A fogsor árak nem mindenhol ugyanazok, rendelőnként változhat az összeget, amit egy protézisért elkérnek. Nagy kérdés az, hogy a fogsor árak és a minőség egyenesen arányos-e. Nagyon sokan gondolják azt, hogy minél magasabba a díjak valahol, akkor annál jobb színvonalat kap a vendég. Ez nem feltétlenül van így. Fogorvost választani nagyon nehéz, hiszen egy jó műfogsor a páciens élete végig is kitarthat, és nagyon sok tényező miatt fontos, hogy a megoldás hibátlanul üzemeljen. A legjobb az az eset, amikor valakinek van egy stabil, biztos fogorvosa, akinek megbízik a munkájában. A másik lehetséges megoldás, ha valaki ajánlani tud egy jó fogorvost. A fogsor árak ebben az esetben nem szabad, hogy elsődlegesek legyenek, hiszen a fogsornak a következő funkcióknak kell megfelelnie:

 • A rágás a legfontosabb feladata a fogaknak. Az evés nemcsak a létfentartáshoz kell, hanem sokkal fontosabb szerepe van. Már az étkezés szociális esemény lett, hiszen egy – egy családi vagy üzleti vacsora, esetleg első randevú egy jó étteremben sokkal többről szól, mint az evés. Hogy ezeken a páciens ott legyen, és jól érezze magát bizony kell a hibátlan (vagy majdnem hibátlan) fogsor.
 • A szép fogsor egyik elengedhetetlen kelléke az ápolt kinézetnek. Ennek hiányában szorongás alakulhat ki, hiszen a páciens úgy fogja érezni, hogy nem elég vonzó, ápolatlan. Ez rányomhatja a bélyeget a mindennapokra, egy idő után a pácines emberkerülővé válhat.
 • Az emésztés már a szájban megkezdődik. (Ezért van az, hogy a madaraknak bonyolultabb a gyomorszerkezetünk. A fogak ugyanis nagyon nagy túlsúlyt jelentenének, ami miatt nem tudnának repülni.) Az elől lévő fogak szétdarabolják az ételt, a hátul lévő örlőfogak pedig pépesítik. A nyál szintén részt vesz az előemésztésben.
 • A nem megfelelően megrágott étel gyomorproblémákat okoz.
 • A nem megfelelő megrágott étel nem tud rendesen lebomlani, kihasználatlanul áll az emésztőrendszerben, ahol gyomorégést, puffadást okoz.
 • A nem megfelelő rágás hízáshoz vezethet. Ugyanis ebben az esetben nem alakul ki olyan hamar a telítettség érzés.
 • A jól megrágott étel csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • A fogak nemcsak a rágásban van nagy szerepük, hanem a hangképzésben is. Hiányukban a beszéd elmosódottá válik, nem lesz annyira tiszta.
 • A fogak az arcot is tartják. Ezek nélkül ez a felület beesetté válik, így a páciens idősebbnek fog kinézni a valós koránál.

A fogsor árak tehát ezeket a hátrányokat tüntetik el. Nagyon fontos a fogsor árak meghatározásnál, hogy milyen protézisről van szó. Többféle lehetőség közül választhat a páciens, ezeknek a díjaik sem egységesek.

Nagyon fontos kérdés a fogsor árak esetén, hogy a teljes fogsort kell-e pótolni, vagy csak egy részét.

 

Fontos szempont az is, hogy a fogsor teljes vagy részleges. Vannak esetek, amikor nem kell az egész fogsort pótolni, csak bizonyos részeit. Ilyenkor elég egy részleges protézis is. Ez a megoldás lehet műanyag vagy fémlemezes. Ebben az esetben a rögzítés a még meglévő, saját fogakhoz történik implantátumok segítségével. Ez egy előnyös megoldás, hiszen a saját fogak biztosítják a stabilitást, és néhány hiányzó fog esetén tökéletes pótlást biztosít. A rögzítő implantátumok lehetnek merevek vagy rugalmasak. Hogy pontosan milyen megoldás a legjobb az adott páciens esetében, az a fogorvossal együtt fogják megbeszélni, és az eredmény befolyásolja a fogsor árak nagyságát is.

Ideiglenes műfogsor

Ez – ahogy a neve is mutatja – egy ideiglenes megoldás. A végleges protézis elkészültéig szokták használni. Mivel nem szánják tartósnak, általában műanyagból készül, ami nem egy hosszú távú megoldás, általában műanyagból készül.

Teljes fogpótlás

A fogsor árak közül a teljes fogpótlás a legdrágább, hiszen ez pótolja a teljes fogsort. (Ahogy a nevében is benne van.) Ez a megoldás igényli a legtöbb anyagköltséget és a legmagasabb munkaidőt. A technika megoldást nyújt arra az esetre, ha a saját fogsor már végleges mértékben tönkrement. Ennek a megoldásnak több fajtája is létezik. Ezek a megoldások a következők:

 • hagyományos fogsor
 • rugalmas fogsor
 • fémlemezes fogsor
 • fix fogsor

fémlemezes fogsor: Ez a technika nem tartalmaz finom megoldásokat, hanem fém horgonyok, rögzítő elemek segítéségével oldódik meg a rögzítés. Az egész technika fémből készül, kivéve a fogak, amik műanyagól. A fogsor itt az összekötő részből, egy műínyből, a műfogakból és az elhorgonyzás eszközeiből áll össze. A műínyre azért van szüksége, mert az eredeti íny nagyon sok esetben elsorvadt már, amikor a műfogsor szükségessé válik. Másrészt pedig egy talapzat, amin a műfogak elhelyezkednek. Ez esztétikai szempontból is fontos. Ha a fogpótlás érint az elülső fogakat is, akkor szükség van arra, hogy azok meg legyenek támasztva. Ezt a műfogak és a műíny együtt hajtja végre. Továbbá segít abban is, hogy az alaplemez és az elhorgonyzás eszközei nem mozduljanak el, rögzíti azokat. Beszéd és nevetés közben a műfogsornak ez a része kilátszódhat, ezért nagyon fontos, hogy természetes hatású, az eredeti ínnyel megegyező (vagy legalábbis hasonló) színű legyen. A műínyen lévő fogaknak egyrészt elég erősnek kell lenniük a megfelelő rágáshoz, másrészt pedig esztétikusan kell kinézniük.

Hagyományos műanyag fogsor: Ez egy kivehető megoldás, ahol nem fém elemek rögzítik a technikát, hanem azt a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció tartja a helyén. Ennek a technikának a része egy műíny, aminek egyrészt esztétikai funkciója van, másrészt ezen helyezkednek el a műfogak. A rágóerőt a csontok felé az alaplemez közvetíti. Ennek a résznek nagyon pontosan kell illeszkednie, hiszen ez garantálja az egész műfogsor stabilitását. De fontos ez a tulajdonság azért is, mivel a mozgó alaplemez kidörzsölheti az ínyt. A műínyen vannak a műfogak, amik a rágáshoz is kellenek, de nagyon fontosok az esztétikus kinézet miatt is. Elkészítése hosszadalmas folyamat, ugyanis több mintavételre is szükség van.

Rugalmas fogsorok: Ez a megoldás rugalmas műanyagból készül. Ennek az előnye, hogy – a többi protézishez képes – rendkívül gyorsan készen lesz, vannak esetek, amikor egy mintavétel elég az elkészítéséhez. Rögzítése átlátszó, műanyagból készült kapcsokkal történik. A rugalmasság előnye még az is, hogy sokkal könnyebben  meg lehet szokni, mint a többi megoldást.

Fix fogsor: Ahogy a megoldás nevéből is kitűnik, itt a legfontosabb szempont az volt, hogy a műfogsor minél szilárdabban álljon, ne mozduljon el. Ezt úgy érték el, hogy az állkapocscsontba titánból készült, mini implantátumokat ültettek, amik Ezek végén egy gömbfej van, amire a műfogsor patentjeit fel lehet pattintani. A technikához nem kell feltétlenül új fogsort csináltatni, a hagyományos műfogsorok is gyakran jók, csak át kell őket kicsit alakítani. Ez a fogprotézis árak nagyságát jelentős mértékben csökkentheti, hiszen új fogsort már nem kell csináltatni. A technika beültetése nem bonyolult, nem kell az ínyt felmetszeni, és helyi érzéstelenítés elég hozzá. Ez azért lehetséges, mivel az implantátumok tényleg nagyon vékonyok. Ezért a beültetés költsége nem dobják meg jelentős mértékben a fogsor árak nagyságát.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .