A megfelelő minőségű protézis rögzítés elengedhetetlen feltétele annak, hogy a műfogsor használható legyen. És ez nagyon komoly kitétel, hiszen, ha a rosszul rögzített fogsor tényleg használhatatlan, nem lehet velem mit kezdeni.

Mik ezek a problémák, amik minden esetben előfordulnak, ha a protézis rögzítés nem megfelelő minőségű? (Itt nem arról van szó, hogy „előfordulhat” vagy „van rá esély”. Ha a műfogsor nem elég stabil, akkor minden esetben bekövetkeznek a következő problémák egy része. Ez alól csak a gyomorproblémák és a szociális szorongás a kivétel.)

 • A hangképzésben a fogak is részt vesznek. Ha ezek hiányoznak, vagy pedig a protézis rögzítés nem elég stabil, akkor ez a funkció nem lesz teljesen megfelelő, a beszéd elmosódottá válik.
 • Az emésztés már a szájüregben megkezdődik. Ebben a fogak is részt vesznek, az elöl lévő fogak felaprítják az étel, míg a hátul lévő örlőfogak pépesítik. Ha a fogsor nem elég stabil, hanem elmozdul, akkor a rágás sem lesz megfelelő minőségű. Ezért a gyomor túl lesz terhelve, ami további emésztési problémákhoz vezethet.
 • Az emésztési problémák nem az egyetlen gond, amit a nem megfelelő minőségű rágás okoz. Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát, illetve redukálja az elhízás esélyét. Ennek az utóbbinak az az oka, hogy alapos rágásnál előbb alakul ki a teltségérzett, így akik „jól” rágnak, azok kevesebbet esznek.
 • A nem megfelelően megrágott étel, nem tud rendesen megemésztődni, így puffadást, gyomorégést okoz.
 • A nem elég stabil fogsor könnyedén kieshet. Ezt okozhatja egy erőteljes köhögés, vagy pedig egy jóízű nevetés. Ez kifejezetten kellemetlen szituáció a legtöbb páciens részére, ez egy idő után szociális szorongáshoz vezet, a páciens emberkerülővé válhat. Ennek következményei nehezen megjósolhatóak, kihathat a páciens munkájára és családi életére is.
 • A nem elég stabil fogsor másik nagy veszélye az, hogy mozog, így kidörzsölheti az ínyt. Ez igencsak fájdalmas.
 • A nem elég jó minőségű protézis rögzítés esetén a páciens tisztában lesz azzal, hogy műfogsor elmozdulhat, kieshet, ezért inkább nem beszél, görcsösen visszafogja magát, gátlások alakulnak ki benne.
 • Az állandóan mozgó műfogsor kellemetlen érzés, a páciens nem fogja komfortosan érezni magát.

 

A megfelelő minőségű protézis rögzítés tehát nagyon fontos. Mivel lehet ezt elérni? Milyen technikák léteznek erre?

Alapvetően kétféle protézis rögzítés létezik ma Magyarországon. Az egyik a hagyományos protézis rögzítés, a másik pedig a fix fogsor.

A hagyományos műfogsor egy olyan technika, amit mindenki ismer, legtöbben már láttuk nagyszüleinknél.

A megoldás részei a következők:

 • alaplemez (Ez a nyálkahártya csonton fekszik. A fő funkciója azt, hogy a rágóerőt közvetítsék az állkapocscsontok felé.)
 • műíny(Ennek a résznek nincsen kifejezetten praktikus feladata, fő funkciója, hogy a páciens kinézete esztétikus legyen.)
 • műfogak (Ez vegyes feladatot látnak el. Praktikus funkciójuk az, hogy a páciens újra tudjon megfelelő minőségben rágni, de a kinézet esztétikumát is biztosítják.)

Itt a stabilitás mindössze a vákuumhatás, a gravitáció és a pontosan illeszkedő alaplemez tartja. Ez nem biztosít túl szilárd tartás a technikának, így a fent felsorolt problémák jó része meg szokott jelenni a megoldásnál. A hagyományos műfogsorral az étkezés öröme elveszik, emésztési problémák alakulnak ki, illetve nagyon a beszéd is megváltozhat. Ezen kívül még problémát jelent az is, hogy a technika része egy műanyag lemez, ami a páciens szájpadlásához érintkezik. Ez könnyen okozhat hányingert, émelygést.

A hagyományos megoldásnak is van több fajtája. Az alapvetően a pontos illeszkedésen és vákuumhatáson alapuló rögzítés mindegyiknél egy kicsit más.

 • fémlemezes fogsor
 • hagyományos műanyag fogsor
 • rugalmas fogsor

fémlemezes fogsor: Ez a technika lassan kimegy a divatból. Ennek az az oka, hogy a megoldás nem egy finom vagy kellemes kinézetű technika. A rögzítés fém elemek segítségével történik. Az alaplemez egy része is ebből az anyagból

Woman smiling, close-up of mouth, red lips

készül, a fogak pedig műanyagok szoktak lenni. A fogsor itt az összekötő részből, egy műínyből, a műfogakból és az elhorgonyzás eszközeiből áll össze. A műínynek két funkciója is van. A fogak hiányától az eredeti íny el szokott sorvadni, a műíny ezt helyettesít, másik fontos feladata pedig az, hogy tarts a műfogakat. A műíny és az elöl lévő fogak azért is fontosak, mert ezek tartják a megoldást. Továbbá segít abban is, hogy az alaplemez és az elhorgonyzás eszközei nem mozduljanak el, rögzíti azokat. A műíny nemcsak rögzít, hanem más funkciója is van, esztétikai szerepet játszik. Nevetés és beszéd közben ugyanis a protézisnek ez a része kilátszódik, így fontos, hogy minél természetesebb hatást nyújtson. A műínyen lévő fogaknak egyrészt elég erősnek kell lenniük a megfelelő rágáshoz, másrészt pedig ezeknek is esztétikusnak kell lennie.

Az elhorgonyzás több feladat miatt is fontos. Ez a technika a következő funkciókat tölti be:

 • a fogakat stabilan tartsa, azok ne mozduljanak el
 • a pillérfogak terhelése
 • a terhelést el kell osztani, ez is a horgonyozó eszközök feladata
 • a passzivitás biztosítása, a pillérfograkra nyugalmi helyzetben ne nehezedjen erőhatás

 

Hagyományos műanyag fogsor: Ez az a megoldás, amit a legtöbben műfogsorként ismernek, és műínyből, műfogakból és alaplemezből áll. A rágóerőt a csontok felé az alaplemez közvetíti. Ez miatt is nagyon fontos az, hogy a protézis rögzítés pontos legyen. Elkészítése nem egy rövid folyamat, ugyanis több mintavétel is igényel.

Rugalmas fogsorok: A protézisnek egyik nagy előnye, hogy sokkal gyorsabban elkészül, mint a többi megoldás, gyakran egy mintavétel is elég. Mivel rugalmas könnyebb megszokni, mint a többi műfogsort. Rögzítése átlátszó, műanyagból készült kapcsokkal történik.

A hagyományos műfogsorok ideje azonban lassan lejár, ugyanis ezek soha sem tudnak teljesen stabilak lenni. Ez pedig egy alapvetően fontos tulajdonság ennél a technikánál. Nagyjából húsz éve megjelent egy teljesen stabil protézis rögzítés. Ekkor még csak az Egyesül Államokban volt elérhető, de pár éve Magyarországon is megjelent a megoldás. A neve fix fogsor.

Mi a legfontosabb jellemzője ennek a technikának? Mitől más ez a fajta protézis rögzítés?Ahogy a fix fogsor nevéből is kitűnik, itt a legfontosabb szempont az volt, hogy a műfogsor minél szilárdabban álljon, ne mozduljon el. Ezt úgy érték el, hogy az állkapocscsontba titánból készült, mini implantátumokat ültettek, amik Ezek végén egy gömbfej van, amire a műfogsor patentjeit fel lehet pattintani. A technikához nem kell feltétlenül új fogsort csináltatni, a hagyományos műfogsorok is gyakran jók, csak át kell őket kicsit alakítani. Ez a fogprotézis árak nagyságát jelentős mértékben csökkentheti, hiszen új fogsort már nem kell csináltatni. A technika beültetése nem bonyolult, nem kell az ínyt felmetszeni, és helyi érzéstelenítés elég hozzá. Ez azért lehetséges, mivel az implantátumok tényleg nagyon vékonyok.

A technika egyik legnagyobb előnye, hogy ez egy teljesen stabil protézis rögzítés.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .