A kezdeti műfogsoroknál a protézis rögzítés nem volt elsődleges szempont, az akkori fogtechnikusok nem igazán törődtek ezzel a jellemzővel. Igaz, az akkori műfogsoroktól nem is várták el, hogy megfeleljenek annak a szigorú követelmény rendszernek, aminek a mai műfogsorok meg kell, hogy feleljenek. Az akkori műfogsoroknál a protézis rögzítés mindössze pár huzal volt, amivel a műfogsor odarögzítették a még ép fogakhoz. Elég egyértelmű, hogy ezek a megoldások nem voltak stabilak, és nem lehetett őket semmire sem használni. Rágni nem volt vele érdemes, és a hangképzés is inkább torzították. Mégis használták őket, mivel esztétikusabbnak tartották őket, mint a fogatlanságot. (Hogy melyik a jobb megoldás, azt mindenki saját maga döntse el.) A másik célja pedig az volt, hogy a hatalmas és a gazdaságot hirdesse. Ugyanis az első protéziseket csakis az uralkodók viselték, amik drágakövekből és aranyból készítették őket.

Valószínűsíthető, hogy az emberiség hamar felismerte, hogy a stabil protézis rögzítés rendkívül fontos, hiszen ezek nélkül lehetetlen megfelelő minőségben rágni. Azonban sokáig kellet várni, hogy az első olyan műfogsorok megjelenjenek, amik stabilan állnak. A következő indokok miatt kell egy műfogsornak szilárdan állnia, ezért lényeges a megfelelő minőségű protézis rögzítés:

 • Az emésztés elsősorban a gyomor feladata, de ez a folyamat már a szájban elkezdődik. (Ezért van az, hogy azoknak a gerinceseknek, akiknek nincsenek fogaik – például a madaraknak – bonyolultabb a gyomorszerkezetük. Ők nem kapnak segítségét a szájban az emésztéshez, máshogy kell megoldaniuk ezt a problémát.) Az elől lévő fogak felaprítják a táplálékot, míg a hátul lévő őrlőfogak pépesítik azt. A nyál is elkezdi bontani a táplálékot. Fogak híján a gyomor túl lesz terhelve, így emésztési problémák alakulhatnak ki. (És általában ki is alakulnak.)
 • Az jól megrágott étel nemcsak a gyomor miatt fontos. Az egy darabban lenyelt táplálék megsebezheti a nyelőcsövet.
 • A megfelelő rágás a testsúllyal is kapcsolatban van. Ennek az az oka, hogy az alapos rágás mellett hamarabb érezzük a teltségérzetet. Akik rohanva esznek, könnyebben elhíznak, mint azok a társaik, akik alaposan megrágják az ételt. (Amihez az kell, hogy a fogsor stabil legyen.)
 • Ahhoz, hogy az emésztőnedvek megfelelően hozzáférhessenek az ételhez, szükséges, hogy a táplálék meg legyen rágva. Ennek hiányában az étel kihasználatlanul fog állni az emésztőcsatornákban, ráadásul gyomorégést, magas gyomorsavat, puffadást okoz.
 • Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • A fogak hiánya együtt jár azzal, hogy elveszik az étkezés öröme, szélsőséges esetben ez a cselekedet, akár szégyenérzettel is eltöltheti a pácienst, aki inkább nem eszik mások előtt.
 • A hangképzés már a szájban is történik, ebben a fogak is részt vesznek. A nem megfelelően rögzített fogsor esetén a beszéd elmosódott lesz, enyhe beszédhiba alakul ki.
 • A nem minőségi műfogsor rögzítés esetén a fogsor egy erőteljes köhögéstől vagy hangos nevetéstől kieshet. Ez miatt a páciensben gátlások alakulnak ki, nem mert természetesen viselkedni, elkezdi túlkontrollálni magát, szélsőséges esetben akár szociális fóbia is kialakulhat, ami nemcsak a magánéletére hathat ki, hanem a munkájára is.
 • A nem elég jó minőségű műfogsor rögzítés esetén a páciens tisztában lesz azzal, hogy műfogsor elmozdulhat, kieshet, ezért inkább nem beszél, görcsösen visszafogja magát, gátlások alakulnak ki benne.
 • Az állandóan mozgó műfogsor kellemetlen érzés, a páciens nem fogja komfortosan érezni magát.
 • A fogak hiányában az állkapocs csontállománya lassan romlani kezd.
 • Veszélye még a fogak hiányának az, hogy a hiányos fogsorban lévő rések miatt a fogak elmozdulnak az eredeti helyükről, a fogsor girbe – gurbává válik. Ez csak fogszabályzással korrigálható.
 • A fogak védik az ínyt a sérülésektől. (Nem véletlen, hogy a fogzománc a test legkeményebb anyag.) Hiányában ez a felület sérülékennyé válik.
 • Az egészséges fogsor hozzátartozik az ápolt kinézethez. A fogak nélküli, vagy hiányos fogsorú ember könnyen érezheti ápolatlannak magát. Ez szorongást, önbizalomvesztést okoz.

A megfelelő protézis rögzítés tehát roppant fontos, ennek a minősége elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a technika megállja a helyét, ellenkező esetben a műfogsor nem lesz képes ellátni a feladatait. (Amiből nem is egy van neki, hanem több.)

Az évszázadok során számtalan technikát kidolgoztak a szakemberek, hogy megfelelő minőségben rögzítésék a műfogsort. Manapság két eljárás van, amit szívesen alkalmaznak. Az egyik legelterjedtebb az, amikor a rögzítésről három pillér gondoskodik. Ezek a következők:

 • a pontosan illeszkedő alaplemez
 • a vákuumhatás
 • a gravitáció is besegít a technikának

Ez egy jó megoldás, ami nem a legtökéletesebb, hiszen a műfogsor ilyenkor nem teljesen mozdulatlan. Ezt különböző protézis rögzítő gélekkel lehet javítani, általában jó hatásfokkal. Azonban ez sem tökéletes, és van még egy hátránya ennek az eljárásnak. Ez pedig az, hogy a műfogsor rögzítő géleket nem lehet folyamatosan alkalmazni, ezeket inkább alkalmakor szoktál rákenni a protézisre. Szerencsére nemrég (nagyjából húsz éve) megjelent egy teljesen új megoldás, ami megoldja azt a problémát, hogy műfogsorok nem elég stabilak. Az Egyesült Államokból indult ki a technika, és Magyarországon pár éve jelent meg. Az eljárást fix fogsornak hívják. (Nevében benne van leglényegesebb tulajdonsága: fixen áll.) A technika lényege, hogy a protézist az állkapocscsontba ültetett mini implantátumok tartják. A mini implantátum anyaga titán, ami nem okoz allergiás reakciókat, ráadásul a megoldás olyan vékony, hogy a legtöbb esetben nem szükséges sebészeti beavatkozás a beültetésükhöz. A mini implantátum másik neve tűimplantátum, ami utal a méretére. Ugyanis a hagyományos implantátumok 3,8 mm-es átmérővel rendelkeznek, míg a mini implantátum mindössze 1,8 – 2,9 mm átmérőjű. Ez nagyon nagy előnyt jelent abban az esetben, ha az állkapocs csontállománya már nem olyan jó minőségű, sorvadt, hiszen a mini implantátum olyan közegbe is beültethető. Azt azonban tudni kell, hogy minél vékonyabb egy implantátum annál többet kell behelyezni a szájba ahhoz, hogy biztosan tartsa a műfogsort. Ezért egy egyéni konzultáció szükséges ahhoz, hogy a fogorvos tisztába legyen a helyzettel. Itt a szakember felméri a fogak, a szájüreg és a nyaktájék állapotát, a pácienssel megbeszéli a probléma körülményeit. (Fontos kérdések, hogy mióta áll fent a fogatlanság állapota, viselt-e már műfogsort a páciens korábban is stb.) Ekkor a páciens is elmondhatja, hogy mit vár el a beavatkozás. E alapján a fogorvos tisztán látja a helyzetet, és el tudja dönteni, hogy melyik megoldás a legoptimálisabb a páciens részére. Általános az a szabály, hogy minimum két darab mini implantátum szükséges ahhoz, hogy a fogsor stabilan álljon, és megfelelő minőségben lehessen használni azt. Sajnos mind a kor, mind a fogak hiánya az állkapocscsont sorvadásához vezethet. Ez azt is jelent, hogy a mini implantátum beültetése drágább lesz, hiszen a beültetése is nehezebb egy rossz minőségű csontállományba. A protézis rögzítés így is teljesen stabil lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .