A protézis rögzítés nagyon fontos tényező, hiszen ahhoz, hogy egy műfogsor jól funkcionáljon, ahhoz stabilan kell állnia. Az instabil, mozgó fogsor számos problémának lehet a forrása. Ezek a következők:

 • Az emésztés nemcsak a gyomor feladata, hanem már a szájban elkezdődik. (Ezért van az, hogy azoknak a gerinceseknek, akiknek nincsenek fogaik – például a madaraknak – bonyolultabb a gyomorszerkezetük. Ők nem kapnak segítségét a szájban az emésztéshez, máshogy kell megoldaniuk ezt a problémát.) Az elől lévő fogak felaprítják a táplálékot, míg a hátul lévő őrlőfogak pépesítik azt. A nyál is elkezdi bontani a táplálékot. Fogak híján a gyomor túl lesz terhelve, így emésztési problémák alakulhatnak ki. (És általában ki is alakulnak.)
 • Az előemésztett étel nemcsak a gyomor számára jelent segítségét. Az egy darabban lenyelt táplálék megsebezheti a nyelőcsövet.
 • A megfelelő rágás segíti az optimális testsúly megtartását. Ez azért van így, mert alapos rágás mellett hamarabb érezzük a teltségérzetet. Akik rohanva esznek, csak „gyorsan bekapnak valamit” könnyebben elhíznak, mint azok a társaik, akik alaposan megrágják az ételt. (Amihez az kell, hogy a fogsor stabil legyen.)
 • Ahhoz, hogy az emésztőnedvek megfelelően hozzáférhessenek az ételhez, szükséges, hogy a táplálék meg legyen rágva. Ennek hiányában az étel kihasználatlanul fog állni az emésztőcsatornákban, ráadásul gyomorégést, magas gyomorsavat, puffadást okoz.
 • Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • A nem elég stabil protézis rögzítés egyik következménye, hogy elveszik az étkezés öröme, szélsőséges esetben ez a cselekedet, akár szégyenérzettel is eltöltheti a pácienst, aki inkább nem eszik mások előtt.
 • A hangképzés a szájban is történik, ebben a fogak is részt vesznek. A nem megfelelően rögzített fogsor esetén a beszéd elmosódott lesz, enyhe beszédhiba alakul ki.
 • A nem megfelelő protézis rögzítés esetén a fogsor egy erőteljes köhögéstől vagy hangos nevetéstől kieshet. Ez miatt a páciensben gátlások alakulnak ki, nem mert természetesen viselkedni, elkezdi túlkontrollálni magát, szélsőséges esetben akár emberkerülővő is válhat, ami nemcsak a magánéletére hathat ki, hanem a munkájára is.
 • A nem elég jó minőségű protézis rögzítés esetén a páciens tisztában lesz azzal, hogy műfogsor elmozdulhat, kieshet, ezért inkább nem beszél, görcsösen visszafogja magát, gátlások alakulnak ki benne.
 • Az állandóan mozgó műfogsor kellemetlen érzés, a páciens nem fogja komfortosan érezni magát.

A hagyományos protézis rögzítés nagyon nehezen lesz stabil. Ennek az oka az, hogy ebben az esetben a protézis rögzítés alapja a pontosan illeszkedő alaplemez, a vákuumhatás és a gravitáció. Ezért a protézis készítés egy viszonylag hosszú folyamat, mivel több minta vétele is szükséges az optimális eredményhez. Ezért a páciens a legtöbb esetben ideiglenes fogsort kap erre az időre. Ez általában egy műanyagból készült protézis, ami nem túl jó minőségű, de átmeneti megoldásként tökéletes.

A protézis készítés folyamat egy konzultációval kezdődik, hol a fogorvos felméri a problémát, minden részletről egyeztet a pácienssel. Itt nemcsak a szájüreget vizsgálja át a szakember, hanem a fej- és nyaktájékot is.

A legelső lenyomatvétel egy anatómiai lenyomat. Ez segít a fogtechnikusnak abban, hogy elkészítse az u.n. egyéni kanalat. Ez egy olyan kanál, ami pontosan a páciens fogsorára, állkapocscsontjára illeszkedik. Ezzel nagyon pontos lenyomat vehető, ami a teljes fogsor készítésnek elengedhetetlen feltétele.

A második találkozáskor már az egyéni kanál segítségével veszi le a fogorvos a második lenyomatot, aminek funkciós lenyomat a neve. Ennek a lényege, hogy a páciens mintavétel közben olyan szájmozgásokat végez, amiket a mindennapi élet során szokott, mint például a nyelv mozgatása, a csücsörítés, a nevetés.

Ezek után készül el a harapási sablon. Ez már úgy néz ki, mint egy műfogsor, de az alaplemezen műfogak helyett egy viasztömb található. Ennek az a funkciója, hogy a fogorvos megtudja, hogy mekkorák és milyen elhelyezkedésűek legyenek a műfogak. Általában ilyenkor szokta a fogorvos és a páciens megbeszélni azt is, hogy a fogaknak milyen legyen a színe. A próbafogsor ezek után fog elkészülni. Ez még változtatható.

A pontosan illeszkedő alaplemez az egyik legfontosabb része a műfogsornak. Nemcsak az miatt, mert különben nem fog elég stabilan állni a megoldás, hanem mert a mozgó, nem megfelelően illeszkedő protézis kellemetlen érzéseket okozhat, akár ki is dörzsölheti az ínyt. A sokat reklámozott protézis ragasztók csökkentik a problémát, de nem teljesen oldják meg a helyzetet.

Nagyjából húsz évvel ezelőtt az Egyesül Államokban kifejlesztetek egy alternatív protézis rögzítést, ami ma már Magyarországon is kezd elterjedni. Ez egy sokkal stabilabb megoldás, fix fogsor a neve. A technika lényege, hogy az állkapocscsontba titánból készült, mini implantátumokat ültetnek, ezek tarják a műfogsort. Ez a fajta protézis rögzítés is eltávolítható, a páciens önmaga bármikor kiveheti, és vissza is helyezheti.

Ez a megoldás több előnnyel is jár a hagyományos protézis rögzítéssel szemben. Az egyik ilyen szempont az, hogy a fix fogsorhoz nem tartozik a szájpadláshoz illeszkedő alaplemez, ami gyakran okoz hányingert, émelygés érzetet. De a legtöbb előny abból adódik, hogy a fix fogsor sokkal stabilabb, nem mozog. Ez a következőket biztosítja, nyújtja a páciens számára:

 • A páciens újra magabiztosan ehet, nem kell kerülnie azokat a társasági szituációkat, amik étkezéssel járnak. Újra öröm lesz egy céges karácsonyi vacsora, vagy pedig a barátokkal eltöltött bográcsozás.
 • A fix műfogsor nem akadályozza meg a pácienst a beszédben, a nevetésben, az ezzel járó gátlások elmúlnak.
 • Mivel a fix műfogsor nem mozog, nem sérti meg, nem dörzsöli ki az ínyt.

A fix fogsor készítése nagyon sok mindenben hasonlít a hagyományos műfogsoréra. A fő különbség a mini implantátumokban van, amik tartják a fogsort. Ezek az állkapocscsontba lesznek beültetve, ezért nagyon fontos ennek a csontállománynak a minősége. Ha nagyon rossz, akkor is van lehetőség a behelyezésre, de előbb javítani kell a helyzetet. Ez egy valamivel hosszadalmas, és költségesebb folyamat. Általában hat vagy négy tűimplantátum szükséges állkapcsonként, hogy a megoldás stabil legyen. A behelyezés az ínyen keresztül történik, de a legtöbb esetben nem kell azt felvágni. Ez azért van így, mivel a tűimplantátumok nagyon keskenyek, nagyjából 1,8 mm szélesek. Ezért vérhígítót szedő páciens esetében is alkalmazható a megoldás. Az implantátumok titánból készülnek, ezért nem kell allergiás reakciókra számítani, sőt a csontállomány úgy három hónap alatt ránövekszik a technikára. A műfogsorban beépített gumigyűrűs patentok kerülnek, amik illeszkednek az implantátumokra. Ez a fajta protézis rögzítés jelenleg a legstabilabb megoldás, vele a páciens teljes életet tud élni, élvezheti az élet olyan apró örömet is, mint az evés, vagy a nevetés.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .