Mitől függnek a fogpótlás árak? Milyen nagyságú összegre számíthat, ha Önnek ilyen szolgáltatásra van szüksége? A fogpótlás árak nagyban függnek attól, hogy a technika milyen anyagból készül el.

A fogpótlás lényege a romlott fogak pótlása. A fogak szuvasodása egy idő után mindenkinek problémát okoz. Ezt a folyamatot lehet lassítani rendszeres és alapos fogmosással, és a megfelelő ételek fogyasztásával, a cukor és a szénsavas üdítőitalok kerülésével. Ez lassítja a fogak romlását, de sajnos ez a folyamat teljesen nem állítható le, főleg mert a fogak romása mögött nagyon gyakran genetikai problémák, öröklött hajlam áll. Ha a szuvasodást időben észreveszik, akkor a fogorvos egy egyszerű fogtöméssel megoldja a gondokat. Ha már nagyon a lyuk, akkor fogpótlásra van szükség. Ez a megoldás mindenképpen szükséges. Ennek oka, hogy a fogak elvesztése súlyos problémákat okoz. Ezek között ott van a beszédzavar, de a rágóképesség csökkenése is. Az elvesztett fogak miatt fellépő problémák a következőek lehetnek:

 • A harapás nehezített lesz. Lesznek ételek, amiket a páciens többet már nem tud, vagy csak igen nehezen tud fogyasztani.
 • A nehezített rágás miatt emésztési zavarok alakulhatnak ki.
 • A teljes fogsor elengedhetetlen kelléke annak, hogy valaki szépnek és vonzónak érezze magát. A hiányos fogazatú ember önértékelési csökken, nem fogja vonzónak érezni magát.
 • Abban az esetben, ha a fogak csak egyik oldalon hiányoznak, az ép oldal túl lesz terhelve, ami ízületi problémákat okoz.
 • A fogak védelmi funkciót is ellátnak, a védelem nélkül maradt fogíny sérülékeny lesz.
 • A hiányzó fogak mellett fogak elmozdulhatnak, a fogsor szabálytalanná válik. Ezt csak fogszabályozással lehet rendbe hozni.
 • A szabadon hagyott fogínyben kialakulhat gyulladás, a terhelés megszűnése miatt pedig a csontállomány minősége romlik.

Szerencsére az elveszetett fogak ma már nem okoznak nagy problémákat, az ezzel járó gondok kezelhetőek. Ennek az az oka, hogy a fogászat mára már nagyon magas szintre fejlődött, az elvesztett fogak nagyon jó minőségben pótolhatóak. Ezek a megoldások esztétikailag kiváló szinten állnak, és a rágóképesség is csak nagyon kis mértékben fog csökkeni.

Az egyik legismertebb fogpótlás a korona. A technikára akkor van szükség, amikor a fog olyan mértékben sérül, hogy egy egyszerű tömés már nem oldja meg a problémát. Ilyenkor a fogat lecsiszolják, és egy koronával fedik le. Ez nem egy kellemes művelet, de érzéstelenítésében végzik. Egy kis idő kell, amíg a korona elkészült, ugyanis a folyamat első lépése egy mintavétel, illetve a pontos fogszín kiválasztása. A fogpótlás árak ebbe az esetben leginkább a korona anyagától függnek. Többféle megoldás is létezik, mindegyiknek van előnye és hátránya is. Van, amelyik kemény és hosszú élettartamú anyag, mások inkább azzal válnak népszerűvé, hogy esztétikus és teljesen természetes hatás érhető el velük. Természetesen árban is vannak különbségek. A legolcsóbb általában a műanyag korona. Ez a technika nagyon rossz minőségű, gyenge és könnyen tönkremegy. De legtöbb esetben csak ideiglenes megoldásként használják, amíg a végleges korona nem készül el. A porcelán és a fém koronák már drágábbak, viszont sokkal jobb minőségűek is. A fém korona előnye az, hogy esztétikus, megfelelő minőségű munka esetén észre sem lehet venni, hogy műfogról van szó. A fém koronák ezzel szemben erősek. A legmodernebb és legdrágább megoldás a cirkónium – oxid.

Előfordulhat, hogy nemcsak egy fogat kell pótolni, hanem több egymás mellett álló fog romlott meg annyira, hogy a fogtömés már nem segít a problémán. Ilyenkor a híd a megoldás. Ennek a technikának a lényege, hogy a hiány szélein álló két fogra korona kerül, amiket egy híd köt össze. Ezen a szerkezeten lesznek a műfogak. Ezzel a megoldással több fog is pótolható, szükség esetén akár négy is.

A módszer előnyei:

 • A technika belátható időn belül elkészíthető. Mindössze pár hét elég ehhez.
 • A fogakat természetes kinézetét nagyon könnyen le lehet vele utánozni.

De sajnos ennek a megoldásnak is vannak hátrányai. Ezek a következőek:

 • Két ép fog szükséges hozzá, amit lecsiszolnak és koronát tesznek rá.
 • A hidat tartó fogak eldőlhetnek, ezzel károsodást okozhatnak a mellettük lévő fognak. Így a probléma megoldás újabb problémákat generál. Ez nem egy ideális helyzet.
 • A híd alatt van egy minimális rés, amiben ételmaradékok szorulhatnak be. Tisztítás igen nehézkes, és nem megfelelő higiénia esetén begyulladhat az íny.
 • A híd alatt lévő ínyen könnyen kialakulhat fertőzés, itt a baktériumok sokszor fészket vernek.
 • A rágás nem lesz már olyan, mint régen. Ez akár emésztési zavarokat is okozhat.

Manapság kezd elterjedni az implantátumokon nyugvó híd. Ez a módszer valamivel drágább, esetében megemelkednek a fogpótlás árak, de számos problémára megoldást ad. Ennél a technikánál a híd nem két koronán van, hanem az állkapocsba ültettet implantátumokon, így kiküszöbölhetőek azok a problémák, amik a hagyományos híddal járnak együtt. A fogorvosnak nem kell lecsiszolni a páciens esetleg egészséges és ép fogait, és a híd alatt sincsen problémákat okozó rés. Ráadásul ennek a megoldásnak az élettartama is igen hosszú, akár 40 – 50 év is lehet. Hátránya, hogy nagyon hosszú ideig tart az elkészítése, akár fél éven keresztül is. A megoldásához megfelelő minőségű csontállomány szükséges, ennek hiányában csontpótlást kell alkalmazni.

De ma már lehetőség van fogimplantációra is.  A fogpótlás árak ebben az esetben igen magasak lesznek, de ez a megoldás a legjobb minőségű. A fogimplantátum az egyik legjobb minőségű megoldás a hiányzó fogak problémájára.

Előnyei:

 • Nem kell mást fogat lecsiszolni a beültetéséhez.
 • Nincsenek életkori megkötések, bármikor elvégezhető az eljárás.
 • A módszer teljesen fájdalommentes.
 • A fogimplantátum gyökre titán, ami nem okoz allergiás reakciókat. Ez a fém egy idő után beépül a fogínybe, így teljesen stabilan fog állni.
 • A fogimplantátum teljesen természetes hatású, megfelelő minőség esetén nem lehet észrevenni, hogy műfog.
 • Kiváltható vele a problémákat okozó műfogsor. (A kivehető műfogsor nagyon rossz megoldás, számos gonddal jár. Ezek között ott van az, hogy nehezített vele a rágás, és a szájpadláshoz tapadó műanyag lemez hányinger érzetet okoz.)
 • A jól elkészített fogimplantáció akár negyven – ötven éven keresztül is kitart, rendkívül hosszú élettartamú megoldás.

A fogászat mai állás szerinte a fogimplantáció a legjobb megoldás, ez nyújtja a legteljesebben azt az életminőséget, ami az eredeti fogak. Viszont ebben az esetben igaz, hogy a minőséget meg kell fizetni, ezért a fogimplantáció az a megoldás, ami esetén legmagasabbak a fogpótlás árak. (Ezek  a díjak egyébként változóak lehetnek, függnek a probléma nagyságától és a páciens szervezetének egyedi jellemzői is befolyásolják az árakat. Ezért a pontos fogpótlás árak csak egy személyes találkozó után adhatóak meg.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .