A megfelelően rögzített fogsor elengedhetetlenül szükséges a teljes élethez, ha valakinek már nem megfelelő

minőségűek a fogaik. Sajnos a fogak romlanak, így egy idő után majdnem mindenkinek szüksége lesz valamiféle fogpótlásra. A korona és a híd csak egy – két fogat tud pótolni. Sajnos vannak olyan esetek, amikor az egész fogsor annyira tönkremegy, hogy nincsen más megoldás, rögzített fogsorral kell helyettesíteni az eredetit. Ezt nagyon fontos minél előbb megtenni, ugyanis a fogsor hiánya számos problémával jár együtt, amik a fogak nélkül töltött idő alatt egyre fokozódnak. Ezek a problémák a következők:

 • Az emésztés elsősorban a gyomor feladata, de ez a folyamat már a szájban elkezdődik. (Ezért van az, hogy azoknak a gerinceseknek, akiknek nincsenek fogaik – például a madaraknak – bonyolultabb a gyomorszerkezetük. Ők nem kapnak segítségét a szájban az emésztéshez, máshogy kell megoldaniuk ezt a problémát.) Az elől lévő fogak felaprítják a táplálékot, míg a hátul lévő őrlőfogak pépesítik azt. A nyál is elkezdi bontani a táplálékot. Fogak híján a gyomor túl lesz terhelve, így emésztési problémák alakulhatnak ki. (És általában ki is alakulnak.)
 • Az jól megrágott étel nemcsak a gyomor miatt fontos. Az egy darabban lenyelt táplálék megsebezheti a nyelőcsövet.
 • A megfelelő rágás a testsúllyal is kapcsolatban van. Ennek az az oka, hogy az alapos rágás mellett hamarabb érezzük a teltségérzetet. Akik rohanva esznek, könnyebben elhíznak, mint azok a társaik, akik alaposan megrágják az ételt. (Amihez az kell, hogy a fogsor stabil legyen.)
 • Ahhoz, hogy az emésztőnedvek megfelelően hozzáférhessenek az ételhez, szükséges, hogy a táplálék meg legyen rágva. Ennek hiányában az étel kihasználatlanul fog állni az emésztőcsatornákban, ráadásul gyomorégést, magas gyomorsavat, puffadást okoz.
 • Az alapos rágás csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát.
 • A fogak hiánya együtt jár azzal, hogy elveszik az étkezés öröme, szélsőséges esetben ez a cselekedet, akár szégyenérzettel is eltöltheti a pácienst, aki inkább nem eszik mások előtt.
 • A hangképzés már a szájban is történik, ebben a fogak is részt vesznek. A nem megfelelően rögzített fogsor esetén a beszéd elmosódott lesz, enyhe beszédhiba alakul ki.
 • A nem minőségi műfogsor rögzítés esetén a fogsor egy erőteljes köhögéstől vagy hangos nevetéstől kieshet. Ez miatt a páciensben gátlások alakulnak ki, nem mert természetesen viselkedni, elkezdi túlkontrollálni magát, szélsőséges esetben akár szociális fóbia is kialakulhat, ami nemcsak a magánéletére hathat ki, hanem a munkájára is.
 • A nem elég jó minőségű műfogsor rögzítés esetén a páciens tisztában lesz azzal, hogy műfogsor elmozdulhat, kieshet, ezért inkább nem beszél, görcsösen visszafogja magát, gátlások alakulnak ki benne.
 • Az állandóan mozgó műfogsor kellemetlen érzés, a páciens nem fogja komfortosan érezni magát.
 • A fogak hiányában az állkapocs csontállománya lassan romlani kezd.
 • Veszélye még a fogak hiányának az, hogy a hiányos fogsorban lévő rések miatt a fogak elmozdulnak az eredeti helyükről, a fogsor girbe – gurbává válik. Ez csak fogszabályzással korrigálható.
 • A fogak védik az ínyt a sérülésektől. (Nem véletlen, hogy a fogzománc a test legkeményebb anyag.) Hiányában ez a felület sérülékennyé válik.
 • Az egészséges fogsor hozzátartozik az ápolt kinézethez. A fogak nélküli, vagy hiányos fogsorú ember könnyen érezheti ápolatlannak magát.

Ezeket a gondokat nem lehet máshogy elkerülni, mint rögzített fogsor viselésével. Sajnos a fogak megbetegedése – szuvasodása nem fordítható vissza, csupán  megállítható ez a folyamat.

És milyen lehetősége vannak a fogsor rögzítésre? Milyen technikákkal lehet stabillá tenni ezt a megoldást? Többféle rögzített fogsor létezik, hogy adott páciens esetében melyik lesz alkalmazva, az általában az első konzultáción derül ki. Itt a fogorvos megvizsgálja a fogak, a szájüreg és a nyaktájék állapotát. A páciens pedig elmeséli elképzeléseit, azt, hogy mit vár el a beavatkozástól. Van még pár fontos tényező, amit a szakembernek tudnia kell ahhoz, hogy pontosan lássa a helyzetet. Ezek olyan információk, mint hogy mióta áll fel a probléma, mikor kezdődött a fogatlanság állapot, illetve, hogy a páciens viselt – e már műfogsort. Ezen információk alapján a fogorvos már tudnia fogja azt, hogy milyen technika a legideálisabb az adott páciens esetében. Azonban van még egy tényező, ami szintén befolyásolhatja a döntést. Ez pedig az árak nagysága. Sajnos ez is egy fontos szempont, hiszen a különböző megoldások árai között vannak eltérések. Azonban, amikor ezt a szempontot mérlegeli, akkor mindig vegye azt figyelembe, hogy a műfogsor egy tartós befektetés, akár évtizedekig is használható egy – egy termék. Így érdemes a minőséget szem előtt tartani, és az árakkal nem annyira törődni.

Milyen megoldások léteznek? Milyen technikák közül válogathat a páciens?

A hagyományos műfogsor mindenki ismeri, hiszen nagyszüleink is ezt viselték. Ez az a megoldás, ami egy alaplemezből, egy műínyből és a műfogakból áll. Itt a rögzítést a vákuumhatás, a gravitáció és a pontosan illeszkedő alaplemez biztosítja. A megoldás sokkal jobb, mint a fogatlanság állapota, de mégsem tökéletes. Sajnos a technika elmozdul, a ragacsos, nehezen rágható ételek fogyasztása nehéz vele, sőt a protézis egy erőteljes köhögésnél vagy pedig nevetésnél ki is eshet. A hagyományos műfogsorral a másik nagy probléma az, hogy a technika része egy műanyag lemez, ami a szájpadláshoz tapad. Ez nem egy túl kellemes viselet, könnyen okozhat émelygést vagy akár hányingert. Legtöbben megszokják egy idő után ezt az érzést, de nem mindenki.

Szerencsére ma már van alternatívája a hagyományosan rögzített fogsornak. Ez pedig a fix fogsor. A megoldás nagyjából húsz évvel ezelőtt jelent meg az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig pár éve érhető el. A megoldás lényege, hogy az állkapocscsontba mini implantátumokat ültetnek be, ami összekapcsolható a műfogsor végén lévő patentekhez. Ezért a technikát a páciens bármikor önmaga eltávolíthatja és vissza is helyezhet, csak úgy, mint a hagyományos műfogsor esetén szokás. Ennek ellenére a megoldás teljesen stabil. Szót kell ejteni az implantátumokról, amik a műfogsort tartják. Ezek titánból készülnek, ami egy teljesen allergiamentes fém, ilyen reakcióktól nem kell a páciensnek tartani. Fontos még azt is tudni, hogy az implantátumok mérete rendkívül vékony, tűimplantátumoknak is hívják őket. Átmérőjük 1,9 és 3,8 mm között van. Így beültetésükhöz a legtöbb esetben nem kell felvágni az ínyt, nem szükséges sebészeti beavatkozás. Azoknak a pácienseknél, akiknek az állkapocscsontjuk minősége rossz, sem kell lemondani erről a technikáról, hiszen csontpótlással javítható a helyzet.

A fixen rögzített fogsor jelenleg a legmodernebb megoldásnak számít, ez az a technika, ami a lehető legnagyobb stabilitást és – ezáltal – a legjobb minőséget képviseli.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .