Egyértelmű, hogy a műfogsor rögzítés egy olyan tényező, aminek teljesen stabilnak kell lennie, ellenkező esetben a protézis nem tudja ellátni megfelelően a neki szánt feladatokat. Mi miatt olyan fontos a műfogsor rögzítés? Mi miatt ez az egyik legfontosabb tulajdonsága a technikának? Miért kell a protézisnek teljesen stabilan állnia?

 • A megfelelő minőségű rágás teljesen elképzelhetetlen az nélkül, hogy a fogsor szilárdan álljon. Ez nemcsak az étkezés öröme (és a kulturált evés miatt) fontos, hanem azért is, hogy a táplálék kellően meg legyen rágva. Ez nélkül a gyomor túlterhelt lesz, mivel az emésztés már a szájüregben elkezdődik, és ebben a foga aktívan részt vesznek.
 • A hangképzés már a szájban is történik, ebben a fogak is részt vesznek. A nem megfelelően rögzített fogsor esetén a beszéd elmosódott lesz, enyhe beszédhiba alakul ki.
 • A nem minőségi műfogsor rögzítés esetén a fogsor egy erőteljes köhögéstől vagy hangos nevetéstől kieshet. Ez miatt a páciensben gátlások alakulnak ki, nem mert természetesen viselkedni, elkezdi túlkontrollálni magát, szélsőséges esetben akár szociális fóbia is kialakulhat, ami nemcsak a magánéletére hathat ki, hanem a munkájára is.
 • A nem elég jó minőségű műfogsor rögzítés esetén a páciens tisztában lesz azzal, hogy műfogsor elmozdulhat, kieshet, ezért inkább nem beszél, görcsösen visszafogja magát, gátlások alakulnak ki benne.
 • Az állandóan mozgó műfogsor kellemetlen érzés, a páciens nem fogja komfortosan érezni magát.

A műfogsor rögzítés megoldására többféle technika is létezik. Az első protézisek már az ókorban megjelentek, de ekkor a műfogsor rögzítés másodlagos volt, az akkori technikák inkább esztétikai célt szolgáltak. Az első műfogsorok huzalokkal illeszkedtek az egészséges fogakhoz. Ez megoldott az esztétikai problémát, de rágni nem lehetett velük. Erre a funkcióra csak a XIX. században kezdtek odafigyelni, ekkor alakultak ki megoldások ezekre a problémákra.

Manapság több megoldás is létezik arra, hogy a műfogsor stabil legyen. A hagyományos megoldás az, amikor a stabilitást a vákuumhatás, a pontosan illeszkedő alaplemez és a gravitáció biztosítja. Ez a technika megoldja a fogatlanság állapotát, de nem a legjobb megoldás. (Ehhez az is hozzájárul, hogy a hagyományos fogsor része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz illeszkedik. Ez könnyen okozhat hányingert és émelygést, vannak páciensek akik egyáltalán nem tudják ezt megszokni.) Ezt az állapotot a páciensek sokszor úgy próbálják meg orvosolni, hogy műfogsor rögzítő kenőcsöket használnak. Ezeknek a géleknek a használta gyors és egyszerű. A kenőcs egy vékony réteget képez a műfogsor és az íny között. Ez növeli a vákuumhatást. Ezt még fokozza az is, hogy ezekben a kenőcsökben olyan anyagok vannak, amik növelik a nyál ragasztó hatását. Ez nemcsak abban segítenek, hogy a protézis stabilabban áll, hanem más előnyei is van. A ragasztó csökkenti annak a kockázatát, hogy a protézis alá ételmaradék szoruljon be. (Ez ugyanis gyulladást, bakteriális fertőzéseket okoz. Ezért is fontos a műfogsor rendszeres és alapos tisztítása.)

A műfogsor ragasztó gélek felvitele előtt a protézist el kell távolítani és alaposan meg kell tisztítani. A ragasztót nem szabad túl vastag rétegben felvinni, nagyon sok készítménynél azt ajánlják, hogy csak pöttyökben tegyék rá a műfogsorra a gélt. Ennek az az oka, hogy gél rágás közben úgyis szét fog terülni. Használat után szintén meg kell tisztítani a műfogsort, nem szabad, hogy maradjon rajta a készítményből. A műfogsor ragasztó gélek rendszeres használta nem feltétlenül ajánlott, ezért inkább olyankor használja a páciens, ha valami fontos alkalom van, amikor a fogsornak teljesen stabilan kell állnia.

Szerencsére ma már megjelent egy forradalmian új megoldás, amihez nem kell műfogsor ragasztó gél, hogy a protézis teljesen stabilan álljon. Ez pedig a fix fogsor. A technika nagyjából a 2000 – es évek elején jelent meg az Egyesült Államokban, hazánkban pedig pár éve kezd elterjedni. (És egyre népszerűbb lesz, ugyanis egy roppant hatékony és rengeteg előnnyel rendelkező eljárásról van szó.) Ez a megoldás is műfogakból, műínyből és alaplemezből áll, de a különbség az, hogy a stabilitást az állkapocscsontba ültetett mini implantátumok biztosítják. Ezek másik neve tűimplantátum, mivel rendkívül vékony. (Átmérője mindösszes 1,8 és 3,8 mm között van.) Ez miatt nem szükséges az ínyt felvágni behelyezésükhöz. (És altatás sem szükséges, az implantátumok beültetése helyi érzéstelenítésben szokott történni.) Anyagok titán, ami egy teljesen allergiamentes fém. De nemcsak az allergiától nem kell tartani, hanem kilökődni sem szokott az implantátum, ugyanis ez annyira szövetbarát anyag, hogy a csontsejtek három hónap alatt benövik. A tűimplantátumok végén gömbfejek találhatók, a műfogsoron pedig patentok, ezért ezek összepattinthatók. Ezt a páciens otthon, magának is elvégezheti.

A rögzítéshez állkapocsonként hat vagy négy implantátumot szoktak használni. Ez függ egyrészt a csontállomány minőségétől, másrészt pedig attól, hogy felső vagy alsó fogsorról van -e szó. Pontosan mindig egy személyes találkozó során derül ki, ahol a fogorvos megvizsgálja a páciens szájüregének, nyakának és fogsorának az állapotát.

Az optimális fogprotézis mindenki esetében egy kicsit más, a részleteit az első találkozás során tisztázza le a páciens és a fogorvos. Ez egy roppant hatékony megoldás, főleg a különleges műfogsor rögzítés miatt. Nem csoda, hogy a fix fogsor lassan elkezdi leváltani a hagyományos protézist. Mik ennek a megoldásnak az előnye, ami miatt annyira népszerű lett? Ezt a következő előnyök indokolják:

 • A fix műfogsor rögzítés lényegében visszaadják azt az életminőséget, amit a pácines addig élvezett, amíg el nem vesztette az eredeti fogait.
 • A fix műfogsor rögzítés hű a nevéhez, tehát teljesen stabilan áll. Ennek az egyik legfőbb előnye, hogy a páciens szabadon ehet, nem kell félni, hogy esetleg nem tudja elrágni az ételt, vagy pedig a műfogsor kiesik evés közben. (Ez pl. egy vendéglőben roppant kínos tud lenni.) Ennek nemcsak az a hatása, hogy a páciens jóízűen fog enni, hanem az is, hogy nem fogja társasági eseményeken kellemetlenül érezni magát, ha étellel kínálják.
 • A beszéd tisztább lesz.
 • A fix protézissel nem kell a páciensnek attól félnie, hogy a műfogsor ki fog esni. Így szabadon ehet, köhöghet és nevethet is. Ezzel együtt jár az, hogy a páciens jóval magabiztosabb is lesz.
 • A fix fogsor sokkal természetesebb hatást nyújt, mint a hagyományos protézis. Viselésével az sem biztos, hogy a páciens környezete észreveszi egyáltalán, hogy a fogsor nem igazi.
 • A fix fogsor annyira testbarát, hogy a csontszövet pár hónap alatt benövi az implantátumokat.

A fix műfogsor rögzítés rengeteg problémát megold, jóval könnyebbé teszi a páciens életét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .