hatást szükséges ki bírnia. A nyál az emésztésben is részt vesz, így bontja a körülötte lévő anyagokat, így a műfogsort is. Az elfogyasztott táplálékok és italok is károsítják a fogakat, így a műfogsort is. Vannak olyan táplálékok, amikre ez kiemelten igaz, mint például a cukros ételek, vagy pedig a szénsavas üdítők különösen romboló hatásúak tudnak lenni. Fontos szempont az is, hogy a protézis anyag ne irritálja a szervezetet, ne okozzon semmiféle allergiás reakciót.

Több száz éve a mai szemmel nézve olyan furcsa megoldások is szóba jöttek, mint a kövek, a csontfaragványok, sőt gyakran halottak fogait is felhasználták műfogsorok, fogpótlások készítésére. Ez ma már bizarrnak, gusztustalannak tűnik, ráadásul fent áll a fertőzések veszélye is.

A ma használt technikák már mások.

fém fogpótlás: Általában aranyötvözetből készültek, de léteznek króm és nikkel fogpótlás is. Egyik nagy előnye a megoldásnak, hogy kevesebbet kell lecsiszolni a fogból, mint más anyagok esetén. A javára szól még az is, hogy ez egy kemény és tartós megoldás. Hátránya is van, ez pedig a színe. A fém fogpótlás nem olvadnak bele az eredeti fogsorban, nagyon látszik rajtuk, hogy nem igazik. Ezért inkább a fogsor hátsó részén szokták alkalmazni, elől nem igazán. De ez egy nagyon tartós megoldás, rendkívül ritkán szokott eltörni.

fémkerámia fogpótlás : Ez egy kevert technika abból a szempontból, hogy itt a fogakra egy fémkorona kerül, aminek kerámia a borítása. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a fogpótlás színe meg fog egyezni a fogsor többi részével. Ám a megoldásnak hátránya is van, hiszen ez a fajta pótlás jobban koptatja a szomszéd fogakat, mint a többi megoldás. Ráadásul a porcelán sérülékenyebb, mint a fém, így nagyobb az esélye annak, hogy a pótlásból letörik egy darab, vagy valamilyen más módon fog megsérülni. Az is megtörténhet, hogy a fogak tövénél elő fog bukni a fém rész, így a fogak alja szürkés lesz. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a páciens ínye egyébként is visszahúzódott.

műanyag fogpótlás: A műfogak nagysága ennél a technikánál lesznek a legkisebbek. Ez nem egy tartós megoldás, a műanyag könnyen megsérül, letörik. Ezért legtöbbször csak ideiglenes megoldásként szokták alkalmazni addig, így a végleges fogpótlás nem készül el.

A műfogsor árak tehát nagyon összetettek, több mindentől is függenek. Ezért alaposan utána kell nézni annak, hogy a páciens milyen műfogsor árak mellett milyen szolgáltatást fog kapni.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .